Ραβανί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα από τα νοστιμότερα γλυκά ταψιού είναι το ραβανί. Ταιριάζει ωραιότατα και με ένα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι από πάνω και το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα. Είναι οικονομικό διότι σύμφωνα με την ποσότητα που βγάζει φτάνει για πολλά άτομα, στο μεγάλο πυρέξ βγαίνουν περίπου 25 - 30 κομμάτια σε σχήμα ρόμβου, δηλαδή για να κεράσετε σε μια γιορτή είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά:
1/2 φλ. ζάχαρη
5 αυγά
1 φλ. βούτυρο (μαργαρίνη)
2 φλ. σιμιγδάλι
1 φλ. αλεύρι
ξύσμα λεμονιού
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή σόδα
Για το σιρόπι:
4 φλ. ζάχαρη (μεγάλο φλιτζάνι ή κανονικό σε μέγεθος ποτήρι)
5 φλ. νερό
κανέλα σε σκόνη ή 1 ξύλο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
...μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι....
...και το αλεύρι.
Τέλος, βάζουμε και το μπέικιν πάουντερ και μόλις αναμιχθεί καλά σταματάμε το μίξερ.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο πυρέξ.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του μίξερ και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια.....
και την κανέλα. Το αφήνουμε να βράσει για 5' - 10'.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστό με ζεστό σιρόπι. Ακόμη όμως κι αν τύχει το γλυκό να κρυώσει και να θέλετε να το σιροπιάσετε αργότερα τότε κι αυτό γίνεται. Το ραβανί θα το απορροφήσει σιγά σιγά όλο το σιρόπι που θα του βάλετε.
Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι το γλυκό θα φουσκώσει και θα υψωθεί κι άλλο. Αν δείτε την προηγούμενη φωτογραφία που είναι μόλις το έβγαλα από το φούρνο σε σύγκριση με τη διπλανή, το γλυκό έχει υψωθεί αισθητά.
Αυτό το κομμάτι της φωτογραφίας είναι μεγάλο περίπου όσο ένα κομμάτι παστίτσιου. Αν το κόψετε διαγώνια για να βγει τρίγωνο θα έχετε διπλάσια ποσότητα για να κεράσετε.
Καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου