Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015
Αρακάς με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς είναι τα λαχανικά με το ρύζι. Ο αρακάς έγινε απίθανος και πήρε μια πιο γλυκιά γεύση.
Υλικά:
300 γρ. αρακάς
1 φλ. ρύζι γλασέ
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι
λάδι
χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον αρακά και το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στην κατσαρόλα με το λάδι.
Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.
Όταν θα απομένουν περίπου 20' για να γίνει ο αρακάς τότε θα ρίξουμε το ρύζι μέσα και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για αυτό το 20λεπτο.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει χωρίς νερό, όπως για παράδειγμα ένα πιλάφι. Γι' αυτό θα πρέπει να μη βάλουμε από την αρχή πολύ νερό στην κατσαρόλα αλλά σταδιακά να προσθέτουμε μόνο όσο είναι απαραίτητο.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015
Τρούφες χιονάτες με ξηρούς καρπούς
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η πρώτη και βασική συνταγή για τις τρούφες χιονάτες μπορεί να δεχτεί πολλές παραλλαγές. Μία από αυτές είναι με ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να βάλετε μόνο ένα είδος ή πολλά.
Υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. ινδοκάρυδο και περίπου 100 γρ. ακόμη για το τύλιγμα
1 χούφτα αμύγδαλα
1 χούφτα φουντούκια
1 χούφτα καρύδια
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τους βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γάλα.
Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο όχι όλο μαζεμένο αλλά λίγο λίγο κι ανακατεύουμε. Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα ή ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε είναι μια σφιχτή σαν λάσπη ζύμη.
Πλάθουμε ποσότητες μικρές σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε λίγο ινδοκάρυδο και σ' αυτό κυλάμε τα μπαλάκια να καλυφθούν πλήρως.
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με τόνο και κόκκινη πιπεριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειος συνδυασμός λαχανικών -του πράσινου φύλλου, της κόκκινης πιπεριάς- και του τόνου, που ως ψαρικό πλουτίζει τη γεύση και κάνει τη σαλάτα χορταστική όπως και ένα κυρίως πιάτο.
Υλικά:
φύλλα από λόλο ρόσσο ή μαρούλι
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κονσέρβα τόνου σε νερό ή σε λάδι
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια, την πιπεριά σε λωρίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, ρίχνουμε αλάτι κι από πάνω βάζουμε τον τόνο στραγγισμένο, λεμόνι και το λάδι.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
Φιλέτα μπακαλιάρου στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το ψαράκι πάει πακέτο αυτή τη φορά. Θα γίνει μαλακό, ζουμερό και γευστικό με τη βοήθεια των υλικών που θα έχει μέσα.
Υλικά:
(για 1 πακέτο ατομικό)
2 φιλέτα βακαλάου
1/2 ντομάτα σε φέτες ή 2 μικρά ντοματάκια
3 - 4 φέτες κρεμμυδιού
1 σκ. σκόρδου σε φετούλες
2 φέτες λεμονιού για κάθε ψάρι
1/3 κόκκινης πιπεριάς σε λωρίδες
2 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
θυμάρι
1/3 ποτηράκι άσπρο κρασί
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ψάρι στη λαδόκολλα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε πάνω σε κάθε ψάρι μερικές φετούλες ντομάτας, κρεμμυδιού και σκόρδου.
Βάζουμε 2 φέτες λεμονιού κομμένες πολύ λεπτές πάνω σε κάθε ψάρι, μη βάλετε περισσότερες γιατί θα πικρίσει όπως το δικό μου. Κόβουμε σε λωρίδες την πιπεριά και την απλώνουμε κι αυτή.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Ρίχνουμε από 1 - 2 κουταλιές λάδι σε κάθε ψάρι.
Περιχύνουμε με λίγο κρασί.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά να μη χυθούν τα λάδια και κρασιά κι απ' έξω βάζουμε άλλη μία λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 - 1 1/2 ώρα περίπου.
Σερβίρουμε στο πιάτο το ψάρι με τα λαχανικά και αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες φούρνου χωριστά.
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015
Μπρόκολο ογκρατέν
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η συνταγή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όσων δεν το πολυθέλουν το μπρόκολο και σκέφτονται ότι αν ήταν λίγο πιο γευστικό θα το έτρωγαν. Βάλαμε κρέμα, βάλαμε τυριά κι έγινε λαχταριστό.
Υλικά:
1 μικρό μπρόκολο
1 1/2 φλ. γάλα
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. τυρί γκούντα
1/2 φλ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και το βράζουμε μόνο για λίγα λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Περίπου 10' - 15' χρειάζονται ίσα για να μαλακώσουν τα κοτσάνια του.
Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε σε ταψάκι.
Φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα όπως κάνουμε και στη μπεσαμέλ.
Μόλις πήξει αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι. Τρίβουμε το τυρί και το ρίχνουμε μέσα.
Προσθέτουμε και τη μυζήθρα ή το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το μπρόκολο με την κρέμα.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30' μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνεια.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015
Σαλάτα με μαρούλι και ρύζι της προηγούμενης μέρας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Για όλα πρέπει να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Μία από αυτές είναι για το ρύζι που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα. Εγώ το έβαλα στη σαλάτα στην οποία έδωσε πολύ ωραία γεύση και φυσικά το ρύζι το αξιοποίησα χωρίς να το πετάξω.
Υλικά:
βρασμένο ρύζι
μαρούλι
φρέσκο κρεμμυδάκι
άνηθο
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο, ανακατεύουμε το ρύζι μαζί τους και ρίχνουμε λάδι, αλάτι και χυμό λεμονιού.
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015
Κονσερβοποίηση ντομάτας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για να γίνει κονσερβοποίηση ντομάτας, επειδή υπάρχουν ακόμη φθηνές και κατάλληλες ντομάτες στη λαϊκή αγορά. Διαλέγουμε ώριμες και όσο πιο κόκκινες γίνεται, ακόμη κι αν είναι λίγο λιωμένες. Μόλις τις φτιάξουμε, τις κλείνουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και σίγουρα με τη σάλτσα αυτή θα περάσουμε για αρκετό καιρό το χειμώνα.
Υλικά:
6 κιλά ώριμες ντομάτες κατάλληλες για σάλτσα
1 1/2 φλ. ξίδι
4 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση:
Μετά το πλύσιμο, κόβουμε την κάθε ντομάτα στη μέση κι αφαιρούμε τον αφαλό της.
Τις κόβουμε μέσα σε λεκάνη σε κομμάτια όσο μικρά ή μεγάλα θέλετε, δεν υπάρχει περιορισμός.
Αν θέλετε για σιγουριά τις ζυγίζετε για να δείτε πόσο απέμεινε σε περίπτωση που υπήρχαν αρκετά χαλασμένα μέρη.
Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα να πάρουν βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.
Ανακατεύουμε το ξίδι με το αλάτι.
Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα. Πού και πού ανακατεύουμε με την κουτάλα κατά τη διάρκεια της βράσης.
Μετά τη 1 ώρα θα έχει μειωθεί λίγο ο αρχικός όγκος της σάλτσας και θα έχουν λιώσει αρκετά οι ντομάτες.
Πολτοποιούμε τα κομμάτια με το ηλεκτρικό ποδαράκι (mini pimer) ή σε ένα μπλέντερ, τόσο που να γίνει εντελώς λεία η υφή της σάλτσας και να κοπούν όσο καλύτερα γίνεται οι φλοίδες.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει για να εξατμιστεί το υπάρχον νερό που βγάζουν οι ντομάτες και να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινή υφή σ' αυτή του πελτέ. Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ' αυτό το στάδιο είναι ανάλογος προς το νερό που θα βγάλουν από την αρχή. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν 1- 2 ώρες βρασμού.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τη φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό. Στο επόμενο φαγητό που θα φτιάξετε με αυτή να προσέξετε μόνο την ποσότητα του αλατιού να είναι λιγότερη από το συνηθισμένο γιατί ήδη θα περιέχει η κονσερβοποιημένη σάλτσα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)