Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αρμυρά μπισκότα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Έχουμε συνηθίσει τα μπισκότα να είναι γλυκά. Όμως μπορούμε να κάνουμε μια αλλαγή πού και πού και να φτιάχνουμε αρμυρά, τα οποία θα μας δώσουν μια εύκολη λύση για ένα απογευματινό κολατσιό ή για το δεκατιανό στη δουλειά.




Υλικά: 


3 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (μπορείτε να το παραλείψετε αν χρησιμοποιήσετε κόκκινη φαρίνα) 

1 1/2 κ.γ. αλάτι  

1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο 

2 κ.σ. κέτσαπ 

νερό όσο πάρει 


(προαιρετικά) 

λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ. Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του δε χρειάζεται να βάλουμε μπέικιν.

 Ρίχνουμε το αλάτι.

 Προσθέτουμε το σπορέλαιο.

 Ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί το λάδι με το αλεύρι.

 Βάζουμε την κέτσαπ και ζυμώνουμε λίγο το μείγμα.

 Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε ταυτόχρονα. 

Σταματάμε μόλις πετύχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.  

Το ανοίγουμε πάνω στο τραπέζι σε χοντρό φύλλο γύρω στο 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουππάτ ή με τα χέρια να δώσετε στρογγυλό πλακέ ή μακρόστενο σαν πούρο σχήμα.  

 Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20' - 25' ή μέχρι να ροδίσουν.










 


Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες γεύσεις στην ίδια ζύμη. Εγώ κράτησα ένα μέρος της και πρόσθεσα κομμένες ελιές και ρίγανη. 

Για να ξεχωρίζουν στις γεύσεις που θα τους δώσετε καλύτερα θα ήταν να κάνετε για κάθε μία διαφορετικό σχήμα.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Μοσχαράκι με χυλοπίτες στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τι ωραίο Κυριακάτικο φαγητό για όλες τις περιπτώσεις και για την οικογένεια και για τους καλεσμένους! 




Υλικά: 


800 γρ. - 1 κ. μοσχαράκι 

περίπου 300 - 400 γρ. χυλοπίτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 φλ. σάλτσα 

1/2 φλ. λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 πρέζα μοσχοκάρυδο 

2 καρφάκια γαρύφαλου 

1 φύλλο δάφνης 

1/2 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια όσο ένα μανταρίνι και το βάζουμε στη γάστρα.

 Βάζουμε από πάνω τη σάλτσα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το λάδι.

 Συνεχίζουμε με αλάτι, πιπέρι, κανέλα.

Ρίχνουμε μια πρέζα μοσχοκάρυδο. 

 Προσθέτουμε 1 φύλλο δάφνης και τα καρφάκια γαρύφαλου.

Τέλος, βάζουμε και το κρασί. 

Ρίχνουμε αρκετό νερό στη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 - 3 ώρες. 

Όταν θα είναι έτοιμο το κρέας θα δούμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό οπότε θα προσθέσουμε λίγο ακόμα για να ψήσουμε και τις χυλοπίτες. 

 Τις ρίχνουμε κι αυτές και σκεπάζουμε πάλι με το καπάκι τη γάστρα.

 Μετά από 15' - 20' θα είναι έτοιμες και θα έχουν πιει και το νερό της γάστρας.

 Στο σερβίρισμα καλό είναι το σκέτο....

αλλά ακόμα καλύτερο είναι το πασπαλισμένο με τυρί. 

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Σαλάτα σπανάκι με κινόα και αυγό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένας ακόμη συνδυασμός πράσινης σαλάτας με την κινόα και την προσθήκη του λευκώματος και της πρωτεΐνης του αυγού.




Υλικά: 


φύλλα από φρέσκο σπανάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1/2 φλ. κινόα 

1 αυγό 

λίγη λιαστή ντομάτα 

λάδι

ξύδι μπαλσάμικο ή απλό 

αλάτι με προσοχή 


Εκτέλεση: 


Βράζουμε την κινόα για 15' και το αυγό για 7' - 8'. Στη σαλατιέρα κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας (σπανάκι, άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι) προσθέτουμε την κινόα καλά στραγγισμένη, το αυγό σε φέτες ή μικρά κομματάκια και τη λιαστή ντομάτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια. Βάζουμε λάδι, ξύδι και λίγο αλάτι γιατί η λιαστή ντομάτα είναι από μόνη της αρμυρή.


Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Μπολ από μπέικον

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ δεν πρόκειται για κάποιο φαγητό ακριβώς αλλά για διακόσμηση με τρόφιμα. Το μέσον μας είναι το μπέικον με το οποίο θα φτιάξουμε ένα μπολ για να βάλουμε μέσα άλλα τρόφιμα όπως λουκάνικα, τυράκια κλπ. Μια ιδέα που μπορείτε να φτιάξετε σε παιδικά πάρτυ, σε βράδια ποδοσφαίρου, στο φιλικό σας τραπέζι αλλά και στην οικογένειά σας έτσι απλά.




Υλικά: 


λωρίδες μπέικον 


Για τη γέμιση: 

λουκάνικα 

κομματάκια τυριού 


Εκτέλεση:


Αν πρόκειται να φτιάξουμε ένα μικρό μπολάκι με το μπέικον τότε χρησιμοποιούμε ένα ποτηράκι του κρασιού για φόρμα κι ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Σκεπάζουμε το ποτήρι με ένα τετράγωνο αλουμινόχαρτο το οποίο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το μέγεθος του ποτηριού. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε την ανάποδη της φόρμας για μάφινς. 

 


 Ντύνουμε καλά το ποτήρι με το αλουμινόχαρτο σφίγγοντάς το να πάρει το σχήμα του ποτηριού και γύρω γύρω να περισσεύει λίγο σαν γείσο καπέλου.

Βγάζουμε το ποτήρι και το αλουμινόχαρτο έχει ακριβώς το σχήμα που θέλουμε. 

Για να κρατηθεί το σχήμα του κάνουμε 2 - 3 μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε μέσα. Μπορείτε να κάνετε μπαλάκια κι από λαδόκολλα. 

Γεμίζουμε τη φόρμα μέχρι πάνω και την ισιώνουμε έτσι ώστε να στέκεται σωστά. 

 Τη γυρνάμε ανάποδα όπως την είχαμε όταν ντύναμε το ποτήρι και βάζουμε τη λωρίδα του μπέικον κάθετα να αγκαλιάζει τα πλαϊνά και τον πάτο της φόρμας. Εγώ είχα αγοράσει φαρδιά λωρίδα χωρίς λίπος και πολύ λεπτή στο κόψιμο.

Την επόμενη λωρίδα θα τη βάλουμε οριζόντια ώστε να δέσουμε γύρω γύρω την κάθετη λωρίδα. Αν είναι στενές θα χρειαστείτε περίπου 2 - 3.  

Έτσι θα δείχνει τελειωμένο το μπολ πριν το ψήσιμο. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί ελαφρά το μπέικον και να σταθεροποιηθεί.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το περιμένουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε το αλουμινόχαρτο και τότε το μπολ μας θα στέκεται μόνο του. Μπορούμε να το γεμίσουμε με κομματάκια λουκάνικου και τυριού ή με ό,τι θέλει η φαντασία σας.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Άσπρα σπαράγγια με μακαρόνια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ απλό φαγητό γρήγορο και εύκολο για το καθημερινό μας γεύμα.




Υλικά: 


1 ματσάκι σπαράγγια άσπρα 

250 - 300 γρ. μακαρόνια ή άλλα ζυμαρικά βρασμένα

λάδι 

αλάτι πιπέρι 

200 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο 

λίγο τριμμένο τυρί για μακαρόνια


Εκτέλεση: 


 Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από τη φλούδα τους περίπου σ' αυτό το ύψος ή τα κόβουμε στο κοτσάνι τόσο όσο χρειάζεται για να είναι τρυφερά. Εγώ τα αποφλοίωσα και ανανέωσα το κόψιμο της βάσης τους.

Τα βράζουμε με λίγο νερό στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. 

Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τα τσιγαρίζουμε λίγο. 

 Τους προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μόλις πάρουν κάποιο χρώμα τα βγάζουμε. 

Με το πινέλο λαδώνουμε ένα ταψί. 

Ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά, τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο κι από πάνω σκορπάμε τα σπαράγγια.

Στην επιφάνεια απλώνουμε το τριμμένο τυρί γκούντα. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. 


Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σαλάτα βαλεριάνα με κινόα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια απλή πράσινη σαλάτα με το στοιχείο της θρεπτικής κινόας για να συνοδεύσετε τα ψητά κρέατα του γεύματός σας.




Υλικά: 


φύλλα βαλεριάνας 

1/2 φλ. κινόα βρασμένη 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

4 - 5 ραπανάκια σε φέτες 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Βράζουμε την κινόα σε αλατισμένο νερό για 10 - 15'. Τη στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε την κινόα, λάδι, αλάτι και λεμόνι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...