Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Χταποδάκι με πέννες
Τι νόστιμο και αρωματικό φαγητό!!!! Ό,τι πρέπει για να πάρει γεύση η Σαρακοστή σας.
Υλικά:
περίπου 1 κ. χταπόδι
3 σκ. σκόρδο
1/2 κρεμμύδι ξερό
150 γρ. κόκκινο κρασί (ένα στενο ποτήρι του νερού)
2 - 3 κ.σ. λάδι
1 μεγάλη ντομάτα
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
λίγο μπούκοβο ή μία μικρή καυτερή πιπερίτσα
1 σφηνάκι ούζο ή τσικουδιά
αλάτι
3/4 φλ. ελιές Καλαμών σε άρμη
λίγο μαϊντανό
λίγο άνηθο
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε πολύ καλά το χταπόδι το βράζουμε ολόκληρο σε αρκετό νερό γύρω στα 30' - 45' ή μέχρι να μαλακώσει. Όταν θα είναι έτοιμο θα κρατήσουμε το νερό του.

Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι τα σκόρδα κομμένα στη μέση και το κρεμμύδι σε χοντρές φετούλες. Μόλις τσιγαριστούν τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Κόβουμε το χταποδάκι σε μικρά κομμάτια και το τσιγαρίζουμε 3' - 4' κι αυτό.
Το αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξαναρίχνουμε τα κρεμμύδια και σκόρδα μέσα.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κομματάκια και την προσθέτουμε.
Ρίχνουμε το λευκό κρασί.
Προσθέτουμε το μπούκοβο.
Βάζουμε αλάτι. Πιπέρι μη βάλετε γιατί υπάρχει το μπούκοβο που είναι ήδη καυτερό.
Ρίχνουμε μέσα μια δυο κουτάλες από το ζουμί που έβρασε το χταπόδι για να συνεχίσουμε για 5' - 10' ακόμη το μαγείρεμα. Το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Στο υπόλοιπο ζουμί που έχει η κατσαρόλα που βράσαμε το χταπόδι θα βράσουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Τις ξαναρίχνουμε σε κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε με 1 - 2 κ.σ. λάδι να τις κάψουμε λίγο.
Βάζουμε τις κομμένες ελιές και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε και το χταποδάκι στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τις πέννες με το χταποδάκι κι από πάνω κόβουμε λίγο μαϊντανό και άνηθο.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015
Μουσακάς με αρακά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα φαγητό ειδικά για χορτοφάγους και όχι μόνο. Σίγουρα θα αρέσει σε όλους όσους τρώνε τον αρακά. Στις περιόδους νηστείας μπορείτε να φτιάξετε τη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας παραλείποντας το αυγό.
Υλικά:
300 γρ. αρακά
3 - 4 κ.σ. λάδι
1 καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. σάλτσα
περίπου 3 μέτριες πατάτες (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα
Για την κρέμα
1 1/2 κ.σ. μαργαρίνη
3 κ.σ αλεύρι
3 ποτήρια γάλα
αλάτι
1 αυγό
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι με το κρεμμυδάκι να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες και τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα φέρνουμε κι αυτά ένα γύρο.
Ρίχνουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε τον αρακά να βράσει για 30' περίπου. Φροντίζουμε από την αρχή να μην έχουμε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα για να μην έχει ζουμιά στο ταψί.
Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Ταυτόχρονα βάζουμε την κρέμα να γίνει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα.
Ρίχνουμε το γάλα και αμέσως ανακατεύουμε με το σύρμα για να μη σβωλιάσει το μείγμα.
Προσθέτουμε αλάτι...
και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει.
Την αφήνουμε για 10' να κρυώσει και χτυπάμε το αυγό το οποίο προσθέτουμε μέσα.
Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί.
Από πάνω βάζουμε τον αρακά. Αν τυχόν έχει πολλά ζουμιά τα στραγγίζουμε στο στραγγιστήρι και μετά τον ρίχνουμε μέσα.
Από πάνω στρώνουμε την κρέμα.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015
Νηστίσιμο σοκολατένιο ρυζόγαλο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με τέτοιους πειρασμούς τελικά....μόνο νηστεία δεν κάνουμε!! Μια μέρα το έφτιαξε η μητέρα μου και ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα με παρότρυνε να το φτιάξω κι εγώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φυτικό γάλα (σόγιας, καρύδας, αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού) και να έχετε ένα απίθανο αποτέλεσμα στο νηστίσιμο γλυκό σας.
Υλικά:
Για 3 - 4 μπολ
1 φλ του καφέ ρύζι γλασέ
1 φλ. νερό
3 φλ. γάλα φυτικό (όπως: σόγιας, καρύδας, βρώμης, αμυγδάλου, φουντουκιού)
5 - 6 κ.σ. ζάχαρη
1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ
1 1/2 κ.σ. κακάο
λίγη βανίλια
προαιρετικά τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
Εκτέλεση:
Βράζουμε το ρύζι για 15' - 20΄ μέχρι δηλαδή να γίνει κανονικά. Αν τυχόν σας περισσέψει νερό στο τέλος το σουρώνουμε.
Κρατάμε μισό φλιτζάνι από το μετρημένο γάλα που θα βάλουμε. Μόλις γίνει το ρύζι ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο γάλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στο μισό φλιτζάνι γάλα που κρατήσαμε ρίχνουμε το κορνφλάουρ...
και το κακάο και τα χτυπάε με το μιξεράκι του φραπέ να λιώσουν.
Βάζουμε στο κατσαρολάκι αυτό το μείγμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε και λίγη βανίλια.
Συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο όπως μια κρέμα.
Προαιρετικά τρίβουμε λίγο φυστίκι Αιγίνης στην επιφάνεια του κάθε μπολ σερβιρίσματος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)