Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015
Κυριακή 12 Ιουλίου 2015
Ντοματοσαλάτα με ωμό κολοκυθάκι και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή σαλάτα με το κολοκυθάκι ωμό κι όχι βρασμένο όπως συνήθως. Η γεύση του αντικαθιστά άνετα το αγγούρι καθώς είναι αρκετά παρόμοιο. Τα τυρί συμπληρώνει ευχάριστα και δίνει πληρότητα στη γεύση.
Υλικά:
ντομάτα
κολοκυθάκι
φρέσκια μοτσαρέλα ή φέτα
ξερό κρεμμύδι
ελιές
φύλλα δυόσμου
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη ντομάτα, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε φέτες, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το δυόσμο και ρίχνουμε αλάτι, από πάνω τις ελιές και το λάδι.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
Σουφλέ ζυμαρικών στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα γρήγορο σουφλέ που γίνεται και στην κατσαρόλα με απλό τρόπο για ευκολία.
Υλικά:
μικρά ζυμαρικά όπως αχιβαδούλες, βίδες, κοραλάκι κλπ
3 φέτες αλλαντικά της αρεσκείας σας (όπως σαλαμάκι, ζαμπόν, μπέικον, πάριζα κλπ)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
1 φλ. γεμάτο τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα στραγγίζουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα αλλαντικά και τα τσιγαρίζουμε λίγο στο βούτυρο.
Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και τα γυρίζουμε με την κουτάλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα ζυμαρικά.
Τέλος, ρίχνουμε και το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.
Μόλις ομογενοποιηθούν βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Σερβίρεται ζεστό.
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015
Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμο Κυριακάτικο φαγητό που αγαπάει όλη η ελληνική οικογένεια. Συνήθως, όταν τα παιδιά ρωτάνε: "Μαμά τι θα φάμε σήμερα;" και η απάντηση είναι: "Μοσχαράκι με πουρέ", αμέσως βλέπουμε ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους.
Υλικά:
1 κ. μοσχαράκι
3/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
λάδι
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
κανέλα
μοσχοκάρυδο
Για τον πουρέ:
1 κ. πατάτες
1 φλ. γάλα (περίπου)
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε κομμάτια το κρέας και το νεροβράζουμε για 10' ξαφρίζοντάς το.
Όταν το ξαφρίσουμε καλά το βάζουμε στη γάστρα και προσθέτουμε τη σάλτσα. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε στην κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο όπως και στη γάστρα.
Ρίχνουμε το κρασί.
Βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα δαφνόφυλλα.
Συνεχίζουμε με τα μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα και μοσχοκάρυδο.
Τέλος, ρίχνουμε αρκετό νερό και λάδι και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.
Σερβίρουμε με πουρέ και λίγη από τη σάλτσα της γάστρας.
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015
Μπάμιες τηγανητές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι μπάμιες δεν είναι μόνο για κύριο πιάτο αλλά και για ορεκτικό. Τις έχετε δοκιμάσει τηγανητές; Κάποια φορά μου είχαν περισσέψει τόσες όσες να βγάλουν μόνο μια μερίδα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να τις κάνω μεζεδάκι συμπληρωματικό του μεσημεριανού φαγητού. Εσείς μπορείτε να τις βγάλετε σαν κρασομεζέ ή ουζομεζέ ή τσιπουρομεζέ μαζί με τα υπόλοιπα ορεκτικά σας και να πρωτοτυπήσετε.
Υλικά:
μπάμιες
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Μετά το πλύσιμο αλατοπιπερώνουμε τις μπάμιες και δεν τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε αλεύρι και τις αλευρώνουμε όπως είναι αρκετά βρεγμένες για να κολλήσει πάνω τους πολύ αλεύρι.
Έτσι πρέπει να είναι πριν τις τηγανίσουμε.
Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι τις ρίχνουμε μέσα. Τις τηγανίζουμε τόσο που να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Μετά τις αφήνουμε για λίγη ώρα σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει τα περιττά λάδια. Και είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015
Θράψαλα με ελιές και μάραθο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το φαγητό αυτό ταιριάζει όλο το χρόνο στο τραπέζι μας. Στις Σαρακοστές και τις μέρες των άλλων νηστειών, τις Τετάρτες και τις Παρασκευές αλλά και το καλοκαίρι με συνοδεία από ένα αρωματικό ουζάκι είναι ό,τι πρέπει.
Υλικά:
2 - 3 μεγάλα θράψαλα
4 - 5 πατάτες μέτριες προς μεγάλες
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
λάδι
1 ποτηράκι κρασί ή ούζο
1/2 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
1 μικρό ματσάκι μάραθο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν λίγο.
Κόβουμε τα θράψαλα στη μέση κατά μήκοςκαι μετά σε φαρδιές λωρίδες. Τα ρίχνουμε στο λάδι να τσιγαριστούν κι αυτά. Τα αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό που θα βγάλουν.
Μόλις τσιγαριστούν σβήνουμε με κρασί ή ούζο, ανάλογα τι πρόκειται να πιούμε κατά το σερβίρισμα.
Έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι από τις ελιές και τις προσθέτουμε κι αυτές στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε το μάραθο και το βάζουμε κι αυτό.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στο ζουμί τις πατάτες κομμένες ροδέλες.
Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Φροντίζουμε στο τέλος σχεδόν να μην έχει νερό η κατσαρόλα αλλά κυρίως το λάδι με ελάχιστο ζουμί.
Σερβίρουμε στο πιάτο τις πατάτες κι από πάνω τα θράψαλα με τις ελιές.
Τρίτη 7 Ιουλίου 2015
Καλοκαιρινή σαλάτα με κοφτό μακαρονάκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια εμπλουτισμένη καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά που ταιριάζει με κρεατικά και με όσπρια.
Υλικά:
περίπου 3/4 φλ κοφτό μακαρονάκι
ντομάτα
αγγούρι
φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ηλιόσπορο
λάδι
αλάτι
λίγο λεμόνι προαιρετικά
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στη σαλατιέρα. Κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέσα. Ρίχνουμε από πάνω τον ηλιόσπορο, λάδι, αλάτι και προαιρετικά λίγο χυμό λεμονιού.
Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015
Κοτομπουκιές με κάρυ και ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο εύκολο όσο και νόστιμο είναι αυτό το κοτόπουλο, αλλά και τελείως οικονομικό καθώς με μισό μόνο φιλέτο στήθους έφτιαξα 3 μερίδες φαγητού.
Υλικά:
για 3 άτομα:
1/2 φιλέτο στήθους κοτόπουλου
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κ.γ. κάρυ
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι κίτρινο ρύζι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το στήθος σε μικρά κομματάκια μεγέθους μπουκιάς. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τα κομματάκια του κοτόπουλου να τσιγαριστούν.
Όταν το κρέας αλλάξει χρώμα και το κρεμμύδι γυαλίσει ρίχνουμε το κάρυ κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό να κοντεύει να σκεπάσει το κρέας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20'.
Τότε ρίχνουμε το ρύζι. Φροντίζουμε να φτάνει το νερό και για εκείνο, διαφορετικά προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20' ακόμη μαζί με το κοτόπουλο και να πιει όλο το νερό του.
Συνιστώ να το δοκιμάσετε αρχικά σκέτο και μετά με λίγο τυρί τριμμένο για να αποφασίσετε με ποιο τρόπο σας αρέσει στο σερβίρισμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)