Κυριακή 29 Μαΐου 2016
Πέμπτη 26 Μαΐου 2016
Ροδέλες μελιτζάνας με μπιφτέκια στο ταψί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ανατολίτικο φαγητό με γεύσεις απόλυτα ταιριαστές στις ελληνικές προτιμήσεις.
Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες
500 - 600 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ώριμες ντομάτες και 1 κ.σ. πελτέ ή 1 φλ. ντοματάκια κονκασέ
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
λίγο δυόσμο
λίγη ρίγανη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/4 φλ. λάδι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μόνο το μισό απ' αυτό στο λάδι.
Κόβουμε σε μικρά κυβάκια την πιπεριά και τη ρίχνουμε κι αυτή μέσα.
Μόλις μαραθεί και η πιπεριά λίγο ρίχνουμε τις ντομάτες κομμένες κι αυτές σε κύβους μαζί με τον πελτέ. Διαφορετικά ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το δυόσμο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζουμε και λίγο νερό και την αφήνουμε να βράσει για 10' - 15'.
Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό κρεμμύδι μέσα μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Τον ζυμώνουμε ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Πλάθουμε μέτρια σε μέγεθος μπιφτέκια.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες του 1 εκ. Αν θέλετε μπορείτε να τις ξεπικρίσετε βάζοντάς τις για 20' σε αλάτι που μετά θα το ξεπλύνετε πολύ καλά σε νερό ή μπορείτε να τις τηγανίσετε ελαφρά ίσα να αρχίσουν να παίρνουν ελάχιστο χρώμα.
Βάζουμε από ένα μπιφτέκι που φτιάξαμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας και διορθώνουμε το μέγεθος σύμφωνα με την κάθε φέτα, ώστε να μην είναι το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Σε ένα στρογγυλό ταψί τα βάζουμε έτσι που να είναι εναλλάξ μπιφτέκι και μελιτζάνα.
Από πάνω τους ρίχνουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
Τονοσαλάτα με ντοματίνια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μπορεί μια σαλάτα με τόνο να γίνει πολύ νόστιμη όταν έχει ελάχιστα υλικά μέσα; Κι όμως μπορεί να γίνει πεντανόστιμη και οικονομική.
Υλικά:
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μουστάρδα
λάδι
ξύδι βαλσαμικό
2 φέτες ψωμί του τοστ
4 - 5 ντοματίνια
Εκτέλεση:
Στη σαλατιέρα βάζουμε τον τόνο στραγγισμένο από το νερό, το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε μέσα τη μουστάρδα, το λάδι και το ξύδι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε τις φέτες του τοστ και τις κόβουμε χιαστί σε 4 τρίγωνα. Τα βάζουμε όρθια γύρω από τη σαλάτα. Τέλος, κόβουμε στη μέση τα ντοματίνια και τα βάζουμε στα ενώματα των τριγώνων.
Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Μοσχαράκι με ρύζι λεμονάτο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μαμαδίστικο φαγητό, πολύ εύκολο, οικονομικό και πολύ νόστιμο.
Υλικά:
800 γρ.- 1 κ. μοσχαράκι
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
το χυμό 1 λεμονιού
λίγη ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 - 1 1/2 ποτήρι ρύζι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το κοκκινίζουμε κι αυτό μαζί με το κρεμμύδι γυρίζοντάς το με μια κουτάλα.
Μόλις πάρει αρκετό χρώμα το σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε ρίγανη....
...κανέλα, το φύλλο δάφνης....
....αλάτι, πιπέρι και νερό. Το μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
Βάζουμε το κρέας με το ζουμί του σε ένα ταψί και ρίχνουμε το ρύζι μέσα. Προσθέτουμε κι άλλο νερό να σκεπαστεί το ρύζι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30'. Στο τέλος θα πρέπει να έχει πιει όλο το νερό του.
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
Ψάρι πανγκάσιους με σπαράγγια και πατάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια συνταγή για ψάρι χωρίς δυσκολία στο μαγείρεμα. Με τις τηγανητές πατάτες και τα σπαράγγια να ολοκληρώνονται στο φούρνο.
Υλικά:
2 φιλέτα πανγκάσιους
περίπου 1 κ. πατάτες
300 γρ. σπαράγγια
250 γρ. ντοματίνια
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τα σπαράγγια, για να φύγει το σκληρό περίβλημά τους, τα κόβουμε στα δύο, τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε κι αυτά.
Βάζουμε στο ταψί τις πατάτες, τα σπαράγγια και τα ντοματίνια που τα κόβουμε στη μέση. Ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι.
Το ψάρι προσωπικά το αλεύρωσα και το τηγάνισα ελαφρά πρώτα, ενώ η συνταγή έλεγε ότι το βάζουμε κάτω από τα τηγανισμένα λαχανικά ωμό προκειμένου να συνεχίσουμε το ψήσιμο στο φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι ο φούρνος μου δε δουλεύει σωστά το τελευταίο διάστημα και φοβήθηκα ότι δε θα μου ψηθεί. Εσείς επιλέξτε τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα.
Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' - 30' μέχρι να ροδίσει το ψάρι και να ψηθούν λίγο τα ντοματίνια.
Σάββατο 21 Μαΐου 2016
Πίτσα με κιμά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια πίτσα που θα λατρέψετε όλοι οικογενειακά, με γεύση που ταιριάζει απόλυτα στα ελληνικά γούστα.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
2 φλ. αλεύρι
1/2 κύβο νωπής μαγιάς (ίσως και κάτι λιγότερο από το μισό)
2/3 φλ. - 1 φλ. νερό χλιαρό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 γεμάτη κ.σ. πελτέ
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγο μπαχάρι
1 φλ. γάλα
Για την επιφάνεια:
300 γρ. γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Βάζουμε μέσα τον κιμά και τον γυρίζουμε αρκετά μέχρι να τσιγαριστεί κι αυτός. Μετά ρίχνουμε τον πελτέ.
Προσθέτουμε κανέλα....
...πάπρικα, αλάτι, πιπέρι....
και το μπαχάρι.
Ρίχνουμε και το γάλα μέσα μαζί με λίγο νερό και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 1 ώρα. Το νερό θα το προσθέτουμε λίγο λίγο γιατί θέλουμε να έχει πιει όσο το δυνατόν περισσότερο όταν γίνει.
Φτιάχνουμε τη ζύμη όπως στη συνταγή νηστίσιμη πίτσα, λαδώνουμε ένα ταψί και τη στρώνουμε μέσα ανασηκώνοντάς τη στα πλαϊνά για να συγκρατεί τον κιμά.
Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και στην περίπτωση που έχει ζουμιά τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Τρίβουμε το τυρί και το πασπαλίζουμε στην επιφάνεια του κιμά.
Ψήνουμε την πίτσα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30' - 40'.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)