Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015
Σαλάτα με φασόλια μπαρμπούνια και ζυμαρικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
άποια μέρα έψαχνα στο ντουλάπι μου να δω τι όσπρια να μαγειρέψω. Τα μπαρμπούνια που είχα στο βαζάκι δεν έφταναν για όλους έτσι αποφάσισα να τα κάνω μια νόστιμη και χορταστική σαλάτα.
Υλικά:
1/2 φλ. φασόλια μπαρμπούνια ή χάντρες
1/2 φλ. μικρά ζυμαρικά όπως: πλαστός, βίδες, κοχυλάκι κλπ
1 καρότο τριμμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό σε φέτες
10 - 15 ελιές Καλαμών
λάδι
αλάτι
ρίγανη
ξύδι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια σε νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τελευταία 30' ρίχνουμε και αλάτι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους, τα στραγγίζουμε και μετά τα καίμε με λίγο λάδι.
Στη σαλατιέρα βάζουμε τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το τριμμένο καρότο, αλάτι, λάδι, ξύδι, τις ελιές και τη ρίγανη.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015
Πέστροφα στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο κι εύκολο ψαράκι, συνδυασμός για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να κάθονται πάνω από την κουζίνα μέχρι να γίνει το φαγητό.
Υλικά:
1.500 γρ. πέστροφα κατεψυγμένη
2 καρότα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
1 λεμόνι
2 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
1 ποτηράκι
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το λεμόνι σε φέτες. Τα αρωματικά χόρτα τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα ταψί βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο κι από πάνω μια λαδόκολλα. Πάνω της απλώνουμε τα λαχανικά, λίγα μυρωδικά και μερικές φέτες λεμονιού.
Πάνω τους ακουμπάμε το ψάρι.
Το ραντίζουμε με το κρασί....
...και με το λάδι.
Του ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Πάνω του ακουμπάμε τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού και τα υπόλοιπα μυρωδικά. Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα κι από πάνω το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα.
Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή λεμονάτες στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015
Χοιρινά παϊδάκια με κρέμα βαλσαμικού.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτά τα παϊδάκια μπορεί να έχουν αρκετό κόκαλο, αλλά....τρώγεται κι αυτό από τη νοστιμιά που έχουν.
Υλικά:
2 κ. χοιρινά παϊδάκια
6 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξυδιού+λίγο ακόμη για το ψήσιμο στο γκριλ
6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
6 σκ. σκόρδο
λίγο λάδι
1 ποτηράκι κρασί
1 κ.γ. πάπρικα
λίγο μπούκοβο (σύμφωνα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
αλάτι
Εκτέλεση:
Μέσα σε λίγο νερό βράζουμε για 5' - 7' τις σκελίδες του σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε από τη φλούδα.
Βγάζουμε τις φλούδες από τις σκελίδες, ρίχνουμε λίγο λάδι στο μούλτι και τις κόβουμε να γίνουν αλοιφή.
Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με την πάστα από τα σκόρδα.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα και το μπούκοβο.
Βάζουμε αυτό το μείγμα πάνω στο κρέας. Μέσα στο ταψί ρίχνουμε το κρασί.
Το ραντίζουμε με την κρέμα βαλσαμικού.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις ψηθεί το αλατίζουμε.
Του βάζουμε δεύτερη φορά λίγη ακόμη κρέμα ξυδιού.
Με ένα πινέλο την αλείφουμε παντού.
Στη συνέχεια ψήνουμε για 10' στο γκριλ με ξεσκέπαστο ταψί για να πάρει ένα ξεροψημένο σκούρο χρώμα.
Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015
Πατάτες αλάδωτες με ελιές στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ίσως κάποιοι από σας στις νηστείες θέλετε να φάτε φαγητά αλάδωτα αλλά νόστιμα. Ένα από αυτά είναι οι απλές πατάτες με ελιές σε άρμη στην κατσαρόλα.
Υλικά:
1 κ. πατάτες
2/3 φλ. ελιές Καλαμών σε άρμη
2/3 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ταχίνι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
θυμάρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα.
Προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε και το ταχίνι. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 40'.
Τα τελευταία 5' ρίχνουμε μέσα τις ελιές να ενσωματωθούν στο μαγείρεμα.
Μόλις σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε μέσα το θυμάρι για να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να γίνει το φαγητό με λάδι τότε τσιγαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε τα υπόλοιπα υλικά κανονικά παραλείποντας το ταχίνι.
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σε ένα γιορτινό τραπέζι όλα πρέπει να είναι Χριστουγεννιάτικα, ακόμη και η σαλάτα. Με δύο μόνο υλικά απλά και λιτά κάνουμε ένα έλατο που μας φτιάχνει τη διάθεση.
Υλικά:
λαχανάκια Βρυξελλών
κόκκινη πιπεριά
λάδι
χυμό λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα λαχανάκια για 10' σε αλατισμένο νερό. Μόλις γίνουν τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε στη μέση. Φτιάχνουμε το σχήμα του έλατου, κόβουμε σε μακρόστενες μετρίου μήκους λωρίδες την πιπεριά, τις βάζουμε σε κάθε σειρά του δέντρου. Ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι.
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015
Χριστουγεννιάτικο δέντρο με λευκή σοκολάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα ( ε καλά δεν είναι και τα μόνα που τη λατρεύουν). Πόσο μάλλον όταν η όψη της και η παρουσίασή της είναι Χριστουγεννιάτικη. Μια ωραία ιδέα να στολίσουμε το σαλόνι μας με ένα "στολίδι" φαγώσιμο.
Υλικά:
300 γρ. λευκή σοκολάτα
περίπου 1 κ.σ. κράνμπερις
1 κ.σ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας όπως αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, φυστίκια όλα ανάλατα και άψητα
Εκτέλεση:
Βράζουμε για λίγα λεπτά και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα.
Τα κόβουμε λίγο στο μούλτι τόσο που να είναι χοντροκομμένα.
Κόβουμε και τα φουντούκια λίγο χοντρά.
Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και κόβουμε τα κράνμπερις στη μέση ή αν θέλετε τα αφήνετε ολόκληρα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα.
Εγώ έβαλα μία φόρμα σιλικόνης σε σχήμα ελάτου. Εσείς αν δεν έχετε τέτοια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κουππάτ με χριστουγεννιάτικα σχήματα ή παγοθήκες με σχήματα αστεριού ή άλλες φόρμες της αρεσκείας σας.
Στρώνουμε τους ξηρούς καρπούς.
Από πάνω βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα.
Κι από πάνω γεμίζουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη για περίπου 1 - 2 ώρες να αρχίσει ελαφρά να στερεοποιείται.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και στην πλευρά της επιφάνειας. Αφήνουμε τη σοκολάτα για πολλές ώρες να στερεοποιηθεί πλήρως. Εγώ την ξεκίνησα βράδυ, την άφησα όλη τη νύχτα και την έβγαλα την επόμενη μέρα το μεσημέρι επειδή τότε είχα χρόνο. Όσο περισσότερη ποσότητα σοκολάτας έχει τόσο αργεί.
Έφτιαξα και ένα αστεράκι σε κουππάτ με τον ίδιο τρόπο και το έβαλα πάνω από το δέντρο σε μια μακρόστενη πιατέλα να μοιάζει όπως το δέντρο που στολίζουμε.
Αυτή είναι η δεύτερη όψη. Έτσι μπορείτε να το ακουμπήσετε ακόμα και όρθιο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)