Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο πιλάφι Μιλανέζα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πλούσια γεύση και πλούσια υλικά σ' αυτό το πιλάφι με κοτόπουλο. Μια συνταγή που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο ή μερίδες κοτόπουλου από τα αγαπημένα σας κομμάτια 

1 - 2 καρότα σε ροδέλες 

1 κρεμμύδι ξερό σε φετούλες ή ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Για το πιλάφι: 

3 - 4 κ.σ. βούτυρο 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο ή άλλο σπυρωτό κατάλληλο για πιλάφι 

3 ποτήρια νερό 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα Μιλανέζα: 

1 1/2 φλ. ζωμό κότας σε σκόνη ή κύβο 

1 φλ. γάλα 

2 κ.σ. αλεύρι (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κορνφλάουρ (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο 

2 κ.σ. βούτυρο 

2 κρόκους αυγών 

μια πρέζα μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Μόλις καψαλίσουμε καλά το κοτόπουλο το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το βάζουμε σε αρκετό νερό να βράσει. 

 Το ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει άλλο αφρό.

Όταν σταματήσουν εντελώς οι αφροί ρίχνουμε τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φετούλες και το μαϊντανό κομμένο. Αν θέλετε το καρότο μπορείτε να το αφήσετε ολόκληρο και να το κόψετε μετά στην πιατέλα. 

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά.

 Όταν θα είναι έτοιμο βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη.

 Σουρώνουμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα. Κρατάμε ό,τι μείνει στο σουρωτήρι για το τελικό γαρνίρισμα.

Συνεχίζουμε με το πιλάφι. Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το γυρνάμε αρκετές φορές με τη σπάτουλα να γυαλίσει λίγο. 

 Του βάζουμε αλατοπίπερο.

 Μετράμε το ζουμί στο οποίο έβρασε το κοτόπουλο ώστε να βγαίνει 3 ποτήρια κι αν δε βγαίνει προσθέτουμε νερό. Το ρίχνουμε με προσοχή στο ρύζι για να μην καούμε από τον ατμό.

 Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15' - 20' και να πιει όλο το νερό του. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το μάτι και ή θα το σκεπάσουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το καπάκι από πάνω για να τραβήξει τους ατμούς ή θα το αφήσουμε εντελώς ξεσκέπαστο και θα το ανακατεύουμε πού και πού για να φύγει όσος ατμός βρίσκεται στο εσωτερικό του.

 Φτιάχνουμε τη σάλτσα Μιλανέζα. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι.

 Βάζουμε και το κορνφλάουρ.

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα αυγά και τους ρίχνουμε χτυπώντας λίγο το μείγμα. 

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. 

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Χτυπάμε καλά το μείγμα με το σύρμα των αυγών να γίνει ομοιογενές.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 1/2 φλ. νερό και τη σκόνη ή τον κύβο κότας κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. 

 Μόλις καταλάβουμε ότι ζεστάθηκε ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. 

 Μόλις γίνει κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.

 Τότε ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα και το σερβίρουμε σε πιατέλα. 

 Στην κορυφή βάζουμε ψιλοκομμένα τμήματα του κοτόπουλου και μερικά από τα λαχανικά που έβρασαν μαζί του. Τα υπόλοιπα κομματάκια μπορούμε να τα σερβίρουμε ή στο κέντρο του ρυζιού ή περιμετρικά ή σε άλλο πιάτο όπου θα παίρνει ο καθένας όσο θέλει.

Από πάνω καλύπτουμε το ρύζι και τα κομματάκια του κρέατος με τη σάλτσα Μιλανέζα. 

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Παγωτό σάντουιτς

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ας θυμηθούμε σήμερα το περιβόητο παγωτό σάντουιτς που τρώγαμε στα παιδικά μας χρόνια και ήταν σκέτη απόλαυση. Είναι πανεύκολο με απλά υλικά, για να γίνει ένα τέλειο, σπιτικό, αγαπημένο παγωτό.




Υλικά: 

για 15 σάντουιτς 

30 μπισκότα πτι μπέρ (petit beurre) 

100 γρ. κουβερτούρα 


Για το παγωτό:

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 

400 - 500 γρ. κρέμα γάλακτος 

λίγη βανίλια 


Εκτέλεση:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.












 


Προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια το βάζουμε στην κατάψυξη και φροντίζουμε να το χτυπάμε κάθε 45' - 60' με το μίξερ για να μην κρυσταλλώσει.



 Λιώνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια σε ένα κατσαρολάκι.

 Στρώνουμε τα μπισκότα σε μια λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο ή σε ένα δίσκο και τα αλείφουμε με τη βοήθεια του πινέλου με τη σοκολάτα. Εγώ τα άλειψα μόνο από την πάνω πλευρά. Αν όμως επιθυμείτε μπορείτε μόλις στεγνώσει η πρώτη πλευρά να βάλετε κι από την άλλη.

Τα αφήνουμε για μερικές ώρες να στεγνώσουν καλά. Αν είναι δυνατόν να έχετε κοντά ένα παράθυρο ανοιχτό να τα φυσάει ακόμη καλύτερα. Αν βιάζεστε μπορείτε να βάλετε για λίγο στο ψυγείο και θα στεγνώσει ακόμη πιο γρήγορα η σοκολάτα. 

Στρώνουμε τα μπισκότα με τη σοκολάτα από κάτω σε ένα κατάλληλο σκεύος που θα χωράει άνετα το μισό αριθμό των μπισκότων κι αν είναι δυνατόν να έχει και καπάκι να κλείνει. Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο να πήξει και να παγώσει το βγάζουμε από το σκεύος της κατάψυξης και το στρώνουμε στα μπισκότα. 

 Φροντίζουμε να έχει ένα εύλογο ύψος περίπου 2 - 3 εκ.  Διαφορετικά αλλάζουμε τη διάταξη των μπισκότων και βάζουμε στη σειρά λιγότερα για να έχει ύψος το κάθε σάντουιτς. Στρώνουμε καλά ίσια την επιφάνεια του παγωτού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στρώνουμε τα μπισκότα της επιφάνειας με τη σοκολάτα από πάνω. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι, αν υπάρχει, ή με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην κατάψυξη να συνεχίσει να παγώνει η κρέμα.

 Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος μη φοβηθείτε το πώς θα το βγάλετε από το σκεύος. Με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και τη βοήθεια μιας σπάτουλας θα κόψετε ακριβώς τα τετράγωνα γύρω από κάθε μπισκότο και θα τα ανασηκώσετε με μια λεπτή σπάτουλα και θα βγουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εύχομαι να τα απολαύσετε και καλό καλοκαίρι σε όλους.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Σαλάτα με απομεινάρια από διάφορα λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια μέρα είχα ξεμείνει από σαλάτα, ψάχνοντας όμως στο ψυγείο ένα ένα τα λαχανικά που υπήρχαν σε μικρές ποσότητες άρχισα να βρίσκω διάφορα απομεινάρια που όλα μαζί έκαναν μια σαλάτα αρκετή για δύο άτομα.




Υλικά: 

λίγο απ' όλα τα υλικά που θα βρείτε στο ψυγείο:


καρότο τριμμένο 

ραπανάκια σε φετούλες 

πιπεριά κόκκινη (ή άλλο χρώμα) σε λωρίδες

κρεμμύδι σε φετούλες 

καρύδια 

1/2 αβοκάντο σε κομματάκια

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Φασολάδα με λουκάνικα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα απλό και φυσικά, αγαπημένο ελληνικό φαγητό γίνεται λίγο πιο πλούσιο αν προσθέσουμε λουκάνικα. Το συνιστώ για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή για όποιον θέλει μια μικρή αλλαγή ακόμη και το καλοκαίρι. Προμηθευτείτε κρασί στο τραπέζι γιατί ταιριάζει πολύ.



Υλικά: 


1 φλ. άσπρα φασόλια μέτρια 

1 μέτρια πατάτα 

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό

1/2 φλ. σάλτσα 

1 λουκάνικο 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 


Εκτέλεση:  


Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τα νεροβράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. 


 Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πατάτα κομμένη σε κομμάτια, το καρότο σε ροδέλες και το σέλινο ή το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλη μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα φασόλια. 

Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το τηγανίζουμε στο λάδι αλλά χωρίς να το αφήσουμε να πάρει πολύ χρώμα. 

 Στο τέλος, λίγη ώρα πριν κατεβάσουμε τα φασόλια από το μάτι ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα με το λάδι τους και τα αφήνουμε όλα μαζί για 5' - 10΄ να μαγειρευτούν και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. 



Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ωραία σαλάτα σήμερα με διαφορετικά πράσινα στοιχεία και την προσθήκη της καλοκαιρινής ντομάτας για τη δροσιά που προσφέρει.




Υλικά: 


λόλο μπιάνκο ή μαρούλι 

1 αβοκάντο 

1 - 2 ντομάτες 

4 -5 ραπανάκια 

2 κ.σ. ελιές

μερικά φύλλα μελισσόχορτου

 1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

ξύδι ή λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε στη σαλατιέρα το λόλο μπιάνκο, το κρεμμύδι σε φέτες, το αβοκάντο και τη ντομάτα σε κομμάτια, τα ραπανάκια σε φέτες ή στα 4 και το μελισσόχορτο σε φυλλαράκια. Ρίχνουμε λάδι, ξύδι και αλάτι κι ανακατεύουμε. 

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Χταποδάκι με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο μελωμένο φαγητό για το καθημερινό ή το Κυριακάτικο φαγητό σας. Ας αξιοποιήσουμε τις μελιτζάνες τώρα που βρίσκονται στις δόξες τους με όσες διαφορετικές ιδέες μπορούμε.




Υλικά: 


1 χταποδάκι μέτριο ή μικρό 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 - 2 φύλλα δάφνης 


Εκτέλεση:  


 Κόβουμε το χταποδάκι σε ροδέλες και το νεροβράζουμε για 10΄. Μετά βγάζουμε πιο εύκολα την πέτσα του.

 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο να τσιγαριστούν ελαφρά.

Προσθέτουμε το χταποδάκι και συνεχίζουμε μαζί του το τσιγάρισμα. 

 Όταν τσιγαριστεί κι αυτό τότε το σβήνουμε με το κρασί.

 Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό.

 Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και μπαχάρι. Αφήνουμε το χταποδάκι να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει. 








 Στο μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και μετά σε μισές ροδέλες. Τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι ίσα να αλλάξουν χρώμα.

Όταν το χταποδάκι μαλακώσει ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά και να μελώσει η σάλτσα. 

 Δηλαδή, να γίνει πιο πυκνή στη σύστασή της και να δέσει.


Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ραβανί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα από τα νοστιμότερα γλυκά ταψιού είναι το ραβανί. Ταιριάζει ωραιότατα και με ένα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι από πάνω και το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Είναι οικονομικό διότι σύμφωνα με την ποσότητα που βγάζει φτάνει για πολλά άτομα, στο μεγάλο πυρέξ βγαίνουν περίπου 25 - 30 κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, δηλαδή για να κεράσετε σε μια γιορτή είναι ό,τι πρέπει.




Υλικά: 


1/2 φλ. ζάχαρη 

5 αυγά 

1 φλ. βούτυρο (μαργαρίνη)

2 φλ. σιμιγδάλι 

1 φλ. αλεύρι 

ξύσμα λεμονιού 

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα 


Για το σιρόπι: 

4 φλ. ζάχαρη (μεγάλο φλιτζάνι ή κανονικό σε μέγεθος ποτήρι)

5 φλ. νερό 

κανέλα σε σκόνη ή 1 ξύλο


Εκτέλεση:


Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.

 ...μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.  

Ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού. 

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι.... 

...και το αλεύρι. 

Τέλος, βάζουμε και το μπέικιν πάουντερ και μόλις αναμιχθεί καλά σταματάμε το μίξερ. 

 Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο πυρέξ.

 Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του μίξερ και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια..... 

 και την κανέλα. Το αφήνουμε να βράσει για 5' - 10'. 

 Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό με ζεστό σιρόπι. Ακόμη όμως κι αν τύχει το γλυκό να κρυώσει και να θέλετε να το σιροπιάσετε αργότερα τότε κι αυτό γίνεται. Το ραβανί θα το απορροφήσει σιγά σιγά όλο το σιρόπι που θα του βάλετε.

 Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι το γλυκό θα φουσκώσει και θα υψωθεί κι άλλο. Αν δείτε την προηγούμενη φωτογραφία που είναι μόλις το έβγαλα από το φούρνο σε σύγκριση με τη διπλανή, το γλυκό έχει υψωθεί αισθητά.

Αυτό το κομμάτι της φωτογραφίας είναι μεγάλο περίπου όσο ένα κομμάτι παστίτσιου. Αν το κόψετε διαγώνια για να βγει τρίγωνο θα έχετε διπλάσια ποσότητα για να κεράσετε.  


Καλή επιτυχία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...