Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014
Σπανακοκεφτέδες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πόσο ωραίο είναι να έχουμε μεγάλη ποικιλία στην κουζίνα μας, ειδικά όταν αυτή η ποικιλία επιτυγχάνεται με απλά υλικά. Ώρα να φτιάξουμε κεφτεδάκια λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα.
Υλικά:
500 γρ. σπανάκι
1 αυγό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 ματσάκι άνηθο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
ένα κομμάτι τυρί φέτα
ένα μπολάκι τριμμένη φρυγανιά
λίγο κρασί άσπρο
αλεύρι
λίγο λάδι για τη γέμιση
αλάτι, πιπέρι
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε το σπανάκι για λίγη ώρα.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε εκεί να φύγουν όλα τα νερά ή το πατάμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε λίγο κρασί στο μπολάκι με την τριμμένη φρυγανιά να μουσκευτεί αλλά όχι να κολυμπήσει σ' αυτό.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το στραγγισμένο σπανάκι, το κρεμμυδάκι κομμένο, τη φέτα σε τρίμματα, το αυγό τον άνηθο, το λάδι, λίγο αλάτι, κανονικό πιπέρι και τη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Μπορείτε να ρίξετε λίγο αλεύρι και μέσα στο μείγμα.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014
Κουκιά ξερά λαδορίγανη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα κουκιά είναι νόστιμα τόσο φρέσκα όσο και ξερά. Ειδικά, αν τα βρείτε στην αγορά ξεφλουδισμένα γίνονται ακόμα πιο γρήγορα και είναι και πιο εύπεπτα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι ότι δεν ενδείκνυνται για όσους δεν έχουν το ένζυμο G6PD και κινδυνεύουν από κυάμωση.
Υλικά:
1 - 2 φλ. κουκιά ξερά ξεφλουδισμένα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι
λάδι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Καλύτερα να μουσκέψετε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ. Αν έχουν φλούδα θα βγάλετε το μαύρο ματάκι τους. Αν τα βρείτε ξεφλουδισμένα και δεν τα έχετε βάλει από πριν στο νερό, τότε μπορείτε να βράσετε για 5' και να τα σουρώσετε.
Στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.
Από κοντά ρίχνουμε και τα κουκιά να τα γυρίσουμε μερικές στροφές μέσα.
Προσθέτουμε νερό να σκεπαστούν καλά.
Μόλις περάσουν περίπου 20' ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι....
και λίγο λεμόνι. Αφήνουμε το φαγητό να πιει το νερό του αρκετά τόσο που να χυλώσει και να γίνουν τα κουκιά μισολιωμένα.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε ωμό λάδι αρκετό λεμόνι και ρίγανη.
Άλλοι προτιμούν το ξύδι αντί το λεμόνι. Αυτά είναι προτιμήσεις στις οποίες θα προσαρμόσετε το φαγητό σας.
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Αυγοφέτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θυμάστε τις αυγοφέτες που τρώγαμε όταν ήμασταν παιδιά; Ένα κολατσιό με απλά υλικά που πάντα έχουμε στο ψυγείο, εύκολο και πολύ θρεπτικό για τα παιδιά.
Υλικά:
1 αυγό
περίπου 1/2 φλ. γάλα
λίγο βούτυρο για το τηγάνισμα
4 φέτες ψωμί του τοστ ή απλό ψωμί
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το αυγό. Προσθέτουμε γάλα που ίσως να χρειαστεί και λίγο περισσότερο από μισό φλιτζάνι αν το αυγό είναι πολύ μεγάλο ή αν θέλετε να μετριάσετε τη μυρωδιά του.
Μουλιάζουμε για λίγο τις φέτες του ψωμιού κι από τις δύο πλευρές, αλλά όχι τόσο που να λιώσουν.
Βάζουμε ένα κομμάτι βούτυρο στο τηγάνι να κάψει. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπορέλαιο αντί για βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε τα ψωμάκια κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα.
Για το σερβίρισμα υπάρχουν οι επιλογές της ζάχαρης ή του μελιού ή του σιροπιού ή του πετιμεζιού διαλέγετε και τρώτε.
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014
Σαλάτα λόλο ρόσο με ραπανάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια παραλλαγή της προηγούμενης σαλάτας με λόλο ρόσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι). Με μια δυο αλλαγές στα υλικά μιας βασικής σαλάτας έχουμε ήδη μία ή δύο παραλλαγές της για να λαμβάνουμε πολλά διαφορετικά βιταμινούχα συστατικά.
Υλικά:
λόλο ρόσο
λίγο άνηθο
μερικά ραπανάκια κομμένα στη μέση
κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
μισό αβοκάντο σε κυβάκια
φρέσκο κρεμμυδάκι στην ποσότητα που επιθυμείτε
λάδι
αλάτι
ξύδι μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα βαζάκι χτυπάμε το λάδι, το ξύδι και τη μουστάρδα με ένα μιξεράκι του φραπέ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Ψάρι τυλιχτό στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή για το ψάρι από το τυλιχτό στη λαδόκολλα. Μπορείτε να διαλέξετε μεγάλα ψάρια όπως το πιτσιλωτό φαγκρί που έχει και την καλύτερη γεύση, το κοκκινόψαρο, τη μεγάλη πέστροφα, το σολομό κ.α.
Υλικά:
μεγάλο ψάρι κατάλληλο για τυλιχτό
(αυτό της φωτογραφίας είναι σολομός)
αλατοπίπερο
λάδι
Λαδολέμονο
λάδι
λεμόνι
αλάτι
ρίγανη
κάποιο συνοδευτικό όπως
χόρτα βραστά ή λαχανικά βραστα ή σαλάτα ή πατάτες
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το ψάρι όπως είναι κατεψυγμένο (εφόσον το αγοράσατε έτσι) όπως αυτό της φωτογραφίας. Το βάζουμε στη λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε πάνω του λίγο λάδι και αρκετό αλατοπίπερο κι από τις δύο πλευρές. Φροντίζουμε έτσι ώστε το λάδι να μην είναι πολύ και κολυμπάει στη λαδόκολλα.
Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα έτσι ώστε να μη φαίνεται καθόλου. Αν είναι αρκετά μεγάλο βάζουμε και δεύτερη.
Απ' έξω βάζουμε αλουμινόχαρτο αφενός για να συγκρατηθεί καλύτερα η λαδόκολλα αφετέρου για να κλείσουμε καλύτερα τους ατμούς του ψησίματος εσωτερικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 1/2-3 ώρες ανάλογα με τα κιλά του. Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε τον ψαρά σας πόση ώρα χρειάζεται το συγκεκριμένο ψάρι που θα αγοράσετε αν γίνει τυλιχτό. Μόλις το ανοίξουμε βγάζουμε την πέτσα μαζί με τα πτερύγια και τα κόκαλα.
Το καθαρό ψαχνό το βάζουμε σε μια πιατέλα. Ο καθένας στο πιάτο του βάζει πάνω στο κομμάτι του λαδολέμονο κι αν θέλετε συνοδεύετε με μαγιονέζα. Για το λαδολέμονο χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι μια ποσότητα λαδιού μαζί με χυμό λεμονιού, αλάτι και ρίγανη.
Ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα πιάτο βραστά χόρτα κι ένα ποτήρι καλό άσπρο κρασί.
Εναλλακτικά συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες ή βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)