Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Φτιάχνω μια απλή κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια με συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου, η οποία είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Στην πραγματικότητα η σάλτσα αυτή δεν είναι ούτε περίπλοκη ούτε ασυνήθιστη, αλλά έχει ένα δυο βήματα που αν δε γίνουν έτσι δε βγαίνει η ίδια γεύση. Το σημαντικότερο στη συνταγή είναι η ντομάτα να είναι όσο πιο αγνή γίνεται και να έχει την πραγματική μυρωδιά της ντομάτας που γνωρίζουμε όλοι. Δηλαδή, όπως ακριβώς μυρίζουν οι ντομάτες από τον κήπο του χωριού.




Υλικά: 


4 - 5 ντομάτες πολύ ώριμες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

περίπου 1/2 φλ. σάλτσα πασσάτα 

ή 1 κ.σ. πελτέ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη

λάδι  


Εκτέλεση:


 Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα ή στο βραστήρα και βάζουμε τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα μέσα, τις γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.

 Χύνουμε το νερό. Τώρα τις ξεφλουδίζουμε όλες πανεύκολα.

Τις κόβουμε σε μέγεθος κομματιού για σαλάτα. 

Τις βάζουμε στο κατσαρολάκι αρχικά χωρίς νερό με σκεπασμένο καπάκι. Αν οι ντομάτες είναι πολύ ώριμες θα βγάλουν το δικό τους νερό και υπάρχει περίπτωση να βράσουν χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου. Αλλιώς ρίξτε λίγο μόνο νερό.


Ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να βράσουν μαζί για περίπου 1 ώρα. 

 Όταν θα κοντεύει να γίνει τα κομμάτια θα έχουν ήδη λιώσει και θα μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα, λίγη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο. 

Μόλις καταλάβουμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη προσθέτουμε λίγο χυμό πασσάτα για να κοκκινίσει περισσότερο,  

 και μαζί βάζουμε και αρκετό λάδι.

Το αφήνουμε 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι. Διαφορετικά, μπορείτε να σβήσετε το μάτι μόλις βάλετε το λάδι και να αφήσετε την κατσαρόλα πάνω. 

Το αποτέλεσμα θα είναι μια πυκνοδεμένη κόκκινη σάλτσα.
















Μικρές λεπτομέρειες: 


Τις ντομάτες μην τις τρίψετε στο τρίφτη ή στο μούλτι γιατί πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. 


Το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη πρέπει να τα βάλουμε το τελευταίο 20λεπτο κι όχι πιο πριν γιατί πάλι αλλοιώνουν τη γεύση. 


Αν θέλετε περισσότερη νοστιμιά ή μια παραλλαγή μόλις είναι η ώρα να σβήσετε το μάτι χτυπήστε με το σύρμα ένα αυγό και ρίξτε το μέσα ανακατεύοντας τη σάλτσα. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν έχω δοκιμάσει να συνοδεύσω τα ζυμαρικά μου με τη σάλτσα που έχει αυγό. Την έχω φάει συνοδευτικά με τηγανητές πατάτες και αυγά και ήταν πραγματικά πεντανόστιμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...