Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
Σάββατο 7 Μαρτίου 2015
Πατάτες με κριθαράκι στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο απλό φαγητό με απλά και οικονομικά υλικά. Κατάλληλο για τις μέρες την νηστείας αλλά και για τις καθημερινές μέρες της εβδομάδας εκτός Σαρακοστής.
Υλικά:
3/4 φλ. κριθαράκι
3 πατάτες μέτριες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
1 καρότο σε ροδέλες
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες και τα καρότα. Τα γυρίζουμε λίγο μέσα στην κατσαρόλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.
Σβήνουμε με λίγο κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε αρκετό νερό...
ρίχνουμε τη σάλτσα...
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τα τελευταία 20' ρίχνουμε το κριθαράκι και μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε κι άλλο νερό. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 20' να γίνει.
Μόλις γίνει το κριθαράκι θα πρέπει η κατσαρόλα να μην έχει νερό.
Σερβίρεται σκέτο....
ή με τριμμένο τυρί.
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015
Ψητά παντζάρια στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν έχετε έτοιμα βρασμένα παντζάρια μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο φούρνο για ένα διαφορετικό μαγείρεμα. Σχεδόν μηδενικός χρόνος προετοιμασίας και τα υλικά απειροελάχιστα.
Υλικά:
βρασμένα παντζάρια
1 - 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
λάδι
ξύδι
μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα παντζάρια και τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα. Χρησιμοποίησα έτοιμα βρασμένα παντζάρια γιατί αυτά βρίσκω πιο εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Τα ραντίζουμε με λάδι....
με ξύδι μπαλσάμικο...
ρίχνουμε αλάτι....
τρίβουμε το σκόρδο και το πασπαλίζουμε.
Τα ψήνουμε για περίπου 30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Εγώ τα συνόδευσα με τηγανητές πατάτες, εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη συνοδεία που σας αρέσει περισσότερο.
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015
Πατάτες τυλιχτές στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολο φαγητό που ταιριάζει με ψητά κρέατα ή ψάρια, αλλά τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και μόνες τους με λαδολέμονο και ρίγανη.
Υλικά:
πατάτες
αλάτι
λάδι
λεμόνι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Μετά από πολύ καλό πλύσιμο βάζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα σε λαδόκολλα. Τις αλατίζουμε.
Τις τυλίγουμε στη λαδόκολλα κι απ' έξω τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο.
Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα ή μέχρι να καρφώνονται με το πιρούνι.
Τις κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε στην πιατέλα με λάδι....
λεμόνι....
αλάτι και ρίγανη. Αν δε σας αρέσει η φλούδα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε.
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο απλό, εύκολο και τόσο νόστιμο κρέας που μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας ή στο οικογενειακό σας τραπέζι. Προετοιμασία μηδενική, πρόσεγμα μηδενικό και το αποτέλεσμα γευστικότατο.
Υλικά:
1 κ. - 1.300 γρ. χοιρινό μπούτι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρέας σε ταψάκι ή λαμαρίνα. Ρίχνουμε μόνο πιπέρι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 2 - 2.30' ώρες. Όταν περάσει η 1.30' ώρα ψησίματος το αλατίζουμε κι από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και στο σερβίρισμα του ρίχνουμε αλατοπίπερο το οποίο μπορούμε να το έχουμε ανακατεμένο σε ένα μικρό πιατάκι.
Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου ή με τη συνοδεία της αρεσκείας σας.
Τρίτη 3 Μαρτίου 2015
Κρεμμύδια με ελιές τηγανητά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ορεκτικό/συνοδευτικό θυμίζει τις παιδικές εποχές της μαμάς μου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θήβα. Τα παιδικά της χρόνια ήταν φτωχικά. Η οικογένειά της ζούσε με εντελώς απλά πράγματα και τρέφονταν λιτά μεν γευστικά δε. Όταν ήθελαν κάτι γευστικό για να συνοδεύσουν ένα φαγητό ή ένα κρασί έφτιαχναν κρεμμύδια με ελιές στο τηγάνι. Τι πιο απλό και φθηνό; Εγώ το συνδύασα με ζυμαρικά.
Υλικά:
κρεμμύδια ξερά σε χοντρές φέτες
ελιές καθαρισμένες από το κουκούτσι
λάδι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα τηγανίζουμε στο λάδι.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν λίγο προσθέτουμε τις ελιές χωρίς κουκούτσι. Τα τηγανίζουμε όλα μαζί μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει λίγο να καραμελώνει.
Μόλις κατεβάσουμε το τηγάνι από το μάτι ρίχνουμε τη ρίγανη.
Τα σερβίρουμε σκέτα σαν συνοδευτικό μεζεδάκι ή.....
πάνω σε ζυμαρικά αντί για σάλτσα.
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015
Φακές σούπα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Από τα πιο θρεπτικά όσπρια επειδή περιέχει σίδηρο, αλλά και από τα πιο οικονομικά φαγητά καθώς με λίγα γραμμάρια βγαίνουν αρκετές μερίδες.
Υλικά:
Για 3 - 4 άτομα
1/2 φλ. φακές
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μέτρια πατάτα
1/2 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
1 κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
αλάτι, πιπέρι
λάδι
1 - 2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
ξύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φακές σε πολύ νερό να βράσουν.
Ρίχνουμε στις φακές το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πατάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτουμε τη σάλτσα...
Βάζουμε ένα φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για λίγη ώρα.
Μετά προσθέτουμε ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, το λάδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Όταν οι φακές είναι έτοιμες αν τις θέλουμε πιο πηχτές και χυλωμένες ρίχνουμε μέσα από ένα έως δύο κουταλάκια φρυγανιά τριμμένη και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 2' - 3' και σβήνουμε το μάτι.
Σερβίρουμε με λίγο ξύδι κι αν σας αρέσει δοκιμάστε το μπαλσάμικο.
Κυριακή 1 Μαρτίου 2015
Ζυμαρικά με πιπεριά και κρέμα γάλακτος
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το πιάτο με τα ζυμαρικά είναι κατάλληλο για συνοδευτικό σε κρεατικά ή και για κύριο γεύμα.
Υλικά:
ζυμαρικά (τύπου πλαστός, βίδες, σέλινο κλπ )
αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο
λίγο λάδι
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρές λωρίδες
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και το βούτυρο.
Ρίχνουμε τις πιπεριές και τις τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο αλάτι.
Την αφήνουμε να μαγειρευτεί ελαφρά με μαζί με τις πιπεριές μέχρι να δέσει και να πήξει ελαφρά.
Έχουμε ήδη βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό , τα έχουμε στραγγίσει και τους ρίχνουμε την κρέμα με τις πιπεριές. Τα ανακατεύουμε καλά να πάει η κρέμα παντού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)