Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Χριστουγεννιάτικο δέντρο με λευκή σοκολάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα ( ε καλά δεν είναι και τα μόνα που τη λατρεύουν). Πόσο μάλλον όταν η όψη της και η παρουσίασή της είναι Χριστουγεννιάτικη. Μια ωραία ιδέα να στολίσουμε το σαλόνι μας με ένα "στολίδι" φαγώσιμο.






Υλικά: 


300 γρ. λευκή σοκολάτα 

περίπου 1 κ.σ. κράνμπερις 

1 κ.σ. δαμάσκηνα αποξηραμένα 

ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας όπως αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, φυστίκια όλα ανάλατα και άψητα 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε για λίγα λεπτά και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. 

 Τα κόβουμε λίγο στο μούλτι τόσο που να είναι χοντροκομμένα.

 Κόβουμε και τα φουντούκια λίγο χοντρά.

Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και κόβουμε τα κράνμπερις στη μέση ή αν θέλετε τα αφήνετε ολόκληρα. 

 Λιώνουμε τη σοκολάτα.

 Εγώ έβαλα μία φόρμα σιλικόνης σε σχήμα ελάτου. Εσείς αν δεν έχετε τέτοια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κουππάτ με χριστουγεννιάτικα σχήματα ή παγοθήκες με σχήματα αστεριού ή άλλες φόρμες της αρεσκείας σας.

 Στρώνουμε τους ξηρούς καρπούς.

 Από πάνω βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα.

Κι από πάνω γεμίζουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. 

 Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη για περίπου 1 - 2 ώρες να αρχίσει ελαφρά να στερεοποιείται. 

 Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και στην πλευρά της επιφάνειας. Αφήνουμε τη σοκολάτα για πολλές ώρες να στερεοποιηθεί πλήρως. Εγώ την ξεκίνησα βράδυ, την άφησα όλη τη νύχτα και την έβγαλα την επόμενη μέρα το μεσημέρι επειδή τότε είχα χρόνο. Όσο περισσότερη ποσότητα σοκολάτας έχει τόσο αργεί.



 Έφτιαξα και ένα αστεράκι σε κουππάτ με τον ίδιο τρόπο και το έβαλα πάνω από το δέντρο σε μια μακρόστενη πιατέλα να μοιάζει όπως το δέντρο που στολίζουμε.

Αυτή είναι η δεύτερη όψη. Έτσι μπορείτε να το ακουμπήσετε ακόμα και όρθιο.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Τυρένια μπισκοτάκια


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Μπισκοτάκια φτιαγμένα από το μπισκοτάκι της οικογένειας, τη μικρή μας μαγειρισσούλα. Ήθελε η μικρή μου κόρη να φάει κάτι αρμυρό και βρήκε μια πολύ ωραία συνταγή για μπισκότα με τυρί που μπορείτε να τα ετοιμάσετε για τους καλεσμένους σας τις μέρες των γιορτών ώστε να συνοδεύσετε ένα ποτό. 





  





 


Υλικά: 


250 γρ. αλεύρι 

1/2 κ.γ. αλάτι 

1 κ.γ. πάπρικα 

1/2 κ.γ. κάρυ 

200 - 250 γρ. τυρί γκούντα (αν θέλετε μπορείτε να ανακατέψετε μέσα κι άλλα σκληρά τυριά της αρεσκείας σας) 

1/3 φλ. νερό κρύο

140 γρ. βούτυρο  


Εκτέλεση:


Στο μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, την πάπρικα, το κάρυ και το αλάτι. 

 Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα σαν τρίμματα. Αν πετάγεται το αλεύρι σαν σύννεφο, καλύτερα ξεκινήστε με ένα κουτάλι και συνεχίστε με το μίξερ.

 Βάζουμε και το τυρί και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα.

 Προσθέτουμε το νερό.

 Μόλις γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη σταματάμε το μίξερ.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι στο ψυγείο για μισή ώρα. Αν θέλετε να γίνει πιο γρήγορα βάλτε τη για 15' στην κατάψυξη.  

 Ανοίγουμε σε φύλλο μέτριο σε πάχος με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Κόβουμε με τα κουππάτ τα σχήματα που θέλουμε. Η κόρη μου έβαλε κυρίως Χριστουγεννιάτικα. 

 Βάζουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15' - 20' μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Φουσκώνουν μόνο ελαφρά.



 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Σπαγγέτι με καπνιστό σολομό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πραγματικά αυτό το πιάτο το λάτρεψα. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως ότι δε χρειάζεται να καθαρίσετε το ψάρι γιατί χρησιμοποιούμε καπνιστό σολομό έτοιμο, γίνεται πολύ γρήγορα, είναι εύκολο για να το φτιάξει ακόμη και ένα παιδί, είναι πεντανόστιμο και σχετικά οικονομικό. 





Υλικά: 


300 γρ. σπαγγέτι Νο6 

150 γρ. σολομό 

λάδι 

περίπου 2 - κ.σ. κουκουνάρια 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί 

χυμό και ξύσμα 1/2 λεμονιού 

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος (ή νηστίσιμο γάλα από σόγια ή βρώμη) 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 





 Βράζουμε τα μακαρόνια για 10'.


 Σε ένα άδειο τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά τα κουκουνάρια κουνώντας τα λίγο. Τα βγάζουμε στην άκρη μόλις πάρουν χρώμα.

 Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί. 

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. 

 Βάζουμε και το ξύσμα.

 Κόβουμε το σολομό σε κομμάτια και τον βάζουμε στο τηγάνι να αλλάξει χρώμα και να γίνει πιο ροζ. Τον γυρίζουμε μερικές στροφές.

 Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το νηστίσιμο γάλα.

 Αμέσως προσθέτουμε και τα σπαγγέτι.

 Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε τα υλικά.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος.

Στο τέλος, ρίχνουμε και τα κουκουνάρια και σβήνουμε το φαγητό. Ανακατεύουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε. 


Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Διακόσμηση με πορτοκάλι και αστεροειδές γλυκάνισο

Τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε πολλαπλώς. Όταν τις κόψουμε και τις βάλουμε μαζί με αστεροειδή γλυκάνισο θα πετύχουμε ωραία μυρωδιά στο χώρο και ταυτόχρονα Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.



Υλικά: 


φλούδες πορτοκαλιού κομμένες σαλιγκάρι 

μερικά κουκουνάρια μικρά σε μέγεθος 

αστεροειδή γλυκάνισο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε περιστροφικά τις φλούδες του πορτοκαλιού και τις γυρίζουμε να γίνουν σαν σαλιγκάρι. Τις βάζουμε σε διάφανο δοχείο μαζί με μικρά κουκουνάρια και αστεροειδές γλυκάνισο. Βάλτε και μερικά ξύλα κανέλας για ακόμα καλύτερο άρωμα.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ζυμαρικά με νηστίσιμη απλή άσπρη σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Είναι κάποιες φορές που στη νηστεία θέλουμε να έχει λίγη γεύση παραπάνω το πιάτο με τα ζυμαρικά μας. Τότε μπορούμε να φτιάξουμε μια εντελώς απλή κι εύκολη άσπρη σάλτσα που γίνεται γρήγορα και κάνει τα νηστίσιμα ζυμαρικά να μην υστερούν από τα αρτύσιμα. 




Υλικά: 


250 γρ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος

λάδι 

1/4 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί 

1 κ.γ. κορνφλάουρ 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.

 Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το κρασί.

Προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζάνι νερό. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε για περίπου 10' - 15' να βράσει.

 Σε ένα φλιτζάνι με λίγο νερό διαλύουμε το κορνφλάουρ.

 Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά. Τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα χωρίς τυρί εφόσον τα θέλουμε νηστίσιμα.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ψάρι τηγανητό με άσπρη σάλτσα (για τη Χριστουγεννιάτικη Σαρακοστή)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το απλό τηγανητό ψαράκι νοστιμίζει πάρα πολύ με μια τόσο εύκολη σάλτσα που μοιάζει με πιάτο "γκουρμέ". 




Υλικά: 


Για τη σάλτσα 

1 γεμάτη κ.σ. μαργαρίνη ή 3 κ.σ. καλαμποκέλαιο 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή 1/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κ.σ. αλεύρι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

ψάρια τηγανητά όπως τιλάπια ή γλώσσες ή πέρκα κλπ.


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο βούτυρο ή λάδι.

 Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα των αυγών. 

 Μόλις καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι (χωρίς όμως να πάρει χρώμα) ρίχνουμε το κρασί κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα τηγανισμένα ψάρια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...