Παρασκευή 7 Απριλίου 2017
Σάββατο 1 Απριλίου 2017
Φωλίτσες με γαρίδες και μπεσαμέλ νηστίσιμη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με λίγα υλικά και μεράκι μπορείτε να φτιάξετε ένα ευφάνταστο ορεκτικό για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας τις μέρες της νηστείας.
Υλικά:
250 γρ. γαρίδες λίγο λάδι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
1 ποτήρι γάλα σόγιας
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
1 1/2 - 2 κ.σ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. σπορέλαιο
λίγο άνηθο
περίπου 200 γρ. φύλλο κανταΐφι
σπορέλαιο για το λάδωμα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Προσθέτουμε τις γαρίδες.
Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγάλουν.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα σόγιας και το κρασί.
Διαλύουμε το κορνφλάουρ όσο ακόμη είναι κρύο.
Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μετά αποσύρουμε από το μάτι και βάζουμε το σπορέλαιο.
Ανακατεύουμε μέσα τις γαρίδες που τσιγαρίσαμε.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε στη μπεσαμέλ.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Λαδώνουμε την ανάποδη επιφάνεια ενός ταψιού για μάφινς.
Κόβουμε λωρίδες από το φύλλο του κανταϊφιού και τις ανοίγουμε λίγο για να μην είναι μπερδεμένες και κολλημένες μεταξύ τους.
Τις λαδώνουμε ελαφρά με λίγο σπορέλαιο.
Τυλίγουμε/ντύνουμε την κάθε θέση του ταψιού με το φύλλο ώστε να σχηματιστεί μια ανάποδη φωλιά.
Στη συνέχεια λαδώνουμε την επιφάνεια τους.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15' ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Γεμίζουμε την κάθε φωλιά με μια δυο κουταλιές από το μείγμα των γαρίδων με μπεσαμέλ και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017
Μπάρες με βρώμη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή είναι η δεύτερη συνταγή για μπάρες βρώμης πιο απλή και πιο εύκολη.
Υλικά:
1 φλ. βρώμη έτοιμη ανάμεικτη με ξηρούς καρπούς (αν έχετε σκέτη αναμείξτε εσείς τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς μέσα)
1/3 φλ. ζάχαρη
λίγη βανίλια
1/2 φλ. νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.
Ρίχνουμε και τη βανίλια. Αφήνουμε να βράσει για 5'.
Προσθέτουμε μέσα τη βρώμη.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το νερό και να μη μείνει τίποτα στην κατσαρόλα.
Το στρώνουμε σε μια λαδόκολλα σε τετραγωνισμένο κομμάτι και το αφήνουμε 10' να κρυώσει.
Το κόβουμε σε λωρίδες φαρδιές.
Ψήνουμε τις μπάρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους κι από τις δύο πλευρές.
Σ' αυτή τη συνταγή ο λόγος που πρώτα τις έκοψα κι ύστερα τις έψησα είναι για να είναι ομοιόμορφο το χρώμα τους και στα πλαϊνά αλλά και για να μη σπάνε ακανόνιστα μετά το ψήσιμο.
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
Κανελόνια με κοκκινιστό σπανάκι νηστίσιμο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με τέτοια πιάτα δωσ' μου μέρες να νηστεύω. Αρκετά οικονομικό και χορταστικό φαγητό που το συνιστώ ακόμη κι όταν θέλετε να το σερβίρετε σε καλεσμένους σας τις νηστίσιμες μέρες.
Υλικά:
10 λαζάνια
300 γρ. σπανάκι
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι φρέσκο
1 σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
μοσχοκάρυδο
Για τη σάλτσα
1/2 φλ. λάδι
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Για την επιφάνεια:
λίγη τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Προσθέτουμε και το σπανάκι, το γυρίζουμε να λαδωθεί καλά και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά που θα βγάλει.
Βάζουμε μέσα το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τη σάλτσα
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε κανέλα και....
...μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το σπανάκι να μαγειρευτεί με τη σάλτσα για περίπου 20'.
Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια στο λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε λίγη κανέλα και ελάχιστο νερό κι αφήνουμε τα ντοματάκια για 15' να βράσουν.
Τα τελευταία 5' βάζουμε και τη σάλτσα για να δέσει.
Σε φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε για 8' σε αλατισμένο νερό τα λαζάνια. Μόλις γίνουν τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε ένα ένα σε μια επιφάνεια γιατί αλλιώς θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Σε ένα ταψί βάζουμε μια μικρή ποσότητα σάλτσας.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του κάθε λαζανιού και κυρίως τα σημεία που θα διπλώσουμε.
Στην άκρη του φύλλου βάζουμε από περίπου 1-2 κ.σ. σπανάκι.
Και το τυλίγουμε σε ρολό.
Τα βάζουμε όλα πάνω στη σάλτσα το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά.
Από πάνω απλώνουμε παντού την υπόλοιπη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 30' με σκεπασμένο ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)