Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Μουσακάς με αρακά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα φαγητό ειδικά για χορτοφάγους και όχι μόνο. Σίγουρα θα αρέσει σε όλους όσους τρώνε τον αρακά. Στις περιόδους νηστείας μπορείτε να φτιάξετε τη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας παραλείποντας το αυγό.





Υλικά: 


300 γρ. αρακά 

3 - 4 κ.σ. λάδι 

1 καρότο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

λάδι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1/2 φλ. σάλτσα 

περίπου 3 μέτριες πατάτες (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού) 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Για την κρέμα 

1 1/2 κ.σ. μαργαρίνη 

3 κ.σ αλεύρι 

3 ποτήρια γάλα 

αλάτι 

1 αυγό 

λίγο μοσχοκάρυδο 

2 κ.σ. τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το λάδι με το κρεμμυδάκι να τσιγαριστούν. 

 Προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο κομμένο σε μισές ροδέλες και τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα φέρνουμε κι αυτά ένα γύρο. 

 Ρίχνουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε τον αρακά να βράσει για 30' περίπου. Φροντίζουμε από την αρχή να μην έχουμε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα για να μην έχει ζουμιά στο ταψί.

 Στο μεταξύ κόβουμε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.

 Ταυτόχρονα βάζουμε την κρέμα να γίνει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα. 

 Ρίχνουμε το γάλα και αμέσως ανακατεύουμε με το σύρμα για να μη σβωλιάσει το μείγμα. 

 Προσθέτουμε αλάτι...

 και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει.









Την αφήνουμε για 10' να κρυώσει και χτυπάμε το αυγό το οποίο προσθέτουμε μέσα. 


 Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί.

  Από πάνω βάζουμε τον αρακά. Αν τυχόν έχει πολλά ζουμιά τα στραγγίζουμε στο στραγγιστήρι και μετά τον ρίχνουμε μέσα.

 Από πάνω στρώνουμε την κρέμα. 

 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...