Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Επιδόρπιο ανανά με γιαούρτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην ουσία κάθε φρούτο ταιριάζει πολύ ωραία με το γιαούρτι. Αν το περιποιηθούμε λίγο περισσότερο γίνεται ακόμα ωραιότερο και πιο εμφανίσιμο.




Υλικά: 


1 ανανάς φρέσκος 

1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό 

1/2 φλ. ζαχαρούχο γάλα 

1/4 φλ. αμύγδαλα ανάλατα  


Εκτέλεση:


Αρχικά ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα με το γνωστό τρόπο του βρασίματος. Μετά τα καβουρδίζουμε για λίγο στο φούρνο.










Τα κόβουμε λίγο στο μπλέντερ κάπως χοντρά.

Καθαρίζουμε τον ανανά. Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε τη φλούδα του για να βάλετε μέσα μια φρουτοσαλάτα.

Κόβουμε την ψίχα του σε κυβάκια.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα.


 Σε ένα κατά προτίμηση κολωνάτο ποτήρι που είναι πιο όμορφο από ένα απλό μπολ, βάζουμε πρώτα λίγο από το μείγμα γιαουρτιού.... 


ρίχνουμε μερικά κομματάκια ανανά...



και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ποτήρι.


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πολύχρωμη σαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Δώστε στο τραπέζι της ημέρας σας χρώμα και γεύση ξεκινώντας κιόλας από τη σαλάτα σας. 




Υλικά: 


ρόκα κομμένη σε χοντρά κομμάτια

αβοκάντο σε κύβους

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες

λάχανο 

1 καρότο τριμμένο

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 

1/2 κ.γ. μουστάρδα


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και φρούτα. Φτιάχνουμε το λαδολέμονο προσθέτοντας τη μουστάρδα και το χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και αλατίζουμε.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η τυρόπιτα δεν είναι πάντα πολύπλοκη ούτε χρειάζεται πάντα κόπο. Αυτή είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για να γευτείτε ένα πολύ ωραίο ορεκτικό.




Υλικά: 


250 ml. γάλα 

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 

3 αυγά 

1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 

1 φλ αλεύρι που φουσκώνει (διαφορετικά βάλτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέστε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 

1 φλ. τυρί φέτα σε τρίμματα

100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

1 γεμάτη κ.σ. τυρί κρέμα 

1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα 

πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Ρίχνουμε σε μια λεκάνη ή στο μίξερ εναλλάξ μικρές ποσότητες από το γάλα το αλεύρι και το βούτυρο να ανακατευτούν καλά.  

 Μόλις γίνουν ένα αφράτο μείγμα προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε λίγο ακόμα.

 Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα, το τσένταρ, το γκούντα και το τυρί κρέμα. Τα ανακατατεύουμε με το κουτάλι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι. 

 Βάζουμε το μείγμα σε πυρέξ που το έχουμε λαδώσει πρώτα.

Από πάνω τρίβουμε λίγο κεφαλοτύρι κάπως χοντροτριμμένο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια.  

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Για να ξεφύγουμε λίγο από το συνηθισμένο μπριάμ μπορούμε να φτιάξουμε πιο απλό φαγητό πάλι με κολοκυθάκια και πατάτες, χωρίς σάλτσα αλλά γεμάτο χρώμα.




Υλικά: 


2 κολοκυθάκια 

πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 ντομάτα 

λίγο μαϊντανό 

1 πιπεριά πράσινη 

1 πιπεριά κίτρινη  

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε στο ταψί. 

 Συνεχίζουμε με τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες. 

 Προσθέτουμε πάλι σε μισές ροδέλες τις δύο πιπεριές και το μαϊντανό.

Περιχύνουμε όλο το φαγητό με λάδι και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Βάζουμε στο ταψί αρκετό νερό και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα. 

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Επιδόρπιο μήλο με γιαούρτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια συνταγή αλλά κυρίως για υπενθύμιση του συνδυασμού φρούτων με γιαούρτι και μέλι. Κάλλιστα μπορεί να καταναλωθεί ως ένα δυναμωτικό πρωινό ή απογευματινό ή βραδυνό κολατσιό. 



Υλικά: 

 

γιαούρτι στραγγιστό 

μήλο ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας 

μέλι 

καρύδια κοπανισμένα 

κανέλα 

 

Εκτέλεση:


Αφαιρούμε από το μήλο το κέντρο του με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Το καθαρίζουμε από τη φλούδα και το κόβουμε σε ροδέλες. Το πασπαλίζουμε με κανέλα κι από πάνω ρίχνουμε καρύδια. Δίπλα του ή πάνω του βάζουμε δύο μπάλες γιαούρτι, περιχύνουμε μέλι και καρύδια. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ή να προσθέσετε μπανάνα, ροδάκινο, πεπόνι ή όποιο άλλο φρούτο σας ταιριάζει με το γιαούρτι.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Σκορδόψωμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αν χρειάζεται να φτιάξετε ένα εύκολο και νόστιμο ορεκτικό για κάθε περίσταση όπως ένα τραπέζι σε φίλους ή και καθημερινό, τότε μια ωραία επιλογή είναι το σκορδόψωμο.




Υλικά:  

 

1/2 φλ. βούτυρο 

2 σκ. σκόρδο 

3 κομμάτια λιαστής ντομάτας 

1/2 φλ. παρμεζάνα 

λίγο μαϊντανό 

1 μπαγκέτα ψωμί 

 

Εκτέλεση: 

 

Κόβουμε τη μπαγκέτα του ψωμιού λοξά σε φέτες αλλά δεν τις χωρίζουμε από τη φραντζόλα.

 Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά της γέμισης μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.





  Με ένα μαχαίρι αλείφουμε το εσωτερικό του κάθε χωρίσματος με αρκετό μείγμα. 




Βάζουμε τη μπαγκέτα σε λαδόκολλα, την κλείνουμε καλά και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 7'.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα ρόκα - αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια σαλάτα που δίνει την εντύπωση ότι δεν σε χορταίνει αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον, έχει πολλές ενισχυτικές για τον οργανισμό βιταμίνες και ειδικά για τον επερχόμενο χειμώνα.

 

 

Υλικά: 

 

ρόκα 

αβοκάντο σε κύβους 

λάδι 

λεμόνι 

(προαιρετικά λίγη μουστάρδα) 

παρμεζάνα τριμμένη ή σε νιφάδες 

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε τη ρόκα και το αβοκάντο στη σαλατιέρα. Ανακατεύουμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι το λάδι το λεμόνι και τη μουστάρδα (προαιρετικά). Περιχύνουμε τη σαλάτα μ' αυτό κι από πάνω τρίβουμε παρμεζάνα ή την κόβουμε σε νιφάδες.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σούπα με πολλά λαχανικά και ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πρόκειται για μια θρεπτική από άποψη βιταμινών σούπα που θα σας ζεστάνει τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά επίσης μπορεί να γίνει το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι που θα δώσετε.



Υλικά: 


2 καρότα 

1 - 2 φουντίτσες κουνουπίδι 

2 κ.σ. καλαμπόκι 

2 κ.σ. αρακά 

1 πράσο 

1/2 κρεμμύδι ξερό και λίγο φρέσκο αν υπάρχει

λίγο μαϊντανό 

ρύζι γλασέ (1 - 1 1/2 κ.σ. για κάθε μερίδα) 

λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι  

Για τη βελουτέ 

1 κ.σ. κορνφλάουρ


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε να βράσουν σε αρκετό νερό.

Μόλις  τα λαχανικά κοντεύουν να γίνουν προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.... 

 το λάδι....


(αν όμως πρόκειται να τη φτιάξουμε βελουτέ τότε θα ρίξουμε τη μισή ποσότητα λαδιού και την άλλη μισή θα την ανακατέψουμε με το αλεύρι)

και το λεμόνι. Αφήνουμε να βράσει το ρύζι και μόλις γίνει..... 

είναι έτοιμη για σερβίρισμα.  

 Αν όμως την προτιμάτε βελουτέ, τότε βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα σε μια σουπιέρα μαζί με το ζουμί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών. Το αφήνουμε για λίγο να καβουρδιστεί χωρίς όμως να αλλάξει χρώμα.


Στο μπλέντερ κόβουμε τα λαχανικά μαζί με το ζουμί μέχρι να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο καβουρδισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε αμέσως, παντού στον πάτο της κατσαρόλας. 

Μόλις το μείγμα ενσωματωθεί με το λάδι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αν όμως σας φανεί ότι είναι αρκετά υγρό και το θέλετε πιο πηχτό τότε αφήστε το λίγο ακόμα να εξατμιστεί περισσότερο.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το λεμονάτο κοτόπουλο είναι παραδοσιακή συνταγή όλο γεύση και νοστιμιά και ταυτόχρονα πολύ εύκολο και οικονομικό φαγητό.




Υλικά: 


1 στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια 

πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

το χυμό 1 λεμονιού 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:  


Βάζουμε τις πατάτες στο ζεστό λάδι να τις τσιγαρίσουμε ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα. Μετά τις βγάζουμε σε μια πιατέλα για λίγη ώρα. 

Στο ίδιο λάδι βάζουμε το κοτόπουλο και μόλις αλλάξει χρώμα από τη μία πλευρά το γυρίζουμε από την άλλη και και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστούν μαζί.  

Μόλις τσιγαριστεί το κοτόπουλο κι από την άλλη πλευρά προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε για 5' - 7' να μαγειρευτεί για λίγο μ' αυτό με κλειστό καπάκι. 

Μόλις το λεμόνι εξαφανιστεί σχεδόν τότε ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και το ανάλογο νερό. 

 Μόλις περάσουν περίπου 20' βάζουμε στο φαγητό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.  




Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ζυμαρικά με γιαούρτι και τηγανητά κρεμμύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σήμερα ας φάμε απλά ζυμαρικά χωρίς πολλά υλικά, όμως όχι και χωρίς νοστιμιά. 




Υλικά: 


1/2 πακέτο ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος (φιογκάκια, κοχυλάκι, πέννες κλπ) 

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 

πάπρικα

2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τα κρεμμύδια να σκουρύνουν.

Μόλις πάρουν αρκετό χρώμα ρίχνουμε την πάπρικα. 

Έχουμε ήδη βράσει σε αλατισμένο νερό και στραγγίσει τα ζυμαρικά. Τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.  

Ρίχνουμε τα τηγανισμένα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά. 

Πασπαλίζουμε το πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...