Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κοτόπουλο γιουβέτσι στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Με αυτό το γιουβετσάκι θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Είναι νόστιμο, ευπαρουσίαστο, πανεύκολο και μπορεί να σας λύσει τα χέρια σαν επιλογή για ένα τραπέζι με φίλους.



Υλικά: 


κομμάτια κοτόπουλου απ' όποιο μέρος του 

σας αρέσει περισσότερο (εγώ έβαλα στήθος) 

λάδι

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 καρότο τριμμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1/2 πακέτο κριθαράκι 

τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα


 Εκτέλεση:  


 Κόβουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μικρές μεριδούλες και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά στο λάδι, σε ένα τηγάνι που να τα χωράει όλα.

 Μόλις τα γυρίσουμε από τη μία πλευρά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το καρότο να τσιγαριστούν κι αυτά μαζί. (Αν δε χωράει το σκεύος σας τότε βγάλτε το κοτόπουλο και μόλις τσιγαριστούν το ξαναβάζετε όταν θα ρίξετε το κρασί).

 Μετά προσθέτουμε το κρασί....

τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Βάζουμε το ανάλογο νερό και το αφήνουμε να βράσει για λίγη ώρα. 

Όταν το κοτόπουλο θα κοντεύει να γίνει το μεταφέρουμε στη γάστρα και συνεχίζουμε εκεί το ψήσιμό του σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 

 Τα τελευταία 20' - 30' πριν το σβήσουμε ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι.

 Προσθέτουμε νερό να σκεπαστεί πολύ καλά και το σκεπάζουμε ξανά μέχρι να ψηθεί εντελώς και να πιει όλο το νερό.

Στα τελευταία 10' μπορείτε να σβήσετε το φούρνο και να το αφήσετε μέσα να αποψηθεί. 

Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και κίτρινες πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Θα φτιάξουμε μια σαλάτα που τη συνθέτουν δύο έντονα χρώματα, κατά κύριο λόγο, σαν να βγήκε από παλέτα ζωγράφου. 



Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες 

1 μικρή αραβική πίτα ή πίτα από σουβλάκι 

λάδι

 ξύδι μπαλσάμικο ή λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Ψήνουμε την αραβική πίτα στο γκριλ μέχρι να ξεραθεί λίγο. Βάζουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και το άρτυμα της επιλογής σας (μπαλσάμικο ή λεμόνι), μετά σπάμε την πίτα σε κομματάκια τα προσθέτουμε κι ανακατεύουμε. 

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Καρυδόπιτα σιροπιαστή

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αν σας περισσεύουν πολλά αυγά και δεν ξέρετε πώς να τα καταναλώσετε μια καλή ευκαιρία είναι να φτιάξετε αυτή την καρυδόπιτα. Το καλό που έχει είναι ότι μετά δε μένει καθόλου η μυρωδιά του αυγού. Γίνεται αφράτη και ελαφριά. Τώρα βέβαια, αν έχετε θέμα με τη χοληστερίνη....ίσως να ισοφαρίσετε τη ζημιά με το καλό που προσφέρουν τα καρύδια.

 

 



Υλικά: 


20 αυγά 

250 γρ. καρύδια κοπανισμένα 

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη 

400 γρ. ζάχαρη 

4 βανίλιες 

2 φακελάκια baking powder 

1 φλ. του καφέ κονιάκ 

1 κ.γ. κανέλα 


Για το σιρόπι: 

5 ποτήρια νερό 

2 ποτήρια ζάχαρη 

1 ξύλο κανέλας 

3 - 4 καρφάκια γαρύφαλου 


Εκτέλεση: 


 Χτυπάμε με το μίξερ αρχικά για λίγο τα αυγά, ίσα να διαλυθούν. Προτιμήστε να χτυπήσετε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη γιατί ο κάδος του μίξερ δε θα χωρέσει την ποσότητά τους.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα να αφρατέψει το μείγμα. 

 Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά.

 Ρίχνουμε τα κοπανισμένα καρύδια κομμένα στο μούλτι.

Βάζουμε τις βανίλιες. Στη φωτογραφία έβαλα ζάχαρη βανίλιας γιατί δεν βρίσκω αμπούλες. 

 Βάζουμε το κονιάκ.

 Τέλος ρίχνουμε και την κανέλα.

 Βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί της κουζίνας και ρίχνουμε το μείγμα. (στη φωτογραφία έβαλα πυρέξ γιατί μοίρασα το μείγμα σε δύο). Κουνάμε το ταψί να πάει παντού ομοιόμορφα. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40'. (αρκεί στη δοκιμή να βγαίνει το μαχαίρι που θα βυθίσετε καθαρό)

Όταν θα κοντεύει η καρυδόπιτα θα φτιάξουμε και το σιρόπι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλα και το ξύλο κανέλας. Τα βράζουμε για 2' - 3'. 

Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στο ζεστό γλυκό φροντίζοντας να βάλουμε σε όλα τα σημεία του ταψιού. 

 Μετά από λίγο το σιρόπι θα απορροφηθεί όλο.

Μόλις κρυώσει το κόβουμε και σερβίρουμε σκέτο ή.... 

με καρύδια από πάνω.... 

ή με παγωτό βανίλια.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Χοιρινό κρασάτο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα φαγητό για καλή παρέα με καλό κρασί και διάθεση. Ο τρόπος σερβιρίσματος ποικίλει από τις τηγανητές πατάτες ή το ρύζι ή τον πουρέ ανάλογα τι τραβάει η όρεξή σας κάθε φορά.



Υλικά: 

 

500 γρ. χοιρινό ψαχνό 

λάδι 

1 νεροπότηρο κρασί άσπρο 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 

1 1/2 ποτ. ρύζι κίτρινο  

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:


 Κόβουμε το χοιρινό κομμάτι σε μπουκιές μεγέθους όσο ένα κουτάλι του γλυκού. Τα βάζουμε στο λάδι να πάρουν λίγο χρώμα.





 

 

 

Μόλις τα γυρίσουμε λίγες στροφές στο λάδι ρίχνουμε το κρασί. Μαζί με το κρασί ρίχνουμε και λίγο νερό να σκεπαστούν κάπως και αφήνουμε το κρέας να βράσει μέσα σ' αυτό μέχρι να το πιει όλο.

Αφού περάσουν περίπου 30' βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ξανακλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας.


 Όταν δούμε ότι το κρέας έχει τραβήξει όλο το νερό και μένει μόνο με το λάδι του (τότε αρχίζει να ακούγεται, να τσιτσιρίζει) ρίχνουμε τη ρίγανη και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Το αφήνουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να σερβίρουμε.

 Εγώ έφτιαξα κίτρινο ρύζι για συνοδεία. Μπορείτε να το φάτε σκέτο....




 

 

 

 

 

 

 

ή με τριμμένο τυρί.




Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Τσικουδιά με καυτερές πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Στη συνταγή της ημέρας σήμερα δε θα έχουμε κάτι που τρώγεται αλλά κάτι που θεραπεύει με υλικά που τρώγονται. Η τσικουδιά, το γνωστό αγνό ελληνικό ποτό, περιέχει αλκοόλ και η μικρή καυτερή πιπερίτσα καψαϊκίνη. Όταν ενωθούν αυτά τα δύο μαζί μπορούν να γίνουν ένα πολύ καλό πρακτικό για εντριβές όταν είμαστε κρυολογημένοι.


Σημείωση: 

Επειδή η πιπερίτσα είναι καυτερή σας συνιστώ πρώτα να δοκιμάσετε μικρή ποσότητα στην εντριβή και μετά να προχωρήσετε σε μεγαλύτερη. Για την αποφυγή καψίματος ή ενόχλησης ή αλλεργίας. 






Υλικά: 


περίπου 250 ml τσικουδιά  

2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες 


Εκτέλεση:


Αφήνουμε τις πιπεριές να αποξηρανθούν. Κόβουμε το κοτσάνι τους....

τις βάζουμε στην τσικουδιά στο μπουκάλι και το κλείνουμε καλά. Το αφήνουμε περίπου μια εβδομάδα να βγάλουν οι πιπεριές την ουσία που θα κάνει την τσικουδιά να γίνει πιο κιτρινωπή.






Όταν θα δείτε να έχει κίτρινο χρώμα τότε είναι έτοιμο για εντριβές.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πατατοκροκέτες φούρνου με ζαμπόν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτό το ορεκτικό επειδή είναι πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο το συνιστώ να το φτιάξετε για ένα τραπέζι με φίλους ή για ένα παιδικό πάρτι. Επίσης τα υλικά που χρειάζονται είναι οικονομικά και ταυτόχρονα τις περισσότερες φορές τα έχουμε στο ψυγείο μας όλα.




Υλικά: 


500 γρ. πατάτες 

2 αυγά 

4 - 5 κ.σ. αλεύρι 

200 γρ. φέτα σε τρίμματα 

περίπου 1/2 φλ γκούντα τριμμένο 

2 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο 

1 κ.σ. μαργαρίνη 

1/2 φλ μαϊντανό ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

τριμμένο κεφαλοτύρι για το κύλισμα της εξωτερικής επιφάνειας 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βράζουμε στο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πατάμε με ένα πιρούνι να λιώσουν σαν πουρές.

Στη λεκάνη με τις λιωμένες πατάτες προσθέτουμε τη φέτα, το γκούντα, το ζαμπόν, το αλεύρι τη μαργαρίνη, το μαϊντανό, τα αυγά, λίγο αλάτι και κανονικό πιπέρι. 

 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

 Σε ένα μπολάκι βάζουμε τριμμένο κεφαλοτύρι. Φτιάχνουμε μπαλάκια από το μείγμα και τα κυλάμε στο μπολάκι με το τυρί.

 Βάζουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και τοποθετούμε σε απόσταση τις κροκέτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20' περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια των κροκετών. 


Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τηγανητά κεφτεδάκια με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δύσκολα θα βρείτε κάποιον που δεν του αρέσει και δεν το ζητάει συνέχεια αυτό το φαγητό. Ιδανική νοστιμιά για τα παιδάκια και για πάρτι.




Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1 αυγό 

λίγο μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο ή τριμμένο 

1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη 

3 - 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 

(ή δύο τρεις φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό)

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 

αλεύρι για το αλεύρωμά τους 

λάδι για τον κιμά

λάδι για τηγάνισμα 

πατάτες τηγανητές


Εκτέλεση:


 Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το αυγό, τη ντομάτα, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και 2 - 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν είναι το μείγμα πολύ αραιό και κολλάει στα χέρια χρειάζεται κι άλλη φρυγανιά. Γι' αυτό μην τη βάλετε από την αρχή όλη.

 Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε.

 Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι που να τα σκεπάζει καλά. 

 Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίσουν τα λάδια τους σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και δε θα μείνει ψίχουλο στο πιάτο. 

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Σαλάτα βαλεριάνα με πιπεριά και αβοκάντο

 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Μια σαλάτα με λίγα υλικά αλλά βόμβα βιταμινών. 




Υλικά: 


βαλεριάνα 

κόκκινη πιπεριά 

αβοκάντο 

μερικά καρύδια 

λάδι 

λεμόνι 

1/2 κ.γ. μουστάρδα 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Βάζουμε στη σαλατιέρα τα λαχανικά, τα καρύδια και το αβοκάντο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι το λάδι, το λεμόνι και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...