Κυριακή 7 Ιουνίου 2015
Σάββατο 6 Ιουνίου 2015
Σαλάτα σπανάκι με κινόα και αυγό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας ακόμη συνδυασμός πράσινης σαλάτας με την κινόα και την προσθήκη του λευκώματος και της πρωτεΐνης του αυγού.
Υλικά:
φύλλα από φρέσκο σπανάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 φλ. κινόα
1 αυγό
λίγη λιαστή ντομάτα
λάδι
ξύδι μπαλσάμικο ή απλό
αλάτι με προσοχή
Εκτέλεση:
Βράζουμε την κινόα για 15' και το αυγό για 7' - 8'. Στη σαλατιέρα κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας (σπανάκι, άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι) προσθέτουμε την κινόα καλά στραγγισμένη, το αυγό σε φέτες ή μικρά κομματάκια και τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Βάζουμε λάδι, ξύδι και λίγο αλάτι γιατί η λιαστή ντομάτα είναι από μόνη της αρμυρή.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015
Μπολ από μπέικον
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εδώ δεν πρόκειται για κάποιο φαγητό ακριβώς αλλά για διακόσμηση με τρόφιμα. Το μέσον μας είναι το μπέικον με το οποίο θα φτιάξουμε ένα μπολ για να βάλουμε μέσα άλλα τρόφιμα όπως λουκάνικα, τυράκια κλπ. Μια ιδέα που μπορείτε να φτιάξετε σε παιδικά πάρτυ, σε βράδια ποδοσφαίρου, στο φιλικό σας τραπέζι αλλά και στην οικογένειά σας έτσι απλά.
Υλικά:
λωρίδες μπέικον
Για τη γέμιση:
λουκάνικα
κομματάκια τυριού
Εκτέλεση:
Αν πρόκειται να φτιάξουμε ένα μικρό μπολάκι με το μπέικον τότε χρησιμοποιούμε ένα ποτηράκι του κρασιού για φόρμα κι ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Σκεπάζουμε το ποτήρι με ένα τετράγωνο αλουμινόχαρτο το οποίο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέγεθος του ποτηριού. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε την ανάποδη της φόρμας για μάφινς.
Ντύνουμε καλά το ποτήρι με το αλουμινόχαρτο σφίγγοντάς το να πάρει το σχήμα του ποτηριού και γύρω γύρω να περισσεύει λίγο σαν γείσο καπέλου.
Βγάζουμε το ποτήρι και το αλουμινόχαρτο έχει ακριβώς το σχήμα που θέλουμε.
Για να κρατηθεί το σχήμα του κάνουμε 2 - 3 μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε μέσα. Μπορείτε να κάνετε μπαλάκια κι από λαδόκολλα.
Γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι πάνω και την ισιώνουμε έτσι ώστε να στέκεται σωστά.
Τη γυρνάμε ανάποδα όπως την είχαμε όταν ντύναμε το ποτήρι και βάζουμε τη λωρίδα του μπέικον κάθετα να αγκαλιάζει τα πλαϊνά και τον πάτο της φόρμας. Εγώ είχα αγοράσει φαρδιά λωρίδα χωρίς λίπος και πολύ λεπτή στο κόψιμο.
Την επόμενη λωρίδα θα τη βάλουμε οριζόντια ώστε να δέσουμε γύρω γύρω την κάθετη λωρίδα. Αν είναι στενές θα χρειαστείτε περίπου 2 - 3.
Έτσι θα δείχνει τελειωμένο το μπολ πριν το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά το μπέικον και να σταθεροποιηθεί.
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το περιμένουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε το αλουμινόχαρτο και τότε το μπολ μας θα στέκεται μόνο του. Μπορούμε να το γεμίσουμε με κομματάκια λουκάνικου και τυριού ή με ό,τι θέλει η φαντασία σας.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015
Άσπρα σπαράγγια με μακαρόνια στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ απλό φαγητό γρήγορο και εύκολο για το καθημερινό μας γεύμα.
Υλικά:
1 ματσάκι σπαράγγια άσπρα
250 - 300 γρ. μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά βρασμένα
λάδι
αλάτι πιπέρι
200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τη φλούδα τους περίπου σ' αυτό το ύψος ή τα κόβουμε στο κοτσάνι τόσο όσο χρειάζεται για να είναι τρυφερά. Εγώ τα αποφλοίωσα και ανανέωσα το κόψιμο της βάσης τους.
Τα βράζουμε με λίγο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τα τσιγαρίζουμε λίγο.
Τους προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρουν κάποιο χρώμα τα βγάζουμε.
Με το πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί.
Ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά, τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο κι από πάνω σκορπάμε τα σπαράγγια.
Στην επιφάνεια απλώνουμε το τριμμένο τυρί γκούντα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015
Σαλάτα βαλεριάνα με κινόα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια απλή πράσινη σαλάτα με το στοιχείο της θρεπτικής κινόας για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα του γεύματός σας.
Υλικά:
φύλλα βαλεριάνας
1/2 φλ. κινόα βρασμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
4 - 5 ραπανάκια σε φέτες
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 10 - 15'. Τη στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε την κινόα, λάδι, αλάτι και λεμόνι.
Τρίτη 2 Ιουνίου 2015
Κοτόπουλο όρθιο με λαχανικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σ' αυτό το πιάτο η τεχνική του μαγειρέματος είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα το γευστικό αποτέλεσμα θα έλεγα ότι είναι παρόμοιο με αυτό της σούβλας.
Υλικά:
1 κοτόπουλο
2 κ.σ. βούτυρο
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μπούκοβο)
1 μπουκάλι ή κουτάκι μπύρα
πατάτες
μανιτάρια στρογγυλά
πιπεριές κόκκινη πράσινη και κίτρινη
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1/2 φλ. λάδι
χυμό και ξύσμα 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κάνουμε στα spa της κουζίνας μας μια καλή αποτρίχωση στο κοτόπουλο με το φλόγιστρο και αφαιρούμε το κομμάτι της ουράς του.
Το αλείφουμε με το βούτυρο παντού.
Το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το μείγμα βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μπούκοβο). Αν κάποιο απ' αυτά δεν το έχετε δεν πειράζει να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο όπως π.χ. το θυμάρι.
Αν έχετε το ειδικό ταψάκι με το προσαρμοσμένο μεταλλικό ποτήρι βάλτε τη μπύρα εκεί. Αν δεν έχετε είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα να βάλετε ένα μπουκάλι χωρίς την ετικέτα (κατά προτίμηση με φαρδύ στόμιο όπως αυτά που έχουν μέσα σάλτσα) στο ταψί σας.
Βάζουμε το βούδα να σταθεί όρθιος στο ποτήρι του σκεύους ή στο μπουκάλι.
Κόβουμε τα λαχανικά, πατάτες, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, τις πιπεριές όλων των χρωμάτων και τα μανιτάρια και τα απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο.
Περιχύνουμε με λάδι το κοτόπουλο...
και τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στα λαχανικά.
Βάζουμε και λίγο ξύσμα για περισσότερη γεύση.
Ρίχνουμε λίγο νερό γιατί θα βγάλουν και τα λαχανικά το δικό τους.
Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 3 - 4 ώρες ή ανάλογα με το φούρνο σας μέχρι αν ροδίσει η επιφάνειά του. Αν θέλετε προς το τέλος μπορείτε να σκεπάσετε με λαδόκολλα το πάνω μέρος του κοτόπουλου γιατί θα αρπάξει περισσότερο από τα χαμηλά του μέρη.
Καλή σας όρεξη.!!
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015
Σαλάτα με φρέσκο σπανάκι και λουκάνικο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με ένα μόνο υλικό ελαφρώς διαφορετικό η οποιαδήποτε σαλάτα αποκτά άλλη γεύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνει εντυπωσιακή είσοδο το λουκάνικο σε απλή και ταπεινή πράσινη σαλατούλα.
Υλικά:
φύλλα από σπανάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό χωριάτικο λουκάνικο
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες. Κόβουμε όλα τα πράσινα υλικά της σαλάτας στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε λάδι και αλάτι. Από πάνω προσθέτουμε τα λουκάνικα και το λεμόνι κι ανακατεύουμε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)