Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Απλό σουφλέ με πέννες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή είναι η απλή εκδοχή του σουφλέ που γίνεται μεν νόστιμη αλλά δεν απαιτεί πολλά υλικά.
Υλικά:
1/2 πακέτο πέννες
2 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. τυρί γκούντα
200 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με γάλα εβαπορέ ή ακόμη και με φρέσκο)
1 αυγό
αλάτι
1/2 φλ. μυζήθρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Τις βάζουμε σε ένα ταψί κι από πάνω τις πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σκορπάμε σε διάφορα σημεία του ταψιού το βούτυρο.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και του προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα κι ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το ταψί με το μείγμα.
Ρίχνουμε το γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε λίγο να πάει κι από κάτω.
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
Κράκερς τυριού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μικρά αρμυρά μπισκοτάκια για τις ώρες που ο οργανισμός ζητάει κάτι πικάντικο, αρμυρό και νόστιμο, αλλά όχι φαγητό. Εγώ τα βρίσκω πολύ καλή ιδέα για το Αποκριάτικο πάρτυ σας.
Υλικά:
2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα ως επί το πλείστον λευκό τσένταρ και μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι κεφαλοτυριού)
1/3 φλ. βούτυρο μαλακό
1 φλ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
5 - 6 κ.σ. γάλα
λίγο ασπράδι αυγού
χοντρό αλάτι
λίγο γλυκάνισο
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
Τα ανακατεύουμε καλά με το μίξερ.
Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο γιατί ίσως να μη χρειαστούν όλες οι κουταλιές ή ίσως να χρειαστεί να ρίξετε λίγο ακόμη από τη συγκεκριμένη δοσολογία.
Φτάνουμε το μείγμα σε σημείο να γίνει ζύμη. Αν δε γίνει με το μίξερ δοκιμάστε να το πλάσετε με τα χέρια.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30'.
Την ανοίγουμε σε φύλλο λίγο χοντρό.
Με ένα κουππάτ κόβουμε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα ή οποιαδήποτε άλλα σχήματα σας αρέσουν.
Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία.
Τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι αυγού.
Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Πασπαλίζουμε επίσης, με λίγο γλυκάνισο για περισσότερη γεύση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 12' - 15' να ροδίσουν λίγο.
Όσο πιο ζεστά είναι τόσο πιο μαλακά θα είναι εσωτερικά. Μόλις κρυώσουν εντελώς τότε θα γίνουν πιο τραγανά.
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015
Φουντουκόπιτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα πολύ ωραίο, σιροπιαστό γλυκό ταψιού που ίσως να σας θυμίσει κάπως την καρυδόπιτα.
Υλικά:
150 γρ. βούτυρο
6 αυγά
120 γρ. άχνη
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 - 450 γρ. φουντούκια
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Σιρόπι:
300 γρ. νερό
270 γρ. ζάχαρη
το χυμό 1/2 λεμονιού (μικρού μεγέθους)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε αρχικά για 1' το βούτυρο στο μίξερ.
Προσθέτουμε την άχνη και την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.
Κρατάμε πρώτα ξεχωριστά ένα μέρος των φουντουκιών γύρω στα 50 - 70 γρ. από την ποσότητα που έχουμε και τα υπόλοιπα τα κάνουμε σκόνη στο μούλτι.
Τα προσθέτουμε μέσα στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
Τα φουντούκια που κρατήσαμε τα καβουρδίζουμε για 10' στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να σκάσει η φλούδα τους και να αλλάξουν ελαφρά χρώμα.
Τα αφήνουμε 5' - 10' να κρυώσουν και βγάζουμε τη φλούδα τους τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.
Κρατάμε μερικά φουντούκια για το στόλισμα της επιφάνειας (περίπου 15-20 είναι αρκετά για τα κομμάτια που θα κόψουμε). Τα υπόλοιπα τα κόβουμε πιο χοντρά στο μούλτι ώστε στο κομμάτι που θα τρώμε να τα αισθανόμαστε. Αν όμως, δε θέλετε να τα μασάτε τότε κόψτε τα μαζί με τα προηγούμενα ψιλοκομμένα.
Τα βάζουμε κι αυτά στο μείγμα του μίξερ.
Αρωματίζουμε προσθέτοντας το ξύσμα του λεμονιού.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 - 33 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40'.
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα να βράσουν για 10' για το σιρόπι.
Σιροπιάζουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό.
Όταν κρυώσει το κόβουμε λοξά για να γίνουν οι ρόμβοι ή αν σας αρέσει και σε τετράγωνα κομμάτια και βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι από ένα καθαρισμένο και καβουρδισμένο φουντούκι που κρατήσαμε.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015
Μανιτάρια γεμιστά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ορεκτικό που ταιριάζει με πολλά κύρια πιάτα με κρέας, με όσπρια, με λαχανικά και με ζυμαρικά.
Υλικά:
1 κεσεδάκι μανιτάρια στρογγυλά άσπρα ή καφέ
λίγο λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 - 3 φέτες μπέικον ή σαλαμάκι
λίγο μαϊντανό
200 ml. κρέμα γάλακτος
200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μπέικον ή σαλαμάκι επίσης ψιλοκομμένο.
Μετά από λίγο βάζουμε μέσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα γυρίζουμε όλα μαζί για λίγο.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2' - 3'.
Βάζουμε στο τηγάνι και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και το αποσύρουμε από το μάτι.
Βγάζουμε το κοτσάνι από το κάθε μανιτάρι.
Τα γεμίζουμε με τη γέμιση του τηγανιού και τα βάζουμε στο ταψί.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20' περίπου ή μέχρι να σκουρύνουν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)