Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014
Φάβα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η φάβα είναι ένα όσπριο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμμαχος στις νηστείες, έχει χαμηλές θερμίδες για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά γίνεται και ωραίο συνοδευτικό. Έχετε δοκιμάσει να συνοδεύσετε το ψάρι;
Υλικά:
περίπου 300 γρ. φάβα (ή παραπάνω από το μισό σακουλάκι)
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό να βράσει και την ξαφρίζουμε.
Μόλις σταματήσει να βγάζει αφρό προσθέτουμε κι άλλο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 - 3 ώρες. Ελέγχουμε αρκετά τακτικά να μην ξεμείνει από νερό.
Προσοχή μόνο, μη σκεπάσετε εντελώς το καπάκι γιατί θα φουσκώσει το νερό και θα χυθεί έξω. Καλύτερα να στερεώσετε το καπάκι έτσι μισόκλειστο με μια κουτάλα, ώστε η κατσαρόλα να μην είναι ούτε σκεπασμένη ούτε εντελώς ανοιχτή.
Μετά από 1 - 2 ώρες βράσιμο η φάβα θα αρχίσει να λιώνει και ένα μικρό μέρος της να γίνεται κρέμα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλη μία ώρα το βράσιμο.
Όταν η φάβα λιώσει σχεδόν εντελώς και διαλυθούν οι σπόροι της..
τότε ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι,
αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για περίπου 10' ακόμα και σβήνουμε το μάτι.
Στο σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε λίγο ακόμα λάδι, λεμόνι και αν σας αρέσει μερικές ωμές φετούλες ξερού κρεμμυδιού.
Μικρές λεπτομέρειες:
Η φάβα όταν λιώσει πετάγεται με μεγάλες σταγόνες έξω από την κατσαρόλα. Γι' αυτό προσοχή να μην καείτε.
Συνιστώ να έχετε χαμηλή φωτιά (στο 1,5 μαγειρεύεται σιγανά) για να μην πετάγεται και φυσικά το καπάκι μισάνοιχτο.
Επίσης, θα χρειαστεί τακτικό ανακάτεμα (όχι να είστε πάνω από την κατσαρόλα) όταν θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.
Τρίτη 22 Ιουλίου 2014
Αγκινάρες με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι αγκινάρες είναι πολύ βιταμινούχο λαχανικό. Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και ένα σωρό άλλα πολύτιμα στοιχεία ακόμα. Το καλύτερο όμως είναι ότι μία αγκινάρα έχει ελάχιστες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Έτσι γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος στη δίαιτά σας.
Υλικά:
4 - 5 αγκινάρες
1/2 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
το χυμό 1 λεμονιού
1 ποτήρι ρύζι κίτρινο (ή για πιλάφι)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα. Στο λάδι τις τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20'. Αν όμως είναι ακόμα σκληρές (συμβαίνει αυτό σε κάποιες ξερές αγκινάρες να μη βράζουν εύκολα) θα τις αφήσουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό για να βράσουμε το ρύζι.
Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από το μάτι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι αν θέλετε και λίγο παραπάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσωπικά θεωρώ ότι στο ρύζι αυτής της συνταγής δεν ταιριάζει το τριμμένο τυρί. Αν όμως, εσάς σας αρέσει μπορείτε στο σερβίρισμα να το προσθέσετε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αντί για ξερό κρεμμύδι μπορείτε άνετα να βάλετε φρέσκο ή να βάλετε κι από τα δύο σε μέτριες ποσότητες.
Επίσης, θεωρώ ότι του ταιριάζει και ο άνηθος παρόλο που εγώ δεν χρησιμοποίησα.
Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014
Ανεμόμυλοι με μαρμελάδα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν πρόκειται να φτιάξετε ένα μπουφέ στο παιδικό πάρτι που να περιέχει και κάποια επιπλέον γλυκά σας συνιστώ αυτούς τους ανεμόμυλους που είναι πολύ εύκολοι να γίνουν.
Υλικά:
φύλλο σφολιάτας
μαρμελάδα κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος (φράουλα, κεράσι, κυδώνι)
λίγο σπορέλαιο για το λάδωμα του ταψιού
Εκτέλεση:
Αφήνουμε τη σφολιάτα λίγα λεπτά εκτός ψυγείου να μαλακώσει και να ξεδιπλώνεται από τη συσκευασία χωρίς ρωγμές. Την κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες που να είναι ίσες μεταξύ τους.
Μετά κόβουμε στη μέση κάθε λωρίδα για να σχηματιστεί ένα (σχεδόν) τετράγωνο.
Μπορείτε όμως να κόψετε τη σφολιάτα αρχικά κατά μήκος σε δύο λωρίδες για να σχηματιστούν πολύ μικρότερα κομμάτια (ανεμόμυλοι). Έτσι θα έχετε μεγαλύτερο αριθμό με μία μόνο σφολιάτα.
Σε κάθε τετράγωνο κόβουμε διαγώνια τις γωνίες αλλά όχι κοντά στο κέντρο. Με το μάτι υπολογίζουμε στο κέντρο να υπάρχει ένας κύκλος ελεύθερος όσο περίπου το κουτάλι της σούπας σε μέγεθος.
Σ' αυτό το κέντρο βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού έως μιάμιση από τη μαρμελάδα. Δεν πρέπει να το ξεχειλίσουμε γιατί με το ψήσιμο θα απλωθεί και θα χυθεί στο ταψί η μαρμελάδα.
Αρχίζουμε να ενώνουμε όλες τις δεξιές γωνίες του ανεμόμυλου στο κέντρο ακριβώς πάνω από τη μαρμελάδα. Καλύτερα να βρέξουμε την κάθε μυτούλα από κάτω στο σημείο που θα κολλήσει με την επόμενη.
Έτσι πρέπει να είναι στο τέλος κάθε ανεμόμυλος.
Λαδώνουμε με λίγο μόνο σπορέλαιο ένα ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
Μοσχαράκι με μελιτζάνες στη γάστρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα Κυριακάτικα καλοκαιρινά πιάτα στο τραπέζι σας για να το απολαύσετε με την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
700γρ. - 1κ. μοσχαράκι
3 μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 φλ σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 δαφνόφυλλα
2 γαρύφαλα
6 - 7 μανιτάρια στρογγυλά
3/4 φλ λάδι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
κανέλα
λίγη ζάχαρη
200 - 250 γρ. φέτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια για να μαγειρευτεί πιο εύκολα. Το βράζουμε για 10' ξαφρίζοντάς το.
Το βάζουμε χωρίς το νερό στη γάστρα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το προσθέτουμε.
Βάζουμε τη σάλτσα,
το κρασί,
τα δαφνόφυλλα, αρκετό νερό και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Το αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
Μόλις περάσει το 2ωρο ελέγχουμε αν υπάρχει νερό και μόνο αν δεν έχει προσθέτουμε βραστό νερό.
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και μετά σε φέτες, τα μανιτάρια στη μέση και τα προσθέτουμε μαζί στη γάστρα.
Ρίχνουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, πάπρικα, τα γαρύφαλα και....
....συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες.
Όταν θα σβήσουμε το φαγητό σπάμε τη φέτα σε μικρά κομματάκια τα ρίχνουμε στη γάστρα, ανακατεύουμε να πάνε παντού, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε το τραπέζι.
Καλή σας όρεξη.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μπορείτε και να μη βάλετε τη γάστρα στο φούρνο μετά τη φέτα, αλλά να την κρατήσετε κλειστή με το καπάκι για λίγο.
Από τα παραπάνω υλικά μπορείτε να παραλείψετε τα μανιτάρια και τη φέτα αν δε σας αρέσουν και το φαγητό θα εξακολουθεί να είναι αρκετά νόστιμο.
Η ίδια συνταγή γίνεται και στην κατσαρόλα, αλλά......έχει άλλη χάρη η γάστρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)