Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015
Κιμάς με πουρέ στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό μοιάζει με "γιαλαντζί" παστίτσιο. Παραμένει όμως μια νέα πρόταση για το μαγείρεμα του κιμά ή του πουρέ και είναι και πολύ νόστιμο.
Υλικά:
(για 3 - 4 άτομα)
500 γρ. κιμά
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/3 - 1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
2 γαρύφαλα
πάπρικα
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Για τον πουρέ:
περίπου 700 γρ. πατάτες
1 φλ. γάλα
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.
Βάζουμε τα γαρύφαλλα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και κανέλα. Βάζουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτεί ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Φροντίζουμε να το πιει το νερό στο τέλος, γι' αυτό δε ρίχνουμε πολύ από την αρχή.
Στο μεταξύ, κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Στραγγίζουμε τον κιμά από τα πολλά λάδια (αν υπάρχουν) και τον βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και τον ανακατεύουμε.
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Ψαρόσουπα αυγολέμονο με κοκκινόψαρο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο νόστιμη και θρεπτική, διαχρονική σουπίτσα με κοκκινόψαρο για να την απολαύσετε τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.
Υλικά:
2 κοκκινόψαρα περίπου 750 γρ. σύνολο
4 μέτριες πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα
1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό
4 - 5 κ.σ. ρύζι (για 4 άτομα)
λάδι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
το χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τις πατάτες κομμένες, καρότα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σέλινο ψιλοκομμένο και τα βράζουμε για 30' σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Προς τα τελευταία 5' - 10' ρίχνουμε το λάδι.
και το μισό χυμό από το ένα λεμόνι.
Όταν γίνουν τα λαχανικά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Στο ίδιο ζουμί βράζουμε τα ψάρια για περίπου 30'.
Προσθέτουμε το χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι.
Ρίχνουμε κι άλλο αλατοπίπερο για να πιάσει τα ψάρια.
Μόλις γίνουν τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Τώρα σουρώνουμε το ζουμί σε ένα πυκνό σουρωτήρι για να μην περάσουν κόκαλα από μέσα.
Ξαναβάζουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι μέσα. Το βράζουμε για 15' - 20' σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις γίνει ξαναβάζουμε τα λαχανικά μέσα.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί που βράζει για να ενσωματωθεί η θερμοκρασία του. Στο μεταξύ σβήνουμε το μάτι της κατσαρόλας.
Το βάζουμε στη σούπα και κουνάμε ή ανακατεύουμε το φαγητό.
Καθαρίζουμε πολύ καλά το ψάρι από όλα τα κόκαλα και μετά το βάζουμε στη σερβιρισμένη σούπα. Αν σας αρέσει προσθέστε στο πιάτο κι άλλο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως λίγο ακόμη λεμόνι ανάλογα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Βράζω πρώτα τα λαχανικά ώστε το ψάρι να βράσει στο ζουμί τους και να πάρει περισσότερη γεύση. Φυσικά, γίνεται και με τον αντίθετο τρόπο, να βράσουμε πρώτα το ψάρι, να σουρώσουμε το ζουμί και στη συνέχεια να βράσουμε σ' αυτό τα λαχανικά. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015
Μακαρονοσαλάτα με αυγό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απλή κι εύκολη σαλάτα με λίγα υλικά που ταιριάζει με χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά πιάτα και ειδικά με λαχανικά.
Υλικά:
1/2 - 3/4 φλ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλα μικρά ζυμαρικά
1 - 2 βραστά αυγά
10 - 12 ελιές Καλαμών
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
λάδι
ξύδι βαλσαμικό
1/2 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα βραστά αυγά κομμένα σε φέτες, τον άνηθο, τις ελιές και το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι λίγο λάδι, ξύδι βαλσαμικό και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε μ' αυτό τη σαλάτα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)