Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ρόφημα σοκολάτας με κουβερτούρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γλυκιά, ζεστή σοκολάτα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το λατρεμένο ρόφημα του χειμώνα.




Υλικά: 

Για 2 φλιτζάνια του τσαγιού: 


100 γρ. κουβερτούρα 

2 φλ. γάλα 

ζάχαρη σύμφωνα με την προτίμηση σας από 1 κ.γ. - 1 κ.σ. 


Εκτέλεση:


 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Την ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα των αυγών για να λιώσει και να μην κολλήσει.

 Μόλις λιώσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα που μετρήσαμε κι αν θέλουμε και ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να βράσει. Μετά τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι.

Εύχομαι σε όλους σας να είναι πάντα γλυκιές και ζεστές οι μέρες σας σαν τη σοκολάτα.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Θράψαλα μαγειρεμένα σε χυμό πορτοκαλιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα απίθανο πιάτο με ασυνήθιστο αλλά πολύ ωραίο συνδυασμό πορτοκαλιού με τα θράψαλα που θα σας εντυπωσιάσει.




Υλικά: 


1 κ. θράψαλα 

1/3 φλ. λάδι 

1 σκ. σκόρδο 

το χυμό 2 μεγάλων πορτοκαλιών 

1 κ.σ. μουστάρδα

περίπου 1 κ. πατάτες 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 


Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το σκόρδο.

 Αν τα θράψαλα έχουν πέτσα τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες και τα τσιγαρίζουμε μαζί κι αυτά.

 Μόλις συρρικνωθούν λίγο ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.

 Προσθέτουμε τη μουστάρδα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε τα θράψαλα να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά στο χυμό πορτοκαλιού χωρίς νερό γιατί έτσι κι αλλιώς βγάζουν από μόνα τους. 

 Μόλις γίνουν τα θράψαλα τα βγάζουμε και βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες ή κομμάτια. Τις μαγειρεύουμε για περίπου 30' - 40' μέχρι να γίνουν πολύ μαλακές. 

 Τα τελευταία 5' πριν το σβήσουμε πασπαλίζουμε το φαγητό με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.




Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Συνήθως αυτό το πιάτο δε λείπει από τις μέρες της σαρακοστής και των νηστειών. Απλό, παραδοσιακό και νόστιμο.




Υλικά: 


1.200 γρ. χταποδάκι κατεψυγμένο 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1 φύλλο δάφνης 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού χωριστά ένα ένα και πετάμε από το κεφάλι τα μάτια και το στόμα. Το αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα άδεια. Το ίδιο το χταπόδι θα βγάλει αρκετό νερό από μόνο του. Το αφήνουμε για 5' - 10', μόλις αλλάξει χρώμα και γίνει ροζ το βγάζουμε. 

Βάλτε το για λίγο σε κρύο νερό να κρυώσει για να πιάνεται. Το ξεπετσιάζουμε και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. 













Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο.

  Μόλις γυαλίσουν βάζουμε και το χταποδάκι μέσα και το γυρίζουμε με την κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα και τα ντοματάκια.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και νερό.

Αρωματίζουμε με κανέλα κι αφήνουμε το χταποδάκι να γίνει για περίπου 40' - 45' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. 

Μόλις γίνει το χταποδάκι στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τη σάλτσα του. Βάζουμε το μακαρονάκι και το ανακατεύουμε να το στρώσουμε μέσα στο πυρέξ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να φτάσει για τα ζυμαρικά.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30'.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ρυζοσαλάτα μέσα σε πιπεριές βαρκούλες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν έχετε καλεσμένους σε τραπέζι και θέλετε κάτι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα οικονομικό κι εύκολο μια ωραία ιδέα είναι να παρουσιάσετε μια τέτοια απλή σαλάτα μέσα σε πιπεριές.





Υλικά: 


2 πιπεριές 

1/2 φλ. ρύζι 

2/3 φλ. αρακά 

1/2 καρότο ή μερικά baby καροτάκια 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

3 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τον αρακά μαζί με τα καρότα σε αλατισμένο νερό να βράσουν. Τα αφήνουμε για 5' - 10' αρχικά μόνα τους και μετά με το ρύζι.

 Μόλις περάσουν τα πρώτα 5' - 10' βάζουμε και το ρύζι μαζί τους να βράσει. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.

 Σε ένα μπολ βάζουμε τον αρακά με το ρύζι, τα καρότα αν θέλετε τα κόβετε σε μικρότερα κομματάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό, βάζουμε και το καλαμπόκι.

 Ρίχνουμε πιπέρι και μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο αλάτι ή καθόλου.

Ρίχνουμε λίγο λάδι κι ανακατεύουμε καλά. 


Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αδειάζουμε τα σπόρια και τις ίνες και τις γεμίζουμε με τη ρυζοσαλάτα. Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές για λίγο στο φούρνο και να τις ξεφλουδίσετε. Βέβαια, τότε δε θα στέκονται πολύ καλά να τις γεμίσετε γιατί θα είναι πολύ μαλακές.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Σπανάκι με μανιτάρια και ελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στη νηστεία όλοι αναζητούμε λύσεις για νόστιμο φαγητό που κάποιες φορές να ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι αυτό, μπορείτε να το φάτε σκέτο ή σαν συμπλήρωμα με κρέας ή ψάρι.




Υλικά: 


500 γρ. σπανάκι 

250 γρ. μανιτάρια 

1/2 φλ. ελιές Καλαμών 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί

λίγο άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

 Μετά από λίγο βάζουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τις ελιές χωρίς το κουκούτσι.

 Όταν τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τον άνηθο. Εγώ έβαλα αποξηραμένο καθώς μου τέλειωσε ο φρέσκος. Εσείς προτιμήστε το φρέσκο.

 Βάζουμε και το σπανάκι και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για να λαδωθούν και τα από πάνω φύλλα.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30' - 40'.

 Δεν πρόσθεσα καθόλου νερό γιατί βγάζουν το σπανάκι και τα μανιτάρια αρκετό από μόνα τους. Εσείς μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέστε ίσως ελάχιστο.


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πράσινη σαλάτα με τόνο και τουρσί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τονοσαλάτα με μαρουλάκι, τουρσί και σάλτσα μουστάρδας γεμάτη γεύση και σωστό πλήρες γεύμα γιατί είναι αρκετά χορταστική.





Υλικά: 


μαρούλι 

1 κονσέρβα τόνο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο 

2 αγγουράκια τουρσί 

2 κ.σ. κάππαρη 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 

1 κ.σ. μουστάρδα 


Εκτέλεση:


 Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε κάπως χοντρά κομμάτια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα. Βάζουμε τον τόνο, την κάππαρη και το τουρσί σε φέτες.

Ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το λάδι και το αλάτι και περιχύνουμε μ' αυτή τη σαλάτα μας. 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κεφτεδάκια με φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα κεφτεδάκια της μαμάς αποκτούν περισσότερη γεύση με λίγο τυρί μέσα και γίνονται ανάρπαστα.






Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 αυγό 

λίγο μαϊντανό 

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 

2 κ.σ. σάλτσα ή 1 ντομάτα τριμμένη 

αλάτι, πιπέρι 

2 κ.σ. λάδι 

λίγο δυόσμο 

περίπου 50 - 100 γρ. φέτα 


αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:


Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε στο μούλτι κάποια υλικά για να γίνουν πιο ψιλοκομμένα, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό μαζί με το αυγό για να κόβονται ευκολότερα.












Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη μαζί με το μείγμα του μούλτι, την τριμμένη φρυγανιά, ρίχνουμε το λάδι.















Προσθέτουμε το δυόσμο.















Ρίχνουμε αλατοπίπερο.















Βάζουμε τη σάλτσα ή την τριμμένη ντομάτα.





Προσθέτουμε και τη φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το ζυμώνουμε σε κεφτεδάκια.













Αλευρώνουμε καλά τα κεφτεδάκια και τα τινάζουμε πριν τα τηγανίσουμε για να μη μαζεύεται πολύ αλεύρι που μαυρίζει το λάδι.



 Βάζουμε το λάδι να κάψει και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνουν.

 Τα στραγγίζουμε από τα πολλά λάδια για λίγη ώρα σε χαρτί κουζίνας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...