Τετάρτη 20 Μαΐου 2015
Τρίτη 19 Μαΐου 2015
Ρεβύθια κοκκινιστά στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα ρεβύθια με τη γεύση που τους δίνει ο φούρνος και φρέσκια ντομάτα που τα πλουτίζει ακόμη περισσότερο γευστικά.
Υλικά:
1 - 1 1/2 φλ. ρεβύθια
λάδι
1 σκ. σκόρδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο θυμάρι
1/2 φλ. σάλτσα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν στο λάδι.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις τσιγαρίζουμε κι αυτές λίγο.
Ρίχνουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε κανέλα.
Προσθέτουμε θυμάρι.
Και τέλος, βάζουμε τη σάλτσα κι αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 20' περίπου.
Αν δεν έχουμε μουλιάσει τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ στο νερό, τότε μπορούμε την ίδια μέρα να τα βάλουμε σε μια λεκάνη με νερό και 2 κ.σ. σόδα να τα τρίψουμε με τα χέρια μας, να αδειάσουμε το νερό χωρίς να τα ξεπλύνουμε και να τα βράσουμε για περίπου 1 - 1/2 ώρα, έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά αλλά να κρατάνε λίγο.
Βάζουμε τα ρεβύθια στο ταψί μαζί με το νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα και τους ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα στα ρεβύθια.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να εξατμιστεί το νερό, να μείνει η σάλτσα και να μαλακώσουν κι άλλο τα ρεβύθια.
Δευτέρα 18 Μαΐου 2015
Προζύμι με μαγιά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας απλός κι εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε το δικό μας προζύμι είναι αυτός που θα δείξουμε σήμερα. Θα το χρησιμοποιήσουμε για να ζυμώσουμε το σπιτικό ψωμάκι ή τσουρέκια. Γίνεται γρήγορα και διαρκεί πολύ.
Υλικά:
1/2 φλ. χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. νωπή μαγιά ή λιγότερο από 1/2 κ.γ. ξηρή
3 - 4 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο χρειαστεί για ένα χυλός
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό, το βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Βάζουμε λίγα λίγα τα κουταλάκια του αλευριού ανακατεύοντας να διαλυθεί και μέχρι να πετύχουμε ένα χυλό παχύρευστο .
Να μοιάζει με ρευστή κρέμα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι το δοχείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. Αν θέλετε να φουσκώσει γρηγορότερα μπορείτε να το αφήσετε σε ένα σημείο που να έχει λίγη ζέστη αλλά όχι να καίει (π.χ. κοντά σε ένα παράθυρο που έχει ήλιο) ή δίπλα σε μια πηγή θερμότητας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αυτός είναι ο πιο απλός και συντομότερος χρονικά τρόπος για να πιάσουμε ένα προζύμι.
Κατόπιν, θα ρίξουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε στη ζύμη που θα φτιάξουμε και θα κρατήσουμε, έστω λίγο, ακόμη και όσο είναι μια κουταλιά της σούπας μέσα στο δοχείο αυτό, θα του βάλουμε ξανά αλεύρι και νερό και θα το αφήσουμε να φουσκώσει ξανά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται το ανάπιασμα όπως λέγεται. Δε χρειάζεται να ξεπλύνουμε το δοχείο για το νέο προζύμι γιατί οι μύκητες που μένουν μέσα είναι αυτοί που κάνουν όλη τη δουλειά για να φουσκώσει το προζύμι.
Αν το χρειαστούμε για να φτιάξουμε ψωμί θα χρησιμοποιήσουμε περίπου 200 γρ. προζυμιού στα 4 - 5 φλ. αλευριού με το οποίο θα κάνουμε ζυμάρι.
Αν δεν το χρειαστούμε την ίδια μέρα τότε θα το φυλάξουμε στο ψυγείο μόλις φουσκώσει. Και κάθε φορά που θα το αναπιάνουμε μπορούμε να το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο. Αυτό κάποια στιγμή θα φουσκώσει και με το κρύο περιβάλλον αλλά πιο αργά και μετά θα ξεφουσκώσει λίγο.
Πριν το χρησιμοποιήσουμε θα το αφήσουμε σε θερμό περιβάλλον να φουσκώσει για να το βάλουμε στη ζύμη μας.
Και μην ξεχνάτε να αφήνετε μέσα στο δοχείο ένα μέρος από το υπάρχον προζύμι στο οποίο θα προσθέτετε ξανά αλεύρι και νερό για να έχετε πάντα προζύμι.
Κυριακή 17 Μαΐου 2015
Καραμέλα βουτύρου (Butterscotch)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα σπιτικό σιρόπι για τα παγωτά μας με τη γεύση της καραμέλας και του βουτύρου.
Υλικά:
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο (για την ακρίβεια εγώ χρησιμοποίησα μαργαρίνη)
1 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη ζάχαρη βανίλιας.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για να πάρει βράση.
Μόλις γίνει αυτό χαμηλώνουμε στο 1,5 κι αφήνουμε να πήξει σαν σιρόπι. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.
Σάββατο 16 Μαΐου 2015
Σαλάτα λόλο μπιάνκο με ραπανάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πράσινο και κόκκινο στα χρώματα συνθέτουν αυτή τη σαλάτα που ταιριάζει πολύ ωραία με τα ψητά κρέατα.
Υλικά:
λόλο μπιάνκο (μαρούλι σγουρό)
ρόκα
ραπανάκια
πράσινες ελιές γεμιστές με πιπεριά
αλάτι
λάδι
ξύδι (μπαλσάμικο ή απλό)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στη σαλατιέρα κομμένα. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι, ξύδι.
Παρασκευή 15 Μαΐου 2015
Πίτσα με σπανάκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια μέρα που έτυχε να έχω μόνο λίγο σπανάκι από ένα σακουλάκι που είχα αγοράσει για σπανακόρυζο δεν έφτανε, κρέπες δεν ήθελα να φτιάξω, σκέφτηκα λοιπόν να το κάνω μία πρόχειρη αλλά καθόλου ευκαταφρόνητη πίτσα και να μην πάει χαμένο. Γιατί στην κουζίνα δεν πρέπει να πετάμε τίποτα.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 φλ. αλεύρι
2 κ.σ. λάδι
2/3 φλ. νερό χλιαρό
λιγότερο από μισό κύβο μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή
1 - 2 κ.γ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
300 γρ. σπανάκι ή όσο σας έχει περισσέψει
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι
λάδι
200 γρ. φέτα
200 - 300 γρ. τυρί γκούντα
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τη ζύμη όπως στη συνταγή "Νηστίσιμη πίτσα" λαδώνουμε ένα ταψί και τη στρώνουμε μέσα.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε τη ζύμη.
Έχουμε ήδη βράσει το σπανάκι και το έχουμε στραγγίσει καλά. Το στρώνουμε πάνω στο ζυμάρι.
Απλώνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Βάζουμε αλάτι αλλά όχι πολύ και πιπέρι.
Κάνουμε τρίμματα τη φέτα και την απλώνουμε.
Τέλος, βάζουμε το γκούντα τριμμένο σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' ή μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμάρι από κάτω.
Κοπιάστε να σας κεράσω.
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015
Κρύο ρόφημα σοκολάτας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα απολαυστικό ρόφημα για μικρούς και μεγάλους που χρειάζεται να μας δροσίσει και να μας προσφέρει τη γλυκιά του γεύση. Σήμερα το έφτιαξε η μικρή μου κόρη με τα χεράκια της.
Υλικά:
1 κ.γ. κακάο
1 κ.σ. ζεστό νερό
2 κ.γ. ζάχαρη
γάλα
1 κ.γ. μερέντα
παγάκια
κρύο νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ποτήρι το κακάο και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε τη 1 κ.σ. νερό και χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ μέχρι να λιώσει το κακάο.
Ρίχνουμε μέσα 2 παγάκια.
Προσθέτουμε γάλα μέχρι τη μέση του ποτηριού.
Χτυπάμε να αναμιχθούν λίγο τα υλικά.
Βάζουμε και τη μερέντα.
Και χτυπάμε λίγο ακόμη να λιώσει κι αυτή.
Προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
Και τώρα απολαμβάνουμε.
Τετάρτη 13 Μαΐου 2015
Μπουγιουρντί (ντομάτα-φέτα στη λαδόκολλα)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολο ορεκτικό πολύ καλοκαιρινό, νόστιμο κι εύκολο για το κρασί ή τη μπύρα με φίλους ή μόνο με την οικογένεια. Ταιριάζει απόλυτα σαν συνοδευτικό με τα ψητά της σχάρας.
Υλικά:
Για ένα πουγκί:
2 ντομάτες
1 κομμάτι φέτα 200 γρ. περίπου
λάδι
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Στρώνουμε στο τραπέζι ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου κι από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις βάζουμε δίπλα δίπλα πάνω στη λαδόκολλα. Βάζουμε το κομμάτι της φέτας πάνω τους, ρίχνουμε πιπέρι και ρίγανη κι από πάνω λάδι.
Κλείνουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο σαν πουγκί.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20' - 30' ανάλογα πόσο καίει ο φούρνος.
Ανοίγοντας τη λαδόκολλα θα έχουν βγάλει νερό οι ντομάτες. Επειδή όμως περιέχει και λάδι και η γεύση του είναι πολύ νόστιμη μπορείτε να το κρατήσετε για να βουτάτε το ψωμί.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)