Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016
Πατάτες με ελιές, μανιτάρια και καρότα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεύση και άρωμα ξεχύνονται απ' αυτό το απλό και λιτό φαγητό. Μπορείτε να το φάτε σαν κύριο πιάτο, ειδικά στις νηστείες ή ακόμη και σαν συμπλήρωμα σε κρέας ή ψάρι.
Υλικά:
1 κ. πατάτες
1 καρότο
100 γρ. μανιτάρια
1/2 κρεμμύδι ξερό
περίπου 1/2 φλ. ελιές Καλαμών
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετούλες ή ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε τις πατάτες σε φετούλες ή κυδωνάτες και τις τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε μαζί το καρότο σε ροδέλες και τα μανιτάρια σε φετούλες. Τα ανακατεύουμε με την κουτάλα να τσιγαριστούν κι αυτά για λίγο.
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με κανονικό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 40' περίπου σε σιγανή φωτιά.
Φροντίζουμε το φαγητό να μείνει χωρίς νερό ή με ελάχιστο αν το προτιμάτε και μόλις το σβήσουμε του ρίχνουμε τη ρίγανη και κλείνουμε το καπάκι να κρατηθεί το άρωμα μέχρι το σερβίρισμα.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016
Φάβα με σάλτσα μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ ταιριαστή με τη φάβα γευστικά αυτή η σάλτσα και πολύ εύκολη να τη φτιάξετε.
Υλικά:
1 1/2 φλ. φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
Σάλτσα μουστάρδας:
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/3 φλ λάδι
αλάτι, πιπέρι
αγγουράκι τουρσί
κάππαρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό. Στη συνέχεια την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά. Όταν χρειάζεται προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόψουμε το βράσιμο.
Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασμού ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε μέσα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει το νερό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τα τελευταία 10' βάζουμε το λάδι.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε μόλις γίνει η φάβα μπορείτε να την κόψετε στο μούλτι.
Για τη σάλτσα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το λεμόνι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε στο πιάτο τη φάβα κόβουμε το αγγουράκι σε φετούλες, προσθέτουμε λίγη κάπαρη κι από πάνω 3 - 4 κ.σ. από τη σάλτσα.
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Γλυκοπατάτες πουρέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτός ο πουρές είναι πολύ γλυκός καθώς είναι και το είδος της πατάτας γλυκό. Ταιριάζει πολύ ωραία με ψητά κρέατα και ψάρια.
Υλικά:
1 κ. γλυκοπατάτες
περίπου 1/2 - 2/3 φλ. γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 20'.
Μόλις βράσουν τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε πρες πουρέ ή στο μούλτι.
Βάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα ξανά και μαζί λίγο αλάτι και πιπέρι, το βούτυρο και το γάλα.
Ανακατεύουμε σιγά σιγά και περιμένουμε να το πιει όλο το γάλα και να γίνει ένα μείγμα πιο συμπαγές.
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016
Σαλάτα μαρούλι με αβοκάντο και φρέσκια μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έβαλα λίγη παραπάνω γεύση στο απλό και καθημερινό μαρουλάκι με το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε γεύση και την οικονομικότατη φρέσκια μοτσαρέλα.
Υλικά:
μαρούλι
ξερό ή φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
80 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα
2 - 3 κ.σ. ελιές Καλαμών
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το κρεμμύδι σε ροδέλες, τη μοτσαρέλα σε φετούλες, βάζουμε τις ελιές, λάδι, αλάτι και το ξύδι.
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016
Παστίτσιο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Και ποιος δε θέλει αυτό το φαγητό, με την οικογένεια μαζεμένη γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι ή μαζί με τους φίλους και καλεσμένους!!!!
Υλικά:
Για ένα μικρό ταψί:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο
2 γαρύφαλλα
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
100 γρ. μακαρόνια Νο5 ή πιο χοντρά αν θέλετε
τριμμένο τυρί
Για τη μπεσαμέλ:
3 ποτήρια γάλα
4 1/2 κ.σ. σιμιγδάλι (δεν έχει σημασία αν είναι ψιλό ή χοντρό)
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
Για την επιφάνεια:
λίγη τριμμένη φρυγανιά
λίγο τυρί για μακαρόνια τριμμένο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Βάζουμε μέσα και τον κιμά και τον καβουρδίζουμε ανακατεύοντας για λίγη ώρα να αλλάξει χρώμα.
Μόλις τσιγαριστεί καλά ο κιμάς τον σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε αρκετή κανέλα.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο μαζί με τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε και λίγο νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 1 ώρα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πιει το νερό του.
Μόλις γίνει βγάζουμε τα γαρύφαλλα, τον στραγγίζουμε να φύγουν τα πολλά λάδια και ρίχνουμε 1 κ.σ. φρυγανιά κι ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε τακτικά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις πήξει ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ενσωματωθεί. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ για 10' να κρυώσει ελαφρά.
Χτυπάμε τα αυγά και τα βάζουμε στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
Βάζουμε τα μισά μακαρόνια μέσα και τους ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε μία στρώση μπεσαμέλ, περίπου το 1/3 της ποσότητας.
Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια με τυρί από πάνω.
Απλώνουμε τον κιμά.
Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Και τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα η επιφάνεια.
Πριν αρχίσει η σφαγή αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει αρκετά για να κόβεται εύκολα και να βγαίνει το κάθε κομμάτι χωρίς να κυνηγάτε αριστερά, δεξιά τα υπολείμματά του.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)