Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Παραδοσιακά οι λαχανοντολμάδες είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό, αγαπητό από πάρα πολλούς. Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας τρώγεται τα Χριστούγεννα σαν γιορτινό πιάτο.





Υλικά: 


1 λάχανο ελαφρύ σε βάρος και με αραιά φύλλα 

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό 

1/2 φλ. ρύζι 

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1/2 κρεμμύδι ξερό μικρό ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο λάδι για τη γέμιση 

λάδι για την κατσαρόλα 


Αυγολέμονο 

2 αυγά 

χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Αρχικά αφαιρούμε εξωτερικά τα πρώτα φύλλα του λάχανου που είναι ξερά και όχι τόσο καθαρά.

Με ένα μαχαίρι που να κόβει καλά αφαιρούμε το κοτσάνι κόβοντάς το βαθιά περιμετρικά.

 Τώρα θα υπάρχει ένα βαθύ κενό στο κάτω μέρος του λάχανου.

 Το βράζουμε σε πολύ νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για περίπου 10' - 15' μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα του και να ανοίγουν. Τότε τα βγάζουμε προσεκτικά ένα ένα από το λάχανο προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες και σχισίματα.

Απλώνουμε ένα φύλλο στο τραπέζι πάνω σε μια επιφάνεια όπως το ξύλο κοπής ή ένα πιάτο και κόβουμε το χοντρό νεύρο που υπάρχει στο κέντρο. Αυτά δεν τα πετάμε γιατί θα τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας αργότερα. 

 Βάζουμε τα υλικά σε μια λεκάνη (τον κιμά, το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το καρότο και το ρύζι). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.

 Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

 Απλώνουμε ένα φύλλο βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού στην άκρη....

κλείνουμε την οριζόντια άκρη.... 

 κλείνουμε και τα πλαϊνά..... 

και αρχίζουμε να τυλίγουμε. 

 Άλλος τρόπος τυλίγματος είναι μόλις βάλουμε τη γέμιση να κλείσουμε πρώτα τα πλαϊνά και μετά την οριζόντια άκρη. 

 Θα αφήσουμε σε ένα πιάτο όλους τους τυλιγμένους ντολμάδες με την άκρη προς τα κάτω. 

Βάζουμε τώρα στον πάτο της κατσαρόλας όλα τα χοντρά νεύρα που κρατήσαμε από τα φύλλα και όσα ακόμη φύλλα περισσεύουν από το λάχανο. Αν δεν υπάρχει περίσσεμα και δε φτάνουν τα νεύρα των φύλλων τότε συμπληρώστε με φέτες ξερών κρεμμυδιών.  

Βάζουμε προσεκτικά τους ντολμάδες στην κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο έτσι ώστε ο ένας να συγκρατεί τον άλλο με την άκρη προς τα κάτω. Ρίχνουμε αρκετό λάδι, νερό τόσο που να τα σκεπάζει, αλάτι και πιπέρι. 

 Σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο που να τους χωράει όλους από κάτω και να τους συγκρατεί να μην ανοίγουν με το βράσιμο. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε για 45'. 

 Όταν θα είναι έτοιμοι σβήνουμε το μάτι και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Παίρνουμε ένα μέρος από το καυτό ζουμί της κατσαρόλας να το ενσωματώσουμε στο αυγολέμονο και περιχύνουμε τους ντολμάδες. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι ώστε το αυγό να μην παραμείνει ωμό. 

 Μόλις περάσουν 3'- 4' τους βγάζουμε προσεκτικά, κατά προτίμηση με μια τσιμπίδα της σαλάτας και τους σερβίρουμε ζεστούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...