Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Μοσχαράκι στιφάδο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το στιφάδο είναι είναι ένας τρόπος μαγειρέματος για πολλά φαγητά όπως είναι το κουνέλι, το μοσχάρι, τα σαλιγκάρια, τα μανιτάρια κλπ. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα περιποιημένο μοσχαράκι στιφάδο.




Υλικά:

 

1 - 1.300 κ. μοσχαράκι 

1 κ. κρεμμύδια μικρά 

2 κρεμμύδια ξεχωριστά ψιλοκομμένα

2 σκ. σκόρδα ψιλοκομμένα 

λάδι 

500 γρ. σάλτσα 

1 κ.γ. πελτέ 

1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1 σφηνάκι ξίδι μπαλσάμικο 

το χυμό 1 πορτοκαλιού 

1 ροδέλα φλούδας πορτοκαλιού 

1 δαφνόφυλλο 

1 ξύλο κανέλας 

λίγη κανέλα σκόνη 

λίγο μοσχοκάρυδο 

3 γαρύφαλλα 

5 - 6 κόκκους πιπεριού 

λίγη καστανή ζάχαρη 

(πολλά υλικά εεεε; Είπαμε όμως ότι θα είναι περιποιημένο)  


Εκτέλεση:


Νεροβράζουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το ξαφρίζουμε. Εγώ το νεροβράζω για 5' - 10' και μετά πετάω το νερό, στραγγίζω το κρέας και καθαρίζω την κατσαρόλα.

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρέας να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Μετά το βγάζουμε και το κρατάμε για λίγο σε πιατέλα.

 Έχουμε ψιλοκόψει τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα οποία τσιγαρίζουμε στο ίδιο λάδι για λίγο ίσα να γυαλίσουν.

 Ξαναβάζουμε το κρέας μέσα το γυρίζουμε λίγο να ενωθούν οι γεύσεις και μετά ρίχνουμε το κόκκινο κρασί.

 Ρίχνουμε το ξίδι μπαλσάμικο.

 Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού.

 Προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, τα γαρύφαλλα, 

 τη δάφνη, το ξύλο κανέλας, τους κόκκους πιπεριού, 

και τη φλούδα πορτοκαλιού. 

 Σε ένα τηγάνι φαρδύ τηγανίζουμε στο λάδι τα καθαρισμένα κρεμμύδια.












Μόλις πάρουν ένα καστανό χρώμα τα βγάζουμε σε πιατέλα. 




 Ρίχνουμε τη σάλτσα, τον πελτέ και το ανάλογο νερό να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη να μαγειρευτεί το κρέας για 2 - 3 ώρες σε σιγανή φωτιά.

 Περίπου 1 ώρα πριν γίνει το κρέας ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα δύο.

Το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη τα ρίχνουμε 30'-45' πριν γίνει το φαγητό.

Στο πιάτο βγάζουμε προσεκτικά τα κρεμμύδια γιατί λιώνουν εύκολα. 

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ντοματοσαλάτα με αβοκάντο

Πού και πού χρειάζεται να έχουμε ποικιλία στα καθημερινά μας φαγητά και σαλάτες. Μία και μόνο απλή πρόσθεση υλικού κάνει διαφορετική τη ντοματοσαλάτα μας.




Υλικά:


1 μεγάλη ντομάτα 

1/2 αγγούρι 

1 πιπεριά 

1 αβοκάντο 

1/3 ξερό κρεμμύδι σε φέτες

λάδι 

αλάτι, ρίγανη 

(προαιρετικά μπορείτε να βάλετε ελιές και φέτα)

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Κοτόπουλο με λαχανικά στη λαδόκολλα και πατάτες τσένταρ


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτό το φαγητό θα σας ενθουσιάσει. Είναι εύκολο, με πολλές βιταμίνες, χρώματα και γεύση.




Υλικά: 


Για τη μαρινάδα και το ψήσιμο:


3 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου 

και 2 στήθη 

1 πιπεριά πράσινη 1 κόκκινη και 1 κίτρινη

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

200 γρ. κεφαλογραβιέρα

ρίγανη

4 κ.σ. λάδι

αλάτι, μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 ποτηράκι κρασί

2 κ.σ. μουστάρδα


Για τις πατάτες:


4 μεγάλες πατάτες με τη φλούδα

2 φέτες τυρί τσένταρ

σάλτσα τσένταρ (τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ)

λίγο αλάτι


Εκτέλεση:


Κόβουμε το τυρί και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια (όπως όταν τις περνάμε σε σουβλάκι),  το κρεμμύδι στα τέσσερα και το σκόρδο το αφήνουμε ολόκληρο.

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πλαστικό δοχείο που να κλείνει καλά. Του βάζουμε αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών.  

 Προσθέτουμε τα λαχανικά κι από πάνω αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το λάδι με τη μουστάρδα. Περιχύνουμε τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

 Την επόμενη μέρα βάζουμε τα υλικά στη λαδόκολλα κι από πάνω πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Καλύτερα να φτιάξουμε δύο πακέτα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς για 20' και μετά στους 170 για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.






 



Το κοτόπουλο ίσως να βγάλει ζουμιά όταν ανοίξετε τη λαδόκολλα. Καλό θα είναι πριν ψηθεί εντελώς να το ελέγξετε κι αν έχει μέσα νερό να ανοίξετε το πακέτο και να το αφήσετε έτσι ανοιχτό μέσα στο φούρνο να συνεχίσει να ψήνεται. 



 Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα αφού πρώτα εξασφαλίσουμε προσεκτικό πλύσιμο. Τις τυλίγουμε μία-μία με λαδόκολλα. Τις βάζουμε ταυτόχρονα στη σχάρα του φούρνου που ήδη βάλαμε το κοτόπουλο για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα.

 Μόλις ψηθούν τις ξεφλουδίζουμε.

 Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια τις βάζουμε σε ταψί κι από πάνω σκορπίζουμε κομματάκια τις φέτες τυριού τσένταρ.


Τις βάζουμε για λίγα λεπτά στο ζεστό φούρνο να λιώσει το τυρί.  

 Ρίχνουμε από πάνω και τη σάλτσα τσένταρ.









 Σερβίρουμε το κοτόπουλο στην πιατέλα κι από πάνω βάζουμε τα λαχανικά.





 

 

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Κολοκυθάκια μπριάμ στο φούρνο με τυριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αν δεν το συμπαθείτε και τόσο αυτό το φαγητό δοκιμάστε το με τυριά στο ταψί και θα αλλάξετε γνώμη. Με σιγανό ψήσιμο στο φούρνο μελώνει και με τα τυριά γίνεται πεντανόστιμο.



Υλικά:


1 1/2 - 2 κολοκυθάκια χοντρά

6 - 7 πατάτες μέτριες σε μέγεθος

1 καρότο 

1 ντομάτα 

4 - 5 στρογγυλά άσπρα μανιτάρια 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

ζάχαρη 

ένα κομμάτι φέτα 

ένα κομμάτι γκούντα


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια, το καρότο, τη ντομάτα, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες κυδωνάτες. 

Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.


Ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κανέλα. 

Από πάνω βάζουμε το λάδι στο φαγητό κι ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε νερό τόσο που να είναι κάτω από τη μέση των υλικών. 

 Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε το φαγητό για 15' στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια για 1 ώρα ακόμα στους 160.

 Μόλις γίνει το μπριάμ, κόβουμε σε κομματάκια τα τυριά και τα απλώνουμε παντού στο ταψί. Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα με την υπάρχουσα θερμοκρασία να αρχίζουν να ψήνονται και να λιώνουν ελαφρά τα τυριά.


Σε περίπτωση που ο φούρνος καίει πολύ μόλις δούμε ότι τα τυριά έλιωσαν το βγάζουμε από μέσα.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Οι μαγειρικές επιδόσεις της κόρης μου

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω με υπερηφάνεια τις μαγειρικές επιδόσεις της κόρης μου που είναι 22 ετών, όταν έκανε τραπέζι στους συγγενείς μας για τη γιορτή της πριν από λίγο καιρό. Τα μαγείρεψε όλα μόνη της χωρίς βοήθεια. 




Εδώ έφτιαξε ρολό κιμά με ψητές πατάτες.

 Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια.

 Στόλισε πολύ ωραία το ταψάκι που σέρβιρε κρητικούς ντάκους με φέτα και ελιές. Έχει και στη βάση ντάκους το ταψί.

 Μανιτάρια με τυρί.

 Ρύζι με μανιτάρια.

Ντοματοσαλάτα με κρητικό παξιμάδι, φέτα, σταφίδες, κουκουνάρι, σουσάμι και καρύδια. 

Και το εξαίσιο προφιτερόλ γαρνιρισμένο με σαντιγύ.














Ζητώ συγνώμη για την έπαρση, αλλά είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν εμείς οι γονείς έχουμε λόγους να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα μικρά ή μεγάλα επιτεύγματα των παιδιών μας. 

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Κρητικός ντάκος-κουκουβάγια

Ο κρητικός ντάκος - κουκουβάγια είναι ένα παξιμάδι κριθαρένιο με ντομάτα και φέτα. Είναι πολύ θρεπτικό για τα παιδιά, που μπορεί άνετα να γίνει ένα πολύ χορταστικό και παράλληλα οικονομικό κολατσιό, αλλά επίσης, ένα ορεκτικό για την παρέα σας για φιλικά βραδάκια με τηλεόραση ή βεραντούλα.




Υλικά: 

(ατομική μερίδα) 

1 κρίθινο παξιμάδι 

1 ντομάτα 

1 κομμάτι φέτα 

λίγο λάδι 

ρίγανη 

(προαιρετικά κάππαρη)


Εκτέλεση:


Αυτός είναι ο κρητικός ντάκος από την κάτω πλευρά. 

 Τον βρέχουμε από την πάνω πλευρά και τον αφήνουμε στο πιάτο να τραβήξει λίγο το νερό.

Τρίβουμε στον τρίφτη τη ντομάτα και την απλώνουμε στο παξιμάδι.  

Τριμματίζουμε και τη φέτα πάνω από τη ντομάτα. 









  



 

 Ρίχνουμε λάδι και ρίγανη πάνω από τη φέτα και σερβίρουμε. Αν θέλετε βάζετε και λίγη κάππαρη για τη γεύση.















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...