Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κοτόπουλο με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα φαγητό παραδοσιακό που μάθαμε να τρώμε από παιδιά και γλείφαμε και τα δάχτυλά μας. Πασπαλισμένο με νόστιμο τριμμένο τυράκι από πάνω, ποιος μπορεί να αντισταθεί;




Υλικά: 


4  στήθη κοτόπουλου ή και ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες

500 γρ. χυλοπίτες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

(προαιρετικά) 1 - 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 


Εκτέλεση: 


 Νεροβράζουμε για 5' το κοτόπουλο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι κι αν θέλετε το βούτυρο το οποίο είναι εντελώς προαιρετικό και το συνιστώ σε αραιές χρήσεις. 

 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια (π.χ. το στήθος σε τρία μέρη) και το τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι.

 Μόλις αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα ρίχνουμε το κρασί.

 Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ βάζουμε τη σάλτσα.

 Προσθέτουμε νερό κι αφήνουμε για λίγη ώρα να βράσει το κοτόπουλο. Αργότερα βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και πάπρικα.

 Όταν το κοτόπουλο γίνει και μαλακώσει καλά, ελέγχουμε το νερό της κατσαρόλας να είναι ανάλογο για τις χυλοπίτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

 Ανάλογα με το πόσο λεπτές και μικρές είναι υπολογίζουμε 5' - 7' να μαγειρευτούν κι εκείνες. Φροντίζουμε ώστε το φαγητό να έχει ελάχιστο ζουμί, το οποίο θα πιουν οι χυλοπίτες αν τις αφήσουμε για λίγη ώρα μέσα στην κατσαρόλα.

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Ζυμαρικά με μπρόκολο και φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα εύγευστο φαγητό που σίγουρα θα σας αρέσει σαν συνδυασμός. Το υπέροχο άρωμα το δίνει η ρίγανη και η γεύση της φέτας το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.




Υλικά: 


1 μπρόκολο 

ζυμαρικά χοντρά σε σχέδιο 

ένα κομμάτι φέτα 100 γρ. 

ρίγανη 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

1 - 2 σκ. σκόρδο 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες και το βράζουμε μόνο για 5' ώστε να μη λιώσει αλλά να κρατάει.

 Το βγάζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα να μην είναι στο νερό.

 Βράζουμε και στραγγίζουμε τα μακαρόνια.

Σε πλατιά κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες να τσιγαριστεί για λίγο και να αρωματίσει το λάδι. Μετά το πετάμε.  

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο και το φέρνουμε 1 - 2 στροφές. 

Προσθέτουμε και τα στραγγισμένα ζυμαρικά. Αν το φαγητό το θέλετε χωρίς τυρί βάλτε μαζί και τη ρίγανη.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το αλάτι με λίγη προσοχή γιατί ίσως η φέτα που θα βάλουμε να είναι λίγο αρμυρή.

Αν το θέλετε με τυρί το προσθέτουμε όταν βάλουμε και τα ζυμαρικά μέσα και ρίχνουμε και τη ρίγανη. Γυρίζουμε μερικές στροφές το φαγητό μέσα στο τηγάνι και το κατεβάζουμε. 


Το σερβίρουμε με λίγη επιπλέον ρίγανη στο πιάτο μας.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χταποδάκι με μέλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια νόστιμη συνταγή για χταπόδι που θυμίζει κάτι ανατολίτικο. Για όσους νηστεύουν το θεωρώ πολύ γιορτινό πιάτο κατάλληλο για το Κυριακάτικο τραπέζι της Σαρακοστής. 




Υλικά: 


1 χταποδάκι 

1 μεγάλο κρεμμύδι 

λάδι 

1 ντομάτα 

1 φύλλο δάφνης 

1 μικρό ποτηράκι κονιάκ 

1 κ.σ. ζάχαρη 

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση:  


Αν θέλουμε να ξεπετσιάσουμε το χταποδάκι προτείνω πρώτα να το νεροβράσουμε για λίγο μέχρι να αλλάξει χρώμα επειδή έτσι μαλακώνει και γίνεται ευκολότερο το ξεπέτσιασμα.  

Βάζουμε στην κατσαρόλα λάδι και το κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες να τσιγαριστεί για λίγο.  

Μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα ρίχνουμε τη ζάχαρη. 

Αμέσως βάζουμε και το χταποδάκι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια. 

 Συνεχίζουμε με τη δάφνη, το κρασί....

το κονιάκ... 

το ξύδι μπαλσάμικο... 

τη ντομάτα κομμένη σε χοντρές φέτες... 

 αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Το αφήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά να αργοβράζει μέχρι να μαλακώσει καλά. 

 Μόλις σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε αμέσως το μέλι και το αφήνουμε για λίγο πάνω στο μάτι.

Εγώ τυχαία το σέρβιρα με ρύζι. Η επιλογή είναι δική σας για το συνοδευτικό.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι και αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πολύ δροσερή σαλατούλα που θα σας γεμίσει ενέργεια με τις πολύτιμες βιταμίνες που περιέχει. 



Υλικά: 

 

μαρούλι 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

ρόκα 

1 αβοκάντο 

1 πορτοκάλι 

μερικά καρύδια 

αλάτι 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

 

Εκτέλεση:


Κόβουμε στη σαλατιέρα το μαρούλι, τη ρόκα μόνο αν χρειάζεται, το φρέσκο κρεμμυδάκι το αβοκάντο σε μικρά κομματάκια και το πορτοκάλι σε φέτες τέταρτα, σκορπάμε τα καρύδια και χτυπάμε σε ένα βαζάκι λάδι, ξύδι μπαλσάμικο και αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Αιγυπτιακά φούλια (ξερά αποφλοιωμένα κουκιά)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στην Αίγυπτο αυτό θεωρείται ένα παραδοσιακό πρωινό γεύμα (όπως το διαβάσατε πρωινό). Ονομάζεται Ful medames εξ' ου και τα φούλια που λέμε στα ελληνικά. Φτιάχνεται από αποφλοιωμένα ξερά κουκιά που τα βράζουν αρκετά, γίνονται χυλός και σερβίρεται με διάφορες γεύσεις όπως μπούκοβο, λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένο σκόρδο ή κύμινο ανάλογα τις προτιμήσεις του καθένα.




Υλικά: 


1 - 1 1/2 φλ αποφλοιωμένα ξερά κουκιά 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

λεμόνι 

προαιρετικά 

ψιλοκομμένο μαϊντανό 

μπούκοβο 

ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες 

ψιλοκομμένο σκόρδο 

κύμινο


Εκτέλεση:  


Αυτά είναι τα ξερά αποφλοιωμένα κουκιά. Μπορούμε να τα βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ στο νερό να μουλιάσουν για να φουσκώσουν.

Τα βράζουμε σε αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.  

Λίγη ώρα πριν γίνουν ρίχνουμε αλάτι και προαιρετικά πιπέρι. Το νερό το προσέχουμε έτσι ώστε αρχικά να έχει αρκετό γιατί θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες βράσιμο και προς το τέλος να μείνουν μόνο με λίγο για να γίνουν χυλός. Αν θέλετε μπορείτε ένα μέρος τους να το κόψετε στο μούλτι και να το ανακατέψετε ξανά στην κατσαρόλα.  

Στο πιάτο σερβίρουμε σύμφωνα με την προτίμηση του καθενός με λάδι και λεμόνι και σε μικρά πιατάκια του γλυκού του κουταλιού μπορούμε να σερβίρουμε από λίγο μπούκοβο, κύμινο, ψιλοκομμένο σκόρδο, ξερό κρεμμύδι σε φετούλες, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σε ένα μεγαλύτερο πιάτο να βάλουμε αραβικές πίτες κομμένες στα τέσσερα με τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε το χυλό αντί για κουτάλι. Εγώ σας προτείνω σαν πολύ νόστιμη πρόταση λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και φετούλες μαϊντανού με τα οποία το έχω δοκιμάσει. 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Σοκολατάκια βραχάκια με λευκή και σκούρα σοκολάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όσον αφορά τα γλυκά που μπορούν να γίνουν αρκετές μέρες νωρίτερα όπως αυτά τα σοκολατάκια. Άραγε θα μπορέσετε να αντισταθείτε και να τα κρατήσετε μέχρι τις γιορτές;




Υλικά: 


200 - 400 γρ. άσπρη σοκολάτα 

200 - 400 γρ. σκούρα σοκολάτα με περιεκτικότητα 38 % σε κακάο και 18 % σε γάλα (ή τουλάχιστον παρόμοιες αναλογίες) 

1/2 φλ αμύγδαλα ωμά ανάλατα 

(μπορείτε να βάλετε και φουντούκια μαζί ή χωριστά από τα αμύγδαλα)  

1/2 φλ αποξηραμένα βερύκοκα 

1/2 φλ αποξηραμένα δαμάσκηνα 


Εκτέλεση: 


Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα πρώτα. 

Κόβουμε τα αποξηραμένα βερύκοκα σε μικρά κυβάκια. Τα προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα. 

Κόβουμε και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε για να έχουμε συνδυασμό γεύσεων. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε χωριστά το κάθε είδος αποξηραμένου φρούτου στη σοκολάτα για να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία στην πιατέλα. 

Αφήνουμε το μείγμα πρώτα να κρυώσει λίγη ώρα για να μην απλώνει η σοκολάτα. Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια μικρή ποσότητα που με το μάτι να γίνεται το μέγεθος που θα θέλαμε να έχει ένα σοκολατάκι και τη βάζουμε στη λαδόκολλα να στεγνώσει.



Τα βάζουμε σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους ώστε αν κάποιο πέσει να μη γίνει μία μάζα με το διπλανό του. Σε περίπου 6 -7 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου) θα έχουν στεγνώσει και σταθεροποιηθεί.  






Καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο τα αμύγδαλα να πάρουν ένα χρώμα αλλά να μη σκουρύνουν ιδιαίτερα. 

 

 Τα κόβουμε ελάχιστα στο μούλτι έτσι ώστε κάποια να μείνουν ολόκληρα και κάποια να σπάσουν λίγο.  


 
Λιώνουμε και τη σκούρα σοκολάτα.


 Ρίχνουμε τα σπασμένα αμύγδαλα, περιμένουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε τα σοκολατάκια πάνω στη λαδόκολλα. 

 

 Μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμα για να τα σερβίρετε. Στη φωτογραφία έχω βάλει 2 σοκολάτες λευκές των 200 γρ η καθεμιά και 1 σκούρα επειδή την επόμενη φορά θα αγοράσω και φουντούκια να βάλω στη δεύτερη για μία διαφορετική γεύση.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Λαχανάκια Βρυξελλών με λαδολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Προτείνω τα λαχανάκια Βρυξελλών ως ένα νόστιμο και βιταμινούχο συμπλήρωμα για το φαγητό σας ή ακόμη και ως σαλάτα. Μην ξεχνάτε ότι θωρακίζουν το παχύ έντερο και το στομάχι από τον καρκίνο, αλλά επίσης, είναι πλούσια σε πολλές ακόμα βιταμίνες γι' αυτό και είναι πολύ χρήσιμα στον οργανισμό μας.




Υλικά: 


λαχανάκια Βρυξελλών 

αλάτι 

λίγο μοσχοκάρυδο 

λαδολέμονο 


Εκτέλεση:


Αρχικά τα καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα τους και κόβουμε ελαφρά τη βάση του κοτσανιού τους. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και ξύδι για 10'. Μετά τα ξεπλένουμε. 

Σε κατσαρόλα με νερό βάζουμε αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. 

 Μόλις κοχλάσει το νερό ρίχνουμε τα λαχανάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. Θα πάρει γύρω στα 20' σε μέτρια φωτιά.

 Τα στραγγίζουμε από το νερό. Χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ λίγο λάδι και λεμόνι και τα περιχύνουμε. Αν θέλετε προσθέτετε λίγο αλάτι ακόμα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...