Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Μοσχαράκι με κριθαράκι λεμονάτο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ωραίο, μαμαδίστικο καθημερινό φαγητό για όλη την οικογένεια.







Υλικά: 


700 γρ. μοσχαράκι 

1 φλ. κριθαράκι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/3 φλ. λάδι 

1 καρότο 

χυμό 1 λεμονιού 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 κ.γ. ζωμό κότας ή βοδινό σε σκόνη ή 1 κύβο

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε μαζί κι αυτό.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το ζωμό σε σκόνη ή τον κύβο. 

 Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει πολύ καλά.

 Μόλις περάσουν τα πρώτα 30' μαγειρέματος βάζουμε μέσα το καρότο. 

 Μόλις κοντεύει να γίνει το κρέας τα τελευταία 20' προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε. 

 Συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό, αν χρειάζεται και λίγο ακόμη αλατοπίπερο. 

 Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο φροντίζουμε να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι όταν θα έχει ελάχιστο ζουμί μέσα, γιατί διαφορετικά πήζει πολύ και στεγνώνει.

 Σερβίρεται σύμφωνα με την προτίμησή σας, σκέτο....


ή με τριμμένο τυρί από πάνω.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Θράψαλα ή σουπιές με μανιτάρια και σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δεν ξέρω αν είναι ασυνήθιστος συνδυασμός τα μανιτάρια με τα θαλασσινά, αλλά σίγουρα ταιριάζουν ωραία μαζί.






Υλικά: 


1 κ. θράψαλα ή σουπιές 

500 γρ. μανιτάρια μεγάλα στρογγυλά 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι κρασί 

1 φλ. σάλτσα 

λίγο θυμάρι 

1 - 2 φύλλα δάφνης 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.

 Κόβουμε τα θράψαλα ή τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε μαζί.

 Μόλις εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγάλουν και τσιγαριστούν στο λάδι σβήνουμε με το κρασί.

 Ρίχνουμε τη σάλτσα και το θυμάρι.

 Κόβουμε στα τέσσερα ή σε χοντρές φέτες τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε μέσα. 

 Βάζουμε τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 45'.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κολοκυθάκια του Καρδιναλίου

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 Άλλη μία διαφορετική και πλούσια γεύση σε σχέση με τα γνωστά πιάτα που περιέχουν κολοκυθάκια. 






Υλικά: 


2 - 3 μεγάλα κολοκυθάκια 

λάδι για το τηγάνισμά τους 

4 - 6 φέτες μπέικον 

100 - 150 γρ. γραβιέρα 

150 - 200 γρ. γκούντα 


Για τη σάλτσα: 

1/3 φλ. λάδι 

1 φλ. σάλτσα ή 4 - 5 τριμμένες ντομάτες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο 

λίγο δυόσμο 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο αφού τα ψιλοκόψουμε.










 Ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα.

 Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό και τον προσθέτουμε.

 Τρίβουμε το δυόσμο αν είναι ξερός ή ψιλοκόβουμε φρέσκο και τον βάζουμε κι αυτόν. 

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Βάζουμε και ελάχιστο νερό και τη βράζουμε για 15' - 20'. 

 Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

 Τα στρώνουμε στη σειρά σε ένα μικρό ταψί κι από πάνω ψιλοκόβουμε το μπέικον και πασπαλίζουμε ένα μέρος του.

 Βάζουμε μερικές κουταλιές από τη σάλτσα να καλύψει τα κολοκυθάκια.

 Πασπαλίζουμε με ένα μέρος από την τριμμένη γραβιέρα. Συνεχίζουμε με την ίδια σειρά μέχρι να τελειώσουν όλα τα κολοκυθάκια. 

Η τελευταία στρώση θα περιέχει και τα δύο τυριά τριμμένα και ανακατεμένα.. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν τα τυριά κι όχι μόνο να λιώσουν για περίπου 30' - 40'.















Μικρές λεπτομέρειες: 

Το τυρί δεν είναι απαραίτητο να το τρίψετε. Μπορείτε να το βάλετε και σε φέτες.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Τηγανητά ρεβύθια με κολοκυθάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ρεβύθια αλλιώτικα από τ' άλλα. Το τηγάνι τους δίνει εξαιρετική νοστιμιά και το κολοκυθάκι συμπληρώνει με τη δική του δροσερή γεύση.







Υλικά: 


1 φλ. ρεβύθια 

2 κολοκυθάκια 

αλάτι 

πάπρικα 

λάδι 

τριμμένη φρυγανιά 


Εκτέλεση:



 Βράζουμε τα ρεβύθια σε αλατισμένο νερό για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά όχι να λιώσουν. 

 Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρά κυβάκια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Ρίχνουμε και τα ρεβύθια και τα γυρνάμε αρκετές στροφές με την κουτάλα να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα.

 Μετά τα πασπαλίζουμε με αρκετή πάπρικα.

 Ρίχνουμε περίπου 2 - 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

 Μόλις η φρυγανιά τηγανιστεί και πάρει σκούρο χρώμα βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας.


Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον και κασέρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το κοτόπουλο πρέπει να το φτιάξετε όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει. Είναι τόσο νόστιμο και παράλληλα τόσο εύκολο που θα ενθουσιαστείτε.





Υλικά: 


3 φιλέτα στήθους κοτόπουλου  

6 λωρίδες μπέικον 

6 λεπτές φετούλες από γραβιέρα 

περίπου 1 - 2 κ.σ. μουστάρδα 

λίγο αλεύρι 

1 αυγό 

5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τοστ 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το κάθε φιλέτο στη μέση από τη χοντρή πλευρά για να το ανοίξουμε, αλλά δεν το χωρίζουμε τελείως.

 Αλατοπιπερώνουμε και τις δύο όψεις. 

 Αλείφουμε με τη μουστάρδα τη μέσα πλευρά που ανοίξαμε με το μαχαίρι.

 Στρώνουμε δύο λωρίδες μπέικον και διπλώνουμε το περίσσεμά τους αν είναι πολύ μακριές. 

 Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το κασέρι και βάζουμε από 2 μακριές φέτες. Κλείνουμε το στήθος.

 Στο μούλτι κόβουμε το ψωμί μέχρι να γίνει χοντρά τρίμματα.

 Αλευρώνουμε μπρος πίσω το κάθε γεμιστό στήθος.

 Το βουτάμε στο χτυπημένο αυγό.

 Το περνάμε πάνω στα τρίμματα ψωμιού να κολλήσουν μπρος πίσω.

Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν καλά. 

Το φαγητό αυτό είναι αρκετά χορταστικό και καλύτερα θα ήταν να το συνοδεύσουμε με μια ωραία σαλάτα εποχής παρά με κάποιο άλλο συμπλήρωμα. Αυτό βέβαια, είναι πάντα προσωπική επιλογή, περί ορέξεως.......


Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Κροκετούλες με κεφαλοτύρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα αρμυρό ορεκτικό μεζεδάκι που είναι κατάλληλο για κρασί, μπύρα ή τσικουδιά.






Υλικά: 


3 ασπράδια αυγών 

150 γρ. κεφαλοτύρι 

150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα 

1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1 αυγό για το πανάρισμα 

100 γρ. τριμμένη φρυγανιά 

αρκετό λάδι για το τηγάνισμα 


Εκτέλεση:


Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια τα οποία τα χτυπάμε σε μαρέγκα.  

 Τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε μέσα λίγα λίγα.

 Βάζουμε το μπέικιν πάουντερ, χτυπάμε λίγο ακόμη και μετά τα πλάθουμε στρογγυλά και τα πατάμε να γίνουν σαν μικρογραφία μπιφτεκιών.

 Βάζουμε το λάδι να κάψει και στο μεταξύ χτυπάμε το αυγό και τα βουτάμε μέσα ένα ένα. Εγώ χτύπησα μόνο τους κρόκους που χώρισα από τα προηγούμενα αυγά και μου έφτασαν για να τα βουτήξω.

 Αμέσως τα ρίχνουμε μέσα στην τριμμένη φρυγανιά.

 Τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι και μόλις πάρουν χρώμα από τη μία τα γυρίζουμε από την άλλη. Ίσως κάποια ανοίξουν, δεν πειράζει μόλις τα βγάλετε πατήστε τα με το πιρούνι και θα γίνουν πάλι πλακέ.


Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας 2πλό 3πλό γιατί θα βγάλουν αρκετό λάδι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...