Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Λουκάνικα πρασοτηγανιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σας περίσσεψαν πράσα και δεν ξέρετε πώς να τα μαγειρέψετε; Αν έχετε κάποιο λουκάνικο να μια ευκαιρία για ένα νόστιμο ορεκτικό μεζεδάκι. 




Υλικά: 


λουκάνικα χωριάτικα 

πράσα σε ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο) 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα λουκάνικα λοξά σε χοντρές ροδέλες. Τα τηγανίζουμε στο λάδι να αλλάξουν χρώμα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. 

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα πράσα σε ροδέλες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

Όταν τα πράσα μαλακώσουν καλά ξαναβάζουμε τα λουκάνικα μέσα τα γυρνάμε μερικές στροφές να ενσωματωθούν οι δύο γεύσεις και είναι έτοιμα. 


Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Χοιρινές πανσέτες μαριναρισμένες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμα και εύκολα μεζεδάκια για να απολαύσετε ένα κρασί ή μία μπύρα με την παρεούλα σας.




Υλικά: 


6 - 7 πανσέτες χοιρινές 


Για τη μαρινάδα: 

περίπου 1/2 φλ. λάδι (ανάλογα την ποσότητα του κρέατος που έχουμε)

περίπου 1/2 φλ. άσπρο κρασί 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 σκ. σκόρδο 

1 κοφτό κ.γ. σκόνη ζωμού κότας 

1 κ.γ. μείγμα μυρωδικών που αποτελείται από ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι και μπούκοβο (αν δεν το έχετε βάλτε όποιο απ' αυτά έχετε) 


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε τη μαρινάδα σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.

 Βάζουμε μέσα τις πανσέτες και τις βυθίζουμε καλά να σκεπαστούν. Αν το σκεύος είναι τέτοιο που δε βυθίζονται καλά τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και κρασί. Τις αφήνουμε σκεπασμένες με καπάκι στο ψυγείο για περίπου 3 - 4 ώρες.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι γκριλ και βάζουμε μέσα τις πανσέτες χωρίς τη μαρινάδα. Καθώς θα τις ψήνουμε θα συγκεντρώνονται στα αυλάκια λάδια που έχουν μείνει από τη μαρινάδα και από το λίπος του κρέατος. Αυτά μπορείτε να βγάλετε από το τηγάνι για να ψηθούν τα κρέατα όπως στα κάρβουνα. 

 Τι λέτε πετάμε μέσα και καμιά πιτούλα; Γούστα είναι αυτά, όποιος θέλει.....

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μακαρόνια με σπαράγγια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα ξεχωριστό πιάτο με τα σπαράγγια που δεν είναι μόνο για σαλάτα, για να έχουμε ποικιλία στο τραπέζι μας.




Υλικά: 


1 μάτσο σπαράγγια (10 - 12) κομμάτια 

1/2 πακέτο μακαρόνια 

1/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 καρότο σε ροδέλες 

1 ντομάτα σε κομματάκια 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από την πράσινη φλούδα τους μέχρι αρκετά ψηλά στο σημείο που γίνεται πιο τρυφερό το κοτσάνι. Το κάτω μέρος που είναι ήδη κομμένο το κόβουμε λίγο ακόμη για να το ανανεώσουμε αλλά κι επειδή από μόνο του συνήθως είναι σκληρό.

Βράζουμε τα μακαρόνια τόσο που να κρατάνε λίγο ή αλλιώς al dente όπως λένε στα χωριάτικα. Μετά τα στραγγίζουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα δύο είδη κρεμμυδιών. 

 Βάζουμε και τα σπαράγγια με τα καρότα γυρνώντας τα να τσιγαριστούν μαζί.

 Προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε κομματάκια και τη γυρίζουμε λίγο μέσα στο τηγάνι.

 Σβήνουμε με το κρασί.














Βάζουμε αλάτι, πιπέρι.....

λίγο θυμάρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα σπαράγγια για λίγη ώρα μέχρι να είναι μαλακά.

 Όταν γίνουν τα σπαράγγια βάζουμε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε λίγο για να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις και τα υλικά μεταξύ τους.

Στο σερβίρισμα δοκιμάστε αν σας αρέσουν σκέτα ή με τριμμένο τυρί. Αυτό είναι καθαρά θέμα γεύσης και προτίμησης.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Φρουτοσαλάτα με σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Μια σαλάτα με φρούτα που έφτιαξε η μεγάλη μου κόρη, όχι εγώ, που μπορεί άνετα να σερβιριστεί ως επιδόρπιο αφού συνδυάζει τη ζάχαρη ενός γλυκού και την ποικιλία των φρούτων. 




Υλικά: 


μπανάνα 

φράουλες 

σταφύλια 

μήλο 


Για τη σάλτσα: 

200 γρ. γιαούρτι 

1 κ.σ. μαρμελάδα 

1 κ.σ. μέλι 

1 σφηνάκι λικέρ (εδώ έβαλε γεύση βερίκοκου)


Εκτέλεση: 


Συγκεντρώνουμε τα κομμένα φρούτα σε μια σαλατιέρα. 

 Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαρμελάδα...

το μέλι... 

 και το λικέρ κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα φρούτα και σερβίρουμε.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν έχετε μικρή ποσότητα φρούτων βάλτε λιγότερο γιαούρτι όπως και τα υπόλοιπα υλικά (μαρμελάδα, μέλι και λικέρ). Μπορείτε να τα μετρήσετε ή με κουταλάκι του γλυκού ή με της σούπας στο μισό.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στριφτοτυρόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια τυροπιτούλα με λίγα υλικά, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη για ένα τραπέζι με φίλους.




Υλικά: 


Για τη ζύμη του φύλλου:

2 φλ. αλεύρι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

 περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση: 

1 - 1 1/2 φλ. φέτα σε τρίμματα 

1 αυγό 

πιπέρι 


Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού και της τυρόπιτας


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. 

 Ρίχνουμε μέσα το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι πριν βάλουμε το νερό.

 Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό γιατί ίσως να μη χρειαστεί όλο. Κάθε αλεύρι διαφέρει και άλλες φορές παίρνει περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο νερό. Θα το δείτε αναλόγως.

 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Μόλις πετύχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Δε χρειάζεται να τη βάλετε σε κάποιο ζεστό μέρος. 

Για τη γέμιση χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό. 

 Ρίχνουμε μέσα τη φέτα σπασμένη σε τρίμματα κι από πάνω βάζουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι και το κομμάτι της ζύμης.   

Το ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτό και μεγάλο. 

Στη μία άκρη του βάζουμε στη σειρά μια ποσότητα γέμισης. 

Κλείνουμε τις δύο άκρες προς τη γέμιση. 

 Τυλίγουμε σε ρολό τη γέμιση περίπου δύο στροφές.

 Κόβουμε στο σημείο που θεωρούμε ότι δε χρειάζεται να τυλίξουμε περισσότερο και το χωρίζουμε από το υπόλοιπο φύλλο.

Με ένα πινέλο βρέχουμε την άκρη του φύλλου και μετά το κολλάμε καλά πάνω στο υπόλοιπο ρολό. 

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. 

 Βάζουμε το ρολό στο ταψί ξεκινώντας απ' έξω ή και από το κέντρο είναι το ίδιο.

 Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολό που το τοποθετούμε στη συνέχεια της άκρης του προηγούμενου ρολό και το προχωράμε προς την εσωτερική πλευρά. 

Έτσι σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με λάδι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 50'.


Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σαλάτα κινόα με τόνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η κινόα εφόσον έχει πιο ουδέτερη γεύση μπορεί να συνδυαστεί άνετα με όλα τα είδη που συνθέτουν μια σαλάτα, όπως στη σημερινή συνταγή ο τόνος.




Υλικά: 


1/2 φλ. κινόα 

1 κονσέρβα τόνο σε νερό 

5 - 6 μανιτάρια στρογγυλά σε φετούλες τηγανισμένα 

1 βρασμένη πατάτα σε κυβάκια 

1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες 

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Αρχικά βράζουμε την κινόα για 20' σε αλατισμένο νερό. Τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε στη σαλατιέρα.

Έχουμε ήδη τηγανίσει τα μανιτάρια και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας στην κινόα μέσα στη σαλατιέρα. Συμπληρώνουμε με λάδι, αλάτι και λεμόνι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...