Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014
Σοκολατάκια βραχάκια με λευκή και σκούρα σοκολάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όσον αφορά τα γλυκά που μπορούν να γίνουν αρκετές μέρες νωρίτερα όπως αυτά τα σοκολατάκια. Άραγε θα μπορέσετε να αντισταθείτε και να τα κρατήσετε μέχρι τις γιορτές;
Υλικά:
200 - 400 γρ. άσπρη σοκολάτα
200 - 400 γρ. σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα 38 % σε κακάο και 18 % σε γάλα (ή τουλάχιστον παρόμοιες αναλογίες)
1/2 φλ αμύγδαλα ωμά ανάλατα
(μπορείτε να βάλετε και φουντούκια μαζί ή χωριστά από τα αμύγδαλα)
1/2 φλ αποξηραμένα βερύκοκα
1/2 φλ αποξηραμένα δαμάσκηνα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα πρώτα.
Κόβουμε τα αποξηραμένα βερύκοκα σε μικρά κυβάκια. Τα προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα.
Κόβουμε και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε για να έχουμε συνδυασμό γεύσεων. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε χωριστά το κάθε είδος αποξηραμένου φρούτου στη σοκολάτα για να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία στην πιατέλα.
Αφήνουμε το μείγμα πρώτα να κρυώσει λίγη ώρα για να μην απλώνει η σοκολάτα. Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα που με το μάτι να γίνεται το μέγεθος που θα θέλαμε να έχει ένα σοκολατάκι και τη βάζουμε στη λαδόκολλα να στεγνώσει.
Τα βάζουμε σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους ώστε αν κάποιο πέσει να μη γίνει μία μάζα με το διπλανό του. Σε περίπου 6 -7 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου) θα έχουν στεγνώσει και σταθεροποιηθεί.
Καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο τα αμύγδαλα να πάρουν ένα χρώμα αλλά να μη σκουρύνουν ιδιαίτερα.
Τα κόβουμε ελάχιστα στο μούλτι έτσι ώστε κάποια να μείνουν ολόκληρα και κάποια να σπάσουν λίγο.

Λιώνουμε και τη σκούρα σοκολάτα.
Ρίχνουμε τα σπασμένα αμύγδαλα, περιμένουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε τα σοκολατάκια πάνω στη λαδόκολλα.
Μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε. Στη φωτογραφία έχω βάλει 2 σοκολάτες λευκές των 200 γρ η καθεμιά και 1 σκούρα επειδή την επόμενη φορά θα αγοράσω και φουντούκια να βάλω στη δεύτερη για μία διαφορετική γεύση.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014
Λαχανάκια Βρυξελλών με λαδολέμονο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Προτείνω τα λαχανάκια Βρυξελλών ως ένα νόστιμο και βιταμινούχο συμπλήρωμα για το φαγητό σας ή ακόμη και ως σαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι θωρακίζουν το παχύ έντερο και το στομάχι από τον καρκίνο, αλλά επίσης, είναι πλούσια σε πολλές ακόμα βιταμίνες γι' αυτό και είναι πολύ χρήσιμα στον οργανισμό μας.
Υλικά:
λαχανάκια Βρυξελλών
αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
λαδολέμονο
Εκτέλεση:
Αρχικά τα καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα τους και κόβουμε ελαφρά τη βάση του κοτσανιού τους. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και ξύδι για 10'. Μετά τα ξεπλένουμε.
Σε κατσαρόλα με νερό βάζουμε αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Μόλις κοχλάσει το νερό ρίχνουμε τα λαχανάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. Θα πάρει γύρω στα 20' σε μέτρια φωτιά.
Τα στραγγίζουμε από το νερό. Χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ λίγο λάδι και λεμόνι και τα περιχύνουμε. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλάτι ακόμα.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
Ρεβύθια σούπα με λεμόνι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια χειμωνιάτικη ζεστή σούπα με τα πολύ θρεπτικά ρεβύθια που θα σας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Υλικά:
1 φλ. ρεβύθια αποφλοιωμένα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λάδι
χυμό 1/2 λεμονιού
1 κ.σ. αλεύρι για το αλευρολέμονο
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια να βράσουν σε αρκετό νερό. Μη σκεπάσετε το καπάκι γιατί θα χυθεί το νερό.
Τα ξαφρίζουμε όση ώρα βγάζουν αφρό. Όποτε χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Όταν σταματήσει εντελώς να βγαίνει αφρός τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι...
αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμη.
Όταν θα κοντεύουν να γίνουν ρίχνουμε το λάδι...
και τη μισή ποσότητα του λεμονιού που στύψαμε.
Φτιάχνουμε αλευρολέμονο χτυπώντας τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με 1 κ.σ. αλεύρι και λίγο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό. Τότε σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε λίγη ώρα επάνω να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μαγείρεμα.
Αν θέλετε λίγο πιο καυτερή γεύση ειδικά τις πιο κρύες μέρες πασπαλίστε με λίγο μπούκοβο τη σούπα στο σερβίρισμα.
Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Σαλάτα λάχανο με καπνιστό σολομό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Φτιάξαμε μαρούλι με σολομό. Εε να μη φτιάξουμε και λάχανο; Να φτιάξουμε. Οι σαλάτες θέλουν ποικιλία και φαντασία. Ευτυχώς που οι συνδυασμοί των υλικών είναι πάρα πολλοί και μας βοηθάνε.
Υλικά:
λάχανο
ρόκα
ραπανάκια
κόκκινη πιπεριά
καπνιστό σολομό
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε στη σαλατιέρα το λάχανο τη ρόκα (όχι απαραίτητα) τα ραπανάκια στη μέση την πιπεριά σε ροδέλες και σε κάθε ροδέλα πιπεριάς βάζουμε ένα κομμάτι σολομού που το κάνουμε ρολό να γίνει τριαντάφυλλο. Ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι. Το αλάτι δεν το προτείνω γιατί έχει ο σολομός αρκετό, εκτός αν τη θέλετε αρκετά αλατισμένη.
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
Πατάτες με ελιές στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Έχω να προτείνω ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που ειδικά για τη νηστεία είναι ό,τι πρέπει. Συνοδεύει άριστα κυρίως τα θαλασσινά όπως το χταποδάκι, τα μοσχάκια, τις σουπιές κλπ. αλλά μπορείτε να συνοδέψετε και ψητά ψάρια στο φούρνο.
Υλικά:
περίπου 1κ. πατάτες κομμένες σε μισές χοντρές ροδέλες
1 φλ ελιές Καλαμών
1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βγάζουμε με υπομονή το κουκούτσι από όλες τις ελιές. Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, τις ελιές, το σκόρδο ψιλοκομμένο....
...το κρεμμύδι σε φέτες και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν λίγο ανακατεύοντάς τα.
Προσθέτουμε και τις κομμένες πατάτες στην κατσαρόλα, τις γυρίζουμε να πάρουν κι αυτές λίγη γεύση από τσιγάρισμα. Μετά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. Φροντίστε όμως να μην έχει προς το τέλος πολύ νερό η κατσαρόλα αλλά να μείνει κυρίως με το λάδι του το φαγητό.
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
Τσιπούρες ψητές στο φούρνο με λαδορίγανη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα ψάρια οι τσιπούρες. Με αυτό τον τρόπο στο φούρνο δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά και πολύ εύκολες στην προετοιμασία.
Υλικά:
τσιπούρες μεγαλούτσικες
λάδι
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
λεμόνι
Λαδολέμονο με ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις καθαρισμένες τσιπούρες στο ταψί τις χαράζουμε σε δύο σημεία κι από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε πάνω τους λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένες με λαδόκολλα για περίπου 2 ώρες ανάλογα με το πάχος τους. Όσο πιο λεπτά και μικρά είναι τόσο λιγότερη ώρα χρειάζονται.
Εδώ συνόδευσα την κάθε τσιπούρα με πατάτες και ελιές στην κατσαρόλα και σαλάτα με λάχανο και καπνιστό σολομό. Όταν άνοιξα στη μέση το ψάρι και το καθάρισα του έριξα λαδολέμονο από πάνω.
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Πράσινη σαλάτα με παντζάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Την προηγούμενη φορά που είχα φτιάξει παντζάρια έτυχε να μου περισσέψουν δύο και τα φύλαξα στο ψυγείο ώστε να φτιάξω την επόμενη μέρα μια ωραία σαλάτα. Τελικά, ήταν πολύ πετυχημένος ο συνδυασμός και φυσικά, δεν πέταξα τα περίσσια παντζάρια.
Υλικά:
φύλλα μαρουλιού
φύλλα ρόκας
παντζάρια κομμένα σε κομματάκια
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λάδι
αλάτι
ξύδι (απλό ή μπαλσάμικο είναι θέμα προτίμησης)
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα πράσινα υλικά στη σαλατιέρα και το παντζάρι σε κομματάκια. Ρίχνουμε από πάνω λάδι, αλάτι, ξύδι.
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Γίγαντες τηγανητοί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα μεζεδάκια που είναι κατάλληλα για κρασί ή μπύρα δεν είναι μόνο τα κρεατικά αλλά κάποιες φορές και τα όσπρια, ειδικά αν θέλετε κάτι πρωτότυπο και νηστίσιμο που να ξεφεύγει από την ομάδα των θαλασσινών ή έστω να την πλαισιώνει.
Υλικά:
γίγαντες
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά να μη λιώσουν. Μόλις βράσουν τους στραγγίζουμε.
Όπως είναι αχνιστοί μετά το στράγγισμα τους ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τους αλευρώνουμε όπως κάνουμε στα μπιφτέκια ή στα ψάρια.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τους τηγανίζουμε.
Το λάδι καλύτερα θα ήταν να τους σκεπάζει όλους. Γι' αυτό προτιμότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το μικρό κατσαρολάκι αντί για το τηγάνι. Έτσι θα πετύχετε και οικονομία στο λάδι.
Μόλις κάνουν κρούστα και αλλάξουν λίγο χρώμα είναι έτοιμοι.
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Σπιτικό φυστικοβούτυρο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι μανούλες που θέλουν να ξέρουν τι τρώνε τα παιδάκια τους προσφέροντάς τους κάτι αγνό και σπιτικό, αλλά και όσοι έχετε μεράκι θα ήταν ωραίο να δοκιμάσετε να φτιάξετε φυστικοβούτυρο μόνοι σας.
Υλικά:
200 γρ. καθαρού βάρους από φυστίκια αράπικα ανάλατα
2 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμά τους τα ψήνουμε στο φούρνο μόνο για 7' - 8'.
Αρχικά τα κόβουμε λίγα λίγα να γίνουν σαν τραχανάς και να είναι πιο εύκολο να κοπούν μετά με το λάδι.
Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή ποσότητα με την πρώτη κουταλιά λάδι και την κόβουμε μέχρι να γίνει αλοιφή. Τη βγάζουμε από το μπλέντερ και ρίχνουμε την επόμενη ποσότητα με τη δεύτερη κουταλιά σπορέλαιου.
Αυτή είναι όλη η διαδικασία. Τώρα είναι έτοιμο το φυστικοβούτυρο για το ψωμί μας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)