Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικα στεφανάκια μπισκότου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Βάλτε τα παιδάκια σας να φτιάξουν μαζί σας Χριστουγεννιάτικα μπισκότα για να το ευχαριστηθούν διπλά. Μετά στολίστε το σαλόνι σας αφού τα βάλετε σε μια όμορφη πιατέλα. 




Υλικά: 


1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3/4 φλ. κορνφλάουρ 

1 κ.σ. κορνφλάουρ 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1/4 κ.γ. αλάτι 

1/2 φλ. μαργαρίνη 

1/2 φλ ζάχαρη 

2 - 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη

2 μεγάλοι κρόκοι αυγών 

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού 


Για το γλάσο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού 

λίγη βανίλια 

1 3/4 ζάχαρη άχνη  

1/3 φλ. ανάλατα άψητα φιστίκια Αιγίνης 

2 κ.σ. κράνμπερις αποξηραμένα 


Εκτέλεση: 


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. 

 Ρίχνουμε μέσα έναν έναν τους κρόκους.

 Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού...

 τη βανίλια....

 Σταματάμε για λίγο το μίξερ, βάζουμε το αλεύρι με το κορνφλάουρ, το μπέικινπάουντερ και το αλάτι και το ανακατεύουμε με κουτάλι. Μετά το χτυπάμε για λίγο με το μίξερ ίσα να ομογενοποιηθεί με τα άλλα υλικά.

 Πρώτα θα βάλουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη για 1 ώρα στο ψυγείο. Μόλις παγώσει, αλευρώνουμε το τραπέζι και βάζουμε τη ζύμη για να την ανοίξουμε.

 Με τη βοήθεια ενός αλευρωμένου πλάστη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. 

 Κόβουμε με κουππάτ στρογγυλά δισκάκια και στη μέση ένα μικρότερο.

 Αφαιρούμε το υπόλοιπο φύλλο από γύρω και τα δισκάκια από το κέντρο του κάθε κύκλου. Τα μαζεύουμε ξανά σε ζύμη και τα ξανανοίγουμε σε φύλλο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

 Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα σε μέτριες αποστάσεις μεταξύ τους και τα βάζουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 15' - 20' στο ψυγείο. Εγώ σε κάθε στρώση έβαλα λαδόκολλα κι από πάνω άλλη ζύμη και τα έβαλα όλα μαζί σε ένα ταψί. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 12' - 15' περίπου, ανάλογα με το πόσο καίει ο φούρνος σας.

 Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με την άχνη για να κάνουμε το γλάσο.

 Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά χωρίς να τα αγγίξουμε. Αλείφουμε τα μπισκότα στην επιφάνεια όταν κρυώσουν τελείως.

Κόβουμε τα κράνμπερις σε μικρά κομματάκια και τα σκορπάμε αραιά στην επιφάνεια. 

 Κόβουμε και τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και βάζουμε μια στρώση πάνω στο γλάσο.

 Εγώ έφτιαξα μόνο ένα για τη φωτογραφία, τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι κόρες μου.

 Όμως όσο εγώ ήμουν σε άλλο δωμάτιο εκείνες συνέχισαν με χρώματα ζαχαροπλαστικής και το γλάσο κι έφτιαξαν τα δεύτερα μπισκότα που έβγαλα από το φούρνο με σχέδια δικής τους έμπνευσης. Λυπάμαι μόνο που δεν τις απαθανάτισα με τη μηχανή να συνεργάζονται τόσο αρμονικά στην κουζίνα.

Έτσι λοιπόν, το τραπεζάκι του σαλονιού μας το στόλισαν με τα χεράκια τους και την αγάπη τους τα δύο λουλούδια μου. 

Και του χρόνου αγάπες μου.!!!! 






Μικρές λεπτομέρειες: 


Διατηρούνται για μία εβδομάδα αεροστεγώς κλεισμένα σε δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Σαλάτα υπερπαραγωγή Χριστουγέννων

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν η κόρη μου μαγειρεύει δεν κάνει απλά πράγματα, αλλά πολυσύνθετα και σίγουρα υπερπαραγωγές. Το ίδιο είναι και η σημερινή σαλάτα. 





Υλικά: 


μαρούλι απλό

μαρούλι σγουρό κόκκινο (λόλο ρόσσο) 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο 

λάχανο 

1 καρότο 

από μισή κόκκινη και κίτρινη πιπεριά 

1 ξινόμηλο 

1 αχλάδι 

σπόρους 1/2 ροδιού 

περίπου 10 ντοματίνια 


Ντρέσινγκ: 

4 κ.σ. γιαούρτι 

3 κ.σ. μαγιονέζα 

1 κ.σ. μουστάρδα 

λάδι 

αλάτι

1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

 Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά.

 Προσθέτουμε μέσα το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε στον πάτο μιας φόρμας του κέικ τους σπόρους του ροδιού ώστε να τους έχουμε στην κορυφή όταν αναποδογυρίσουμε τη φόρμα. 

 Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε ένα ένα κάθε φορά τα υλικά και τα ανακατεύουμε με μια μικρή ποσότητα από τη σάλτσα που φτιάξαμε. Ξεκινάμε με το λάχανο που το ανακατεύουμε με 1 - 2 κ.σ. από το ντρέσινγκ.

Το στρώνουμε στη φόρμα. 

 Ανακατεύουμε το σγουρό κόκκινο λάχανο με το ντρέσινγκ και το βάζουμε κι αυτό.

 Το ίδιο κάνουμε με το καρότο.

 Τρίβουμε το ξινόμηλο και το αχλάδι στον τρίφτη του κρεμμυδιού, τα ανακατεύουμε με λίγο ντρέσινγκ και τα στρώνουμε κι αυτά στη φόρμα.

Κόβουμε τις χρωματιστές πιπεριές σε μικρά κυβάκια αλλά αυτές δεν τις ανακατεύουμε επειδή θέλουμε να φαίνεται το χρώμα τους. Αν δεν έχετε μεγάλη ποσότητα από κάποιο λαχανικό μπορείτε να το στρώσετε στις άκρες της φόρμας για να φαίνεται όταν τη σερβίρετε. 

 Τελευταίο βάζουμε το απλό μαρούλι που το ανακατεύουμε και πάλι με λίγο ντρέσινγκ. 

Αναποδογυρίζουμε με προσοχή τη φόρμα σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ανάλογες αποστάσεις γύρω από τη σαλάτα. 

Είναι η πιο ωραία σαλάτα που έχω δει ποτέ και την έφτιαξε η κόρη μου.!!!

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά στη λαδόκολλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ήρθαν και πάλι τα λαμπερά Χριστούγεννα. Όλη η οικογένεια μαζεύεται στο γιορτινό τραπέζι για να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου που ήρθε ξανά να φέρει την αγάπη Του στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζουμε να φτιάχνουμε γεμιστή γαλοπούλα, παρόλο που δεν είναι ελληνικό έθιμο. Καλό είναι να δοκιμάζουμε συνταγές από όλο τον κόσμο, αλλά καλύτερο είναι να είναι το τραπέζι μας συχνότερα ελληνικό. Χρόνια πολλά σε όλους.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο 

1 κ.σ. μουστάρδα 

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. μέλι 

1 σφηνάκι κονιάκ 

το χυμό 1/2 πορτοκαλιού 

το χυμό 1 λεμονιού

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ξυδιού 


Για τη γέμιση: 

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

500 γρ. κάστανα βρασμένα 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

1 χούφτα δαμάσκηνα κομμένα στη μέση 

1 χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση 

1 χούφτα σταφίδες 

1 χούφτα αποξηραμένα σύκα κομμένα στη μέση 

1/3 - 1/2 φλ. ρύζι γλασέ 

κανέλα 

πάπρικα 

μοσχοκάρυδο 

2 - 3 γαρύφαλλα

αλάτι, πιπέρι 

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά


πατάτες για το ταψί 

χυμός 1 πορτοκαλιού 

χυμός 1 λεμονιού

1 κ.σ. μέλι 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 

ρίγανη 

λίγο αγελαδινό βούτυρο 


Εκτέλεση:


Φτιάχνουμε τη γέμιση του κιμά σύμφωνα με τη συνταγή Γέμιση για πουλερικά.


Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη σάλτσα για το κοτόπουλο. Βάζουμε το μέλι, το βούτυρο, τη μουστάρδα και το κονιάκ.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού...

και την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε λαδόκολλα και το γεμίζουμε όσο χωράει στην κοιλιά του και στο λαιμό.

Το καλύπτουμε πάνω, κάτω με τη σάλτσα που φτιάξαμε. Δε χρειάζεται ράψιμο.

Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα κι αν χρειαστεί βάζουμε άλλη μία απ' έξω.

Για να μην ανοίξει η λαδόκολλα βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο από κάτω αλλά δεν καλύπτουμε και το πάνω μέρος του κοτόπουλου για να μπορεί να περνάει η θερμοκρασία εσωτερικά. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

Όταν το ανοίξουμε θα έχει αρκετό ζουμί μέσα στη λαδόκολλα. Εγώ το έβγαλα και το άφησα στο ταψί σκέτο να ψηθεί λίγο ακόμα για να πάρει κι άλλο χρώμα. Του έριξα μερικές κουτάλες από το ζουμάκι που έβγαλε...

και μετά από λίγη ώρα πήρε το τελικό του χρώμα. Βλέπετε στη φωτογραφία ενώ δεν το έραψα δεν έφυγε η γέμιση και γλίτωσα ένα μέρος του κόπου και του χρόνου που θα απαιτούνταν για τη ραφή.

Κάνουμε με το ζουμί από τη λαδόκολλα μία σως. Το μετράμε σε ένα φλιτζάνι και για κάθε φλιτζάνι θα βάλουμε μέσα 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορνφλάουρ. Το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.







Τη σερβίρουμε σε μια σαλτσιέρα.


Για τις πατάτες στύβουμε το πορτοκάλι μαζί με το λεμόνι. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα, τη σκόνη του ζωμού.

Προσθέτουμε το λάδι...

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι....

και τους χυμούς που στύψαμε. 

Κόβουμε τις πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε τους χυμούς μέσα. Το κενό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι γιατί αρχικά ήθελα να βάλω το κοτόπουλο μέσα και στην πορεία ο σύζυγος με έπεισε να το φτιάξουμε στη λαδόκολλα. Όσο για τα όμορφα χέρια είναι της κόρης μου κι όχι δικά μου.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι....

και ρίγανη.
















Κόβουμε κομματάκια από το βούτυρο και τα σκορπάμε σε διάφορα σημεία στις πατάτες. Ρίχνουμε νερό στο ταψί.

Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα

Σερβίρουμε το κοτόπουλο ολόκληρο με τη γέμιση και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Εύχομαι η ευλογία του Χριστού να είναι πάντα στο τραπέζι σας. Χρόνια πολλά.

Υ.Γ. 

Μια φωτογραφία από το δικό μας βασιλικό τραπέζι την ώρα που το ετοιμάζαμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...