Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας - μελιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η σάλτσα κάνει τη διαφορά σε κάποια πιάτα που τα φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα θεωρούμε απλά και συνηθισμένα. 




Υλικά: 


μπριζόλες χοιρινές 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για τηγάνισμα

2 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.γ. μέλι 

1 κ.σ ξύδι 

2 - 3 κ.σ. νερό


Εκτέλεση:


 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

Τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές. Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα ή σε πλάκα ψησίματος ή σε άδειο χωρίς λίπος τηγάνι γκριλ. 

 Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι και λίγο νερό περίπου 2-3 κ.σ.. και τα ανακατεύουμε.

 Βάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή το κρέας και το συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι ή λαχανικά.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ομελέτα με κολοκυθάκια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Εύκολη ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια για ένα συμπλήρωμα στο μεσημεριανό φαγητό ή για ένα βραδυνό γεύμα.

 


Υλικά: 

 

2 κολοκυθάκια 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

100 γρ. φέτα 

λίγο άνηθο 

1 αυγό 

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 

1 φλ. τυρί γκούντα τριμμένο 

 

Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι πάνω τους.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι νερό κι όχι παραπάνω γιατί θα βγάλουν και τα κολοκυθάκια. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.

 Ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα και τον άνηθο, εγώ δεν είχα εκείνη την ημέρα κι έβαλα δυόσμο.

 Χτυπάμε το αυγό κι ανακατεύουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.

 Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να ψηθεί το αυγό.

 Από πάνω απλώνουμε το τριμμένο τυρί.

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μόνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Εναλλακτικά μπορούμε να ανακατέψουμε και τα δύο τυριά στο εσωτερικό της ομελέτας.


Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο με ντομάτα και καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό υλικό σε μια σαλάτα για να έχουμε τη μέση λύση.




Υλικά: 


λόλο ρόσσο 

ντομάτα 

ξερό κρεμμύδι σε φέτες

μαϊντανό ψιλοκομμένο 

καρύδια 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα υλικά στη σαλατιέρα και ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ξύδι.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Γιουβέτσι με κιμά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα νόστιμο όσο κι εύκολο φαγητό για όλη την οικογένεια και κυρίως για τα παιδιά που θα το λατρέψουν. 




Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 πακέτο κριθαράκι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί

3 φρέσκες τριμμένες ντομάτες 

1/3 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

2 γαρύφαλλα 

100 γρ. τρίμμα φέτας 

λίγη τριμμένη μυζήθρα


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι τον κιμά να πάρει λίγο χρώμα.











Τότε ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο τα σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες κι ανακατεύουμε. 

 Βάζουμε τη σάλτσα και λίγο νερό.

 Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα.

 Βάζουμε και τα υπόλοιπα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για περίπου 50' - 60'.

Όταν ο κιμάς κοντεύει να γίνει βράζουμε το κριθαράκι και το στραγγίζουμε. 

 Τα τελευταία 3' - 5' πριν σβήσουμε τον κιμά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και τα ανακατεύουμε μαζί να ομογενοποιηθούν. 

Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί. 

 Τρίβουμε στην επιφάνεια τη φέτα.

 Πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα κι ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού.

Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα η επιφάνεια και να ψηθεί λίγο το τυρί. 

 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να πώς με απλά και οικονομικά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο με λαχανικά.




Υλικά: 


2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 

4 - 5 πατάτες μέτριες σε μέγεθος 

αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα και χωριστά για την κατσαρόλα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες. Βάζουμε αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και τις αλευρώνουμε.

Τις τηγανίζουμε στο λάδι κι από τις δύο πλευρές, τόσο που να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. 

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλευρώνουμε κι αυτές. 

Τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές να πάρουν κι εκείνες το ίδιο χρυσαφί χρώμα. 

Βάζουμε και τα δύο λαχανικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε φρέσκο λάδι. 

 Ρίχνουμε σάλτσα.

Το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. 

 Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε και κανέλα και μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 40' μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να λιγοστέψει το νερό ώστε στο τέλος να μείνει η κατσαρόλα μόνο με τη σάλτσα. 


Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πέστροφα στο φούρνο με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η πέστροφα είναι νόστιμη όπως κι αν τη φτιάξει κανείς. Σήμερα θα τη φτιάξουμε απλά με πατατούλες στο ταψί.




Υλικά: 


2 - 3 πέστροφες 

1 - 1 1/2 κ. πατάτες 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

μερικές φέτες λεμονιού

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φετούλες 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Αν η πέστροφα είναι φρέσκια θέλει εκτός από καλό πλύσιμο, να την αφήσετε να μουλιάσει για λίγη ώρα σε ξίδι ή σε νερό με ξίδι και μετά να την τρίψετε με το χέρι για να καθαρίσει η γλίτσα. Η κατεψυγμένη δεν έχει τέτοιο θέμα. Τις βάζουμε στο ταψί μαζί με τις κομμένες πατάτες.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε ρίγανη.

 Περιχύνουμε με λάδι το ταψί.

 Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το απλώνουμε σε όλο το φαγητό και πάνω στο ψάρι. Ραντίζουμε παντού με το χυμό λεμονιού.

 Κόβουμε μερικές φέτες λεμονιού και τοποθετούμε δυο-τρεις στο εσωτερικό της κάθε πέστροφας....

 αλλά και στο πάνω μέρος της.

Βάζουμε νερό στο ταψί να καλυφθούν οι πατάτες αλλά όχι εντελώς. 

 Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα, ανάλογα με το βάρος που έχουν τα ψάρια.







Στο σερβίρισμα όταν αφαιρέσετε την πέτσα το πιθανότερο είναι να χρειαστεί επιπλέον αλάτι και λεμόνι το ψάρι, γιατί δεν περνάει εύκολα κάτω από το δέρμα του κατά το ψήσιμο.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...