Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Φιλέτα μπακαλιάρου στη λαδόκολλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το ψαράκι πάει πακέτο αυτή τη φορά. Θα γίνει μαλακό, ζουμερό και γευστικό με τη βοήθεια των υλικών που θα έχει μέσα. 




Υλικά: 

(για 1 πακέτο ατομικό) 


2 φιλέτα βακαλάου 

1/2 ντομάτα σε φέτες ή 2 μικρά ντοματάκια 

3 - 4 φέτες κρεμμυδιού 

1 σκ. σκόρδου σε φετούλες 

2 φέτες λεμονιού για κάθε ψάρι 

1/3 κόκκινης πιπεριάς σε λωρίδες

2 κ.σ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 

1/3 ποτηράκι άσπρο κρασί 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το ψάρι στη λαδόκολλα.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Βάζουμε πάνω σε κάθε ψάρι μερικές φετούλες ντομάτας, κρεμμυδιού και σκόρδου.

 Βάζουμε 2 φέτες λεμονιού κομμένες πολύ λεπτές πάνω σε κάθε ψάρι, μη βάλετε περισσότερες γιατί θα πικρίσει όπως το δικό μου. Κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά και την απλώνουμε κι αυτή.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι. 

 Ρίχνουμε από 1 - 2 κουταλιές λάδι σε κάθε ψάρι.

 Περιχύνουμε με λίγο κρασί.

Κλείνουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά να μη χυθούν τα λάδια και κρασιά κι απ' έξω βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 - 1 1/2 ώρα περίπου. 

Σερβίρουμε στο πιάτο το ψάρι με τα λαχανικά και αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες φούρνου χωριστά.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μπρόκολο ογκρατέν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η συνταγή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όσων δεν το πολυθέλουν το μπρόκολο και σκέφτονται ότι αν ήταν λίγο πιο γευστικό θα το έτρωγαν. Βάλαμε κρέμα, βάλαμε τυριά κι έγινε λαχταριστό.




Υλικά: 


1 μικρό μπρόκολο 

1 1/2 φλ. γάλα 

1 1/2 κ.σ. αλεύρι 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 φλ. τυρί γκούντα 

1/2 φλ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και το βράζουμε μόνο για λίγα λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Περίπου 10' - 15' χρειάζονται ίσα για να μαλακώσουν τα κοτσάνια του.

 Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε σε ταψάκι.

 Φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι. 

 Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα όπως κάνουμε και στη μπεσαμέλ.

 Μόλις πήξει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι. Τρίβουμε το τυρί και το ρίχνουμε μέσα.

 Προσθέτουμε και τη μυζήθρα ή το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε το μπρόκολο με την κρέμα. 

Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30' μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνεια. 



Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σαλάτα με μαρούλι και ρύζι της προηγούμενης μέρας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Για όλα πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Μία από αυτές είναι για το ρύζι που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Εγώ το έβαλα στη σαλάτα στην οποία έδωσε πολύ ωραία γεύση και φυσικά το ρύζι το αξιοποίησα χωρίς να το πετάξω. 




Υλικά: 


βρασμένο ρύζι 

μαρούλι 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

άνηθο 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο, ανακατεύουμε το ρύζι μαζί τους και ρίχνουμε λάδι, αλάτι και χυμό λεμονιού.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κονσερβοποίηση ντομάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για να γίνει κονσερβοποίηση ντομάτας, επειδή υπάρχουν ακόμη φθηνές και κατάλληλες ντομάτες στη λαϊκή αγορά. Διαλέγουμε ώριμες και όσο πιο κόκκινες γίνεται, ακόμη κι αν είναι λίγο λιωμένες. Μόλις τις φτιάξουμε, τις κλείνουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και σίγουρα με τη σάλτσα αυτή θα περάσουμε για αρκετό καιρό το χειμώνα.




Υλικά: 


6 κιλά ώριμες ντομάτες κατάλληλες για σάλτσα 

1 1/2 φλ. ξίδι 

4 κ.σ. αλάτι 


Εκτέλεση:


 Μετά το πλύσιμο, κόβουμε την κάθε ντομάτα στη μέση κι αφαιρούμε τον αφαλό της.

 Τις κόβουμε μέσα σε λεκάνη σε κομμάτια όσο μικρά ή μεγάλα θέλετε, δεν υπάρχει περιορισμός.

 Αν θέλετε για σιγουριά τις ζυγίζετε για να δείτε πόσο απέμεινε σε περίπτωση που υπήρχαν αρκετά χαλασμένα μέρη.

 Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα να πάρουν βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.

 Ανακατεύουμε το ξίδι με το αλάτι.

 Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα. Πού και πού ανακατεύουμε με την κουτάλα κατά τη διάρκεια της βράσης.

 Μετά τη 1 ώρα θα έχει μειωθεί λίγο ο αρχικός όγκος της σάλτσας και θα έχουν λιώσει αρκετά οι ντομάτες.

 Πολτοποιούμε τα κομμάτια με το ηλεκτρικό ποδαράκι (mini pimer) ή σε ένα μπλέντερ, τόσο που να γίνει εντελώς λεία η υφή της σάλτσας και να κοπούν όσο καλύτερα γίνεται οι φλοίδες.

 Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει για να εξατμιστεί το υπάρχον νερό που βγάζουν οι ντομάτες και να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινή υφή σ' αυτή του πελτέ. Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ' αυτό το στάδιο είναι ανάλογος προς το νερό που θα βγάλουν από την αρχή. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν 1- 2 ώρες βρασμού.

 Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τη φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό. Στο επόμενο φαγητό που θα φτιάξετε με αυτή να προσέξετε μόνο την ποσότητα του αλατιού να είναι λιγότερη από το συνηθισμένο γιατί ήδη θα περιέχει η κονσερβοποιημένη σάλτσα. 

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μικρά ατομικά κεκάκια με ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό όλο απόλαυση. Αυτά τα έφτιαξε αποκλειστικά η μικρή μου κόρη που της αρέσει να καταπιάνεται με γλυκά.




Υλικά: 


50 γρ. βούτυρο 

150 γρ. ζάχαρη 

2 αυγά ολόκληρα και 3 κρόκους 

1 πρέζα αλάτι 

1 βανίλια 

50 γρ. αλεύρι 

350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη 

λίγο κακάο για τα φορμάκια 

λίγη άχνη για το σερβίρισμα


Εκτέλεση: 


  Λιώνουμε την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπενμαρί. Εγώ για ευκολία δε χρησιμοποιώ μπενμαρί. Όταν βάλω τη σοκολάτα στο κατσαρολάκι φροντίζω να την ανακατεύω με μια σπάτουλα έτσι ώστε να μην κολλήσει και πατάω τα κομμάτια της γυρίζοντάς τα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Λιώνει μια χαρά.  






Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.

 Ρίχνουμε ένα ένα τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.

 Βάζουμε μια πρέζα αλάτι.

 Συνεχίζουμε με τη βανίλια.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Ρίχνουμε και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πρώτα για να μη γίνει το αλεύρι σύννεφο. 

 Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.

 Βουτυρώνουμε τα φορμάκια.

 Ρίχνουμε λίγο κακάο από πάνω.

 Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 φορμάκια. Δεν τα γεμίζουμε μέχρι απάνω αλλά αφήνουμε περίπου 1 εκ. άδειο για τους δώσουμε περιθώριο να φουσκώσουν.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 8' - 10'.

 Μόλις τα βγάλουμε τα αναποδογυρίζουμε και τα πασπαλίζουμε με άχνη. Εναλλακτικά μπορείτε να τα σερβίρετε με μια μπάλα παγωτού από πάνω.

Ιδού και το αποτέλεσμα εσωτερικά που έχει ρευστή σοκολάτα.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τυροπιτάκια με σφολιάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο απλά και τόσο νόστιμα τυροπιτάκια για να τα φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα για το κολατσιό ή σαν ορεκτικό ή για τα πάρτι.




Υλικά: 


1 φύλλο σφολιάτας 

200 γρ. φέτα 

1 αυγό 

πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα.

Κόβουμε το φύλλο της σφολιάτας κατά μήκος στη μέση και μετά σε 3 - 4 κομμάτια παραλληλόγραμμα.  

 Βάζουμε περίπου 2 κ.γ. κοντά στην άκρη του φύλλου, αλλά αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. Δεν πρέπει να βάλουμε πολύ από το μείγμα επειδή το τυροπιτάκι θα ανοίξει. Ενώ πάλι αν βάλουμε ελάχιστο τότε θα τρώμε πιο πολύ φύλλο.

 Βρέχουμε γύρω γύρω τις άκρες της σφολιάτας με ένα πινέλο βουτηγμένο στο νερό.

 Πατάμε καλά ολόγυρα με ένα πιρούνι.

 Τις βάζουμε σε ένα ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...