Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κυπριακή μουτζέντρα (φακόρυζο)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχω ακούσει από τους διατροφολόγους να λένε πόσο θρεπτικός και βιταμινούχος είναι ο συνδυασμός φακής με ρύζι. Εγώ σας το συνιστώ όχι μόνο γι' αυτό αλλά κι επειδή είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, είναι πολύ νόστιμο και πάρα πολύ οικονομικό.




Υλικά: 


1 φλ. φακές 

1 φλ. ρύζι κίτρινο 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

λίγος δυόσμος ξερός


Εκτέλεση:


Βράζουμε τις φακές σε σκέτο νερό για αρκετή ώρα να μαλακώσουν. 

Ενδιάμεσα στο βρασμό τους προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και αλάτι. 

Σε άλλο σκεύος τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι που μπορείτε να το ψιλοκόψετε ή να το κόψετε σε φέτες και το ρύζι να τσιγαριστούν μαζί. 

 Μόλις το ρύζι γυαλίσει λίγο προσθέτουμε τις φακές μαζί με το ζουμί και τα αφήνουμε να γίνουν μαζί μέχρι να βράσει κανονικά το ρύζι. 

 Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα για το ρύζι. Μόλις το φαγητό πιει το νερό το αποσύρουμε από το μάτι.

Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε στο πιάτο μας το δυόσμο. 















Μικρές λεπτομέρειες: 


Καλό θα είναι να μετρήσετε το νερό της φακής όταν θα το βάλετε στο τηγάνι με το ρύζι. Συνήθως πάει 1 φλ. ρύζι προς 2 φλ. νερό. Αν στις φακές δεν έχει τόσο ζουμί θα προσθέσετε κι άλλο νερό. Εγώ βάζω με το μάτι και γι' αυτό δεν το αναφέρω από την αρχή.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ζυμαρικά με τόνο και ελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Εγώ θα έλεγα ότι αυτή η συνταγή έχει όλα τα προσόντα για να την προτιμήσουν οι εργένηδες κι όσοι έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο μαγειρέματος. Είναι γρήγορη, εύκολη, με ελάχιστο κόπο, δε χρειάζεται γνώσεις μαγειρικής και γίνεται με λίγα υλικά.




Υλικά: 


ζυμαρικά της αρεσκείας σας 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 μεγάλη κονσέρβα τόνου σε νερό 

ελιές Καλαμών 

λίγο μαϊντανό 

(προαιρετικά αλάτι) 


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Στο μεταξύ κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, στραγγίζουμε πολύ καλά την κονσέρβα από το νερό και βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές. Τα βάζουμε στο λάδι να τσιγαριστούν και τα ανακατεύουμε.  

 Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τα φέρνουμε λίγες βόλτες να πάρουν κι αυτά τη γεύση από τα υπόλοιπα υλικά.

Αυτό ήταν. Τα σερβίρουμε στο πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλετε να ρίξετε αλάτι από πάνω θα πρότεινα πρώτα να δοκιμάσετε το φαγητό γιατί λίγο από τα αλατισμένα ζυμαρικά, λίγο από τις ελιές και λίγο από τον τόνο το πιάτο θα έχει αλάτι.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μωσαϊκό με φουντούκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


  Σ' αυτό το γλυκό έχουμε συνδυασμό εμφάνισης, ωραίας γεύσης και ευκολίας στην παρασκευή του. Τι άλλο να θέλει κανείς!!!!




Υλικά: 


1 1/2 πακέτο μπισκότα πτιμπέρ (petit beurre) 

250 γρ. μαργαρίνη 

8 κ.σ. κακάο 

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 

1 μικρό ποτηράκι κονιάκ 

1/2 φλ φουντούκια χοντροκομμένα

άχνη


Εκτέλεση:


Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα να λιώσει αλλά όχι να βράσει. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά. 

 Μετά ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα.

Σπάμε τα μπισκότα στα τέσσερα και τα ρίχνουμε κι αυτά. 



Βάζουμε το κονιάκ....

και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. 

Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα μόλις κρυώσει.

 Με τις άκρες του χαρτιού δίνουμε σχήμα κυλινδρικό στο μωσαϊκό.

 

Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Κατά προτίμηση το φτιάχνουμε το πρωί και το βράδυ είναι έτοιμο.  

Σε μια πιατέλα βάζουμε άχνη με ένα σουρωτηράκι. 

Ακουμπάμε πάνω το γλυκό για να κολλήσει η άχνη και μετά το πασπαλίζουμε στην επιφάνεια και στα πλαϊνά. 

 Σα βράχος χιονισμένος δε μοιάζει; 






Μικρές λεπτομέρειες: 


Τα μπισκότα δε χρειάζεται να σπάσετε ένα ένα. Πιάστε τα πέντε πέντε μαζί με τα δύο χέρια και πιέστε τα στο κέντρο με τους αντίχειρές σας. Αυτόματα η δεσμίδα θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια. 


Παρόλο που δεν το έχω δοκιμάσει θεωρώ ότι τα φουντούκια θα έχουν καλύτερη γεύση αν τα καβουρδίσετε πριν τα βάλετε στο γλυκό. 

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τη νηστεία

Στις 15/11 ξεκινάει η σαρακοστή των Χριστουγέννων. Κάποιες φορές ακόμη κι εμείς που νηστεύουμε θα θέλαμε να βρούμε εύκολα εβδομαδιαίες ιδέες για το νηστίσιμο φαγητό, προκειμένου να προγραμματίσουμε τα ψώνια μας. Θα ήθελα πολύ να βοηθήσω να βρούμε μαζί λύσεις. 

Να θυμίσω επιπλέον, ότι επειδή αυτή η νηστεία είναι για λόγους χαράς επιτρέπεται να τρώμε ψάρι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, εκτός από τις Τετάρτες και τις Παρασκευές όλου του διαστήματος.


Δευτέρα 

Μακαρόνια με σάλτσα (χωρίς τυρί)


Τρίτη 

Γαύρος τηγανητός με χόρτα

 

Τετάρτη 

Σόγια κοκκινιστή με ζυμαρικά

 

Πέμπτη 

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι 

 

Παρασκευή 

Ρεβύθια κοκκινστά 

 

Σάββατο 

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

 

 Κυριακή

Ψάρι πλακί στο φούρνο με πατάτες



§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§



Δευτέρα 

Φασολάδα 

 

Τρίτη

Σαρδέλα λεμονάτη στο φούρνο με σκόρδο και μαϊντανό με συνοδεία από τηγανητές πατάτες


Τετάρτη 

Κολοκυθάκια με ρύζι και αλευρολέμονο  


Πέμπτη 

Πατάτες γιαχνί

 

Παρασκευή 

Σουπιές με σπανάκι

 

Σάββατο 

Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο

 

Κυριακή

Ψάρι τυλιχτό στη λαδόκολλα







 


Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Κοκκινιστά ρεβύθια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Ώρα για μια χειμωνιάτικη σούπα με ρεβύθια κοκκινιστά. Είναι πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β, Κ, Ε και C γι' αυτό εκμεταλλευτείτε τα τώρα που είναι χειμώνας.




Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 - 2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη 

(προαιρετικά 1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά)


Εκτέλεση:


 Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα νεροβράζουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Μόλις μαλακώσουν κάπως, ρίχνουμε το κρεμμύδι... 

 και τη σάλτσα.

Αφήνουμε να βράσουν κι άλλο και περίπου 30' πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. 

Περίπου 10' πριν τα σβήσουμε αν σας αρέσουν χυλωμένα ρίξτε λίγη τριμμένη φρυγανιά.... 

 και το λάδι. Όταν ενσωματωθούν στο βράσιμο του φαγητού και τα τελευταία δύο υλικά τότε είναι έτοιμο.


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Αρακάς κοκκινιστός

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ο αρακάς δεν είναι μόνο ανοιξιάτικο φαγητό. Τρώγεται άνετα και μέσα στο χειμώνα, ας είναι καλά τα κατεψυγμένα. Σήμερα θα τον φτιάξουμε με σάλτσα.




Υλικά: 


300 - 500 γρ. αρακάς 

1 πατάτα 

1 καρότο

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο (μπορείτε να βάλετε φρέσκο ή κι από τα δύο είδη) 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, τα καρότα κομμένα και την πατάτα σε κυβάκια.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο. 

 Ρίχνουμε τη σάλτσα.... 

αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα. 

Περίπου 10' πριν γίνει ρίχνουμε (προαιρετικά) λίγη τριμμένη φρυγανιά για να χυλώσει.... 

και τέλος, προσθέτουμε το λάδι. Αφήνουμε λίγο ακόμα να συνεχιστεί το μαγείρεμα για να ενσωματωθούν τα δύο τελευταία υλικά και το σβήνουμε.

Φιλέτο γαλοπούλας πανέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Συνήθως φτιάχνουμε το κοτόπουλο πανέ. Το φιλέτο γαλοπούλας βγάζει μεγαλύτερες μερίδες και γίνεται πιο χορταστικό. Η επιλογή είναι δική σας σύμφωνα με την προτίμησή σας. Σκεφτείτε επίσης, ότι ένα τέτοιο πιάτο θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε ένα μπουφέ για παιδικό πάρτι (με τα κομμάτια κομμένα σε πολύ μικρές μερίδες ) ή σαν δεύτερο κρεατικό σε ένα τραπέζι για τους φίλους σας. 



Υλικά: 


φιλέτα γαλοπούλας ή κοτόπουλου 

τριμμένη φρυγανιά 

3 - 4 κ.σ. τριμμένο τυρί για μακαρόνια 

1 αυγό 

περίπου 1/2 φλ. γάλα 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Εκτέλεση:


Σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με το τυρί.

Σε άλλο βαθύ πιάτο χτυπάμε λίγο αυγό και προσθέτουμε σ' αυτό το γάλα. 

 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.

Τα περνάμε πρώτα από το μείγμα της φρυγανιάς. 

Μετά τα βουτάμε στο μείγμα του αυγού. 

Και ξανά πάλι στο μείγμα της φρυγανιάς. 

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά τα σνίτσελ. 

Το συνοδευτικό συνήθως είναι πατάτες τηγανητές. Αν όμως θέλετε να αλλάξετε μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι ή πουρέ ή ακόμη και με απλή σαλάτα.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Κριθαράκι σούπα με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Είναι βράδυ και πεινάτε αλλά δεν έχετε κάτι μαγειρεμένο; Μήπως υπάρχει λίγο κριθαράκι στο ντουλάπι; Τότε θα έχετε ένα πιάτο ελαφρύ που γίνεται γρήγορα χωρίς πολλά υλικά και είναι ό,τι πρέπει για μια κρύα νύχτα. Εννοείται ότι και το μεσημέρι μια χαρά τρώγεται.




Υλικά: 


1/2 φλ κριθαράκι 

σάλτσα ή 2 - 3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λάδι 


Εκτέλεση: 


 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε νερό, (μπορείτε επίσης, να βάλετε και ζωμό κρέατος), σάλτσα ή τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. 

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε. 

 Το ανακάτεμα το κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ρίχνουμε και το λάδι κι αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει περίπου 20'. 

Αν το θέλετε κάπως ζουμερό θα πρέπει από την αρχή να βάλετε αρκετό νερό. Διαφορετικά μπορείτε να βάλετε λίγο και να το κάνετε ακόμα πιο πηχτό απ' αυτό της φωτογραφίας. Ανάλογα την προτίμησή σας.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο με ντοματάκια και κόκκινη πιπεριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια σαλάτα όλο χρώμα για την τέρψη όχι μόνο της κοιλιάς αλλά και των οφθαλμών. 


Υλικά: 

 

κόκκινο λάχανο 

ντοματάκια 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

κίτρινο τυρί σε μπαστουνάκια (έμενταλ ή γκούντα ή κασέρι ή γραβιέρα κλπ) 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι

 

Εκτέλεση:


Κόβουμε κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...