Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ζύμη για Σου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η ζύμη των Σου είναι πανεύκολη και με σίγουρη επιτυχία. Ονομάζεται και ζύμη της κατσαρόλας γιατί σ' αυτή φτιάχνεται χωρίς ζύμωμα.  Έχει την ευελιξία να χρησιμοποιηθεί για γλυκά ή αρμυρά.

 Σας βγάζει ασπροπρόσωπους σε ένα τραπέζι με καλεσμένους, ένα παιδικό πάρτυ, στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις ή ακόμα και στο κολατσιό των παιδιών στο σχολείο τους.  Επίσης, είναι πολύ οικονομική.

 



Υλικά:


1 φλ. νερό

1/2 φλ. μαργαρίνη

1 πρέζα αλάτι

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αυγά


Εκτέλεση:


Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό τη μαργαρίνη και το αλάτι.

Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το αλεύρι χωρίς καθυστέρηση

 κι ανακατεύουμε με ταχύτητα.



 Το αλεύρι πήζει αμέσως.

 Μόλις μαζευτεί σαν μπάλα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας σβήνουμε το μάτι και βγάζουμε την κατσαρόλα.

 Το αφήνουμε 5' - 10' να κρυώσει και μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Μόλις ρίξουμε το πρώτο ανακατεύουμε τόσο που να μη φαίνεται πλέον. Τότε ρίχνουμε το δεύτερο και πάει λέγοντας.

 Με 2 κουτάλια του γλυκού τη βάζουμε σε μπαλάκια στο ταψί ή στο σχήμα που θέλουμε. Αφήνουμε διαστήματα μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Εδώ έφτιαξα δύο μακρόστενα για να τα γεμίσω με τυρί και τα υπόλοιπα στρογγυλά.

 



   

 

Εφόσον έχει κρυώσει λίγο η ζύμη μπορούμε να την πλάσουμε με τα χέρια και να κάνουμε ολοστρόγγυλο σχήμα.   


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα Σου.

Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο κόβουμε ένα στη μέση για να δούμε αν το εσωτερικό του είναι πολύ υγρό που θα πει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο. Το αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. Αν όμως είναι απλώς μαλακό και κούφιο τότε είναι έτοιμο.


 

 

 

 

 

 

Μικρές λεπτομέρειες:


Μπορείτε για γλυκιά γέμιση να βάλετε κρέμα ζαχαροπλαστικής μαζί με όση σαντιγύ χωράνε, καραμέλα, κρέμα σοκολάτας, κρέμα και σάλτσα σοκολάτας για να γίνουν προφιτερόλ απλό, ή παγωτό προφιτερόλ. Στην πρώτη φωτογραφία της συνταγής εγώ έχω βάλει απλή κρέμα βανίλια που φτιάχνουμε συνήθως για τα παιδιά για ένα πρόχειρο απογευματινό γλυκό.


Για αρμυρή γέμιση στην ουσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας, εγώ σας προτείνω μερικές ιδέες όπως: κρέμα τυριού και κομματάκια καπνιστού σολομού, τόνο-μαϊντανό-μαγιονέζα, ζαμπόν και κίτρινο τυρί, ρώσικη σαλάτα, τυροκαυτερή,

 

Το σχήμα εκτός από μπαλάκια μπορεί να είναι μακρόστενο σαν σάντουιτς, στρογγυλό σαν κουλούρι χωρίς τρύπα, στεφάνι μεγάλο ή μικρό που θα κάνει ωραίο εφέ σε ένα επίσημο τραπέζι, ή μπαλάκια όπως τα γνωρίζουμε από τα ζαχαροπλαστεία.


Για να μείνουν μαλακά και τις επόμενες μέρες καλό είναι να τα βάλετε σε σακουλάκι για μία μέρα και να χρησιμοποιήσετε την επόμενη. Αλλιώς φυλάξτε το σακουλάκι στο ψυγείο για λίγο περισσότερες μέρες. Διατηρείται και στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα.



1 σχόλιο:

  1. μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!! Τέλειο!!!! Με καραμέλα πρέπει να είναι............ΚΟΛΑΣΗΗΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...