Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Παραδοσιακό φαγητό, εύκολο και με σίγουρη επιτυχία. Είναι πολύ ωραίο για το Κυριακάτικο τραπέζι ή για τους καλεσμένους σας. Με εύκολη και γρήγορη προετοιμασία θα σας λύσει τα χέρια επειδή ψήνεται μόνο του χωρίς να το κοιτάτε καθόλου.




Υλικά: 


1 - 1,5 κ. αρνάκι μπούτι 

3 - 5 σκ. σκόρδο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

το χυμό ενός λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


Κόβουμε 1-2 σκελίδες σκόρδου σε μακρόστενες φέτες/μπαστουνάκια και κάνουμε σχισμές εδώ κι εκεί στο ψαχνό. Κρύβουμε τα σκόρδα στις σχισμές.

Βάζουμε το κρέας στη γάστρα. 

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη από τις δύο πλευρές.











 



 Από πάνω προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις υπόλοιπες ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου, λάδι, λεμόνι και το κρασί. Νερό δε βάζουμε καθόλου.



 Σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 200 βαθμούς για 20' - 30' και στη συνέχεια στους 170 για περίπου 2 ώρες.

Το αρνάκι είναι έτοιμο όταν ροδοκοκκινίσει κι απ' τις δύο πλευρές.  

Μία πρόταση σερβιρίσματος είναι με συνοδεία κίτρινου ρυζιού, 

ενώ μία δεύτερη είναι με μια ελληνική πατατοσαλάτα.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Σε περίπτωση που η γάστρα έχει αρκετά ζουμιά ενώ το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, αφήστε το καπάκι ανοιχτό και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να εξατμιστούν.


Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν αντέχουν τη μυρωδιά των αρνοκάτσικων τότε σίγουρα έχουμε κάτι κοινό. Ούτε κι εγώ την αντέχω, ούτε τη μυρωδιά ούτε τη γεύση. 


Για να εξαφανιστεί λοιπόν, η μυρωδιά όσο το δυνατόν περισσότερο το μυστικό είναι να βάλετε πολύ σκόρδο και σίγουρα και κρασί το οποίο βοηθάει αρκετά. 


Άλλες φορές υπάρχει ένας παράγοντας που ό,τι και να κάνετε στα υλικά δυστυχώς εξακολουθεί να μυρίζει το κρέας. Αυτό οφείλεται στις τροφές που τρώει το ζώο στη στάνη που ανατράφηκε. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να το γνωρίζετε από πριν. 


Το λεμόνι που βάζουμε πρέπει επίσης να είναι αρκετό, γιατί εκτός από άρωμα και γεύση "σπάει" και την πολλή λαδίλα που βγάζει το αρνί εφόσον είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα που τρώμε. Μέσα στη γάστρα θα βγάλει και το δικό του λίπος εκτός από το λάδι που θα ρίξουμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...