Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Το κεφάλι του Άι-Βασίλη (Βασιλόπιτα)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η μεγάλη κόρη μου έδωσε ρεσιτάλ με το κεφάλι του Άι - Βασίλη σαν βασιλόπιτα. Το έφτιαξε με πολύ μεράκι, με λεπτομέρεια και πολύ πετυχημένο τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά. Οι καλεσμένοι μας ενθουσιάστηκαν κι εμείς οι γονείς και η μικρή μας κόρη φουσκώναμε από υπερηφάνεια. Σας εύχομαι χρόνια πολλά και η νέα χρονιά που μόλις έκανε είσοδο να σας φέρει περισσότερη υγεία, περισσότερη ευτυχία και περισσότερες χαρές. Καλή Χρονιά.






Υλικά: 


4 - 4 1/2 φλ. αλεύρι 

3/4 φλ. ζάχαρη 

2 φακ. ξηρή μαγιά 

1/2 κ.γ. αλάτι 

1/2 φλ. γάλα 

1/4 φλ. νερό 

1/4 φλ. βούτυρο 

2 αυγά 


Για τα μάτια 

2 σταφίδες για τα μάτια


Για το χρώμα του σκούφου 

1 κρόκος αυγού 

μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής 


Για το γλάσο

άχνη ζάχαρη όσο πάρει για να γίνει κάπως παχύρευστο

λίγη βανίλια

1 σφηνάκι γάλα

Εκτέλεση:


Σε μια λεκάνη βάζουμε τα 2 πρώτα φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Το υπόλοιπο αλεύρι το βάζουμε μετά.

 Ρίχνουμε την ξηρή μαγιά.

 Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και το νερό για να διαλυθεί το βούτυρο και να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό το μείγμα στη ζύμη.

 Μόλις διαλυθεί το βούτυρο ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι με προσοχή να μην κάψουμε τη μαγιά. 

 Ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά. Ζυμώνουμε λίγο για να ενσωματωθούν.

 Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή κι ελαστική.

 Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σε θερμό περιβάλλον, όπως ο φούρνος στους 40 βαθμούς για όσο χρειαστεί μέχρι να φουσκώσει πολύ. Εγώ την άφησα περίπου 2 ώρες.

Όταν διπλασιάστηκε ή ίσως τριπλασιάστηκε την έβγαλα. 

 Κόβουμε από τη συνολική ποσότητα περίπου το 1/3 για το σκούφο, τα φρύδια, τα μάτια, τη μύτη και τα μούσια.

 Το μικρότερο κομμάτι θα το χωρίσουμε σε δύο τμήματα για να φτιάξουμε το μούσι και τα μουστάκια. Κρατάμε ένα αρκετά μικρό για τα μουστάκια. Θα ανοίξουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. και μπορείτε να το κάνετε ή τετράγωνο ή στην κάτω πλευρά πιο φαρδύ. 

 Ξεκινάμε από το πλάι κάνοντας οριζόντια κοψίματα σε βάθος 5 εκ. για να γίνουν τα πλαϊνά γένια. 

 Οι λωρίδες πρέπει να είναι στενές, γύρω στο 1 εκ. 

 Από τις πλαϊνές λωρίδες καθώς κι από το πάνω μέρος του φύλλου αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο και ξεκινάμε τις κάθετες λωρίδες.

 Στις μεγάλες λωρίδες μάλλον θα σας βολέψει καλύτερα το μαχαίρι παρά το ψαλίδι.

 Αφήνουμε πάλι περίπου 6 εκ. από την άλλη πλευρά και κόβουμε τα οριζόντια γένια. 

 Ανοίγουμε σε φύλλο, με τον ίδιο τρόπο, το μικρότερο κομμάτι που κρατήσαμε για τα μουστάκια περίπου 3Χ10 εκ. 

 Σ' αυτό κάνουμε οριζόντια κοψίματα των 5 εκ. μήκους στις δύο άκρες.

 Από το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης κόβουμε μερικά κομματάκια για να φτιάξουμε τη μύτη, τους βολβούς των ματιών, τα φρύδια, το άσπρο γείσο του σκούφου και τη φούντα που κρέμεται. 


 Με το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης από τη λεκάνη κάνουμε με τον πλάστη ένα σχήμα τριγωνικό που από την κάτω πλευρά θα γίνει στρογγυλεμένο.

 Αν θέλετε κρύψτε κάπου το νόμισμα της βασιλόπιτας τυλιγμένο με ένα κομμάτι λαδόκολλας.











Ανοίγουμε  με τον πλάστη λίγο ακόμη το φύλλο. Το πάνω μέρος που είναι πιο μυτερό, το γυρίζουμε τραβώντας το από τη μία πλευρά ώστε να σχηματιστεί ή άκρη του σκούφου. 


 Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί που θα ψηθεί, πάνω σε λαδόκολλα και τη στρώνουμε να το καλύψει όλο. 

















Βάζουμε τα γένια που κόψαμε στο κάτω μέρος του τριγώνου. Το πάνω μέρος από τα κρόσσια το τοποθετούμε έτσι ώστε να μοιάζει με χαμόγελο κι όχι σαν ίσια γραμμή ή σαν περισπωμένη.  

Τα στρώνουμε όμορφα.  Γιατί μπορεί να μπλεχτούν κατά τη μεταφορά.

 Με τα κομματάκια που τυχόν κρέμονται έξω από το ταψί μπορείτε να κάνετε μια δεύτερη σειρά από γένια.

 Πιάνουμε ένα ένα κρόσσι και το στρίβουμε για να το κάνουμε σγουρό.

 

 Για να κολλήσει το μούσι στη ζύμη το περνάμε από τη μέσα πλευρά με λίγο ασπράδι αυτού απ' αυτό που χωρίσαμε από τα αυγά που θα χρωματιστούν αργότερα. 

 Τώρα μπορούμε να βάλουμε και δεύτερη σειρά από γένια σε περίπτωση που μας περίσσεψε κάποιο μικρό κομματάκι ζύμης και εφόσον πρώτα αλείψουμε και τα προηγούμενα γένια με ασπράδι αυγού για να κολλήσουν.

 Πάνω από το μούσι βάζουμε το κομμάτι για τα μουστάκια.

Το τσιμπάμε στο μέσον του για να στενέψει. Στρίβουμε και σ' αυτό τις λωρίδες για να γίνουν σγουρές. Ανάμεσα στο μουστάκι και στα γένια τσιμπάμε κι ανοίγουμε ένα σημείο για να σχηματίσουμε ένα χαμόγελο και το στόμα του. 

 Πάνω στο μουστάκι στην πάνω άκρη του αλείφουμε με λίγο ασπράδι και κολλάμε το μικρό μπαλάκι για τη μύτη του.

 Υπολογίζουμε μέχρι πού θέλουμε να είναι ο σκούφος και σ' εκείνο το σημείο κολλάμε με το ασπράδι το μακρόστενο κομμάτι που θα είναι το γείσο του σκούφου.


Στον κρόκο του αυγού ρίχνουμε τόσες σταγόνες κόκκινου χρώματος, όσες χρειάζονται για να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Κάθε μάρκα είναι διαφορετική και δεν είναι σταθερές οι οδηγίες γι' αυτό θα κρίνετε εσείς ανακατεύοντας.

 



Το χρώμα που θέλουμε είναι περίπου αυτό.

 Χρωματίζουμε με αυτό και τη βοήθεια ενός πινέλου τη μύτη....

 και το σκουφάκι, αλλά όχι το γείσο.

 Υπολογίζουμε το ύψος στο οποίο θα βάλουμε τα μπαλάκια για τα μάτια του και τα κολλάμε με ασπράδι. Βάζουμε λίγο χρώμα και στα χείλη του.

 Κολλάμε με ασπράδι πάνω στους βολβούς τις σταφίδες πατώντας τες λίγο.

 Πάνω από τα μάτια θα κολλήσουμε πάλι με ασπράδι τα φρύδια.

 Τέλος, βάζουμε το μεγαλύτερο μπαλάκι στην άκρη του σκούφου με λίγο ασπράδι και το πατάμε κάπως να κολλήσει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς αρχικά σκεπασμένο με λαδόκολλα για 15' και μετά ξεσκέπαστο για άλλα 15' περίπου. Το ζυμάρι από πλακέ που είναι θα φουσκώσει αρκετά.


 Θα το αφήσουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Καλό θα είναι μόλις κρυώσει με ένα βρεγμένο χαρτί ή πανί να σκουπίσουμε το περίσσιο αλεύρι από το πρόσωπο του Άι - Βασίλη.

 Με το γλάσο χρωματίζουμε τα γένια και τα μουστάκια άσπρα....

 καθώς επίσης, το γείσο, τη φούντα του σκούφου, τα φρύδια και τους βολβούς των ματιών.

Τον τοποθετούμε σε πολύ μεγάλη πιατέλα ή αν δεν έχετε το κατάλληλο μέγεθος βάλτε μια μικρή λαμαρίνα ντυμένη με αλουμινόχαρτο κι από πάνω δύο δαντελωτά χαρτιά και ετοιμαστείτε για θραύση.

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τα ελαφάκια του Άη-Βασίλη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ βέβαια δεν πρόκειται για συνταγή αλλά για διακόσμηση τυριών. Αντί να σερβίρετε σκέτο τυρί φτιάξτε το να μοιάζει με τα ελαφάκια του Άη-Βασίλη ώστε να προσθέσετε λίγη χαρά και χαμόγελα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.




Υλικά: 


τρίγωνα μαλακά τυράκια (εγώ χρησιμοποίησα φρέσκια μοτσαρέλα) 

μικρά πρέτσελ pretzel (θα τα βρείτε εκεί που υπάρχουν οι ξηροί καρποί )

κόκκοι μαύρου πιπεριού 

πιπεριά Φλωρίνης ή κόκκινη απλή πιπεριά 


Εκτέλεση:


Αν χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα κόψτε τη σε τρίγωνο κομμάτι, στερεώστε τα πρέτσελ στις δύο γωνίες πίσω, βάλτε για μάτια τους κόκκους πιπεριού και κόψτε τις άκρες μιας πιπεριάς Φλωρίνης ή κόψτε στρογγυλά κομματάκια από οποιαδήποτε κόκκινη πιπεριά για τη μύτη.


Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό ρολό με αποξηραμένα φρούτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα από τα πιάτα που έφτιαξε η κόρη μου στο ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ήταν το ρολό με δαμάσκηνα και βερίκοκα. Με γεύσεις μελωμένες από γλυκό κρασί και αποξηραμένα φρούτα. Απλά απολαυστικό!!!!!!!!!!!!




Υλικά: 


1.200 - 1.500 γρ. χοιρινό κατάλληλο για ρολό 

8 - 10 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι 

8 - 10 βερίκοκα ξερά 

2 ποτηράκια γλυκό κρασί 

2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα 

λίγο τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο

3 - 4 φέτες μπέικον 

λίγο θυμάρι 

λίγο μαϊντανό 

2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη

10 κρεμμυδάκια για στιφάδο 

κανέλα σκόνη 

2 ξυλάκια κανέλας 

λίγο μπαχάρι 

3 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Απλώνουμε το κρέας πάνω σε μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Πασπαλίζουμε με το ζωμό κότας και το θυμάρι. 

Ρίχνουμε κανέλα...


 τριμμένο σκόρδο...

 Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο 1 ποτηράκι γλυκό κρασί για 30'.

 Μόλις περάσει η ώρα του μουλιάσματος τα απλώνουμε συμμετρικά πάνω στο κρέας και το κρασί τους θα το ρίξουμε στο ταψί.

 Χοντροκόβουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα απλώνουμε κι αυτά.

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε.

 Με τη βοήθεια της λαδόκολλας που βρίσκεται από κάτω γυρνάμε σε ρολό το κρέας.

 Πατάμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν.

 Τώρα θα χρειαστεί λίγος σπάγκος για να το κλείσουμε να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

 Κάνουμε δεσίματα οριζόντια και κάθετα πάνω στο ρολό.

 Το περιχύνουμε με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα. Βάζουμε στο ταψί τα ξύλα της κανέλας και τα κρεμμύδια, τα οποία αν θέλετε μπορείτε και να τα κόψετε.

 Αλατοπιπερώνουμε από την έξω πλευρά.

 Ρίχνουμε από πάνω λίγο μπαχάρι. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αντί για σκόνη μπαχάρι σε κόκκους.

 Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό κότας σε σκόνη από την έξω πλευρά. 

 Ρίχνουμε το δεύτερο ποτηράκι κρασιού στο ταψί.

 Βάζουμε και λίγο νερό στο ταψί.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με σκεπασμένη λαδόκολλα για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.









Περίπου 30' πριν βγάλουμε το ρολό βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα για να μη λιώσουν.


Σερβίρουμε στην πιατέλα το ρολό

περιτριγυρισμένο με τα αποξηραμένα φρούτα και τα κρεμμύδια.



Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν το κρέας που αγοράσατε έχει μικρή επιφάνεια και είναι σε φέτες μπορείτε να τις βάλετε τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να ανεβαίνουν η μία στην άλλη γύρω στο 1 εκ. και να γίνει μια μακριά απλωμένη επιφάνεια.



Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Σούπα με κάστανα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η μεγάλη κόρη μου μας έφτιαξε αυτή τη σούπα που είναι το κάτι άλλο. Αν τη σερβίρετε, ειδικά στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας ή την παραμονή θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Φυσικά, είναι μια νόστιμη σούπα και για άλλες μέρες και νύχτες μέσα στο χειμώνα.




Υλικά: 


1 κ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα 

2 πράσα 

1 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

100 ml. κρέμα γάλακτος 

αλάτι, πιπέρι 

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1 - 1 1/2 λ. νερό



Εκτέλεση:


 Στην κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ζωμό της κότας να βράσουν.

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα προσθέτουμε μέσα. 

 Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε.

 Ρίχνουμε τα κάστανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

 Χοντροκόβουμε το μαϊντανό και το βάζουμε κι αυτό.

 Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν τα κάστανα.

 Κόβουμε τη σούπα λίγη λίγη στο μούλτι για να γίνει βελουτέ.

 Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο.

 Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για 1' - 2' να βράσουν όλα μαζί. Τη σερβίρουμε ζεστή. 


 

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Μπαστουνάκι με κρέμα τυριού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα ορεκτικό που έχει εντελώς απλά υλικά αλλά λόγω της εμφάνισής του είναι απόλυτα εντυπωσιακό. 




Υλικά: 


450 - 500 γρ. τυρί κρέμα (δεν κάνουν οι μάρκες που έχουν πολύ μαλακό τυρί, καλύτερα να βρείτε κρέμα τυριού πολύ σφιχτή) 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λίγο σκόρδο σε σκόνη 

αλάτι, πιπέρι 

ένα κομμάτι κόκκινη πιπεριά 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε την κρέμα τυριού σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε αρκετά τον άνηθο και το κρεμμυδάκι και τα βάζουμε.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.

Πασπαλίζουμε με λίγο αποξηραμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

 Το βάζουμε πάνω σε μια μεμβράνη ή σε μια λαδόκολλα.

 Το σχηματοποιούμε κάπως πρόχειρα σε μπαστούνι.

 Το μεταφέρουμε αρκετά προσεκτικά στο πιάτο σερβιρίσματος και με ένα κουταλάκι του δίνουμε το τελικό σχήμα.

 Κόβουμε το κομμάτι της πιπεριάς σε πολύ μικρά τετραγωνάκια και κάνουμε διαγώνιες ρίγες πάνω στο μπαστουνάκι.

Τέλος, σκορπάμε μερικά κομματάκια στο πιάτο. Αν έχουμε διαφορά ώρας από το σερβίρισμα το φυλάμε στο ψυγείο για να μη βγάλει νερό.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...