Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Αχαμνόπιτα (Γαλατόπιτα)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή τη συνταγή την έχω γράψει και κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να θυμάμαι πώς ακριβώς τη βρήκα. Ίσως την είχα πρωτοδεί σε κάποιο περιοδικό. Πρόσφατα λοιπόν, έκανα μια αναζήτηση στο ίντερνετ για το όνομά της. Βρήκα ότι είναι Μικρασιάτικη συνταγή που έφτιαχναν τη μέρα της Αναλήψεως και στην αρτακιανή διάλεκτο αχαμνό θα πει νερουλό. Επειδή η αρχική της σύσταση είναι όντως νερουλή επικράτησε αυτή η ονομασία.



Υλικά: 


1 λ. γάλα πλήρες 

125 γρ. αλεύρι 

125 γρ. μαργαρίνη (κατά προτίμηση να έχει μέσα και ένα ποσοστό ζωικού βουτύρου) 

2 φλ. ζάχαρη 

5 αυγά 

1 βανίλια 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα. 

 Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί εντελώς όσο είναι ακόμα κρύο το γάλα. Θέλει πολύ καλό ανακάτεμα για να μη σας μείνει κανένας σβώλος.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη..... 

 τη βανίλια.....

(αν έχετε ζάχαρη βανίλιας όπως εγώ βάλτε περίπου ένα κουταλάκι κοφτό) 

 συνεχίζουμε με τα αυγά αφού τα χτυπήσουμε λίγο....

 και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.

 Συνεχίζουμε το ανακάτεμα χωρίς να έχουμε ταχύτητα. Μόλις αρχίζει να πήζει τότε το ανακατεύουμε γρηγορότερα και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μόλις πήξει εντελώς.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά με αρκετό βούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 26Χ38 ώστε να βγουν τα κομμάτια λεπτά.

Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και το κουνάμε λίγο να πάει παντού ομοιόμορφα. 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του όπως του παστίτσιου.



Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Σαλάτα με λόλο ρόσο και παριζάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια χειμωνιάτικη σαλατούλα που τραβάει λίγο παραπάνω κρασάκι ή μπύρα. 




Υλικά: 


λόλο ρόσο (για όσους δεν το γνωρίζουν είναι το το κοκκινωπό σγουρό μαρούλι) 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

λίγο μαϊντανό 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

παριζάκι σε φέτες 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

παρμεζάνα τριμμένη 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το σαλαμάκι σε φέτες και το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά το κόβουμε στα τέσσερα και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Από πάνω ρίχνουμε λαδόξυδο και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα. Αλάτι δε βάζω επειδή είναι αρμυρό το τυρί.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Μπουκιές γαλοπούλας με κάρυ και ρύζι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Συνήθως τρώμε το κοτόπουλο με κάρυ το οποίο έχει μερικές παραλλαγές. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπορεί αυτό το πιάτο να γίνει και με τη γαλοπούλα που βγάζει και αρκετές μερίδες με σκέτο ψαχνό.




Υλικά: 


1 κομμάτι στήθους γαλοπούλας 

1 1/2 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1 κ.γ. κάρυ 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

τριμμένο τυρί 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το στήθος της γαλοπούλας σε φέτες και τις βάζουμε στο τηγάνι με το λάδι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνουμε προς το παρόν ολόκληρες για να μη γυρνάμε ένα ένα τα κομματάκια όταν τα κόψουμε. 

Τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τσιγαρίζουμε για λίγο το κρεμμύδι χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα.  

Κόβουμε τις φέτες σε μικρότερα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Τα ξαναβάζουμε στο τηγάνι να ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα μαζί με το κρεμμύδι. 

Ρίχνουμε το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι.  

 Σβήνουμε με το λεμόνι κι ανακατεύουμε το κρέας.

Βάζουμε το ανάλογο νερό μέχρι τη μέση του κρέατος περίπου και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί. Αν χρειαστεί ξαναπροσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Στο μεταξύ βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε ελαφρά το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. 

Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό, αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε για 20'.  

 Το σβήνουμε λίγο πριν πιει εντελώς το νερό του. Αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη να εξατμιστεί όλο το νερό.

Σερβίρετε το ρύζι αν θέλετε μέσα σε κάποιο φορμάκι ή κουπάκι με τριμμένο τυρί μαζί με το κρέας και λίγο από το λάδι του αν προτιμάτε.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Επιδόρπιο ανανά με γιαούρτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στην ουσία κάθε φρούτο ταιριάζει πολύ ωραία με το γιαούρτι. Αν το περιποιηθούμε λίγο περισσότερο γίνεται ακόμα ωραιότερο και πιο εμφανίσιμο.




Υλικά: 


1 ανανάς φρέσκος 

1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό 

1/2 φλ. ζαχαρούχο γάλα 

1/4 φλ. αμύγδαλα ανάλατα  


Εκτέλεση:


Αρχικά ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα με το γνωστό τρόπο του βρασίματος. Μετά τα καβουρδίζουμε για λίγο στο φούρνο.










Τα κόβουμε λίγο στο μπλέντερ κάπως χοντρά.

Καθαρίζουμε τον ανανά. Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε τη φλούδα του για να βάλετε μέσα μια φρουτοσαλάτα.

Κόβουμε την ψίχα του σε κυβάκια.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα.


 Σε ένα κατά προτίμηση κολωνάτο ποτήρι που είναι πιο όμορφο από ένα απλό μπολ, βάζουμε πρώτα λίγο από το μείγμα γιαουρτιού.... 


ρίχνουμε μερικά κομματάκια ανανά...



και πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ποτήρι.


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πολύχρωμη σαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Δώστε στο τραπέζι της ημέρας σας χρώμα και γεύση ξεκινώντας κιόλας από τη σαλάτα σας. 




Υλικά: 


ρόκα κομμένη σε χοντρά κομμάτια

αβοκάντο σε κύβους

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες

λάχανο 

1 καρότο τριμμένο

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 

1/2 κ.γ. μουστάρδα


Εκτέλεση:


Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και φρούτα. Φτιάχνουμε το λαδολέμονο προσθέτοντας τη μουστάρδα και το χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και αλατίζουμε.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η τυρόπιτα δεν είναι πάντα πολύπλοκη ούτε χρειάζεται πάντα κόπο. Αυτή είναι μια πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή για να γευτείτε ένα πολύ ωραίο ορεκτικό.




Υλικά: 


250 ml. γάλα 

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 

3 αυγά 

1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 

1 φλ αλεύρι που φουσκώνει (διαφορετικά βάλτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέστε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 

1 φλ. τυρί φέτα σε τρίμματα

100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο

1 γεμάτη κ.σ. τυρί κρέμα 

1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα 

πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Ρίχνουμε σε μια λεκάνη ή στο μίξερ εναλλάξ μικρές ποσότητες από το γάλα το αλεύρι και το βούτυρο να ανακατευτούν καλά.  

 Μόλις γίνουν ένα αφράτο μείγμα προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε λίγο ακόμα.

 Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα, το τσένταρ, το γκούντα και το τυρί κρέμα. Τα ανακατατεύουμε με το κουτάλι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε και λίγο πιπέρι. 

 Βάζουμε το μείγμα σε πυρέξ που το έχουμε λαδώσει πρώτα.

Από πάνω τρίβουμε λίγο κεφαλοτύρι κάπως χοντροτριμμένο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια.  

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Για να ξεφύγουμε λίγο από το συνηθισμένο μπριάμ μπορούμε να φτιάξουμε πιο απλό φαγητό πάλι με κολοκυθάκια και πατάτες, χωρίς σάλτσα αλλά γεμάτο χρώμα.




Υλικά: 


2 κολοκυθάκια 

πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 ντομάτα 

λίγο μαϊντανό 

1 πιπεριά πράσινη 

1 πιπεριά κίτρινη  

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε στο ταψί. 

 Συνεχίζουμε με τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες. 

 Προσθέτουμε πάλι σε μισές ροδέλες τις δύο πιπεριές και το μαϊντανό.

Περιχύνουμε όλο το φαγητό με λάδι και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Βάζουμε στο ταψί αρκετό νερό και σκεπάζουμε με λαδόκολλα. 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...