Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015
Τα ελαφάκια του Άη-Βασίλη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εδώ βέβαια δεν πρόκειται για συνταγή αλλά για διακόσμηση τυριών. Αντί να σερβίρετε σκέτο τυρί φτιάξτε το να μοιάζει με τα ελαφάκια του Άη-Βασίλη ώστε να προσθέσετε λίγη χαρά και χαμόγελα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Υλικά:
τρίγωνα μαλακά τυράκια (εγώ χρησιμοποίησα φρέσκια μοτσαρέλα)
μικρά πρέτσελ pretzel (θα τα βρείτε εκεί που υπάρχουν οι ξηροί καρποί )
κόκκοι μαύρου πιπεριού
πιπεριά Φλωρίνης ή κόκκινη απλή πιπεριά
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιήσετε μοτσαρέλα κόψτε τη σε τρίγωνο κομμάτι, στερεώστε τα πρέτσελ στις δύο γωνίες πίσω, βάλτε για μάτια τους κόκκους πιπεριού και κόψτε τις άκρες μιας πιπεριάς Φλωρίνης ή κόψτε στρογγυλά κομματάκια από οποιαδήποτε κόκκινη πιπεριά για τη μύτη.
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015
Χοιρινό ρολό με αποξηραμένα φρούτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα πιάτα που έφτιαξε η κόρη μου στο ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ήταν το ρολό με δαμάσκηνα και βερίκοκα. Με γεύσεις μελωμένες από γλυκό κρασί και αποξηραμένα φρούτα. Απλά απολαυστικό!!!!!!!!!!!!
Υλικά:
1.200 - 1.500 γρ. χοιρινό κατάλληλο για ρολό
8 - 10 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
8 - 10 βερίκοκα ξερά
2 ποτηράκια γλυκό κρασί
2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα
λίγο τριμμένο αποξηραμένο σκόρδο
3 - 4 φέτες μπέικον
λίγο θυμάρι
λίγο μαϊντανό
2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη
10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
κανέλα σκόνη
2 ξυλάκια κανέλας
λίγο μπαχάρι
3 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Απλώνουμε το κρέας πάνω σε μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με το ζωμό κότας και το θυμάρι.
Ρίχνουμε κανέλα...
τριμμένο σκόρδο...
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο 1 ποτηράκι γλυκό κρασί για 30'.
Μόλις περάσει η ώρα του μουλιάσματος τα απλώνουμε συμμετρικά πάνω στο κρέας και το κρασί τους θα το ρίξουμε στο ταψί.
Χοντροκόβουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα απλώνουμε κι αυτά.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας που βρίσκεται από κάτω γυρνάμε σε ρολό το κρέας.
Πατάμε λίγο τις άκρες να κολλήσουν.
Τώρα θα χρειαστεί λίγος σπάγκος για να το κλείσουμε να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
Κάνουμε δεσίματα οριζόντια και κάθετα πάνω στο ρολό.
Το περιχύνουμε με το βούτυρο που το λιώνουμε πρώτα. Βάζουμε στο ταψί τα ξύλα της κανέλας και τα κρεμμύδια, τα οποία αν θέλετε μπορείτε και να τα κόψετε.
Αλατοπιπερώνουμε από την έξω πλευρά.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο μπαχάρι. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αντί για σκόνη μπαχάρι σε κόκκους.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό κότας σε σκόνη από την έξω πλευρά.
Ρίχνουμε το δεύτερο ποτηράκι κρασιού στο ταψί.
Βάζουμε και λίγο νερό στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με σκεπασμένη λαδόκολλα για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.
Περίπου 30' πριν βγάλουμε το ρολό βάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα για να μη λιώσουν.
Σερβίρουμε στην πιατέλα το ρολό
περιτριγυρισμένο με τα αποξηραμένα φρούτα και τα κρεμμύδια.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν το κρέας που αγοράσατε έχει μικρή επιφάνεια και είναι σε φέτες μπορείτε να τις βάλετε τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να ανεβαίνουν η μία στην άλλη γύρω στο 1 εκ. και να γίνει μια μακριά απλωμένη επιφάνεια.
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015
Σούπα με κάστανα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η μεγάλη κόρη μου μας έφτιαξε αυτή τη σούπα που είναι το κάτι άλλο. Αν τη σερβίρετε, ειδικά στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας ή την παραμονή θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Φυσικά, είναι μια νόστιμη σούπα και για άλλες μέρες και νύχτες μέσα στο χειμώνα.
Υλικά:
1 κ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
2 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
100 ml. κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 - 1 1/2 λ. νερό
Εκτέλεση:
Στην κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το ζωμό της κότας να βράσουν.
Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τα προσθέτουμε μέσα.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε.
Ρίχνουμε τα κάστανα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Χοντροκόβουμε το μαϊντανό και το βάζουμε κι αυτό.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν τα κάστανα.
Κόβουμε τη σούπα λίγη λίγη στο μούλτι για να γίνει βελουτέ.
Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε για 1' - 2' να βράσουν όλα μαζί. Τη σερβίρουμε ζεστή.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015
Μπαστουνάκι με κρέμα τυριού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα ορεκτικό που έχει εντελώς απλά υλικά αλλά λόγω της εμφάνισής του είναι απόλυτα εντυπωσιακό.
Υλικά:
450 - 500 γρ. τυρί κρέμα (δεν κάνουν οι μάρκες που έχουν πολύ μαλακό τυρί, καλύτερα να βρείτε κρέμα τυριού πολύ σφιχτή)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
λίγο σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
ένα κομμάτι κόκκινη πιπεριά
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κρέμα τυριού σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε αρκετά τον άνηθο και το κρεμμυδάκι και τα βάζουμε.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Πασπαλίζουμε με λίγο αποξηραμένο σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Το βάζουμε πάνω σε μια μεμβράνη ή σε μια λαδόκολλα.
Το σχηματοποιούμε κάπως πρόχειρα σε μπαστούνι.
Το μεταφέρουμε αρκετά προσεκτικά στο πιάτο σερβιρίσματος και με ένα κουταλάκι του δίνουμε το τελικό σχήμα.
Κόβουμε το κομμάτι της πιπεριάς σε πολύ μικρά τετραγωνάκια και κάνουμε διαγώνιες ρίγες πάνω στο μπαστουνάκι.
Τέλος, σκορπάμε μερικά κομματάκια στο πιάτο. Αν έχουμε διαφορά ώρας από το σερβίρισμα το φυλάμε στο ψυγείο για να μη βγάλει νερό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)