Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σαλάτα Χριστουγεννιάτικο έλατο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα δεντράκι στο πιάτο μας αυτές τις γιορτινές μέρες θα στολίσει το τραπέζι που θα προσφέρουμε στους φίλους και στην οικογένειά μας. Ας γίνουν όλα γύρω μας χαρούμενα, ακόμα και η σαλάτα.




Υλικά: 


1 γλυκοπατάτα 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

ρόκα 

3 κ.σ. περίπου σπόρους ροδιού 

λάδι 


Για τη σάλτσα 

2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

3 κ.σ. λάδι  

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε φέτες, μετά σε λωρίδες και τέλος σε κυβάκια. Τη βάζουμε στο ταψί μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο. 

 Ρίχνουμε λίγο λάδι....

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' στη μεσαία σχάρα του φούρνου.  

Ανακατεύουμε το γιαούρτι, με τη μαγιονέζα. 

Βάζουμε το λάδι και αλάτι και ανακατεύουμε καλά. 

Για να σχηματιστεί το δέντρο προτιμάμε μια μακρόστενη παραλληλόγραμμη πιατέλα. Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κορυφή με τα κοτσανάκια προς τα πάνω και τα φύλλα προς τα κάτω λίγο ανοιχτά. 

 Συνεχίζουμε βάζοντας κι άλλα φύλλα ώστε να φτιάξουμε το πρώτο μικρό επίπεδο. 

Το επόμενο επίπεδο θα ξεκινάει από το κέντρο του προηγούμενου και θα το εκτείνουμε αριστερά και δεξιά πιο έξω από το πάνω. 

Το τελευταίο επίπεδο το φτιάχνουμε πιο φαρδύ απ' όλα με τα φύλλα να είναι αρκετά προς τα έξω. Φροντίζουμε στον κορμό του δέντρου να μην υπάρχουν κενά. 

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο λάδι σε όλο το δέντρο. 

Καλύπτουμε μια οριζόντια σειρά από τη σάλτσα σε κάθε επίπεδο του δέντρου. 

 Σκορπάμε σε κάθε σειρά σάλτσας κυβάκια γλυκοπατάτας.


Τέλος σκορπάμε τους σπόρους ροδιού ανάμεσα στα κυβάκια της γλυκοπατάτας και σερβίρουμε. 

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο ή γαλοπούλα στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Αυτό το κοτόπουλο είναι ένα νοστιμότατο και εύκολο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο πιάτο. Έχει σίγουρη επιτυχία γιατί η γεύση του είναι εξαιρετική κι επίσης απαιτεί λιγότερο χρόνο από το γεμιστό πουλερικό επειδή η γέμιση μπορεί να γίνει ένα χωριστό συνοδευτικό χωρίς παίδεμα και ραψίματα.



 

Υλικά: 

 

1 κοτόπουλο ή γαλοπούλα 

πατάτες 

λάδι 

σκόρδο αποξηραμένο 

ζωμό κότας σε σκόνη 

μουστάρδα 

έτοιμο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο 

1 κ.σ. μέλι 

1 πορτοκάλι 

1 λεμόνι 

θυμάρι 

ρίγανη 

περίπου 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό


Εκτέλεση:


 Ανοίγουμε το κοτόπουλο κατά μήκος στο στήθος του να μοιάζει με πεταλούδα. Ξεκινάμε να βάζουμε τα υλικά που είναι ίδια με τα παρακάτω πρώτα στο εσωτερικό του και μετά το γυρνάμε να βάλουμε και στην πλάτη.

Περιχύνουμε με λάδι.

Πασπαλίζουμε με αποξηραμένο σκόρδο, ζωμό κοτόπουλου σε σκόνη και το μείγμα μπαχαρικών.

 Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολάκι 2 κ.γ. μουστάρδα με 1 περίπου κ.σ. λάδι και το ρίχνουμε σε διάφορα σημεία πάνω στο κοτόπουλο. Κόβουμε κομματάκια από αγελαδινό βούτυρο και τα σκορπάμε πάνω.

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες λίγο χοντρές.

 Τις περιχύνουμε με λάδι.

 Στάζουμε το μέλι μόνο πάνω στο κοτόπουλο να πάει παντού.

 Στο λεμονοστίφτη στύβουμε το λεμόνι και από το πορτοκάλι κόβουμε δύο φέτες και το υπόλοιπο το στύβουμε μαζί με το λεμόνι. Προσθέτουμε 1 κ.γ. μουστάρδα και τα χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ. Περιχύνουμε τις πατάτες μόνο.

 Στις πατάτες βάζουμε λίγο ζωμό σε σκόνη, θυμάρι, ρίγανη και κομματάκια βούτυρου.

 Σε δύο σημεία του κοτόπουλου καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες δύο φέτες πορτοκαλιού για να μη γλιστράνε στο ψήσιμο.

 Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά με σκεπασμένη λαδόκολλα και μετά τα τελευταία λεπτά τη βγάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μέσα με σβηστό φούρνο.

 Σερβίρουμε το κοτόπουλο πλαισιωμένο από τις πατάτες.

Συνοδεύουμε με τη γιορτινή γέμιση για πουλερικά.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη γέμιση για πουλερικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτή η γέμιση αρέσει πολύ στα παιδιά μου. Κάθε χρόνο τη φτιάχνω και δε βαριούνται να την τρώνε ακόμη και δεύτερη και τρίτη μέρα, γιατί όπως μου λένε, είναι η πιο νόστιμη που έχουν φάει. Μπορεί να μπει σε γαλοπούλα ή σε κοτόπουλο για το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. 

 

 

Υλικά: 

 

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

500 γρ. κάστανα βρασμένα

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κρασί κόκκινο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. πάπρικα 

2 - 3 γαρύφαλλα 

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 

περίπου 1 φλ. δαμάσκηνα κομμένα στη μέση

περίπου 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στα τέσσερα

1 χούφτα σταφίδες (μπορείτε να βάλετε ξανθές και μαύρες ή μόνο το ένα είδος) 

7 - 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση  

1 1/2 - 2 κ.σ. ρύζι γλασέ

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά 

 

Εκτέλεση:

 

Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν πιο εύκολα τις φλούδες τους καλό είναι να τα χαράξετε περιμετρικά στο πλάι πριν το βράσιμο. Μετά το βράσιμο καθαρίστε τα να τα έχετε έτοιμα. Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο μπορείτε να τα βράσετε και να τα καθαρίσετε από την προηγούμενη μέρα.


 

 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν.

Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κιμά και τον γυρνάμε να πάρει χρώμα παντού.

Σβήνουμε με το κονιάκ....

προσθέτουμε το κρασί...

τη σάλτσα...

το βούτυρο.... 

τους ξηρούς καρπούς και νερό και αφήνουμε το φαγητό για λίγη ώρα να βράσει. 





  Μετά από 10' - 15' ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ζωμό σε σκόνη.






  

 

 

 

 

Αφήνουμε κι άλλη ώρα τον κιμά να βράσει και τα αποξηραμένα φρούτα τα ρίχνουμε στο τέλος περίπου το τελευταίο 20λεπτο για να μη λιώσουν.





  

 

Προσθέτουμε εκείνη την ώρα και το ρύζι και συνεχίζουμε μέχρι να βράσει.






 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία 5' προσθέτουμε τα κάστανα και κουνάμε την κατσαρόλα στο ανακάτεμα για να μη λιώσουν.



 Το φαγητό προς το τέλος πρέπει να μείνει με ελάχιστο ζουμί. Γι' αυτό μη βάλετε πολλά νερά από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν το αποφύγατε ρίξτε μέσα λίγη τριμμένη φρυγανιά κι αφήστε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά. Διαφορετικά, βγάλτε τη γέμιση, αφήστε μέσα μόνο το ζουμί και ρίξτε του φρυγανιά να βράσει μέχρι να πήξει.

 

 Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο ταψί και την ψήνουμε στο φούρνο για 10' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο έχει γεύση φούρνου κι όχι κατσαρόλας.


 

 

 

 

 

 

 

 

Μικρές λεπτομέρειες: 

 

Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνω αρκετό χρόνο και φασαρία από το γέμισμα του πουλερικού των γιορτών. Εξάλλου, ποτέ δε χωράει όλη η ποσότητα του κιμά στη γαλοπούλα και ούτως ή άλλως θα περισσέψει αρκετή που θα ψηθεί ξεχωριστά.


Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κόκκινο λάχανο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτή η σαλάτα είναι φτιαγμένη από τα χεράκια και τη φαντασία της κόρης μου. Σήμερα επισκίασε ακόμη και το κυρίως πιάτο που φάγαμε και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και γεύσεις. Σας τη συνιστώ.



Υλικά: 

 

κόκκινο λάχανο 

καρότο τριμμένο 

μήλο γκόλντεν ή ξινόμηλο 

σπόρους 1/2 ροδιού 

 Για τη σάλτσα: 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη 

1/2 κ.γ. αλάτι 

λάδι 

 

Εκτέλεση:


 Αρχικά κόβουμε το λάχανο, τρίβουμε το καρότο και τα ανακατεύουμε στη σαλατιέρα. 





Φτιάχνουμε τη σάλτσα, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λάδι, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.


Αρχικά βάζουμε μια ποσότητα της σάλτσας στα λαχανικά και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το μήλο σε λεπτά φετάκια, τα στρώνουμε λοξά σε περίγραμμα, βάζουμε στο κέντρο αρκετή ποσότητα σάλτσας κι από πάνω σκορπάμε τους σπόρους ροδιού.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινό φρικασέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το χοιρινό φρικασέ εκτός από ένα νοστιμότατο φαγητό είναι και Χριστουγεννιάτικο καθώς συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας να σερβίρεται στο πνεύμα των ημερών.





Υλικά: 


700 γρ. - 1 κ. χοιρινό μπούτι 

1 κ. χόρτα κατάλληλα για φρικασέ (π.χ. σέλινα, μαρούλια, αντίδια, χόρτα ήμερα κλπ) εγώ σήμερα έβαλα ζοχούς 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ποτηράκι κρασί

1 ματσάκι μαϊντανό 

το χυμό από 1 λεμόνι (ή έστω λίγο περισσότερο από το μισό)

αλάτι, πιπέρι 

αυγολέμονο 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για να τσιγαριστεί.

Προσθέτουμε και το κρέας να τσιγαριστούν μαζί. 

 Μόλις αλλάξει χρώμα το κρέας το σβήνουμε με το κρασί.

Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζει μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό. 

Ενδιάμεσα ρίχνουμε και λίγο λεμόνι να δώσει γεύση στο φαγητό. Το υπόλοιπο θα το ρίξουμε στο αυγολέμονο. 

Βράζουμε τα χόρτα και το μαϊντανό σε άλλη κατσαρόλα Προσωπικά το προτιμώ έτσι για να ελέγχω το βράσιμο των διαφορετικών υλικών επειδή το κρέας χρειάζεται περισσότερο χρόνο ενώ τα χόρτα λιγότερο και αποφεύγω να λιώσει το ένα και το άλλο να θέλει κι άλλο βράσιμο. 

 Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους και το ανακατεύουμε με προσοχή να μη λιώσει το χοιρινό.

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

 Την κουνάμε λίγο δεξιά αριστερά και την αφήνουμε σε σβηστό μάτι να μη μείνει άβραστο το αυγολέμονο και ταυτόχρονα να μην κόψει με τη δυνατή φωτιά.

Το σερβίρουμε ζεστό σε βαθύ πιάτο. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...