Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Συμπεθεριό με λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Από παιδί που ήμουν θαύμαζα τις Ελληνίδες νοικοκυρές που με το τίποτα έφτιαχναν φαγητό που χόρταινε όλη η οικογένεια. Ένα απ' αυτά είναι το συμπεθεριό λαχανικών, έτσι το ονομάζουν σε κάποια μέρη της Κρήτης, απ' όπου και κατάγομαι. Σε άλλα μέρη το ονομάζουν μπριάμ ή τουρλού. 




Υλικά:


1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι

1 πράσινη πιπεριά μέτρια σε μέγεθος  

1 χούφτα πράσινα φασολάκια 

1 αγκινάρα κομμένη στα τέσσερα 

1 χούφτα μπάμιες 

5 - 6 μανιτάρια 

1 καρότο 

1/2 μελιτζάνα κομμένη κατά μήκος 

1 μικρό κολοκυθάκι 

1 - 2 ντομάτες 

2 - 3 πατάτες μέτριες σε μέγεθος 

1 χούφτα φρέσκες χάντρες (φασόλια) 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 ποτηράκι κρασί 

3/4 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη 

πάπρικα 



Εκτέλεση: 


Κόβουμε το καρότο σε φέτες, τα μανιτάρια στη μέση, την αγκινάρα στα τέσσερα, την πιπεριά σε φαρδιές λωρίδες και τα φασολάκια στις άκρες αν είναι τρυφερά ή αφαιρούμε τις κλωστές αν είναι πιο σκληρά. 

Κόβουμε τη μελιτζάνα κατά μήκος και μετά σε φέτες. Την υπόλοιπη που περισσεύει μπορούμε να την κάνουμε άλλη μέρα τηγανητή ή να τη βάλουμε στο μουσακά ή παπουτσάκια ή στα γεμιστά.

Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, σε φέτες τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.


Καθαρίζουμε και τις φρέσκες χάντρες.

Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί.

Ταυτόχρονα ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά να τσιγαριστούν κι αυτά λίγο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αυτά θα βγάλουν νερό.

Μόλις μαλακώσουν κάπως τους ρίχνουμε το κρασί.

Προσθέτουμε τη σάλτσα,

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα. Βάζουμε και λίγο νερό κι αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μία ώρα περίπου.

Δε βάζουμε πολύ νερό από την αρχή, έτσι ώστε στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει το φαγητό μόνο με την πυκνή του σάλτσα κι όχι με πολλά ζουμιά.












Μικρές λεπτομέρειες:  


Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά σε μικρές ποσότητες όπως καλαμπόκι, κολοκυθολούλουδα και στο τέλος του μαγειρέματος όταν σβήσετε το μάτι της κουζίνας τυρί. 


Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε κάποιο ή κάποια λαχανικά αν δεν τα έχετε στο σπίτι ή δε σας αρέσουν. 


Γενικά, αυτό το φαγητό το φέρνετε στα μέτρα σας και το φτιάχνετε με τα υλικά που αρέσουν σε σας.  




2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...