Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Φάβα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η φάβα είναι ένα όσπριο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σύμμαχος στις νηστείες, έχει χαμηλές θερμίδες για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά γίνεται και ωραίο συνοδευτικό. Έχετε δοκιμάσει να συνοδεύσετε το ψάρι; 




Υλικά: 


περίπου 300 γρ. φάβα (ή παραπάνω από το μισό σακουλάκι) 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό να βράσει και την ξαφρίζουμε.

Μόλις σταματήσει να βγάζει αφρό προσθέτουμε κι άλλο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 - 3 ώρες. Ελέγχουμε αρκετά τακτικά να μην ξεμείνει από νερό.

Προσοχή μόνο, μη σκεπάσετε εντελώς το καπάκι γιατί θα φουσκώσει το νερό και θα χυθεί έξω. Καλύτερα να στερεώσετε το καπάκι έτσι μισόκλειστο με μια κουτάλα, ώστε η κατσαρόλα να μην είναι ούτε σκεπασμένη ούτε εντελώς ανοιχτή. 

Μετά από 1 - 2 ώρες βράσιμο η φάβα θα αρχίσει να λιώνει και ένα μικρό μέρος της να γίνεται κρέμα. 

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για άλλη μία ώρα το βράσιμο. 

 Όταν η φάβα λιώσει σχεδόν εντελώς και διαλυθούν οι σπόροι της..

 τότε ρίχνουμε το λάδι, το λεμόνι,

αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό για περίπου 10' ακόμα και σβήνουμε το μάτι. 

Στο σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε λίγο ακόμα λάδι, λεμόνι και αν σας αρέσει μερικές ωμές φετούλες ξερού κρεμμυδιού.












Μικρές λεπτομέρειες: 


Η φάβα όταν λιώσει πετάγεται με μεγάλες σταγόνες έξω από την κατσαρόλα. Γι' αυτό προσοχή να μην καείτε. 

Συνιστώ να έχετε χαμηλή φωτιά (στο 1,5 μαγειρεύεται σιγανά) για να μην πετάγεται και φυσικά το καπάκι μισάνοιχτο. 

Επίσης, θα χρειαστεί τακτικό ανακάτεμα (όχι να είστε πάνω από την κατσαρόλα) όταν θα αρχίσει να πήζει και να γίνεται κρέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...