Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Σπανακοτυρόπιτα με βουτυρένιο φύλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Καιρός για σπανάκι; Καιρός για σπανακοτυρόπια!!! Μία πίτα που τρώγεται όλη τη μέρα και για δεκατιανό και για απογευματινό, αλλά για όσους προτιμούν ακόμη και σαν συμπλήρωμα του μεσημεριανού φαγητού.




Υλικά: 


Για το φύλλο: 

500 γρ. αλεύρι 

250 γρ. νερό χλιαρό 

1 κ.σ. καλαμποκέλαιο 

1 κ.σ. ξύδι 

1 κ.γ. αλάτι 

150 γρ. βούτυρο  


Για τη γέμιση:

700 γρ. σπανάκι 

250 γρ. φέτα

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι άνηθο 

2 κρεμμυδάκια φρέσκα 

2 αυγά


Εκτέλεση:

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το λάδι. Το ανακατεύουμε λίγο με το αλεύρι να καλυφθεί.

 Ρίχνουμε και το ξύδι.

Βάζουμε το αλάτι. 

 Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά ανακατεύοντας και κρατάμε λίγο γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Ίσως όμως να χρειαστεί να βάλετε και λίγο περισσότερο, κάτι που εξαρτάται από το αλεύρι.

Ξεκινάμε το ζύμωμα και όσο το προχωράμε τόσο θα καταλαβαίνουμε αν χρειάζεται ή όχι το υπόλοιπο νερό του φλιτζανιού. 

 Θέλουμε το ζυμάρι εύπλαστο και μαλακό. 

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και ξεκινάμε να ανοίγουμε ένα φύλλο αρκετά μεγάλο.

 Απλώνουμε μια ποσότητα βουτύρου σε όλο το φύλλο.

 Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς το κέντρο. Πρώτα τη μία....

 και μετά την άλλη, ώστε να μοιάζει λίγο με φάκελο.

Βουτυρώνουμε την καινούργια επιφάνεια. 

 Διπλώνουμε ξανά την κάτω και την πάνω άκρη μέχρι τη μέση.

 Τώρα μοιάζει περισσότερο με φάκελο.

 Συνεχίζουμε το βουτύρωμα.

 Ξαναδιπλώνουμε και αλείφουμε με βούτυρο μέχρι να τελειώσει όλη η ποσότητα που μετρήσαμε. 












Το βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το κρατάμε στην κατάψυξη για 20'. 


Βράζουμε για 10' το σπανάκι.


 Το αφήνουμε για λίγη ώρα στο στραγγιστήρι.

Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τη φέτα σε χοντρά τρίμματα, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα αυγά.


 Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λίγο πιπέρι. Το αλάτι δεν το συνιστώ επειδή υπάρχει η φέτα, αν όμως θεωρείτε ότι δεν είναι και τόσο αρμυρή, τότε βάλτε λίγο μόνο αλάτι.

 Μόλις βγάλουμε τη ζύμη από την κατάψυξη, αλευρώνουμε το τραπέζι και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο ξανά. 

 Αν σας κολλάει λίγο το βούτυρο στον πλάστη ρίξτε περισσότερο αλεύρι σ' εκείνα τα σημεία.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μέσα την άκρη του φύλλου.

 Απλώνουμε μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση.

 Διπλώνουμε το φύλλο μέσα στο ταψί από τη μεριά που είναι μεγάλο. Βάζουμε την επόμενη στρώση γέμισης.

 Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και στο τέλος να βάλουμε το τελευταίο κομμάτι φύλλου. Τις άκρες τις γυρίζουμε σε κόθρο.

 Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

 Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου.

 Βουτάμε τα χέρια μας σε ένα φλιτζάνι με λίγο νερό και τη βρέχουμε.

Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30' - 40' περίπου. 


 Καλή σας όρεξη.



Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Κιμάς με πουρέ στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό μοιάζει με "γιαλαντζί" παστίτσιο. Παραμένει όμως μια νέα πρόταση για το μαγείρεμα του κιμά ή του πουρέ και είναι και πολύ νόστιμο.




Υλικά: 

(για 3 - 4 άτομα) 


500 γρ. κιμά 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/3 - 1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

2 γαρύφαλα 

πάπρικα 

1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 

Για τον πουρέ: 

περίπου 700 γρ. πατάτες 

1 φλ. γάλα 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 


Εκτέλεση:



Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.













Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.











Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.















Προσθέτουμε τη σάλτσα.















Βάζουμε τα γαρύφαλλα.















Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα. Βάζουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Φροντίζουμε να το πιει το νερό στο τέλος, γι' αυτό δε ρίχνουμε πολύ από την αρχή.










Στο μεταξύ, κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. 












Λιώνουμε τις πατάτες με το πρες πουρέ ή με πιρούνι όση ώρα είναι πολύ ζεστές.














Ανακατεύουμε μέσα με το σύρμα των αυγών το γάλα. 













Βάζουμε και το βούτυρο να ενσωματωθεί στο ανακάτεμα. 










Στραγγίζουμε τον κιμά από τα πολλά λάδια (αν υπάρχουν) και τον βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και τον ανακατεύουμε.












Από πάνω στρώνουμε τον πουρέ.














Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά την επιφάνεια. 














Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνεια. 






Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ψαρόσουπα αυγολέμονο με κοκκινόψαρο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο νόστιμη και θρεπτική, διαχρονική σουπίτσα με κοκκινόψαρο για να την απολαύσετε τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.




Υλικά: 


2 κοκκινόψαρα περίπου 750 γρ. σύνολο 

4 μέτριες πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 καρότα 

1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό 

4 - 5 κ.σ. ρύζι (για 4 άτομα)

λάδι 

χυμό από  1 λεμόνι 

αλάτι, πιπέρι 


Για το αυγολέμονο: 

2 αυγά 

το χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις πατάτες κομμένες, καρότα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σέλινο ψιλοκομμένο και τα βράζουμε για 30' σε χαμηλή φωτιά. 

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Προς τα τελευταία 5' - 10' ρίχνουμε το λάδι. 

 και το μισό χυμό από το ένα λεμόνι.

 Όταν γίνουν τα λαχανικά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.

 Στο ίδιο ζουμί βράζουμε τα ψάρια για περίπου 30'. 

 Προσθέτουμε το χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι.

 Ρίχνουμε κι άλλο αλατοπίπερο για να πιάσει τα ψάρια.

 Μόλις γίνουν τα βγάζουμε σε πιατέλα.

 Τώρα σουρώνουμε το ζουμί σε ένα πυκνό σουρωτήρι για να μην περάσουν κόκαλα από μέσα.

 Ξαναβάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι μέσα. Το βράζουμε για 15' - 20' σε χαμηλή φωτιά.

 Μόλις γίνει ξαναβάζουμε τα λαχανικά μέσα. 

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί που βράζει για να ενσωματωθεί η θερμοκρασία του. Στο μεταξύ σβήνουμε το μάτι της κατσαρόλας.

 Το βάζουμε στη σούπα και κουνάμε ή ανακατεύουμε το φαγητό.

Καθαρίζουμε πολύ καλά το ψάρι από όλα τα κόκαλα και μετά το βάζουμε στη σερβιρισμένη σούπα. Αν σας αρέσει προσθέστε στο πιάτο κι άλλο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως λίγο ακόμη λεμόνι ανάλογα.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Βράζω πρώτα τα λαχανικά ώστε το ψάρι να βράσει στο ζουμί τους και να πάρει περισσότερη γεύση. Φυσικά, γίνεται και με τον αντίθετο τρόπο, να βράσουμε πρώτα το ψάρι, να σουρώσουμε το ζουμί και στη συνέχεια να βράσουμε σ' αυτό τα λαχανικά. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Μακαρονοσαλάτα με αυγό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απλή κι εύκολη σαλάτα με λίγα υλικά που ταιριάζει με χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα και ειδικά με λαχανικά.




Υλικά: 


1/2 - 3/4 φλ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλα μικρά ζυμαρικά 

1 - 2 βραστά αυγά 

10 - 12 ελιές Καλαμών 

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

αλάτι 

λάδι 

ξύδι βαλσαμικό 

1/2 κ.γ. μουστάρδα 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα βραστά αυγά κομμένα σε φέτες, τον άνηθο, τις ελιές και το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι λίγο λάδι, ξύδι βαλσαμικό και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε μ' αυτό τη σαλάτα. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...