Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016
Μπριάμ με κουκουνάρι και φέτα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όλες οι καλοκαιρινές γεύσεις δεμένες αρμονικά. Μικρή λεπτομέρεια το κουκουνάρι που κάνει το μπριάμ να γίνεται ξεχωριστό.
Υλικά:
2 κολοκυθάκια μεγάλα
1 - 2 μελιτζάνες
3 - 4 πατάτες
2 καρότα
3 ντομάτες
1 πιπεριά
1 κρεμμύδι φρέσκο
2 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
3 κ.σ. κουκουνάρι
100 γρ. φέτα (προαιρετικά)
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα βάζουμε στο ταψί.
Από πάνω βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε φέτες, το μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα.
Συνεχίζουμε με τις ντομάτες και τις πιπεριές σε φέτες και ρίχνουμε το κουκουνάρι.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο το κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια ή ψιλοκομμένο, όπως προτιμάτε.
Ρίχνουμε το λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε φέτα τα τελευταία 10' πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο.
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016
Σαλάτα με σπανάκι και ντομάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειος συνδυασμός πράσινου και λαχανικού με βόμβα βιταμινών και σιδήρου.
Υλικά:
τρυφερά μικρά φύλλα από σπανάκι
1 μεγάλη ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο μαϊντανό
100 γρ. φέτα
2 κ.σ. λιόσπορο
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη σαλατιέρα το σπανάκι, τη ντομάτα κομμένη σε φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τη φέτα σε μικρά κυβάκια και το λιόσπορο. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016
Χοιρινό σνίτσελ με σάλτσα μανιταριών
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα παιδιά συνήθως τρελαίνονται για τέτοια πιάτα. Ας τους κάνουμε τη χάρη πού και πού και με την ευκαιρία να τα απολαύσουμε κι εμείς οι μεγάλοι.
Υλικά:
6 σνίτσελ από το στρογγυλό του χοιρινού
1/2 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. γαλέτα (τριμμενη φρυγανιά)
λίγο γάλα
2 αυγά
1 κ.γ. πολτό σκόρδου
Για τη σάλτσα μανιταριών:
250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
400 γρ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
Για το σερβίρισμα:
ρύζι ή τηγανητές πατάτες ή και τα δύο
Εκτέλεση:
Το ιδανικό κομμάτι του χοιρινού για να βγάλουμε νόστιμα και μαλακά σνίτσελ είναι αυτό που ονομάζεται στρογγυλό. Αν θέλετε ζητήστε από το χασάπη σας να το κόψει ομοιόμορφα σε φέτες ή κόψτε το εσείς αν έχετε καλό και κοφτερό μαχαίρι.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε λίγο γάλα και προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί.
Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ κι απ' τις δυο μεριές.
Βουτάμε καλά το κάθε κομμάτι στο αυγό....
...και μετά στη γαλέτα.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και μετά το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Σχετικά γρήγορα μόλις πάρουν το πρώτο χρώμα από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε κι από την άλλη και μετά θα τα ξαναγυρίσουμε μέχρι να ψηθούν εντελώς.
Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια Λιώνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε κι αυτά μέσα στο βούτυρο να τσιγαριστούν.
Μόλις μαραθούν λίγο τα σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο σερβίρισμα περιχύστε τα σνίτσελ με τη σάλτσα και τα μανιτάρια και βάλτε το συνοδευτικό της αρεσκείας σας και λίγες φέτες ντομάτας.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016
Κοπανάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με τραχανά και μανιτάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα πιο αγαπημένα στοιχεία στο ελληνικό φαγητό είναι ο τραχανάς. Τόσες γενιές μεγάλωσαν μ' αυτόν. Σήμερα θα πάρει μαζί του και μανιτάρια για να συνοδεύσει το κοτόπουλο.
Υλικά:
6 κοπανάκια κοτόπουλου (είναι μόνο το μπουτάκι χωρίς το πίσω μέρος του)
1 φλ. τραχανά
1/3 φλ λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι ημίγλυκο κόκκινο κρασί
4 - 5 στρογγυλά μανιτάρια άσπρα ή καφέ
1 φλ. ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. πελτέ
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει κοκκινίζουμε μέσα και τα κοπανάκια.
Μόλις πάρουν λίγο χρώμα τα σβήνουμε με το κρασί.
Κόβουμε σε κάπως χοντρές φέτες τα μανιτάρια και τα βάζουμε μέσα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον πελτέ.
Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε και κανέλα. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτούν τα μπουτάκια για 1 ώρα περίπου.
Μετά τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστεί καλά.
Μετά από 7' - 8' περίπου ο τραχανάς πίνει το νερό του και τον κατεβάζουμε από το μάτι όσο ακόμη έχει λίγη σάλτσα μέσα.
Τρώγεται σκέτο ή και με τυρί τριμμένο.
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016
Φάβα με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η γνωστή μας απλή φάβα σήμερα θα αποκτήσει πιο πλούσια γεύση κι εμφάνιση χάρη στη χρωματιστή πιπεριά δηλαδή, απλά και οικονομικά. Τρώγεται και σαν κύριο πιάτο και σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Υλικά:
1 φλ. φάβα
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο για τη φάβα και 1/2 σε φέτες για την πιπεριά
2 καρότα τριμμένα
1 κόκκινη πιπεριά
1/3 φλ. λάδι
χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ελιές και μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο.
Προσθέτουμε και τη φάβα και τη γυρνάμε με την κουτάλα να τσιγαριστεί κι αυτή μαζί.
Προς το τέλος βάζουμε και το χυμό λεμονιού.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε φέτες και την πιπεριά κομμένη σε χοντρά κυβάκια. Αν θέλετε ρίχνετε και λίγο αλάτι.
Στο τέλος πολτοποιούμε τη φάβα στο μούλτι για πιο λεία υφή, τη σερβίρουμε στο πιάτο κι από πάνω βάζουμε μια ποσότητα από τις τηγανισμένες πιπεριές και κρεμμύδια, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε λίγες ελιές Καλαμών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)