Παρασκευή 9 Μαΐου 2014
Πέμπτη 8 Μαΐου 2014
Μακαρόνια με ωμά λαχανικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολλές φορές ο χρόνος μας πιέζει ή τυχαίνει στο σπίτι να μην έχουμε πολλά υλικά για ένα πρόχειρο και γρήγορο μαγειρεμένο φαγητό. Υπάρχει λύση. Με ένα πακέτο μακαρόνια και λίγα λαχανικά φτιάχνουμε ένα ωραιότατο, χορταστικό οικονομικό γεύμα και μάλιστα πλούσιο σε βιταμίνες.
Υλικά:
1/2 - 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
μερικές ελιές Καλαμών
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 - 2 πιπεριές πράσινες
1 αβοκάντο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Μετά τα στραγγίζουμε και τα καίμε με λίγο λάδι.
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές, κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τις ντομάτες, τις πιπεριές και το αβοκάντο ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια στα πιάτα βάζουμε πάνω τους τα λαχανικά κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα.
Το τριμμένο τυρί είναι προαιρετικό.
Τετάρτη 7 Μαΐου 2014
Σαλάτα ντομάτα - φασόλια μεξικάνικα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ακόμα και με τα πιο απλά και συνηθισμένα υλικά που έχουμε στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμες και χορταστικές σαλάτες.
Υλικά:
1 ντομάτα σε κομμάτια
1/3 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 καρότο σε ροδέλες
μερικά κλωναράκια μαϊντανό
2 κ.σ. κόκκινα μεξικάνικα φασόλια κονσέρβας (στραγγισμένα)
λάδι
αλάτι
Τρίτη 6 Μαΐου 2014
Μελιτζάνες με φέτα στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μία εύκολη συνταγή με λίγα υλικά που θα σας λύσει τα χέρια όταν θα θέλετε να φτιάξετε ένα φαγητό της εποχής, εύκολο και γρήγορο.
Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι
1/2 κρεμμύδι
σάλτσα
1 ντομάτα
ένα κομμάτι φέτα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κανέλα
πάπρικα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κάθετα και μετά σε μισές φέτες, τις τσιγαρίζουμε στο λάδι μαζί με τα κρεμμύδια που επίσης έχουμε κόψει σε φέτες.
Μόλις πάρουν λίγο χρώμα ρίχνουμε και τη ντομάτα σε φέτες να τσιγαριστούν κι αυτές λίγο.
Μόλις τσιγαριστούν τα πρώτα υλικά, ρίχνουμε τη σάλτσα με λίγο νερό και το μαϊντανό. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 45' - 1 ώρα. Τα τελευταία 20' προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα και πάπρικα.
Όταν το φαγητό μείνει με τη σάλτσα και το λάδι και είναι έτοιμο, σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα τη φέτα σε κομματάκια. Την κατσαρόλα την αφήνουμε στο μάτι για αρκετή ώρα, ώστε η φέτα να δώσει μια γεύση στο φαγητό χωρίς να λιώσει.
Δευτέρα 5 Μαΐου 2014
Φράουλες με σιρόπι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τώρα που οι φράουλες είναι στην εποχή τους είναι ευκαιρία να τις εκμεταλλευτούμε και να φτιάξουμε αρκετά γλυκά και επιδόρπια. Μία εύκολη συνταγή είναι οι φράουλες με σιρόπι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι απλά σκέτες ή πάνω σε γιαούρτι, σε παγωτό, σε τάρτες, σε κρέπες, σε βάφλες, σε κέικ, σε τσίζκεϊκ ή ακόμα και πάνω στο ψωμί μας για πρωινό.
Υλικά:
500 γρ. φράουλες σφιχτές αλλά όχι άγουρες
350 γρ. ζάχαρη
1/2 φλ. νερό
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Πλένουμε, καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τις φράουλες, τις κόβουμε κάθετα στη μέση και τις βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι.
Βάζουμε μισό φλιτζάνι νερό και τη ζάχαρη και τις ανακατεύουμε λίγο να λιώσει η ζάχαρη. Στο τηγάνι δε βάζουμε το καπάκι.
Τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά π.χ. για τα μάτια που έχουν διαβάθμιση μέχρι το 3, τις βάζουμε στο 1,5. Ενώ για τη διαβάθμιση του 12 τις βάζουμε στο 7.
Περίπου 10' - 20' πριν τις σβήσουμε ρίχνουμε και τη βανίλια. Ελέγχουμε το σιρόπι αν έχει δέσει βάζοντας σε ένα κουταλάκι λίγο, περιμένουμε να κρυώσει για 1' και το ρίχνουμε σε ένα πιάτο. Το πιάτο το σηκώνουμε λίγο όρθιο. Αν το σιρόπι τρέχει προς τα κάτω αργά και είναι πυκνό τότε είναι έτοιμο.
Μόλις σβήσουμε το μάτι και τραβήξουμε το τηγάνι το αφήνουμε για 5' περίπου και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίστηκε στην επιφάνεια για να μη χαλάσει το σιρόπι μας.
Κυριακή 4 Μαΐου 2014
Πίτσα με τέσσερα αλλαντικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μία πίτσα πάντα είναι ευπρόσδεκτη απ' όλη την οικογένεια. Καλή ιδέα αν υπάρχει άψητη στην κατάψυξη, ώστε να σας βγάλει από το αδιέξοδο σε ξαφνικές επισκέψεις.
Υλικά:
Για τη ζύμη για δύο πίτσες
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 - 2φλ νερό χλιαρό
1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 2κ.γ. ξερή
1-2 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.γ. κοφτά αλάτι
3 κ.σ. λάδι
Για τη σάλτσα
1 φλ. σάλτσα
λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα, λίγη πάπρικα
λίγη ρίγανη
λίγο λάδι
Γέμιση:
500 γρ. τυρί γκούντα
8 φέτες μπέικον σε λωρίδες
8 φέτες πάριζα
8 λεπτές φέτες σαλάμι
8 φέτες γαλοπούλα βραστή
1 - 2 κ.σ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
1 συσκευασία μοτσαρέλα σε άρμη
1 μεγάλο κομμάτι φέτας σε τρίμματα
1 - 2 ντομάτες σε φέτες
3 - 4 μανιτάρια σε φέτες
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη θα βρείτε τις οδηγίες εδώ
Κόβουμε τα αλλαντικά, τις ντομάτες, τα μανιτάρια και τη μοτσαρέλα σε φέτες. Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές και τη φέτα την κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια απ' αυτά της φωτογραφίας.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε τη ζύμη μέσα και περιχύνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε το τυρί από πάνω στρώνουμε τη μοτσαρέλα, τις ελιές, τα μανιτάρια, τα αλλαντικά, τη φέτα και τις ντομάτες.
Βάζουμε τελευταίο λίγο τυρί από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20'. Αν ο φούρνος καίει την επιφάνεια νωρίτερα από τα 20' τότε σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Μόλις ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να την κόψουμε.
Σάββατο 3 Μαΐου 2014
Φιλέτο πανγκάσιους κοκκινιστό στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το ψάρι πανγκάσιους είναι πολύ νόστιμο. Μπορείτε να το φτιάξετε τηγανητό, ή ψητό χωρίς να χάνει τίποτα από τη νοστιμιά του.
Υλικά:
1 φιλέτο πανγκάσιους για κάθε άτομο
1 - 1 1/2 κιλά πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κανέλα
πάπρικα
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ταψί τα ψάρια, τις κομμένες πατάτες (αν είναι αρκετά μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες), το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, την πάπρικα και το μαϊντανό.
Ρίχνουμε το κρασί, το λάδι και λίγο νερό που να είναι περίπου μέχρι τη μέση του φαγητού όχι περισσότερο.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες.
Μόλις το φαγητό ψηθεί θα πρέπει να έχει τη σάλτσα του και το λάδι του αλλά όχι νερό στο ταψί.
Παρασκευή 2 Μαΐου 2014
Ζύμη για Σου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η ζύμη των Σου είναι πανεύκολη και με σίγουρη επιτυχία. Ονομάζεται και ζύμη της κατσαρόλας γιατί σ' αυτή φτιάχνεται χωρίς ζύμωμα. Έχει την ευελιξία να χρησιμοποιηθεί για γλυκά ή αρμυρά.
Σας βγάζει ασπροπρόσωπους σε ένα τραπέζι με καλεσμένους, ένα παιδικό πάρτυ, στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις ή ακόμα και στο κολατσιό των παιδιών στο σχολείο τους. Επίσης, είναι πολύ οικονομική.
Υλικά:
1 φλ. νερό
1/2 φλ. μαργαρίνη
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό τη μαργαρίνη και το αλάτι.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το αλεύρι χωρίς καθυστέρηση
κι ανακατεύουμε με ταχύτητα.
Το αλεύρι πήζει αμέσως.
Μόλις μαζευτεί σαν μπάλα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας σβήνουμε το μάτι και βγάζουμε την κατσαρόλα.
Το αφήνουμε 5' - 10' να κρυώσει και μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Μόλις ρίξουμε το πρώτο ανακατεύουμε τόσο που να μη φαίνεται πλέον. Τότε ρίχνουμε το δεύτερο και πάει λέγοντας.
Με 2 κουτάλια του γλυκού τη βάζουμε σε μπαλάκια στο ταψί ή στο σχήμα που θέλουμε. Αφήνουμε διαστήματα μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Εδώ έφτιαξα δύο μακρόστενα για να τα γεμίσω με τυρί και τα υπόλοιπα στρογγυλά.
Εφόσον έχει κρυώσει λίγο η ζύμη μπορούμε να την πλάσουμε με τα χέρια και να κάνουμε ολοστρόγγυλο σχήμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα Σου.
Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο κόβουμε ένα στη μέση για να δούμε αν το εσωτερικό του είναι πολύ υγρό που θα πει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο. Το αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. Αν όμως είναι απλώς μαλακό και κούφιο τότε είναι έτοιμο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Μπορείτε για γλυκιά γέμιση να βάλετε κρέμα ζαχαροπλαστικής μαζί με όση σαντιγύ χωράνε, καραμέλα, κρέμα σοκολάτας, κρέμα και σάλτσα σοκολάτας για να γίνουν προφιτερόλ απλό, ή παγωτό προφιτερόλ. Στην πρώτη φωτογραφία της συνταγής εγώ έχω βάλει απλή κρέμα βανίλια που φτιάχνουμε συνήθως για τα παιδιά για ένα πρόχειρο απογευματινό γλυκό.
Για αρμυρή γέμιση στην ουσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, εγώ σας προτείνω μερικές ιδέες όπως: κρέμα τυριού και κομματάκια καπνιστού σολομού, τόνο-μαϊντανό-μαγιονέζα, ζαμπόν και κίτρινο τυρί, ρώσικη σαλάτα, τυροκαυτερή,
Το σχήμα εκτός από μπαλάκια μπορεί να είναι μακρόστενο σαν σάντουιτς, στρογγυλό σαν κουλούρι χωρίς τρύπα, στεφάνι μεγάλο ή μικρό που θα κάνει ωραίο εφέ σε ένα επίσημο τραπέζι, ή μπαλάκια όπως τα γνωρίζουμε από τα ζαχαροπλαστεία.
Για να μείνουν μαλακά και τις επόμενες μέρες καλό είναι να τα βάλετε σε σακουλάκι για μία μέρα και να χρησιμοποιήσετε την επόμενη. Αλλιώς φυλάξτε το σακουλάκι στο ψυγείο για λίγο περισσότερες μέρες. Διατηρείται και στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα.
Πέμπτη 1 Μαΐου 2014
Σόγια (κιμάς) κοκκινιστή με κίτρινο ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολλοί έχουν πει ότι η σόγια στην αίσθηση μοιάζει με κρέας. Έχουν δίκιο. Όταν τη μασάει κανείς έχει λίγο αυτή την αίσθηση. Στη γεύση βέβαια απέχει πολύ. Η σόγια είναι όσπριο και μάλιστα φασόλι. Γι' αυτό προσοχή όταν τρώτε να μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα γιατί θα έχετε τις ίδιες παρενέργειες με τα φασόλια.
Υλικά:
1 φλ. κιμά σόγιας
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
σάλτσα πασάτα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
κανέλα
πάπρικα
Για το ρύζι
1 - 2 ποτήρια ρύζι κίτρινο
1/2 κρεμμύδι τριμμένο (μικρό)
λάδι
αλάτι, πιπέρι
τριμμένο τυρί για μακαρόνια
Εκτέλεση:
Τις οδηγίες για τη σόγια θα τις βρείτε εδώ
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ρύζι και το κρεμμύδι να καβουρδιστούν μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει το ρύζι περίπου 20'.
Φροντίζουμε ώστε στο τηγάνι να μη μείνει νερό, αλλά να το πιει όλο το ρύζι.
Σερβίρουμε στο πιάτο το ρύζι, πασπαλίζουμε με τυρί για μακαρόνια κι από πάνω τη σόγια. Στη νηστεία τρώγεται άνετα χωρίς τυρί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)