Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μεθυσμένα φοντάν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πολύ εύκολο και πολύ γευστικό γλυκό με πολλές παραλλαγές που προσαρμόζονται στις γευστικές επιλογές του καθένα. Ειδικά για τη νηστεία είναι....ό,τι πρέπει.





Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

1 φλ. μπύρα 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1 φλ. του καφέ σιμιγδάλι ψιλό 

1 φακ. baking powder 

1 βανίλια ή 1/2 φακ. ζάχαρη βανίλιας 

αλεύρι όσο πάρει (εμένα μου πήρε 3 1/2 φλ.) 


Για τη γέμιση: 

μπορείτε να επιλέξετε τη γέμιση της αρεσκείας σας ή σε κάθε φοντάν να βάλετε διαφορετική για να έχετε ποικιλία στην ίδια δόση 

λουκούμια (αν είναι μικρά θα χρειαστείτε περίπου 25 - 27 κομμάτια για όλη τη ζύμη) 

μαρμελάδα 

ξηρούς καρπούς 

ή μαρμελάδα ανακατεμένη με ξηρούς καρπούς

αποξηραμένα φρούτα


Για το σιρόπι: 

3 1/2 φλ. ζάχαρη 

2 1/2 φλ. νερό 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 κομμάτι φλούδας λεμονιού 

1 βανίλια ή 1/2 φακ. ζάχαρη βανίλιας 


Για το τύλιγμα: 

περίπου 100 γρ. ινδοκάρυδο 

(προαιρετικά) χαρτάκια γκοφρέ


Εκτέλεση:


Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μπύρα και το καλαμποκέλαιο. 

 Προσθέτουμε το σιμιγδάλι.

 Βάζουμε το baking powder,

 και τη βανίλια.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε ταυτόχρονα.  

Όταν σχηματίσουμε ένα κανονικό, ελαστικό ζυμάρι σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι και το ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. 

Κόβουμε κομμάτια σαν μικρά μανταρινάκια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε να γίνουν πλατιά σαν δίσκοι. 

 Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε ένα λουκούμι.

 Το κλείνουμε πολύ καλά, πλάθοντάς το στρογγυλό. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχει κανένα άνοιγμα σε κανένα σημείο.

 Μπορείτε επίσης, να τα γεμίσετε και με μαρμελάδα. Αν βάλετε στην ίδια δόση διαφορετικές γεμίσεις και θέλετε να ξεχωρίζουν τι έχουν μέσα, τότε φτιάξε για κάθε μία διαφορετικό σχήμα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε σε αποστάσεις μεταξύ τους. 

 Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσουν. 

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα. 

 Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού.

Ρίχνουμε και τη βανίλια, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 3' - 5'.  

Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι τα κρύα φοντάν. Το ένα ζεστό το άλλο κρύο. Τα βάζουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει, ρίχνουμε το σιρόπι, τα αφήνουμε μέσα για 5' και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη για άλλα 5'. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το ινδοκάρυδο και τα τυλίγουμε καλά ένα ένα. 

Αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε σε γκοφρέ χαρτάκια.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Λαχανικά τηγανισμένα σε κουρκούτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας περίσσεψε κουρκούτι από τον τηγανητό μπακαλιάρο ευκαιρία θα ήταν να τηγανίσετε λίγα λαχανικά για να συνοδεύσετε το ψαράκι σας. Διαφορετικά φτιάξε την μισή ποσότητα από αυτό το κουρκούτι και τηγανίστε τα λαχανικά που θέλετε. 




Υλικά: 


λαχανικά όπως 

κολοκυθάκια 

μελιτζάνες 

πιπεριές 

μανιτάρια 

αλάτι

αλεύρι

κουρκούτι  (Πατήστε πάνω στη λέξη για να δείτε τα υλικά και τη συνταγή)


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε πρώτα το κουρκούτι. Κόβουμε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια ή σε ροδέλες. Τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε. 

Τα βουτάμε μέσα στο κουρκούτι και τα γυρίζουμε να σκεπαστούν καλά. 

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσει καλά ο χυλός. 

 Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια.


Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος με κουρκούτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Χρόνια πολλά σε όλους εορτάζοντες και μη. Χρόνια πολλά και για την εθνική μας επέτειο. Ο πατροπαράδοτος πλέον μπακαλιάρος είναι στο τραπέζι όλων αυτή τη μέρα. Σήμερα θα τον φτιάξουμε με κουρκούτι.




Υλικά: 


μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος 

αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα


Για το κουρκούτι 

2 φλ. αλεύρι 

1 κουτί (330 ml) μπύρα εκτός ψυγείου

2 φλ. νερό 

1/2 κύβο μαγιά νωπή ή 1  κ.γ. ξηρή 

1/2 κ.γ. ζάχαρη 

1 πρέζα αλάτι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε τη μπύρα.

Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε. 

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και διαλύουμε καλά το μείγμα ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι.  Το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα να φουσκώσει.

Έχουμε κόψει τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τα αλευρώνουμε... 

και τα βουτάμε στο χυλό ένα ένα. Με το αλεύρωμα που κάναμε πριν, κολλάει ο χυλός πάνω και δε γλιστράει να φύγει. 

 Τηγανίζουμε τα κομμάτια σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν.

Τα βγάζουμε να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια σε χαρτί κουζίνας. 














Μικρές λεπτομέρειες: 


Το ξαρμύρισμα του παστού μπακαλιάρου πρέπει να γίνει περίπου 2 μέρες πριν. Βγάζουμε το δέρμα του που είναι σκληρό και κρατάει αρκετό αλάτι με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και τραβώντας το σιγά σιγά. Τον βάζουμε σε λεκάνη με πολύ νερό να τον σκεπάζει πάρα πολύ καλά και το αλλάζουμε κάθε 3 - 4 ώρες περίπου. 

Αργά το βράδυ της δεύτερης μέρας που θα το βγάλουμε από το νερό μπορούμε να τον βάλουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει πολύ καλά και να το σκεπάσουμε με μεμβράνη στο ψυγείο. 


Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Πράσινη σαλάτα με καλαμαράκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα καλαμαράκια κονσέρβας έχουν πολλαπλή ευκολία. Στο πι και φι γίνονται μια χορταστική και νόστιμη σαλάτα.




Υλικά: 


φύλλα σαλάτας ή μαρούλι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

(μπορείτε να αντικαταστήσετε με 

φρέσκο κρεμμυδάκι ή να βάλετε κι από τα δύο) 

μερικά ντοματάκια μικρά

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα φύλλα σαλάτας κάπως χοντρά, τα ντοματάκια στη μέση, το κρεμμύδι σε φέτες, τον άνηθο κανονικά. Βάζουμε λίγο αλάτι στη σαλάτα. Αφαιρούμε από τα καλαμαράκια το κεντρικό διάφανο "κόκκαλο" και τα κόβουμε σε δύο ή τρία κομμάτια. Ρίχνουμε λάδι και λεμόνι. 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πατάτες φούρνου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σκέτες, αλλά πολύ νόστιμες κι εύκολες πατατούλες φούρνου, που μπορούν να συνοδεύσουν κάποιο κρέας ή ψάρι αλλά επίσης, να γίνουν και το κύριο γεύμα μας.






Υλικά: 


1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

7 - 8 μανιτάρια στρογγυλά 

1 καρότο μέτριο σε μέγεθος 

1/2 φλ. λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε στο ταψί τις κομμένες πατάτες, τα κρεμμύδια σε φέτες, τα καρότα σε ροδέλες, τα μανιτάρια σε χοντρές φετούλες.

Ρίχνουμε το λάδι. 

Προσθέτουμε το λεμόνι. 

Αρωματίζουμε με θυμάρι και ρίγανη. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες σκεπασμένο με λαδόκολλα.


Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Σαλάτα ρόκα - λάχανο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια πράσινη κι ελαφριά σαλατούλα όλο γεύση. Πολύ καλή και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.




Υλικά: 


ρόκα 

λάχανο 

πράσινες ελιές γεμιστές με καρότο ή πιπεριά 

λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα και τις ελιές στη μέση. Ρίχνουμε λάδι, λεμόνι και λίγο αλάτι ή και καθόλου.



Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Θράψαλα με πατάτες κοκκινιστά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ωραίο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής εν μέσω νηστείας.


 



Υλικά: 


1 κ. θράψαλα 

περίπου 1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

1/2 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.

Από κοντά βάζουμε ακαι τα θράψαλα που τα έχουμε κόψει σε φαρδιές λωρίδες ή σε φαρδιές ροδέλες. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν κι αυτά μαζί με το κρεμμύδι. Μετά σβήνουμε με το κρασί. Εγώ ξεχάστηκα και τα έβαλα με λάθος σειρά αλλά βγήκε το ίδιο αποτέλεσμα στη γεύση.

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό.

 Βάζουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

 Εδώ είναι και το κρασί που σας έλεγα ότι ξέχασα να βάλω στο σβήσιμο του τσιγαρίσματος.

 Αρωματίζουμε με ένα δαφνόφυλλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Στο τέλος αφήνουμε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι του. Οπότε μη βάλετε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...