Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τας κεμπάπ μοσχαράκι με ρύζι ή πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα φαγητό να γλείφετε και την κατσαρόλα. Το τρυφερό και μαλακό μοσχαράκι, η μελωμένη σάλτσα, και τα αρώματα που ξεχύνονται από τα μπαχαρικά θα σας κάνουν να μην το χορταίνετε.






Υλικά: 


700 γρ. μοσχαράκι κατάλληλο για κοκκινιστό 

λάδι 

1 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μεγάλη σκ. σκόρδο ή 2 μικρές 

1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο 

1 φλ. κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό κ.γ. ζάχαρη

1/4 κ.γ. κύμινο 

κανέλα 

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι

1 δόση ζωμό βοδινού ή κότας 


Για το ρύζι:

1 1/2 ποτήρι ρύζι Καρολίνα 

3 ποτήρια νερό 

1 - 1 1/2 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το κρέας σε μερίδες μικρού αυγού. Τις τσιγαρίζουμε στο λάδι ώστε να πάρουν ένα χρωματάκι....

 σαν αυτό περίπου.

Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι βάζουμε το βούτυρο. 

 Μόλις λιώσει το βούτυρο και φέρουμε μερικές στροφές το κρέας ρίχνουμε το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ βάζουμε τη σάλτσα...

 και τη ζάχαρη.

 Βάζουμε το ανάλογο νερό να σκεπάζει καλά το κρέας και χαμηλώνουμε το μάτι στο 1,5 να σιγοβράζει για 2 ώρες.

 Μετά από περίπου 30' - 40' βάζουμε το κύμινο, την κανέλα....

τον κύβο βοδινού ή κότας. 

Μόλις περάσει η πρώτη ώρα βρασίματος βάζουμε και τη δάφνη. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό να μελώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του. 

 Για το ρύζι βάζουμε το νερό με το βούτυρο να πάρουν βράση.

 Ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε....

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. 

Το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να εξατμιστούν όλοι οι υδρατμοί ανακατεύοντάς το πού και πού. 

Στο πιάτο βάζουμε τριμμένο τυρί, από πάνω το ρύζι αφού το έχουμε πρώτα βάλει σε κάποιο κουπάκι να πάρει ένα ωραίο σχήμα, το πασπαλίζουμε με τυρί και του ρίχνουμε σάλτσα από την κατσαρόλα μαζί με το κρέας. 

Μπορείτε όμως να σερβίρετε και τηγανητές πατάτες αντί για ρύζι. 



Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ραβιόλια γεμιστά με κιμά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σήμερα ζυμαρικά που θα τα γεμίσουμε μόνοι μας; Εγώ βρήκα στην αγορά ένα πακέτο με φύλλο για ραβιόλια και τα γέμισα με κιμά όπως τον φτιάχνουμε για τα μακαρόνια. Έγιναν πεντανόστιμα.




Υλικά: 


1 πακέτο 500 γρ. έτοιμο φύλλο για ραβιόλι 

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη ζάχαρη 

λίγη κανέλα 

2 γαρύφαλα 

λίγη πάπρικα 

λίγη τριμμένη φρυγανιά 


Για το σερβίρισμα: 

τριμμένο τυρί για μακαρόνια 

λάδι 


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε τον κιμά όπως στη συνταγή μακαρόνια με κιμά. Μετά τον στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά ώστε να μη στάζουν λάδια και σάλτσες όταν θα γεμίσουμε τα ραβιόλια.

Ανοίγουμε το φύλλο για να κόψουμε τις πρώτες 2 - 3 λωρίδες και το τυλίγουμε ξανά για να μη στεγνώνει μέχρι να τελειώσουμε. Αν ξεραθεί δεν μπορούμε να το δουλέψουμε και μετά ανοίγει, κόβεται και χαλάει. Το φάρδος της κάθε λωρίδας μπορεί να είναι περίπου 3 εκ.  

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πρώτη λωρίδα σαν οδηγό για να κόψετε και τις επόμενες ίδιες. 

Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά τετράγωνα ανάλογα το τελικό μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε σε 4 ή περισσότερα τμήματα. 

 Βάζουμε λίγο κιμά στο κέντρο του κάθε τετραγώνου που κόψαμε και με ένα πινέλο βρέχουμε με νερό το περίγραμμα του τετραγώνου για κολλήσει το πάνω φύλλο. 

 Βάζουμε το δεύτερο φύλλο από πάνω και με ένα πιρούνι πατάμε το περίγραμμα ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα μεταξύ τους.

Μόλις τα συγκεντρώσουμε όλα είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψουμε. Το φύλλο των 500 γρ. που δοκίμασα βγάζει πολλά κομμάτια. Σιγουρευτείτε ότι θα χρειαστείτε όλα τα κομμάτια που θα φτιάξετε διαφορετικά όσα περισσεύουν τα βάζετε στην κατάψυξη. 

Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10'.  

Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι. 

 Τα τοποθετούμε στην πιατέλα βάζοντας τριμμένο τυρί ανάμεσά στις στρώσεις που θα βάλουμε.

Καίμε λίγο λάδι στο μπρίκι μέχρι να αχνίσει και τα περιχύνουμε από πάνω.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Διακοσμητικά φιογκάκια από καρότο

Με απλά υλικά κι εύκολη τεχνική μπορούμε να στολίσουμε τα πιάτα μας, ειδικά όταν περιμένουμε καλεσμένους και θέλουμε να δώσουμε καλές εντυπώσεις, αλλά επίσης, κι όταν θέλουμε να ακούσουμε όμορφα σχόλια από την οικογένειά μας. Ας φτιάξουμε ένα φιογκάκι από καρότο στη στιγμή. 





Υλικά: 


1 καρότο μέτριο 


Εκτέλεση:


Με το ξυράφι που καθαρίζουμε πατάτες και καρότα κόβουμε λεπτές λωρίδες κατά μήκος του καρότου. 

 Προσέξτε να ακουμπήσετε το ξυράφι ακριβώς στην άκρη του καρότου για πιάσει ομοιόμορφα τη λωρίδα μέχρι την άλλη άκρη.

 Κόβουμε και συγκεντρώνουμε όλες τις λωρίδες σε ένα πιάτο.

 Διπλώνουμε στη μέση μια λωρίδα σχηματίζοντας ένα πέταλο που ενώνουμε τις δύο άκρες.

 Κάθε τέτοιο πέταλο το καρφώνουμε σε μια οδοντογλυφίδα και συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Φροντίζουμε να βάλουμε τις κοντές και μικρές λωρίδες τελευταίες ώστε να είναι μπροστά και τις μεγαλύτερες πιο πίσω για να μην κρύβουν τις μικρότερες.

Μόλις τις καρφώσουμε όλες είναι έτοιμο το φιογκάκι να το βάλουμε στο πιάτο. 


Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Μακαρονοσαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Προτείνω μια εύκολη μακαρονοσαλάτα με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Μπορούμε να συνοδεύσουμε φαγητά όπως κρεατικά ή όσπρια ή λαχανικά αλλά μπορούμε να την καταναλώσουμε και σαν κυρίως πιάτο καθώς έχει μέσα αρκετά υλικά που την κάνουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.




Υλικά: 


περίπου 1 φλ. ζυμαρικά μικρά όπως αχιβάδες, φιογκάκια, κοχυλάκι κλπ 

1/4 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κομμάτι τυρί τύπου έμενταλ σε κυβάκια 

1 καρότο τριμμένο 

3 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας (ή αλλαντικό της αρεσκείας σας) σε κομματάκια 

1/2 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.γ. μουστάρδα 

3 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. χυμό λεμονιού 


Εκτέλεση:


Βράζουμε σε αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα. 

Κόβουμε και προσθέτουμε μέσα την πιπεριά, τη γαλοπούλα, το καρότο, το τυρί και το κρεμμύδι. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι. 

Βάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού στα ζυμαρικά και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. 

Αν θέλετε μπορείτε να στολίσετε μια φιογκάκια από καρότο.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Γίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πεντανόστιμο φαγητό που τραβάει κρασί στο τραπέζι μας και ταιριάζει με χειμωνιάτικες παραστάσεις. 




Υλικά: 


300 - 500 γρ. γίγαντες  

2 χωριάτικα λουκάνικα μετρίου μεγέθους ή 1 μεγάλο 

1 πράσο ψιλοκομμένο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

2 καρότα μέτρια ή 1 μεγάλο 

1 ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο ή και τα δύο μαζί 

1 ποτηράκι κρασί

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

και λάδι για τη γάστρα


Εκτέλεση: 


 Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε νερό. Την επόμενη μέρα αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε για 1 ώρα περίπου σκέτους.

 Στο τηγάνι τσιγαρίζουμε με το λάδι το κρεμμύδι, το πράσο και τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες.

Ρίχνουμε τους γίγαντες, τα τσιγαρισμένα λουκάνικα, πράσο, κρεμμύδι (χωρίς το λάδι του τσιγαρίσματος) μαζί με το καρότο κομμένο σε ροδέλες και το μαϊντανό ψιλοκομμένο στη γάστρα.

Βάζουμε το κρασί. 

Αλάτι, πιπέρι λίγη πάπρικα και λίγη κανέλα. 

Τη σάλτσα... 

 το ανάλογο νερό...

και φρέσκο λάδι. 

 Ψήνουμε για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες στους 180 βαθμούς μέχρι να πιει το νερό η γάστρα και να μαλακώσουν τέλεια οι γίγαντες.



Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Μπρόκολο σούπα βελουτέ με κρέμα γάλακτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν θέλετε να αντικαταστήσετε το βραδινό φαγητό σας με ζεστές σούπες ή να τις σερβίρετε ως πρώτο ή και ως κύριο πιάτο θα ήταν πολύ καλό να δοκιμάζατε και τη μπροκολόσουπα. Ποικιλία να υπάρχει.




Υλικά: 


1 μικρό μπρόκολο 

2 μεγάλα καρότα ή 4 μέτρια 

1/2 - 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.σ. αλεύρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

αλάτι, πιπέρι 

κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:


Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι. 

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. 

Ρίχνουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και το καρότο σε χοντρές ροδέλες να τσιγαριστούν μαζί με το κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε τακτικά. Αν πρόκειται να τη φάμε όπως είναι κι όχι βελουτέ τότε κόβουμε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά. 

Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέσα στην κατσαρόλα. 

 Κάποια στιγμή το αλεύρι θα απορροφηθεί και θα γίνει πιο συμπαγές. Τότε βάζουμε νερό αρκετό να σκεπάσει τα λαχανικά.

 Βάζουμε 1 κ.γ. ζωμό κότας...

 αλάτι και πιπέρι. Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν κανονικά τα λαχανικά.

 Αν τη θέλουμε βελουτέ θα κόψουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ.

Μπορούμε να τη σερβίρουμε και σκέτη για να έχουμε λιγότερα λιπαρά.... 


ή με κρέμα γάλακτος για περισσότερη γεύση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...