Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ψαρονέφρι και μπριζολάκια με τυριά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο άντρας μου όταν έχει διάθεση για μεζεδάκι δεν αρκείται σε κάτι απλό, αλλά φτιάχνει λιχουδιές με τέτοιο τρόπο που ακόμη κι αν πρόκειται για απλό ψήσιμο εκείνος θα βάλει νοστιμιές για να το κάνει πιο λαχταριστό.




Υλικά: 


1 ψαρονέφρι 700- 800 γρ. 

3 - 4 χοιρινά μπριζολάκια 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

ζωμό κότας σε κύβο 

περίπου 2 - 3 κ.σ. τυρί σε κρέμα 

1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά από κεφαλοτύρι γλυκό και τσένταρ 


Εκτέλεση:  


 Κόβουμε και ανοίγουμε το ψαρονέφρι κατά μήκος για να το κάνουμε σαν ένα μεγάλο φιλέτο. Το βάζουμε στο πυρέξ μαζί με τα μπριζολάκια, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε καλά με το ζωμό κότας σε σκόνη.

 


 Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα χωρίς νερό στο ταψί. Μόλις τα βγάλουμε τα αλείφουμε με την κρέμα τυριού. 

Σβήνουμε το φούρνο. Πασπαλίζουμε με μια καλή στρώση από τα τριμμένα τυριά και ξαναβάζουμε το ταψί μέσα μέχρι να λιώσουν τα τυριά με την υπάρχουσα θερμοκρασία.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Γίγαντες πλακί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα παραδοσιακό και πολύ νόστιμο φαγητό με όσπρια κυρίως χειμωνιάτικο, παρόλο που προσωπικά τα μαγειρεύω όλο το χρόνο.




Υλικά: 


500 γρ. γίγαντες 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

λάδι 

2/3 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό και 1 μικρό ματσάκι σέλινο 

1 μεγάλο καρότο 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο θυμάρι 

1 φύλλο δάφνης 




Εκτέλεση:


Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τους βράζουμε για 40'- 45' σε νερό ίσα να αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο. 

 Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με το λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, το καρότο σε ροδέλες και τα μυρωδικά (μαϊντανό και σέλινο).

 Μόλις γυαλίσουν λίγο, ρίχνουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και νερό....

 το δαφνόφυλλο και το θυμάρι.

 Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί. Φροντίζουμε να υπάρχει νερό αλλά όχι πολύ.

 Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45' - 1 ώρα. Θα είναι πιο νόστιμοι αν έχουν πιει το νερό κι έχουν αρχίσει ελαφρά να ξεροψήνονται.






Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ψάρι τιλάπια με πορτοκάλι και κάππαρη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η συνταγή θυμίζει πολύ φαγητό υψηλής γαστρονομίας αλλά γίνεται πολύ εύκολα από μας και είναι πολύ νόστιμο. Είναι καλή πρόταση και για τους καλεσμένους σας όταν έχετε τραπέζι με ψαροφαγία.




Υλικά:


4 φιλέτα τιλάπιας ή άλλου άσπρου ψαριού 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο λάδι 

1 πορτοκάλι 

1 λεμόνι 

1 κ.σ. κάππαρη 

1/2 φλ. άσπρο κρασί 

2 κ.σ. βούτυρο 



Εκτέλεση:


Το λεμόνι και το πορτοκάλι τα κόβουμε στη μέση και χρησιμοποιούμε μόνο το μισό από το καθένα για το χυμό τους. Το υπόλοιπο μισό το κρατάμε για να το κόψουμε σε φέτες.

 Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τα ψάρια με το χυμό να μαριναριστούν για 5' - 10'.

Τηγανίζουμε τα ψάρια όπως είναι από το πιάτο με το χυμό κατευθείαν στο ζεστό λάδι και τα αλατοπιπερώνουμε. 









Σβήνουμε με το κρασί μόλις το γυρίσουμε κι από την άλλη πλευρά και αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.


 Ρίχνουμε τους χυμούς λεμονιού-πορτοκαλιού στο τηγάνι.

 Κόβουμε σε λεπτές φέτες το λεμόνι και το πορτοκάλι και τα βάζουμε κι αυτά στο τηγάνι μαζί με το ψάρι, αφαιρώντας τα τυχόν κουκούτσια. 

Προσθέτουμε την κάππαρη και το βούτυρο. 

 Ρίχνουμε λίγο ακόμη αλατοπίπερο στις φέτες λεμονιού-πορτοκαλιού. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγο να πάρει κι άλλο χρώμα το ψάρι και να δέσει κάπως η σάλτσα.

Σερβίρουμε στο πιάτο τις φέτες κι από πάνω το ψάρι.


















Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Λικέρ μαστίχα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα λικεράκι με το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα της μαστίχας που γίνεται ένα χωνευτικό απεριτίφ με γεύση Ελλάδας. 




Υλικά: 


500 γρ. βότκα 

1 κοφτό κ.γ. δάκρυα μαστίχας 


Για το σιρόπι:

350 - 400 γρ. ζάχαρη 

500 ml νερό 


Εκτέλεση: 


 Ρίχνουμε τη μαστίχα στη βότκα.   Ανακινούμε το μπουκάλι αρκετές φορές κάθε μέρα για μερικές μέρες μέχρι να λιώσει. Αυτό ίσως να πάρει και πολλές μέρες, ακόμη και ένα μήνα. Αν δε λιώσει εντελώς αλλά γίνει σαν τσίχλα στον πάτο του μπουκαλιού και στο μεταξύ έχει πάρει άρωμα η βότκα τότε βγάλτε τη με ένα μεταλλικό σουβλάκι και πετάξτε τη. 











Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντάς το για 10'. 

 Μόλις κρυώσει εντελώς το σιρόπι το ρίχνουμε στη βότκα.

 Το λικέρ τώρα το περνάμε από ένα φίλτρο του καφέ ή μπορείτε να βάλετε και διπλό για να μη μείνουν μέσα τριμματάκια από τη μαστίχα.

Εννοείται ότι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε και σε όποια γλυκά σας αρέσει. 

Στην υγειά σας.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα λάχανο με κόκκινα φασόλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απλότητα και νοστιμιά στη σαλατιέρα μας σήμερα με συνδυασμό οσπρίων και λάχανου.




Υλικά: 


λάχανο 

1/3 φλ. κόκκινα φασόλια βρασμένα 

λίγες φέτες ξερού κρεμμυδιού 

λίγο μαϊντανό 

1 κ.γ. μουστάρδα 

λάδι 

χυμός λεμονιού 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το λάχανο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα φασόλια. Φτιάχνουμε μία ντρέσινγκ ανακατεύοντας τη μουστάρδα με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα. 

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ρύζι τρίχρωμο πολύ εύκολο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα εντυπωσιακό ρυζάκι που γίνεται πολύ εύκολα με εντελώς απλά υλικά, αλλά αποτελεί εξαιρετικό συμπλήρωμα στα επίσημα τραπέζια σας ώστε να ακούσετε καλά σχόλια χωρίς να καταβάλετε κόπο.






Υλικά: 


2 ποτήρια ρύζι κίτρινο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κύβο κότας 

λίγο αλάτι 

πιπέρι


 Για τα χρώματα: 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

περίπου 2 - 3 κ.σ. κέτσαπ 

1 πρέζα κρόκο Κοζάνης σε σκόνη  


Εκτέλεση: 


Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το κρεμμύδι.














Δεν αφήνουμε το ρύζι να σκουρύνει αλλά να γυαλίσει ελαφρά. Το ανακατεύουμε όση ώρα το τσιγαρίζουμε.













Ρίχνουμε τον κύβο, το αλάτι και το πιπέρι.











Βάζουμε 5 - 6 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20'. 











Όταν πιει το νερό όλο το βγάζουμε. Αν τυχόν, δεν το έχει πιει όλο δυναμώνουμε τη φωτιά για λίγο και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. 


 Χωρίζουμε το ρύζι σε 3 ίσα μέρη. Κόβουμε στο μούλτι το μαϊντανό όσο γίνεται πιο ψιλοκομμένο, αν χρειαστεί προσθέστε μέσα 1 - 2 κ.γ. νερό για να κοπεί πιο εύκολα. Το αναμειγνύουμε με το πρώτο μέρος που κρατήσαμε και το βάζουμε σε μια φόρμα του κέικ μαζεύοντάς το στο 1/3 του χώρου σε μία άκρη σαν τρίγωνο σχήμα.

 Για το κίτρινο χρώμα ανακατεύουμε το δεύτερο μέρος του ρυζιού με μια πρέζα κρόκου Κοζάνης και το βάζουμε κι αυτό τριγωνικό στη φόρμα. Για το κόκκινο ανακατεύουμε το τελευταίο μέρος ρυζιού με την κέτσαπ. Δυστυχώς δεν έβγαλα όσες φωτογραφίες χρειάζονταν σε όλα τα στάδια, λόγω πίεσης χρόνου.

 Βάζουμε το κίτρινο και το κόκκινο ρύζι στη φόρμα. Το πατάμε καλά να καταλάβει όλο το χώρο της φόρμας χωρίς καθόλου κενά. 

Ακουμπάμε την πιατέλα σερβιρίσματος πάνω στη φόρμα και την αναποδογυρίζουμε για να ξεφορμάρουμε.



Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και κινόα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες, θρεπτικές και εντυπωσιακές σαλάτες που μπορείτε να σερβίρετε, ειδικά όταν έχετε καλεσμένους.




Υλικά: 


1/2 φλ. κινόα 

1 σκ. σκόρδο 

1/2 κ.γ. θυμάρι 

περίπου 7 - 8 μανιτάρια στρογγυλά κομμένα σε φέτες 

περίπου 15 - 20 λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

ρόκα 

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 20'. Τη στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Την αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει τελείως μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Στο λάδι τσιγαρίζουμε για λίγο το σκόρδο με το θυμάρι. 

 Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια που τα έχουμε σε φέτες.

 Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση. Τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί.

 Τα αλατίζουμε.

 Όπως είναι τα σκεπάζουμε με το καπάκι του τηγανιού και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να μαραθούν για 20'. Δεν είναι απαραίτητο να ρίξουμε νερό επειδή θα βγάλουν το δικό τους.

 Ανακατεύουμε στη σαλατιέρα την κινόα και τα υλικά του τηγανιού.

 Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

 Ρίχνουμε από πάνω το χυμό 1/2 λεμονιού.

 Ακόμη κι έτσι να τη σερβίρετε είναι αρκετά νόστιμη.

 Βάζουμε και τη ρόκα, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και είναι έτοιμη.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...