Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014
Μελομακάρονα της γιαγιάς Μαγδαληνής
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η Μαγδαληνή ήταν η γιαγιά μου, η μητέρα της μαμάς μου. Αγαπημένο μου πρόσωπο που δεν πρόλαβα να το χαρώ καθώς σκοτώθηκε πρόωρα όταν εγώ ήμουν περίπου 3 ετών. Όταν ήμουν παιδί θυμάμαι τις μυρωδιές που έβγαιναν από την κουζίνα μας και τα χεράκια της μαμάς μου με τα υπέροχα μελομακάρονα που μας έφτιαχνε ακολουθώντας την ίδια συνταγή από τη γιαγιά μου. Όπως μου έλεγε, όταν η γιαγιά μου τα έφτιαχνε μοσχοβολούσε η γειτονιά στο χωριό. Το ίδιο μοσχοβολούσε και η γειτονιά του πατρικού μου σπιτιού όταν τα έφτιαχνε η μαμά μου. Έτσι λοιπόν θα σας δώσω αυτή τη συνταγή με μια μικρή αλλαγή σε ένα υλικό. Συγκεκριμένα αντί για αλυσίβα (που εγώ δεν έχω) χρησιμοποίησα baking powder.
Υλικά:
400 γρ. λάδι
1 μικρό ποτηράκι αλυσίβα (στη θέση του εγώ έβαλα 2 φακ. baking poweder)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. ζάχαρη
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
λίγο γαρύφαλο τριμμένο (στη συγκεκριμένη συνταγή εγώ δεν έβαλα γαρύφαλο μέσα στη ζύμη γιατί κάποιες φορές μου την πικρίζει)
αλεύρι όσο πάρει (περίπου 5 - 6 φλ να υπολογίζετε)
Για το σιρόπι:
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι
2 φλ. νερό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 ροδέλα φλούδας λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
3 γαρύφαλα
Για το πασπάλισμα
ψιλοτριμμένα καρύδια
κανέλα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη λεκάνη (εκτός αν ο κάδος του μίξερ σας χωράει) βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ, ώστε να αλλάξει το χρώμα του λαδιού και να γίνει πιο άσπρο.
Τρίβουμε τα πορτοκάλια στον τρίφτη της μυζήθρας, ώστε όταν τα στύψουμε να έχουμε ήδη κρατήσει το ξύσμα τους.
Στο μείγμα του λαδιού προσθέτουμε το κονιάκ.
Βάζουμε ένα μέρος της πορτοκαλάδας του ποτηριού που μετρήσαμε μέσα στη λεκάνη και στο υπόλοιπο ρίχνουμε τη σόδα ανακατεύοντας. Αυτό το κάνουμε μέσα στη λεκάνη με το λάδι γιατί αλλιώς θα χυθεί η πορτοκαλάδα λόγω της αντίδρασης με τη σόδα που τη φουσκώνει.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking poweder και ρίχνουμε αρχικά το μισό και στη συνέχεια το υπόλοιπο σιγά σιγά μήπως και δε χρειαστεί όλο. Σ' αυτό το στάδιο εγώ τη μισή ποσότητα του αλευριού τη χτυπάω στο μίξερ. Μόλις δω ότι ζορίζεται το σταματάω και συνεχίζω την υπόλοιπη ποσότητα ανακατεύοντας στο χέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα έτσι ώστε να βγει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει σα λάσπη στα χέρια μας. Θα είναι έτοιμη όταν κάνοντας μια δοκιμή με ένα κομμάτι διαπιστώσετε ότι πλάθεται χωρίς να κολλάει.
Τώρα θα πλάσουμε το σχήμα. Κόβουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος όσο ένα μεγάλο καρύδι, το κάνουμε στρογγυλό....
για να βγει το σχέδιο το μπαλάκι το πατάμε στον τρίφτη που τρίψαμε το πορτοκάλι μέχρι να γίνει πλακέ....
πιάνουμε τη μία άκρη του και το γυρνάμε να το κάνουμε ρολό.
Οι δύο άκρες του δεν θα είναι ακριβώς όπως το ρολό που η μία είναι κάτω από την άλλη, αλλά όπως στη φωτογραφία τη μία άκρη δίπλα στην άλλη.
Αφήνουμε το ρολό που σχηματίστηκε αφράτο χωρίς να το σφίξουμε.
Τα βάζουμε στο ταψί κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Το ταψί δε χρειάζεται λάδωμα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 175 βαθμούς για 20'. Το ένα μελομακάρονο το έχω ανάποδα για να δείτε την επιφάνεια από κάτω ότι καταρχήν, ενώθηκε και δεύτερον δεν είναι ούτε σκούρα ούτε ανοιχτόχρωμη στο ψήσιμο
Σ' αυτή τη συνταγή το εσωτερικό του μελομακάρονου παραμένει κάπως μαλακό. Στη φωτογραφία ίσως να φαίνεται λίγο στο σημείο που το πιέζω....
έμεινε λίγο το σημάδι.
Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα του λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το νερό...
το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει λίγο. Αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε.
Όταν βράσει το σιρόπι χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο που να μη βράζει αλλά να είναι σχεδόν έτοιμο να βράσει. Ρίχνουμε όσα μελομακάρονα χωράνε να ρουφήξουν σιρόπι από τη μία πλευρά.
Τα αφήνουμε 1' από τη μία πλευρά και μετά τα γυρνάμε για άλλο 1' από την άλλη. Για να μη μπερδευόμαστε τα βάζουμε όλα να είναι με την ίδια όψη.
Μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα βάζουμε στην πιατέλα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με λίγο αραιωμένο μέλι (εγώ το αραίωσα με το σιρόπι της κατσαρόλας) για να κολλάει καλύτερα το καρύδι.
Ρίχνουμε λίγα ψιλοτριμμένα καρύδια πάνω στα μελομακάρονα κι από πάνω πασπαλίζουμε με κανέλα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Ανάλογα με το δικό σας φούρνο αν χρειαστεί κατεβάζετε πιο κάτω τη σχάρα ή αυξομειώνετε τη θερμοκρασία.
Αν θέλετε να σιγουρευτείτε ότι τα μελομακάρονα ρούφηξαν τη σωστή ποσότητα σιροπιού τότε αφήστε τα σε ένα ταψί μετά το μέλωμα για όλη τη νύχτα χωρίς να τους βάλετε καρύδια και κανέλα από πάνω. Την επόμενη μέρα σπάστε ένα στη μέση και δείτε δοκιμάζοντάς το κιόλας αν είναι εντάξει ή το σιρόπι έχει πάει όλο στον πάτο. Τότε φτιάξτε κι άλλο σιρόπι και ξαναβουτήξτε τα για λίγο όπως την πρώτη φορά.
Αν χρησιμοποιήσετε την αλυσίβα που γράφω στα υλικά τότε θα καταργήσετε το μπέικν πάουντερ, ενώ τη σόδα θα τη βάλετε κανονικά.
Στο ψήσιμο θεωρώ ότι κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό επιτυχίας. Πρέπει να είναι μέτριο γιατί όσο πιο άσπρα και πιο άψητα είναι τα μελομακάρονα τόσο περισσότερο θα λασπώσουν και θα σπάνε στο μέλωμα. Όσο πιο σκούρα και πιο ψημένα γίνουν τόσο λιγότερο σιρόπι θα ρουφήξουν και θα είναι σκληρά και μετά το μέλωμα.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
Τζατζίκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τι ωραίο ελληνικό ορεκτικό!!!!!!! Οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, το έχουμε αρκετά συχνά στο τραπέζι μας το Κυριακάτικο αλλά κι όταν βρισκόμαστε με τους φίλους μας και ψήνουμε στην ψησταριά.
Υλικά:
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ή σακούλας όπως το λέμε αλλιώς)
1 αγγούρι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
3 - 4 σκ. σκόρδο τριμμένο ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. περίπου λάδι
1 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το αγγούρι και το περνάμε από ένα λεπτό τρυπητό για περίπου 1 ώρα ώστε να βγάλει όλο το νερό του. Του ρίχνουμε λίγο αλάτι για να το βοηθήσουμε.
Μόλις έχει στραγγίσει καλά ρίχνουμε το γιαούρτι....
το σκόρδο πολτοποιημένο....
το λάδι....
αλάτι όσο χρειάζεται επειδή αλατίσαμε και το αγγούρι και πιπέρι,
το ξύδι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.
Στο σερβίρισμα μπορείτε να στολίσετε με λίγα φύλλα μαϊντανού ή άνηθου ή με ελιές ή ακόμη και με πολύ λεπτές φέτες αγγουριού στην επιφάνεια να δώσετε το σχήμα που σας αρέσει.
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014
Σολομός ψητός με άσπρη σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο σολομός έχει ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και είναι πού ωφέλιμος στην καρδιά, δρα κατά της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και έχει πεντανόστιμη γεύση. Θυμίζει κάτι από ψητό κρέας. Με την άσπρη σάλτσα η γεύση αυτή απογειώνεται.
Υλικά:
φέτες σολομού
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα:
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
περίπου 1/4 - 1/2 φλ. γάλα
1/2 χυμό λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε τις μερίδες σολομού και τις αλείφουμε με λάδι πάνω και κάτω.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κι από τις δύο πλευρές.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν αρκετά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι, το γάλα, το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Σερβίρουμε το σολομό στο πιάτο περιχύνοντάς τον με τη σάλτσα και βάζουμε δίπλα το αγαπημένο μας συνοδευτικό (π.χ. τηγανητές πατάτες).
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Σαλάτα ρόκα - βαλεριάνα με τυρί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια απλή σαλατούλα με πολύ γεύση και βιταμίνες.
Υλικά:
ρόκα
βαλεριάνα
άνηθο
(προαιρετικά) λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
κεφαλοτύρι σε μικρά κυβάκια
λάδι
λεμόνι (ή ξύδι)
αλάτι προαιρετικά λόγω του τυριού
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα πράσινα λαχανικά στη σαλατιέρα, ρίχνουμε λαδολέμονο ή λαδόξυδο κι αλάτι μόνο όσοι κρίνετε ότι χρειάζεται και προσθέτουμε το κομμένο τυρί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)