Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ρολάκια σάντουιτς στο φούρνο

Φτιάξτε αυτά τα εύκολα σαντουιτσάκια με διαφορετικό τρόπο που μπορείτε άνετα να τα παρουσιάσετε σε ένα παιδικό πάρτι ή στα βράδια ποδοσφαίρου με τους φίλους σας ή κάποια φορά που θα πεινάσετε αλλά θα θέλετε κάτι λίγο πιο διαφορετικό.



Υλικά: 


άσπρο ψωμί του τοστ 

(οι μαύρες φέτες δεν ρολάρονται εύκολα) 

τυρί του τοστ 

ζαμπόν του τοστ 

λίγο βούτυρο για το ταψί 


Εκτέλεση:


Από τις φέτες ψωμιού κόβουμε περιμετρικά όλες τις κόρες.  

 Με τον πλάστη πατάμε την κάθε φέτα ψωμιού όπως ακριβώς όταν ανοίγουμε φύλλο. Ρολλάρουμε πάνω της για να γίνει πιο λεπτή.

 Βάζουμε μία φέτα τυρί.

Το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Στη φωτογραφία βλέπετε το μαύρο ψωμί το οποίο έκανε κάποιες ρωγμές. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που περιέχει η ζύμη του που δεν το κάνουν τόσο ελαστικό. 

 Η πρότασή μου είναι να φτιάξετε τα μισά με σκέτο τυρί και τα άλλα μισά μαζί με ζαμπόν.

 Αυτό είναι το άσπρο ψωμί το οποίο με τον πλάστη έγινε ευκολότερα πιο λεπτό.

Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. 

 Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10' ίσα για να πάρουν ένα χρυσό χρώμα από πάνω.

Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. 
















Μικρές λεπτομέρειες: 


 Κανονικά αυτά τα ρολά βγαίνουν καλύτερα όταν τηγανίζονται. Σήμερα ήθελα να δημοσιεύσω αυτόν τον τρόπο που είναι πιο ελαφρύς. Μια άλλη φορά θα τα παρουσιάσω και τηγανητά.



Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ελληνική πατατοσαλάτα

Χτες δημοσίευσα μια συνταγή με γεμιστές πατάτες. Μου περίσσεψε η ψίχα που άδειασα και μ' αυτή έφτιαξα μια δροσερή καλοκαιρινή πατατοσαλάτα. Γι' αυτό μην πετάτε τίποτα. Στην κουζίνα όλα τα υλικά μπορούν να αξιοποιηθούν. 




Υλικά: 


περισσεύματα από πατάτες ψητές στο φούρνο (ή βρασμένες) σε κομματάκια

1 ντομάτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό  κομμένο σε φέτες 

1/2 αγγούρι σε μισοφέγγαρα 

1 πιπεριά σε μικρά κομματάκια

1 -2 φέτες αλλαντικού της αρεσκείας σας (ζαμπόν, γαλοπούλα κλπ)

1 κομμάτι τυρί κίτρινο της αρεσκείας σας (κασέρι, γκούντα, έμενταλ κλπ) σε κυβάκια 

λίγο μαϊντανό 

λίγο άνηθο 

λίγη κέτσαπ 

λίγη μαγιονέζα 

λίγη μουστάρδα

λάδι 

αλάτι 

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πατάτες γεμιστές με τυριά και αλλαντικά


 


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα εντυπωσιακό και νόστιμο ορεκτικό που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.



Υλικά: 


6 μεγάλες πατάτες 

200 γρ. τυρί τσένταρ σε φέτες

200 γρ. τυρί γκούντα 

4 - 5 φέτες τυρί του τοστ

1 συσκευασία των 200 γρ. τυρί κρέμα 

λίγο πιπέρι 

λίγο μαϊντανό 

6 - 7 λωρίδες μπέικον 

4 ροδέλες πάριζα 

λίγο λάδι 

προαιρετικά γιαούρτι και αυγά τόσα όσα και οι ψητές πατάτες 


Εκτέλεση:


 Αφού καθαρίσουμε με πολύ σχολαστικότητα τις πατάτες τις ψήνουμε ολόκληρες σε αλουμινόχαρτο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, κόβουμε στο πάνω μέρος ένα καπάκι και τις σκάβουμε όπως τα γεμιστά. Αφήνουμε περιθώριο για να υπάρχει αρκετή ψίχα. 

 Τηγανίζουμε στο λάδι τις λωρίδες του μπέικον και τις βγάζουμε σε πιάτο.

 Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις ροδέλες της πάριζας.

 Ψιλοκόβουμε τα δύο αλλαντικά.

Τρίβουμε το γκούντα, ψιλοκόβουμε μερικές φέτες από το τσένταρ και τις φέτες του τοστ. Κρατάμε 3 φέτες τσένταρ χωριστά.

Βάζουμε σε μπολ τα τυριά και τα αλλαντικά για να τα ανακατέψουμε. 



Προσθέτουμε την κρέμα τυριού, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.









Προσθέτουμε και το μαϊντανό.

 


Λαδώνουμε ένα ταψί. 

 Βάζουμε τις πατάτες μέσα και τις γεμίζουμε με το μείγμα. Τις αλατίζουμε λίγο εσωτερικά. 

Γεμίζουμε τις πατάτες μέχρι πάνω ακόμη κι αν η γέμιση είναι πιο έξω από το άνοιγμα. 

 Κόβουμε τις φέτες του τσένταρ στη μέση και βάζουμε κάθε μισή πάνω σε κάθε πατάτα, ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση. Αν όμως κάποια πατάτα είναι μεγαλύτερη βάζουμε δύο μισά τυριού.

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσει το τυρί.

Η πρόταση σερβιρίσματος είναι του συζύγου μου. Αν σας αρέσει τηγανίστε αυγά και βάλτε το καθένα πάνω από κάθε πατάτα. Στο πιάτο βάλτε γιαούρτι στραγγιστό δίπλα στις πατάτες για συνοδεία.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σουτζουκάκια με ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αααχ σουτζουκάκια!!!!! Αυτό το φαγητό σίγουρα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Δύσκολο; Όχι βέβαια. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας. Θα βοηθήσω κι εγώ. 




Υλικά:


500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1/2 κρεμμύδι ξερό

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 μικρό ματσάκι δυόσμο

3 σκελίδες σκόρδο

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι

κύμινο

κανέλα

λάδι

1 χούφτα φρυγανιά τριμμένη

1 μικρό μπολάκι αλεύρι για το αλεύρωμα

λάδι για το τηγάνισμα


Για τη σάλτσα:

λάδι

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

περίπου 1 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κρασί 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λίγη ζάχαρη


Για το ρύζι:

1 - 1 1/2 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1/3 ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση: 



Στο μπλέντερ κόβουμε, για ευκολία, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαϊντανό, το δυόσμο και το αυγό. Κι επίσης, για να μην τα βλέπουν τα παιδιά και δυσανασχετούν.

 Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ. Ανακατεύουμε καλά. 

 Προσθέτουμε στον κιμά αλάτι, πιπέρι, κύμινο και κανέλα.

 Βάζουμε επίσης, λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, ρίχνουμε και τη φρυγανιά κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν ο κιμάς είναι πολύ νερουλός ρίχνουμε λίγη ακόμη. Αν είναι πολύ στεγνός βάζουμε λίγο λάδι ακόμη. 

 Μόλις ζυμώσουμε το μείγμα έτσι ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά, πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε σχήμα χουρμά, αλλά πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος. Τα αλευρώνουμε.

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και τα τηγανίζουμε κανονικά όσο και τους απλούς κεφτέδες. Τόσο που να τρώγονται και χωρίς τη σάλτσα. 

Για τη σάλτσα:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν πολύ ελαφρά. 

Προσθέτουμε τη σάλτσα και το κρασί.  

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε αρκετό νερό, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα κι αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα να βράσει η σάλτσα για 30' περίπου. 

Μόλις είναι έτοιμα τα κεφτεδάκια τα βάζουμε χωρίς τα λάδια του τηγανιού στην κατσαρόλα με τη σάλτσα αν έχει περάσει το μισάωρο του βρασμού της. Διαφορετικά τα βγάζουμε στο πιάτο.







Όταν βάλουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα τα αφήνουμε άλλα 30' λεπτά  περίπου ή μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μόνο το λάδι και η σάλτσα.

              


Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το κρεμμύδι. 

Μόλις αρχίσει να γυαλίζει λίγο του ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 20'.


Όταν δούμε ότι έχει πιει το νερό σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το τηγάνι επάνω ώστε να εξατμιστεί και το τελευταίο ίχνος νερού. 

Αν θέλετε, μπορείτε μόλις σβήσετε το μάτι να σκεπάσετε το τηγάνι με μια διπλή πετσέτα και με το καπάκι από πάνω και να το αφήσετε να τραβήξει τους ατμούς. 

 

Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με το ρύζι κι από πάνω με τριμμένο τυρί.













Μικρές λεπτομέρειες:


Εκτός από ρύζι μπορείτε να συνοδεύσετε τα σουτζουκάκια με πουρέ.


Για τη διαχείριση του χρόνου που σας έλεγα αρχικά, καλό θα είναι να βάλετε τις κατσαρόλες ταυτόχρονα. Σας προτείνω την εξής σειρά:

Βάλτε πρώτα τη σάλτσα να βράσει.

 

Φτιάξτε τον κιμά και πλάστε τον σε σουτζουκάκια. 


Μόλις τα βάλετε στο τηγάνι, αν πρόκειται να συνοδεύσετε με πουρέ βάλτε το νερό να βράσει και καθαρίστε τις πατάτες, κόψτες τις και ρίξτε τις στην κατσαρόλα.

 

Μόλις τηγανιστούν τα σουτζουκάκια αν η σάλτσα έχει βράσει για 30' βάλτε τα στην κατσαρόλα και φτιάξτε το ρύζι.





Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Μενού για βράδια ποδοσφαίρου

Απόψε περιμένετε φίλους για να δείτε μαζί αγώνα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση. Τι να τους προσφέρετε τώρα; Εγώ θα σας προτείνω κάποιες λύσεις κι εσείς θα τις προσαρμόσετε στα δικά σας δεδομένα, το χρόνο σας και τις προτιμήσεις της παρέας σας.

 

Μενού:


Πίτσα σπιτική 

Μακαρόνια φούρνου με μπέικον, λουκανικάκια και διάφορα τυριά

Ζυμαρικά σουφλέ ή καρμπονάρα

Σκορδόψωμο

Τυροπιτάκια ή μεγάλη τυρόπιτα

Σπανακόπιτα

Τυροκαυτερή

Πίτες για σουβλάκι ανοιχτές με γύρο, ή κεμπάπ, φέτες ντομάτας, φέτες κρεμμυδιού και τζατζίκι.

Μπουτάκια κοτόπουλου πικάντικα ψητά στο γκριλ ή στη γκριλιέρα

Λουκάνικα ψητά 

Πιροσκί

Ομελέτα με τούρμπο υλικά (τυριά κίτρινα, φέτα, αλλαντικά, κρεμμύδι, ντομάτα, γάλα, αλεύρι)

Τηγανητές πατάτες

Σαλάτα του σεφ

Πιατέλα με ορεκτική ποικιλία της αρεσκείας σας π.χ. (σαλαμάκι, ζαμπόν, τυρί κίτρινο, κυβάκια φέτας, ελιές μαύρες, ελιές πράσινες γεμιστές, ροδέλες ντομάτας, αγγουράκι, μπαστουνάκια καρότου, κεφτεδάκια)

Πιατέλα με κλαμπ σάντουιτς και πατάτες τηγανητές

Σαλάτα με διάφορα (κόκκινα φασόλια μεξικάνικα κονσέρβας, βραστά αυγά, καλαμπόκι κατεψυγμένο βρασμένο, τυριά, βρασμένο καρότο σε κυβάκια, βρασμένο αρακά)  

Πατατοσαλάτα γερμανική

counter widget
counter widget

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Φρέσκα πράσινα φασολάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Το καλοκαίρι ήρθε και είναι καιρός για πράσινα φρέσκα φασολάκια. Μήπως δε σας πολυαρέσουν, μήπως τα βαριέστε; Εντάξει δεν αρέσουν σε όλους, αλλά ίσως με δύο διαφορετικά υλικά μέσα στην κατσαρόλα να τα φάτε πιο ευχάριστα.





Υλικά: 


1 κ. φρέσκα φασολάκια 

2 - 3 μέτριες πατάτες 

σάλτσα ή 4-5 φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη

1 ποτηράκι κρασί 

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα 

λίγη ζάχαρη 

λάδι

1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 

λίγη τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι  


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν ελαφρά.

Πριν πάρει το κρεμμύδι χρώμα βάζουμε και τα φασολάκια να τσιγαριστούν κι αυτά. 

 Μόλις τσιγαριστούν και τα φασολάκια τα σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη σάλτσα ή την τριμμένη ντομάτα.

 Κόβουμε τις πατάτες, προσθέτουμε νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για περίπου 1 1/2 ώρα σε χαμηλή φωτιά. 

 Περίπου 20' - 30' πριν σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι λίγη ζάχαρη, κανέλα και λίγη πάπρικα.

 Αν θέλουμε να χυλώσει λίγο το ζουμί ρίχνουμε 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη κι αφήνουμε 5'- 10' να βράσει μαζί με τα φασολάκια.

Μόλις σερβίρουμε τα φασολάκια στο πιάτο ρίχνουμε τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...