Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Φιλέτο κοτόπουλου με πέννες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μαμαδίστικο, κυριακάτικο και οικονομικό φαγητό αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους της οικογένειας.




Υλικά: 


1 στήθος κοτόπουλου 

250 - 300 γρ πέννες 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

κανέλα 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 


Εκτέλεση:



Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.


 Κόβουμε τα φιλετάκια του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε μέσα τα ντοματάκια και τη σάλτσα. 

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό.

 Βάζουμε κανέλα...

 ....μοσχοκάρυδο.....

 ....προσθέτουμε και το ζωμό κότας και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 40' - 45' περίπου σε χαμηλή φωτιά. 

 Μόλις γίνει το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο ταψί μαζί με τη σάλτσα του και προσθέτουμε νερό.

 Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα στρώνουμε καλά μέσα στο ταψί.

Τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' - 30' κι ελέγχουμε το νερό ώστε στο τέλος στο ταψί να υπάρχει μόνο λίγη έως και καθόλου υγρασία.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Τονοσαλάτα με σάλτσα μουστάρδας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ανάμεικτη, δροσερή, χειμωνιάτικη τονοσαλάτα τόσο απλή όσο και βιταμινούχα.





Υλικά: 


κόκκινο και άσπρο σγουρό μαρούλι (λόλο ρόσσο και μπιάνκο) 

1 κονσέρβα τόνο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 καρότο 

αλάτι


Για τη σάλτσα: 

1 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό  

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 

λάδι  


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα δύο μαρούλια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, τρίβουμε το καρότο, βάζουμε και τον τόνο σε μικρά κομμάτια.











Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το ξύδι και το λεμόνι.













Ρίχνουμε και κανονικό λάδι όπως σε όλες τις σαλάτες κι ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιόμορφη σάλτσα.


Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με αυτή τη σάλτσα κι ανακατεύουμε. 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Χταποδάκι λεμονάτο με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Λίγα και απλά υλικά συνθέτουν αυτό το πεντανόστιμο φαγητό αρωματισμένο από ρίγανη και θυμάρι της ελληνικής γης.




Υλικά: 


1 - 1.200 γρ. χταπόδι 

6 - 7 πατάτες 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 φύλλο δάφνης 

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή 1/2 κύβο 

το χυμό 1/2 λεμονιού

 αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 

θυμάρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το χταποδάκι σε κομμάτια χωρίζοντας τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα και το κεφάλι το κόβουμε σε δύο κομμάτια. Το βάζουμε σε άδεια κατσαρόλα και το αχνίζουμε για 10' μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει αρκετά ροζ. Θα βγάλει από μόνο του πολύ νερό το οποίο θα το χύσουμε. 










Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να γυαλίσουν. 












Καθαρίζουμε το χταπόδι από τις πέτσες του, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε μέσα το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι. 

 Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές μισές ροδέλες ανάλογα το μέγεθός τους και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. 

 Τις αλατοπιπερώνουμε κι αυτές. 

Βάζουμε μέσα και το ζωμό λαχανικών μαζί με νερό.

 Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

 Βάζουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό να γίνει για περίπου 40' - 45' σε μέτρια φωτιά.

 Όταν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.


Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Λαζάνια με κιμά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα λαζάνια με κιμά είναι το εναλλακτικό παστίτσιο. Ένα αγαπημένο ιταλικό πιάτο που πλέον το τρώμε αρκετά συχνά και στην Ελλάδα. 




Υλικά: 


Για ένα ταψάκι 22,5 Χ 22,5 


500 γρ. κιμά 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 ποτηράκι κρασί 

3/4 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

ζωμό βοδινού ή κότας 

κανέλα 

μοσχοκάρυδο 

γαρύφαλα 


6 φύλλα λαζάνια 

1 - 1 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα 



Για τη μπεσαμέλ 

3 ποτήρια γάλα 

4,5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο κύβο κότας ή βοδινό 

λίγο μοσχοκάρυδο 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

2 αυγά περίπου 



Εκτέλεση:


Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. 












Βάζουμε τον κιμά μαζί να καβουρδιστεί καλά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.













Σβήνουμε με το κρασί. 
















Προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. 













Ρίχνουμε κανέλα. 















Βάζουμε το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και λίγο νερό. Μαγειρεύουμε τον κιμά για 45' - 50' κι αφήνουμε στο τέλος να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με τη σάλτσα του.











Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέσα το σιμιγδάλι. 













Βάζουμε αλατοπίπερο.








Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο ζωμό κότας σε σκόνη ή 1/2 κύβο. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. 













Μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε και το βούτυρο. Την αφήνουμε μέχρι να γίνει κρέμα.














Όταν κρυώσει η μπεσαμέλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα. 




 Στο τέλος βράζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν στη συσκευασία τους. Αν δε γράφουν τότε βράστε τα για περίπου 7' - 8' σε μέτρια φωτιά. Τα στραγγίζουμε απλωτά και χωριστά το καθένα γιατί κολλάνε μεταξύ τους.

 Λαδώνουμε ένα ταψί και αρχικά βάζουμε λίγο από τον κιμά, ώστε να μην είναι τα λαζάνια απευθείας στο ταψί και κολλήσουν. 

 Πάνω στη μικρή στρώση κιμά βάζουμε 2 φύλλα από λαζάνια. 

 Χωρίζουμε με το μάτι τον κιμά σε τρία μέρη και βάζουμε το 1/3 στα πρώτα λαζάνια. 

 Από πάνω βάζουμε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ που τη στρώνουμε παντού.

 Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα τη μπεσαμέλ. 

 Συνεχίζουμε έτσι και τις επόμενες στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι από κιμά και μπεσαμέλ με τυρί κι όχι από σκέτα λαζάνια.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20'. 

Πριν κόψουμε τα κομμάτια πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 15' - 20' ώστε να κόβονται τέλεια. 















Μικρές λεπτομέρειες:


Τα λαζάνια μακραίνουν και φαρδαίνουν κατά 2 - 3 εκ. περίπου με το βράσιμο γι' αυτό μπορείτε να προσαρμόσετε σε πιο μεγάλο ταψί περισσότερα φύλλα υπολογίζοντας ανάλογα.





Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Σαλάτα μαρούλι με κινόα και πορτοκάλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δροσερή χειμωνιάτικη σαλάτα με έντονα χρώματα κι έντονες γεύσεις. 




Υλικά: 


μαρούλι 

1/2 φλ. κινόα 

1 πορτοκάλι 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 καρότο τριμμένο 

λίγο άνηθο 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 


Εκτέλεση:


Έχουμε ήδη βράσει την κινόα για 10' και την έχουμε σουρώσει. Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, τρίβουμε το καρότο, κόβουμε σε φέτες του 1/4 το πορτοκάλι, βάζουμε από πάνω την κινόα, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ξύδι βαλσαμικό κι ανακατεύουμε καλά. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...