Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Κρεατικά- Αρνί, Κατσίκι

Τα αρνοκάτσικα παραδοσιακά από την αρχαιότητα νοστιμίζουν τα Κυριακάτικα μεσημέρια με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ας θυμηθούμε μαζί μερικές συνταγές.

 

 

Αρνάκι ανοιξιάτικο στο φούρνο (με πολλά λαχανικά)

Αρνάκι γιαχνί με πατάτες

Αρνάκι γιουβέτσι

Αρνάκι εξοχικό

Αρνάκι καπαμά

Αρνάκι κλέφτικο

Αρνάκι κοκκινιστό με ζυμαρικά

Αρνάκι κοκκινιστό με πιλάφι

Αρνάκι λαμπριάτης (αιγαιοπελαγίτικο γεμιστό) 

Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα

Αρνάκι με αγκινάρες

Αρνάκι με αρακά

Αρνάκι με μελιτζάνες κοκκινιστό

Αρνάκι με μπάμιες

Αρνάκι με σπανάκι

Αρνάκι με φασολάκια φρέσκα

Αρνάκι φρικασέ

Αρνάκι με χόρτα άγρια ή με σταμναγκάθι (κρητική συνταγή)

Αρνάκι με χυλοπίτες

Αρνάκι τας κεμπάπ

Αρνί στη γάστρα

Αρνί στη λαδόκολλα με φέτα και λαδορίγανη

Αρνί στη σούβλα

Αρνί στις κλιματόβεργες 

Αρνί στο φούρνο με πατάτες

Αρνίσια μπριζολάκια στα κάρβουνα ή τηγανητά

Αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα ή τηγανητά

Αρνίσια συκωταριά λαδορίγανη

Αρνίσια συκωταριά τηγανιά με πιπεριές

Αρνίσια συκωταριά τηγανητή

Αρνίσια συκωταριά ψητή στο γκριλ ή στα κάρβουνα

Αρνίσια συκωταριά ψητή στο φούρνο

Αρνίσιο κεφαλάκι γιουβέτσι

Αρνίσιο κεφαλάκι σούπα

Αρνίσιο κεφαλάκι στο φούρνο με κοφτό μακαρονάκι

Αρνίσιο κεφαλάκι ψητό με ρύζι

Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με πράσα και τυρί

Γαρδούμπες αυγολέμονο

Γαρδούμπες στο φούρνο

Γιαουρτλού κεμπάπ πολίτικο

Κοκορέτσι στη γάστρα

Κοκορέτσι στη λαδόκολλα

Κοκορέτσι στη σούβλα

Κοκορέτσι στο φούρνο

Μαγειρίτσα αυγολέμονο

Μαγειρίτσα κοκκινιστή με χόρτα

 

Οι ίδιες συνταγές γίνονται και με το κατσίκι. 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Ζυμαρικά

Ζυμαρικά:

 

Μακαρόνια με απλή κόκκινη σάλτσα

Μακαρόνια με κιμά

Μακαρόνια με κόκορα 

Μακαρονάδα φούρνου με σαλάμι, λουκάνικο, ζαμπόν, σάλτσα και τυριά

Μακαρονόπιτα 

Ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια

Ζυμαρικά με σάλτσα στο φούρνο

Ζυμαρικά σουφλέ

Ζυμαρικά καρμπονάρα

Ζυμαρικά με λαχανικά και τυριά στο φούρνο 

Κανελόνια γεμιστά με κιμά

Κανελόνια με σπανάκι

Κανελόνια ογκρατέν

Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι στο φούρνο

Κριθαράκι σούπα κοκκινιστό

Κριθαράκι σούπα λεμονάτο

Λαζάνια ογκρατέν

Παστίτσιο

Τορτελίνι αλα κρεμ

Τραχανάς λεμονάτος με φέτα

Τραχανάς κοκκινιστός

Φιδές σούπα με ντομάτα

Φιδές σούπα με λεμόνι

Χυλοπίτες σούπα λεμονάτες

Χυλοπίτες σούπα κοκκινιστές

Χυλοπίτες στο φούρνο

Χυλοπίτες στη γάστρα (με κρέας)


Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Όσπρια

Τα όσπρια έχουν τη φήμη του κρέατος του φτωχού από τα παλιά χρόνια. Έχουν θρέψει γενιές και γενιές με τις άφθονες πρωτεΐνες τους, τις βιταμίνες τους, το σίδηρο και όλα τα καλά συστατικά που μας δίνουν. 

Ένα άλλο θετικό στοιχείο τους είναι ότι είναι πολύ οικονομικά γιατί με λίγα μόνο όσπρια μαζί με τα υλικά τους φτιάχνουμε ένα πλούσιο φαγητό για όλη την οικογένεια, που μας χορταίνει για πολλές ώρες.

Ας θυμηθούμε μερικές συνταγές και ας τα εντάξουμε και πάλι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.

 

Όσπρια 

Γίγαντες κοκκινιστοί στην κατσαρόλα

Γίγαντες με σπανάκι ή με χόρτα του βουνού ή με σέσκουλα

Γίγαντες στη γάστρα

Γίγαντες στο φούρνο

Κουκιά με ραδίκια

Κουκιά ξερά γιαχνί

Κουκιά ξερά λαδορίγανη

Κουκιά ξερά στιφάδο

Κουκιά ξερά τσιγαριστά

Ρεβύθια με κιμά

Ρεβύθια με ρύζι

Ρεβύθια σούπα κοκκινιστά

Ρεβύθια σούπα λεμονάτα

Ρεβύθια στη γάστρα

Σόγια κεμπάπ (σε κομμάτια) κοκκινιστή 

Σόγια κιμά (τρίμματα) με μακαρόνια ή ρύζι 

Σόγια κιμά μουσακά

Σόγια κιμά παστίτσιο

Σύβραση οσπρίων (φαγητό με πολλά διαφορετικά όσπρια στην ίδια κατσαρόλα)

Φάβα απλή

Φάβα παντρεμένη

Φακές με λουκάνικο (γερμανική συνταγή)

Φακές σούπα

Φακόρυζο

Φαλάφελ (αραβική συνταγή)

Φασολάδα

Φασόλια άσπρα πιάζ (είναι τα λεμονάτα με καρότο, ροδέλες κρεμμυδιού και μαϊντανό)

Φασόλια με ρύζι

Φασόλια μαυρομάτικα κοκκινιστά

Φασόλια μαυρομάτκα με σπανάκι ή χόρτα

Φασόλια μεξικάνικα (τα κόκκινα) κοκκινιστά

Φασόλια χάντρες κοκκινιστά

 

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Θαλασσινά

Φαγητά που θα σας λύσουν τα χέρια σε μέρες νηστείας και όχι μόνο. Το καλοκαιράκι με ουζάκι στη βεράντα με την οικογένεια ή με φίλους πάντα είναι ευπρόσδεκτα.

 

Θαλασσινά:


Αστακός, Καβούρια, Καραβίδες στα κάρβουνα 

Αστακός λαδολέμονο

Αστακός κοκκινιστός με μακαρόνια

Γαρίδες βραστές

Γαρίδες κοκτέιλ

Γαρίδες κοκκινιστές

Γαρίδες πιλάφι

Γαρίδες σαγανάκι 

Γαρίδες στα κάρβουνα ή στο γκριλ

Γαριδομακαρονάδα

Καβούρια βραστά με λαδολέμονο

Καβούρια σαγανάκι

Καραβίδες βραστές

Καραβίδες πιλάφι  

Καραβίδες σαγανάκι

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι 

Καλαμαράκια γεμιστά με τυρί

Καλαμαράκια γιαχνί με πατάτες

Καλαμαράκια κοκκινιστά με ρύζι

Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι

Καλαμαράκια τηγανητά με πατάτες

Καλαμαράκια ψητά στο γκριλ ή στα κάρβουνα 

Μακαρονάδα του ψαρά (με διάφορα θαλασσινά μέσα)

Μύδια αχνιστά

Μύδια πιλάφι

Μύδια σαγανάκι 

Μύδια τηγανητά

Όστρακα ωμά με λεμόνι (κυδώνια, γυαλιστερές κλπ)

Σουπιές γεμιστές με ρύζι 

Σουπιές γιαχνί με πατάτες

Σουπιές κοκκινιστές με μάραθο

Σουπιές κοκκινιστές με ρύζι

Σουπιές κρασάτες

Σουπιές με σπανάκι

Σουπιές στα κάρβουνα

Χταποδάκι βραστό ξιδάτο ή με λεμόνι

Χταποδάκι γιουβέτσι

Χταποδάκι κοκκινιστό με μακαρόνια ή ρύζι ή πατάτες

Χταποδάκι κρασάτο  

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Χταποδάκι με μέλι (συνταγή της Αργυρώς)

Χταποδάκι στα κάρβουνα

Χταποδάκι στιφάδο

Χταποδάκι στο αλουμινόχαρτο (συνταγή της Αργυρώς)

Χταποδάκι στο πήλινο (γάστρα)


Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Ψάρια

Ψάρια: 


Γαύρος  ή σαρδέλα στο φούρνο με λαδορίγανη με σκόρδο και μαϊντανό

Καπνιστός σολομός ή πέστροφα με τριμμένο καρότο, φέτες κρεμμυδιού και μαϊντανό

Παστός βακαλάος τηγανητός με συνοδεία από κόκκινη σάλτσα και πατάτες ή πουρέ  

Σαρδέλες ή γαύρος τηγανητός με σουσάμι

Τηγανητά μικρά ψαράκια όπως: αθερίνα, μαρίδα, γαύρο, σαρδέλα, μπακαλιαράκια κλπ με χόρτα ή τηγανητές πατάτες

Τσιπούρα στο ταψί λαδορίγανη ή στο γκριλ

Τυλιχτά στη λαδόκολλα ψάρια όπως φαγκρί, κοκκινόψαρο, πέστροφα κλπ

Φέτες ψαριού πλακί στο φούρνο με πατάτες 

Ψάρι ολόκληρο ή φέτες στο φούρνο με πατάτες λαδολέμονο

Ψάρια στα κάρβουνα 

Ψαροκροκέτες

Ψαρόσουπα με αυγολέμονο ή απλή

 

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Κρεατικά - Χοιρινό

Άλλο ένα είδος κρεατικού στις επιλογές μας.


ΚΡΕΑΤΙΚΑ:


Χοιρινό:


Γουρουνόπουλο στη λαμαρίνα (ή αλλιώς γουρουνοπούλα) 

Καπρικό

Κοντοσούβλι

Πανσέτα τυλιχτή με ντομάτα και φέτα

Σεφταλιές

Χοιρινά σουβλάκια

Χοιρινές μπριζόλες στα κάρβουνα

Χοιρινές μπριζόλες στην κατσαρόλα 

Χοιρινές μπριζόλες (ή μερίδες από μπούτι) στο φούρνο με πατάτες

Χοιρινή τηγανιά

Χοιρινό κότσι στο φούρνο

Χοιρινό κρασάτο 

Χοιρινό με γίγαντες στο φούρνο

Χοιρινό με δαμάσκηνα (χριστουγεννιάτικη συνταγή)

Χοιρινό με λάχανο

Χοιρινό με μέλι

Χοιρινό με σέλινο (φρικασέ)

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο 

Χοιρινό πρασοσέλινο

Χοιρινό σνίτσελ πανέ

Χοιρινό στη γάστρα

Χοιρινό στη λαδόκολλα (σκέτο ή με φέτα και ροδέλες ντομάτας)

Χοιρινό συκώτι στιφάδο

Χοιρινό συκώτι στο γκριλ

Χοιρινό συκώτι στο φούρνο 

Χοιρινό συκώτι τηγανητό

Ψαρονέφρι με κρασί




Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Λαχανικά

 ΛΑΧΑΝΙΚΑ:


Αρακάς κοκκινιστός

Αρακάς με αγκινάρες

Αρακάς με πατάτες λεμονάτος

Αρακάς σούπα 

Γεμιστά στο φούρνο (ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές)

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι αυγολέμονο 

Κολοκυθάκια βραστά λαδορίγανη με συνοδεία χόρτα

Κουκιά με αγκινάρες ή κουκιά με αγκινάρες και αρακά (3 λαχανικά)

Κουκιά με μάραθο λαδερά 

Κουνουπίδι βραστό

Κουνουπίδι κοκκινιστό με πατάτες

Κουνουπίδι κοκκινιστό με ρύζι

Λαχανόρυζο

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Μελιτζάνες τηγανητές με κόκκινη σάλτσα και συνοδεία πατάτες τηγανητές

Μουσακάς

Μπάμιες στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

Μπάμιες τηγανητές

Μπριάμ με κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πατάτες

Μπρόκολο βραστό

Ντομάτες με αυγά στο τηγάνι (στραπατσάδα)

Παντζάρια βραστά

Παντζάρια σκορδαλιά 

Πατάτες γιαχνί

Πατάτες κοκκινιστές με ρύζι στην κατσαρόλα

Πατάτες λεμονάτες στην κατσαρόλα

Πατάτες ογκρατέν 

Πατάτες σουφλέ

Πατάτες τηγανητές και αυγά

Πατάτες τυλιχτές στη λαδόκολλα (με τη φλούδα τους) 

Πατάτες ψητές φούρνου

Πράσα με πατάτες

Πρασόρυζο

Σούπα με διάφορα λαχανικά

Συμπεθεριό (σαν μπριάμ στην κατσαρόλα με πατάτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα, μπάμιες, φασολάκια, ροδέλες ντομάτας) 

Σφουγγάτο με κολοκυθάκια

Φασολάκια φρέσκα

Χόρτα βραστά

Χόρτα με τηγανητές πατάτες

 

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Κρεατικά-Κοτόπουλο

Μη στενοχωριέστε και μην πονοκεφαλιάζετε, εδώ είμαι εγώ να σας βοηθήσω να βρείτε ιδέες. Θα σας προτείνω γνωστά φαγητά κατά ομάδες τροφίμων.

 

ΚΡΕΑΤΙΚΑ:


Κοτόπουλο - Γαλοπούλα:


Κοτόπουλο με αρακά

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Κοτόπουλο με κριθαράκι γιουβέτσι

Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι πιλάφι

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ

Κοτόπουλο κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο στη γκριλιέρα

Κοτόπουλο στα κάρβουνα

Κοτόπουλο στη λαμαρίνα

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα

Κοτόπουλο στη γάστρα

Κοτόπουλο γεμιστό με κιμά (χριστουγεννιάτικο)

Κοτόπουλο πανέ στο τηγάνι 

Κοτόπουλο πανέ στο φούρνο

Κοτόπουλο τηγανητό

Κοτόπουλο φρικασέ

Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια

Κοτόπουλο σουβλάκια 

Κοτόπουλο σε κρέπες

Κοτόσουπα απλή ή με αυγολέμονο

Κοτόπουλο με ρυζομακάρονα (κινέζικο)

Κοτόπουλο ρολό (γεμιστό)

Κοτόπουλο ή κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια


Μπιφτέκια κοτόπουλου στο φούρνο ή στην κατσαρόλα ή στα κάρβουνα

Συκωτάκια λαδορίγανη

Συκωτάκια πουλιών λεμονάτα

Συκωτάκια πουλιών ομελέτα

Συκωτάκια πουλιών στην κατσαρόλα με φέτα και ρίγανη 

Συκωτάκια πουλιών τηγανητά 


Κιμάς από κοτόπουλο: 


Μπιφτέκια κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες 

Μπιφτέκια κοτόπουλου στο φούρνο με ζυμαρικά 

Μπιφτέκια κοτόπουλου στο φούρνο με ρύζι 

Μπιφτέκια κοτόπουλου στο γκριλ


Οι ίδιες συνταγές μπορούν να γίνουν και με γαλοπούλα.  


 

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ΣΗΜΕΡΑ; Κρεατικά-Μοσχάρι

ΚΡΕΑΤΙΚΑ:


Μοσχάρι:


Μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι 

Μοσχαράκι γκούλας

Μοσχαράκι λεμονάτο με ζυμαρικά

Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες

Μοσχαράκι λεμονάτο με πουρέ 

Μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι 

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια (παστιτσάδα) ή με σπαγγέτι

Μοσχαράκι με αγκινάρες

Μοσχαράκι με αρακά

Μοσχαράκι με μελιτζάνες

Μοσχαράκι με πράσο 

Μοσχαράκι με φασολάκια φρέσκα

Μοσχαράκι στιφάδο 

Μοσχαράκι φρικασέ αυγολέμονο

Μοσχαρίσια σούπα

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στην κατσαρόλα

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στα κάρβουνα

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στο τηγάνι

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες

Μοσχαρίσιο ρολό στο φούρνο 

Μοσχαρίσιο ρολό στην κατσαρόλα με σάλτσα μανιταριών

Μοσχαρίσιο σνίτσελ (με μανιτάρια, ρύζι ή πατάτες για συνοδεία)

Μοσχαρίσιο συκώτι γιαχνί

Μοσχαρίσιο συκώτι κρασάτο

Μοσχαρίσιο συκώτι στα κάρβουνα ή στο γκριλ

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανητό

 

 

 

Κιμάς:


Κεφτεδάκια τηγανητά με συνοδεία από σάλτσα και πατάτες

Μπιφτέκια τηγανητά με πουρέ  ή λεμονάτο κριθαράκι ή ρύζι

Μπιφτέκι γεμιστό με τυρί

Μπιφτέκια στη σχάρα με πατάτες τηγανητές

Μπιφτέκια ψητά στο φούρνο με πατάτες

Ρολό κιμά γεμιστό με βραστά αυγά ή καρότο 

Σουτζουκάκια με ρύζι ή πουρέ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κοτόσουπα βελουτέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Κάνει κρύο, ο λαιμός πονάει ή απλώς θέλετε κάτι για πρώτο πιάτο; Εκτός αν αποφασίσατε ότι για βραδυνό σας ταιριάζει καλύτερα μια νόστιμη σουπίτσα.



Υλικά:

1 στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα

2 καρότα μεγάλα

1/2 κρεμμύδι ξερό

λίγο μαϊντανό

3-4 πατάτες μικρές

1-2κ.σ. ρύζι γλασέ

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

λάδι

λεμόνι

1κ.σ. γεμάτη αλεύρι


Εκτέλεση:


 Νεροβράζουμε το κρέας για 5' και αλλάζουμε το νερό.

Βάζουμε τα λαχανικά στο καινούργιο νερό μαζί με το κοτόπουλο να βράσουν. Δε χρειάζεται να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια γιατί θα τα λιώσουμε στο μπλέντερ.



 Περίπου 20' πριν σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι λίγο λεμόνι και λίγο μοσχοκάρυδο.






 

 

 

 

 

 Μόλις βράσουν όλα τα υλικά του φαγητού βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και τα λαχανικά στο μπλέντερ για να τα κόψουμε ώστε να γίνουν κρέμα. Το ζουμί το κρατάμε αρχικά σε άλλο μπολ και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο απ' αυτό στο μπλέντερ για να κοπούν καλύτερα τα λαχανικά.



 

Κόβουμε τα λαχανικά και το ρύζι στο μπλέντερ.


μέχρι να γίνουν κρέμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το ζουμί. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί

για λίγο χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών.

 

 

 

 

 

  Προσθέτουμε στο λάδι το ζουμί και τον πολτό του μπλέντερ κι ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών.




 Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια του κοτόπουλου.

Ανακατεύουμε τη σούπα για 1' και  σβήνουμε το μάτι. Σερβίρουμε σε βαθιά και στενά μπολ ώστε να κρατηθεί ζεστή για πολύ ώρα. 











Μικρές λεπτομέρειες:

Αν θέλετε λίγο πιο καυτερή τη σούπα στο πιάτο μπορείτε να προσθέσετε λίγο μπούκοβο ή αρκετό πιπέρι.


Διαφορετική γεύση θα δώσει λίγη κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι μέσα στο πιάτο μετά το σερβίρισμα.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αρακάς λεμονάτος με αλευρολέμονο

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Βαρεθήκατε να τρώτε τον αρακά με πολλά ζουμιά; Μήπως τελικά τον προτιμάτε πιο χυλωμένο; Τότε δοκιμάστε τον με αλευρολέμονο.


 

Υλικά:


 περίπου 500γρ αρακά

1/2 κρεμμύδι ξερό (μπορείτε να βάλετε και φρέσκο)

μερικά κλωναράκια άνηθο

λίγο μάραθο

1-2 μικρές πατάτες

λάδι

αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά κάρυ

χυμό λεμονιού

1κ.σ. αλεύρι 


Εκτέλεση:



 Βάζουμε τον αρακά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες κομμένες, τον άνηθο, το μάραθο, αλάτι, πιπέρι, κάρυ.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 ώρα. Τα τελευταία 10' του βρασμού βάζουμε το λάδι.

 Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε 1κουταλιά της σούπας αλεύρι με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε το λεμόνι να ενσωματωθεί.














Ρίχνουμε το αλευρολέμονο στο φαγητό και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές. Αφήνουμε να βράσει περίπου 1'-2' και σβήνουμε το μάτι.

 

 

 

 

 

 

 

 



Μικρές λεπτομέρειες:


Μαζί με τον άνηθο μπορείτε να βάλετε και μάραθο όταν βρίσκετε στην αγορά. Ο μάραθος δίνει πολύ ωραία γεύση και σε άλλα λαδερά όπως οι αγκινάρες, τα κουκιά, αλλά και σε θαλασσινά όπως οι σουπιές, τα καλαμαράκια γιαχνί κλπ.


Εκτός από πατάτες μπορείτε να βάλετε και ροδέλες καρότου.


Το αλεύρι που θα βάλετε στο αλευρολέμονο εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού που έχει η κατσαρόλα και από τα ζουμιά. Καλύτερα είναι να μην έχει πολύ νερό ο αρακάς προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί αν προσθέσετε πολύ αλεύρι το αποτέλεσμα θα είναι ένα πηχτό φαγητό, ειδικά καθώς θα κρυώνει περισσότερο.



Άλλες μαγειρικές προτάσεις:


Αγκινάρες με κουκιά

Αγκινάρες με κουκιά και αρακά

Αγκινάρες αλα πολίτα

Αρακάς με σάλτσα

Αρακάς κοκκινιστός με κοτόπουλο

Αρακάς κοκκινιστός με μοσχαράκι

 

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Παντζάρια Σκορδαλιά

  Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αγαπημένο από τις ελληνικές οικογένειες νηστίσιμο φαγητό και όχι μόνο. Αγαπημένο και του χειμώνα εφόσον τα παντζάρια είναι τότε στην εποχή τους. 


 

 

Υλικά:


Παντζάρια

Ξύδι μπαλσάμικο, λάδι, αλάτι.


Για τη σκορδαλιά:

περίπου 1κ. πατάτες

μερικές σκελίδες σκόρδο (3-4 ανάλογα πόσο καυτερή την προτιμάτε)

λάδι, ξύδι

αλάτι


Εκτέλεση:

           

Βράζουμε τα παντζάρια, τα βγάζουμε από το νερό, τα καθαρίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα με λάδι, ξύδι (κατά προτίμηση μπαλσάμικο) και αλάτι.

Σε άλλη κατσαρόλα κόβουμε μικρά κομματάκια τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Είναι καλύτερα το αλάτι να μπει στην κατσαρόλα παρά στο ανακάτεμα των υλικών.

 

 

 

Μετά τις περνάμε από το πρες πουρέ ή τις λιώνουμε με πιρούνι, όσο είναι ζεστές ακόμα. 






Περνάμε τα σκόρδα από το εργαλείο που τα πολτοποιεί ή εναλλακτικά τα κόβουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι. Τα ρίχνουμε στον πουρέ μαζί με το λάδι κι ανακατεύουμε.







Προσθέτουμε ξύδι κι ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερη ποσότητα από κάποιο υλικό ή λίγο αλάτι ακόμη.

 

Αν θέλουμε στολίζουμε με ελιές και φουντίτσες μαϊντανού το πιάτο σερβιρίσματος.


 

 

  Άλλες μαγειρικές προτάσεις:


Αρακάς λεμονάτος με πατάτες

Κουκιά με αγκινάρες

Σπανακόρυζο

Ομελέτα με αγκινάρες

Χόρτα με τηγανητές πατάτες 

 


 


Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Μενού για ένα φιλικό τραπέζι

Κυρίως πιάτα:

Παστίτσιο

Χοιρινό κρασάτο


Ορεκτικά:

Μελιτζανοσαλάτα

 

Σαλάτες:

Πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, σγουρό μαρούλι, φέτες κατσικίσιο τυρί ή παρμεζάνα ξυσμένη σε φαρδιά ξύσματα, μπαλσάμικο

 

Συνοδευτικά: 

Πατάτες τηγανητές ή

Ρύζι κίτρινο στο τηγάνι


Τυριά:

Κίτρινο και φέτα


Γλυκό:

Γιαούρτι στραγγιστό σε πιατέλα ή μεγάλο μπολ με συνοδεία από γλυκά του κουταλιού σε μικρά μπολάκια και μέλι. Τα γλυκά του κουταλιού θα μπορούσαν να είναι ποικιλία από κεράσι, σύκο, βύσσινο το καθένα σε ξεχωριστό πιάτο . 

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε σε ένα ακόμη μπολ και καρύδια καθαρισμένα.




counter widget
counter widget

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Μενού για παιδικό πάρτυ

Κάποιες φορές ο μπουφές για το παιδικό πάρτυ είναι πονοκέφαλος. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μερικές ιδέες, ώστε να σας φανεί λίγο πιο εύκολη η επιλογή των πιάτων.

 

Κρεατικά:

Κεφτεδάκια

Χοιρινά ή μοσχαρίσια σνιτσελάκια πανέ 

Σουβλάκια χοιρινά 

Σουβλάκια κοτόπουλου

Φιλετάκια κοτόπουλου πανέ

Μπουτάκια κοτόπουλου ψητά  

 

Σαλάτες:

Μακαρονοσαλάτα με ζαμπόν και τυριά

Ντοματοσαλάτα με φέτα

Ρυζοσαλάτα

Λάχανο-καρότο

 

Διάφορα:

Πίτσα ή ατομικά πιτσάκια

Σαντουιτσάκια ή τοστάκια μίνι κομμένα τρίγωνα στα 4

Σφολιατάκια με τυρί ή λουκάνικο

Πιροσκάκια μικρά

Λουκάνικα κοκτέιλ ψητά

 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Μακαρόνια με κολοκυθάκια στο φούρνο.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Τι θα λέγατε σήμερα να φτιάξουμε ζυμαρικά με λαχανικά; Ταιριάζουν απόλυτα και το ένα εμπλουτίζει τη γεύση του άλλου.

 



Υλικά:


 1/2 πακέτο μακαρόνια

1-2 κολοκυθάκια

1/2 κρεμμύδι ξερό σε λεπτές φετούλες

1 καρότο σε ροδέλες

σάλτσα

λάδι

αλάτι, πιπέρι

κομματάκια φέτας περίπου 100 - 150 γρ.

 

 

Εκτέλεση:



Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.










Τηγανίζουμε στο λάδι τα κολοκυθάκια. 










  


 Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα καρότα και το κρεμμύδι να πάρουν λίγο χρώμα.









 



  Μόλις σουρώσουμε τα μακαρόνια τα ρίχνουμε στο ταψί και τα ανακατεύουμε μαζί με τα υλικά του τηγανιού. 

Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180ο μέχρι να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα.




 


 Μετά, ρίχνουμε τα κομματάκια της φέτας, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό για λίγη ώρα ακόμα μέσα να ψηθεί και η φέτα.


 

Μικρές λεπτομέρειες:

 

Αυτή τη συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε με αρκετές παραλλαγές. Να προσθέσετε και ροδέλες μελιτζάνας ή να παραλείψετε το κολοκυθάκι ή το καρότο. Επίσης, αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε κίτρινο τυρί που λιώνει ή και τα δύο είδη τυριών. Ακόμα και χωρίς σάλτσα γίνεται εξίσου νόστιμο. 



 

 Άλλες μαγειρικές προτάσεις:

Μπριάμ στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι αυγολέμονο

Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκι γεμιστά

Μουσακάς

Ζυμαρικά σουφλέ

Μακαρόνια με λουκάνικα, μπέικον και τυριά στο φούρνο

Μακαρόνια με απλή κόκκινη σάλτσα

Ζυμαρικά στο φούρνο χωρίς σάλτσα

 

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μοσχαράκι λεμονάτο με πουρέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Νόστιμο, παραδοσιακό φαγητό για το καθημερινό σας τραπέζι που γίνεται εύκολα, συνοδευμένο με πουρέ που αρέσει πολύ στα παιδιά αλλά και σε μεγάλους. 

 

 

 

Υλικά:


περίπου 1 κ. μοσχαράκι κομμένο σε κομμάτια,  

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή τριμμένο, 

 λάδι

 αλάτι,  πιπέρι 

 χυμό 1/2 λεμονιού

προαιρετικά λίγο κάρυ.

 

    Για τον πουρέ:

περίπου 1κ. πατάτες

γάλα

αλάτι

λάδι

 

    Εκτέλεση:


Βράζουμε για 5'-10' το κρέας σε σκέτο νερό το οποίο το πετάμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα από τους αφρούς που σχηματίστηκαν.










 Κοκκινίζουμε στο λάδι το κρέας για λίγο και μόλις αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι. Δεν το αφήνουμε να καεί, αλλά μόλις γυαλίσει λίγο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Κατόπιν, βάζουμε το ανάλογο νερό στην κατσαρόλα έτσι ώστε να φτάνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μέση της ποσότητας του κρέατος. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγο κάρυ κι αφήνουμε να σιγοβράσει.  

 

 

 

 

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια    και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό,  μέχρι να μαλακώσουν καλά. 

 

 

 

 

 

 Τις βγάζουμε από το νερό, τις περνάμε από το πρες πουρέ, όπως είναι ζεστές και ανακατεύουμε το γάλα λίγο-λίγο ώστε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε λίγο λάδι κι αν χρειαστεί κι άλλο αλάτι.




Μικρές λεπτομέρειες 


Το μοσχάρι γίνεται πιο μαλακό και βράζει καλύτερα όταν η φωτιά της κουζίνας μας είναι αρκετά χαμηλή (για παράδειγμα με διαβάθμιση το 3 καλύτερα μαγειρεύουμε στο 1,5) και επίσης, όταν το κόψουμε σε μικρά κομματάκια.


Αν στον πουρέ μας πέσει περισσότερο γάλα απ' όσο υπολογίζουμε τότε μπορούμε να τον βάλουμε στην κατσαρόλα και να τον ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο γάλα και φτάσει την επιθυμητή υφή.

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...