Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Μπισκότα φουντουκιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδιά λατρεύουν τα μπισκότα, αλλά γιατί μόνο τα παιδιά κι εμείς οι μεγάλοι τα λατρεύουμε. 




Υλικά: 


3 φλ. αλεύρι 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1/4 φλ. μαργαρίνη 

1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1/4 κ.γ. σόδα 

χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

1/2 φλ. ζάχαρη 

150 γρ. φουντούκια αλεσμένα και περίπου 40 ακόμη ολόκληρα για την επιφάνεια 

50 γρ. κουβερτούρα 

2 βανίλιες 


Εκτέλεση: 


 Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αν θέλετε να μην πετάγονται πιτσιλιές βάλτε να χτυπηθούν πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε το λάδι.

 Μόλις γίνουν σαν κρέμα βάζουμε το αλεύρι και τη σόδα.

 Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.

 Βάζουμε και τη βανίλια.

 Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα με το κουτάλι γιατί με το μίξερ θα σηκωθεί σύννεφο το αλεύρι.

 Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο με το μίξερ. 

 Ξύνουμε με το μαχαίρι τη σοκολάτα κι αν τυχόν κοπούν κάπως χοντρά ορισμένα κομματάκια δεν πειράζει αφήστε τα. Τρίβουμε στο μούλτι τα φουντούκια να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το κουτάλι.

 Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε αραιά το ένα από το άλλο σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Με το ψήσιμο θα γίνουν πιο πλακέ.

Πάνω σε κάθε μπαλάκι μπήγουμε ελαφρά ένα φουντούκι.  

 Εμένα μου βγήκαν 40 κομμάτια. Θα υπολογίσετε ανάλογα τα παραπάνω φουντούκια που θα έχετε.

 Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15' στη μεσαία θέση.

 Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν.


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια νόστιμη συνταγή για τα απλά λαχανάκια Βρυξελλών για να γίνουν φαγητό gourmet.


 

Υλικά: 


500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών 

100 γρ. λωρίδες μπέικον 

λίγο λάδι για το τηγάνισμα του μπέικον 

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 

100 γρ. γκούντα τριμμένο 


Για τη μπεσαμέλ: 

1 1/2 κ.σ. βούτυρο 

3 κ.σ. αλεύρι 

2 ποτήρια γάλα 

1 αυγό 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο μοσχοκάρυδο 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσουν.

 Τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.

 Τηγανίζουμε τις λωρίδες μπέικον κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι τις ψιλοκόβουμε. 

 Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει.

 Προσθέτουμε το αλεύρι μόλις ζεσταθεί το βούτυρο κι ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Το καβουρδίζουμε για 1' περίπου .

 Όταν το αλεύρι μοιάζει ότι έχει ενσωματωθεί στο βούτυρο κι έχει ψηθεί (πριν πάρει χρώμα) του ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. 

 Όταν γίνει κρέμα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ.  

 Ρίχνουμε τα κομματάκια του μπέικον στα λαχανάκια κι από πάνω τα καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ. 

 Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50' - 60'. 

 Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε τα τυριά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.

 Το βγάζουμε μόλις γίνει χρυσαφένια η επιφάνεια του φαγητού. 

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Πατατοσαλάτα με πουρέ πατάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πατατοσαλάτα με δύο υλικά μόνο, δηλαδή πατάτα και κρεμμύδι για όσους δε θέλουν και πολύ μπελαλίδικες διαδικασίες. Τόσο απλή και εντελώς εύκολη. Συμπληρώνει απόλυτα ένα φαγητό από όσπρια, λαχανικά ή ψάρι και είναι και νόστιμη.




Υλικά: 


3 - 4 πατάτες μετρίου μεγέθους 

1/4 του κρεμμυδιού τριμμένο στο μπλέντερ 

λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Έτσι κομμένες θα βράσουν πιο γρήγορα.

 Μόλις βράσουν και μαλακώσουν καλά τις περνάμε από την πρέσα του πουρέ ή τις πατάμε με το πιρούνι να λιώσουν.

 Κόβουμε για ευκολία στο μπλέντερ το κρεμμύδι με τη βοήθεια λίγου πουρέ και το προσθέτουμε στο μπολ με τον υπόλοιπο πουρέ. Διαφορετικά, μπορείτε να τρίψετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. 

 Ρίχνουμε λίγο λάδι όπως ρίχνουμε σε μια σαλάτα και δοκιμάζουμε.

 Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά. Το δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι από το βράσιμο, λάδι ή λεμόνι.

Αν σας αρέσει μπορείτε να στολίσετε το πιάτο περιμετρικά με φυλλαράκια μαϊντανού.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μπουτάκια κοτόπουλου με κους κους

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμο φαγητό που θα αρέσει σε όλους. Το κους κους δίνει απίθανη και γλυκιά γεύση και το κάνει ξεχωριστό.


  


Υλικά: 


3 μπουτάκια κοτόπουλου ολόκληρα (μαζί με το πίσω μέρος τους) ή μπορείτε να βάλετε και οποιοδήποτε κομμάτι σας αρέσει

1,5 - 2 φλ. κους κους (όχι το ζυμαρικό αλλά αυτό που περιέχει σιτάρι, αυγό κλπ)

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1 φλ. σάλτσα 

μείγμα μπαχαρικών ειδικό για κοτόπουλο 

λίγο δυόσμο ξερό 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Στο λάδι (να καλύπτει καλά τον πάτο της κατσαρόλας) τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.  

 Βάζουμε και τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα κι από τις δύο μεριές. 

 Ρίχνουμε το μείγμα μπαχαρικών κι από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε τη σάλτσα και αρκετό νερό να φτάσει μέχρι τη μέση του κρέατος. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα.

Όταν γίνει το κοτόπουλο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη σάλτσα του στο ταψί. Ρίχνουμε σ' αυτή το κους κους και το αφήνουμε στον πάγκο όση ώρα χρειάζεται για να απορροφήσει τη σάλτσα και να φουσκώσει. 

 Βάζουμε και το δυόσμο και το αφήνουμε να φουσκώσει.

 Όταν φουσκώσει τοποθετούμε και το κοτόπουλο στο ταψί και το βάζουμε στο φούρνο. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 15' περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του κρέατος και να χυλώσει το κους κους.



Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο και παρμεζάνα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πόσο μου αρέσουν οι σαλάτες που περιέχουν τυρί σε συνδυασμό με πράσινα λαχανικά!!! Θεωρώ ότι ολοκληρώνουν τη γεύση της απλής πράσινης σαλάτας.




Υλικά: 


λόλο ρόσσο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

 νιφάδες παρμεζάνας 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε το λόλο ρόσσο σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι. Τα ανακατεύουμε στη σαλατιέρα κι από πάνω ρίχνουμε την παρμεζάνα κομμένη σε λεπτές νιφάδες ή στην πλατιά ξύστρα του τρίφτη ή με το εργαλείο που καθαρίζουμε φασολάκια. Βάζουμε λάδι και ξύδι μπαλσάμικο κι ανακατεύουμε. Το αλάτι μπορεί να παραλειφθεί.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι και μουστάρδα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ας φτιάξουμε ψητές πατάτες φούρνου μυρωδάτες και γευστικές για να συνοδεύσουμε ένα απλό ψητό της σχάρας ή του γκριλ ή ακόμη να τις φάμε και σκέτες.





Υλικά:


1 - 1,5 κ. πατάτες 

το χυμό 1 πορτοκαλιού 

1 κ.γ. μουστάρδα 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. λάδι 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις βάζουμε στο ταψί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σκορπάμε πάνω τους. 

Στύβουμε το πορτοκάλι. 

 Στύβουμε και το λεμόνι.

 Προσθέτουμε τη μουστάρδα.

Ρίχνουμε και το λάδι. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε το μείγμα.

 Περιχύνουμε με αυτό όλο το ταψί.

 Ρίχνουμε και αρκετό νερό να φτάσει μέχρι τη μέση του όγκου του φαγητού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπασμένο με λαδόκολλα το ταψί για περίπου 1 1/2 ώρα. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε από τη λαδόκολλα κι αφήνουμε να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...